Dajte djeci da izaberu izvanškolske aktivnosti

S početkom nove školske godine jedna od najčešćih tema među roditeljima jest odabir izvanškolskih aktivnosti. Roditeljima školarca interes je  kvalitetna organizacija slobodnog vremena djece, što polazi iz želje da djetinjstvo naše djece bude ljepše, humanije, raznovrsnije, korisnije. Žele im omogućiti da zadovolje potrebe za igrom, kretanjem, druženjem, da otkrivaju svoje talente, razvijaju svoje socijalne sposobnosti. Vjerojatno razmišljajući i o koracima kako spriječiti scenarij tinejdžera koji ih dočekuje pri povratku s posla izležavajući se na kauču, s izrazom lica “meni je dooosadno”. I to jest zaista ispravan put! Budući da rade i da nisu sa svojom djecom jedan veliki dio njihova slobodnog vremena, u interesu im je da ga provode na sigurnom. To su roditeljske potrebe i interesi, a koji su dječji? I treba li ih uzeti u obzir prigodom odabira? Pa svakako, bez toga one zapravo i gube smisao, jer kako ćemo kod djeteta razvijati motiviranost, istraživački, natjecateljski duh, suradničke sposobnosti, motoričke vještine, ako tamo gdje provodi svoje slobodno vrijeme zapravo ne ide svojevoljno..

IZVANŠKOLSKE AKTIVNOSTI

Dajte djeci da izaberu izvanškolske aktivnosti

Piše: Iris Didić Mužić, pedagoginja
Izvor: Slobodna Dalmacija


Djeca niže dobi pokazuju najveći interes za sportskim aktivnostima, jer imaju veliku potrebu za igrom, kretanjem i druženjem. Niz je sportskih klubova, igraonica, škola plesa... u koje možete upisati svoje dijete.

I dajte, roditelji dječaka, malo ih uputite i u ostale sportove, ne samo nogomet. Pa tu je i jedrenje, veslanje, vaterpolo, judo, atletika, slobodni skokovi u vodu, rukomet, košarka, bejzbol, za djevojčice isto iako, ali one bi najradije na ples, u mažoretkinje, folklor, glumu, razumljivo. I jedna pomalo zaboravljena aktivnost, meni omiljena kao bivšoj pomorki – izviđači!

Djeci bez sportskih ambicija preporučuje se bavljenje rekreacijom i zanimljivim aktivnostima iz područja glazbenih, scenskih, likovnih i drugih aktivnosti te hobijima.

U praksi nalazim vrlo malo roditelja koji djecu opterećuju brojnim aktivnostima, više djecu koja žele sve probati i koja imaju zaista različite interese.

Roditelje koji iz vlastitih ambicija, želja i vizija upućuju djecu na velik broj aktivnosti koje oni ne žele, zaista molim da to ne čine. Usmjeravajte, potaknite, podržavajte motivaciju, raspirujte znatiželjan um, ali ne oduzimajte im pravo glasa i izbora. Ima djece koja imaju po četiri-pet izvanškolskih aktivnosti i to sami žele.

Moje pretpostavke o njihovoj pretrpanosti obvezama, da sigurno ne sudjeluju kvalitetno u svim odabranim aktivnostima, da se ipak negdje ispod kriju nametnute ambicije roditelja, nisu bile ispravne. Jedan jedini uvjet je ključan, da oni to doista žele. I ima takve djece, sve ih zanima, u svemu su uspješni, svuda stižu i, ono što je najzanimljivije, škola ne pati. S godinama, odustaju, selektiraju. Oni su jednostavno takvi, svestrani.

A što s djecom koja ne žele ništa, s pretpostavkom da mogu, ali jednostavno ne žele. Tablet u ruci ili smartphone, PS 2 za odmor od tableta, laptop kad zakaže Play... To je njihov izbor, ali vi ste ti koji kontrolirate jedno jednostavno KOLIKO. Može li biti jednostavnije? O primjerenosti sadržaja igrica pretpostavljam da znate budući da ste im ih sami kupili i igraju tu negdje pokraj vas u stanu.

Povezani članci

Who's Online

We have 60 guests and no members online