Foto-natječaj: Okoliš i ja

Foto: Leo TomićZeleni telefon Udruge Sunce i Fotoklub Split organiziraju foto-natječaj s ciljem povezivanja čitave zajednice oko okolišnih problema, podizanja ekološke svijesti građana kao presudne u uspostavi ravnoteže čovjeka i njegova okoliša te povećanja motivacije i osobne odgovornosti za okoliš. Rok za slanje fotografija je 22. ožujka. Natječaj je otvoren za sve građane koji se bave fotografijom amaterski ili profesionalno.. Najbolje fotografije će biti nagrađene novčanom i drugim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih fotografija u Galeriji Fotokluba Split na Dan planeta Zemlje 22. travnja 2013.

FOTO NATJEČAJ

Okoliš i ja

Izvor: CultureNet.hr
Foto: Leo Tomić

Natječajem Okoliš i ja želi se istražiti i dokumentirati stanje okoliša u Gradu Splitu, razinu kulture urbanog življenja te potaknuti razvoj dokumentarne fotografije kao suvremenog sredstva komunikacije. Zeleni telefon kao servis za građane u rješavanju ekoloških problema, prisutan je u javnosti  više od dvanaest godina.

Iskustvo rada na Zelenom telefonu svjedoči o čovjekovoj presudnoj ulozi u nastanku niza ekoloških problema: onečišćenju zraka, vode, mora, tla, u nastanku prekomjerne buke, svjetlosnom zagađenju, povećanju otpada, prometne zakrčenosti, nagrđivanje pejzaža i obale, prostorne devijacije, narušavanje kulturno-povijesnih vrijednosti i sl. Svaki pojedinac svojim radom, potrošnjom, odnosno načinom života, u većoj ili manjoj mjeri utječe na spomenute promjene.

U urbanim sredinama susrećemo različite stilova ponašanja proizišle iz različitih stilova življenja. Poželjna ponašanja od pojedinca traže da se osjećaju kulturnim dijelom grada, da u njemu nalaze dovoljno poticaja za svoj rast, da dišu životom grada. Nasuprot takvim ponašanjima nailazimo i na ona kojima ne smeta gradska nečistoća, nehaj, provincijalizacija, ništa od onog što grad čini ružnim, a svojim destruktivnim ponašanjem doprinose ruiniranju vitalnih kulturnih osnova grada.

Drugim riječima, zanima nas dokumentiranje nepoželjnih ponašanja spram okoliša i prirode, negativnih navika i postupaka, kojima želimo potaknuti društvo i pojedince na promjene i pozitivna djelovanja.

Foto: Leo Tomić

Na fotografijama mogu biti ljudi, događaji, prizori iz svakodnevnog života, prirode i okoliša, ali i osobni doživljaj ili samo neki detalj koji predstavlja ili asocira na temu natječaja.

Uvjeti sudjelovanja:

- fotografije trebaju biti u digitalnom obliku najmanje veličine 2000x3000 piksela;
- naziv fotografije mora sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije;
- najviše se može poslati 7 fotografija, te najviše 2 kolekcije od po tri fotografije.

Fotografije za izložbu, kao i nagrađene fotografije, odabrat će žiri u sastavu: doc.dr.sc. Katja Marasović arhitekt, dipl.ing. Damir Rako arhitekt, Stipe Božić, Feđa Klarić i Patricija Granić. Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu i jednu treću nagradu. Novčani iznos za prvu nagradu je 2000 kn, za drugo i treće mjesto dodijeliti će se utješne nagrade.

Rezultati će biti objavljeni 1. travnja 2013., a otvorenje izložbe i podjela nagrada slijede 22. travnja. 

Za sva pitanja vezana uz natječaj javite se u Udrugu Sunce na E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ili na broj telefona 021 360 779 te u Fotoklub Split - tel: 021/347-597 ili  E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Fotografije se šalju elektronskim putem na e-mail adresu:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , ili na CD/DVD mediju na adresu: Fotoklub Split, Marmontova 5, Split.

Sretno, slikoljupci!

Povezani članci

Who's Online

We have 227 guests and no members online