HGK predstavila katalog investicijskih projekata

SD županijaCentar za investicije Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavio je Katalog - Bazu investicijskih projekata, koji trenutno sadrži 108 privatnih i javnih investicijskih projekata u različitim fazama pripremljenosti iz 20 županija, a čija je procijenjena približno 5,9 milijardi eura. Cilj je kataloga, dodala je, potencijalnim ulagačima na jednom mjestu pružiti objedinjene podatke o mogućnostima za poslovanje i investiranje u Hrvatsku te o zakonodavnom okviru za ulaganja, ali i domaćim poduzetnicima pomoći da predstave svoje ideje 'široj publici'. Katalog ujedno donosi i osnovne podatke o županijama, kako bi potencijalnim investitorima bile dostupne i informacije o potencijalima sredine koja okružuje pojedini projekt ...

NA JEDNOM MJESTU

Predstavljen Katalog investicijskih projekata vrijednih oko 5,9 milijardi eura: Kukuzovac, Vučevica, helidrom Firule...

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija

Cilj publiciranja kataloga je potencijalnim ulagačima na jednom mjestu pružiti objedinjene podatke o mogućnostima za poslovanje i investiranje u Hrvatsku za konkretne projekte, ali i o zakonodavnom okviru za ulaganja. To je i kanal putem kojeg će i domaći poduzetnici moći lakše i brže predstaviti svoje ideje ‘široj publici’“, ustvrdila je Silva Stipić Kobali, direktorica Centar za investicije Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavljajući u četvrtak Katalog investicijskih projekata sa 108 privatnih i javnih investicijskih projekata (lokalne uprave) u različitim fazama pripremljenosti iz 20 županija, vrijednih oko 5,9 milijardi eura.

Silva Stipić Kobali je istaknula i kako Centar za investicije raspolaže i podacima o još 200-tinjak projekata koji ili nisu dovoljno pripremljeni da bi bili prezentirani potencijalnim ulagačima ili će kandidirati za financiranje iz fondova EU.

Gledano po sektorima, najviše je projekata „prijavljeno“ za infrastrukturne prometne, turističke i komunalne projekte (41), vrijednih 5,1 milijarde kuna, dok je u turizmu „locirano“ 32 projekta teška oko tri milijarde eura (neki projekti se „pribrajaju“ i turističkom i infrastrukturom sektoru“.

Oko 1,5 milijardi eura vrijedni su infrastrukturni projekti, od čega milijardu otpada na 16 investicija u obnovljive izvore energije. Zanimljivo je da tri građevinska projekta teže nešto više od milijardu eura.

Gledano po županijama najvrjednije investicije su zabilježene u Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji (po približno 1,3 milijarde eura).

Splitsko-dalmatinska županija je predstavljena sa tri projekta od koji su dva vrijedna ukupno 90 milijuna eura, a za Gospodarsku zonu Kukuzovac koja treba strateškog partnera nije navedena potrebna suma za realiziranje te investicije.

Izgradnja helidroma i prostorija za interventne postrojbe HGSS-a i službi za hitne intervencije, te javnih garaža za potrebe KBC FIrule na području do postojećeg helidroma Firule ukupno je vrijedna 35 milijuna eura, s tim da je HGSS-ov „dio“ težak sedam milijuna eura.

Vinko Prizmić, pročelnik HGSS nam je rekao kako se nada da će financijsku konstrukciju u potpunosti biti moguće zaokružiti sredstvima iz EU-fondova.

U SD-županiji postoji i ambiciozan projekt izgradnje Znanstveno-tehnologijskog parka Vučevica koji bi nudio razvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom, tehnološki i proizvodno orijentiranom poduzetništvu – neovisno o veličini ili zrelosti tvrtke (54,7 milijuna eura).

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online