Mali tim hrvatskih informatičara drži konce informatičke podrške Olimpijskih igara (već 30 godina!)

OI tehnologijaJesu li hrvatske informatičke kompanije – inovativne? I jesu i nisu. Malo je onih izvan stručnih krugova koji znaju da mali tim hrvatskih informatičara drži konce informatičke podrške Olimpijskih igara već tridesetak godina – od Sarajeva 1984. naovamo, piše Ivo Špigel na stranicama magazina Banka. Mnoge hrvatske softverske kompanije iz dana u dan nalaze rješenja korisničkih problema koja se u prvi mah čine - nemogućim ...

IT U HRVATA

Od Zagreba do Olimpa

Piše: Ivo Špigel
Izvor:
Banka magazin

Pitali su me, dakle, u uredništvu Banke jesu li hrvatske informatičke kompanije – inovativne? Jedini mogući odgovor, čini mi se, bio je – i jesu i nisu.

Malo je onih izvan stručnih krugova koji znaju da mali tim hrvatskih informatičara, koje je predvodio Boris Sakač dok nije otišao u mirovinu, drži konce informatičke podrške Olimpijskih igara već tridesetak godina – od Sarajeva 1984. naovamo.Kada sam nedavno slušao Sakačevo predavanje o svemu što je taj tim morao prebroditi u različitim situacijama da bi Igre došle do publike, ostao sam istinski zadivljen. Nije to, dakako, jedini primjer.

Mnoge naše softverske kompanije iz dana u dan nalaze rješenja korisničkih problema koja se u prvi mah čine nemogućim.

Postoji mantra koju smo slušali toliko puta da mi se od nje smučilo. Međunarodni tehnološki giganti koji imaju svoja predstavništva u Hrvatskoj, zajedno s (opet!) državnom upravom, nebrojeno puta su ukazivali na to da je domaća informatička industrija "usitnjena" i da u Hrvatskoj nema velikih kompanija koje su u stanju odraditi zahtjevne i inovativne projekte.

Bit ću pristojan pa ću za ovu tezu iskoristiti strani izraz – bullshit! ...

Ol - press centar


Boris Sakač: Kompjuterski mađioničar olimpijskih igara

Nekoć glavni informatički stručnjak, a danas savjetnik Međunarodnog olimpijskog odbora, za Nacional je opisao svoj doprinos kompjuterizaciji olimpijskih igara, najzanimljivije detalje iz karijere zahvaljujući kojoj je preletio cijeli svijet.

Pročitajte više ...