Nestao ronilac u izvoru Cetine

izvor cetineU nedjelju je nastavljena potraga za slovenskim roniocem koji je u subotu nestao na izvoru Glavaš rijeke Cetine, kod mjesta Civljane, a u potrazi jutros sudjeluje oko 20 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) među kojima je nekoliko službenika MUP-a, potvrdio je jutros Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. Izvor Cetine je potopljeni speleološki objekt dubok više od 100 metara, gdje je zaron moguć samo uz pomoć mješavine zraka TRIMIX i u takvom ambijentu mogu roniti samo osposobljeni speleospašavatelji. Kako se doznaje od pročelnika HGSS-a Prizmića, potragu otežava konfiguracija potpopljenog izvora u kojem ima više slijepih prolaza i kanala, a radi se o vrlo opasnoj zadaći ronjenja na velikim dubinama u ograničenom prostoru uz malu i nikakvu vidljivost. Prizmić je dodao da je prema svjedočenju kolega, slovenski ronilac nestao kad su sva četvorica prilikom zarona u izvor na dubini od oko 35 metara ušli u "slijepi dimnjak", iz kojeg su samo njih trojica uspjela izaći ... Nestao ronilac u izvoru Cetine

Foto: Željko Huljev
Izvor: Slobodna Dalmacija

izvor Cetine

Jučer poslijepodne oko 15,30 sati HGSS Šibenik je dobio dojavu da jedan od slovenskih ronilaca, koji je ronio sa svojim kolegama u izvoru rijeke Cetine kraj Knina, nije izronio na površinu, nakon čega je na teren odmah upućena spašavateljski tim iz HGSS Šibenik, Split i Makarska te ekspertni tim speleo-ronilaca HGSS-a koji su osposobljeni za ronjenje u velikim dubinama i koji dobro poznaju ovaj speleološki objekt - navodi se u službenom priopćenju HGSS-a u kojem se dodaje da je potraga sinoć zaustavljena u 21 sat zbog slabe vidljivosti.

- Tijekom današnjeg dana očekujemo neke rezultate, a broj urona koje možemo poduzeti je ograničen zbog broja ronilaca koji su osposobljeni za speleološko ronjenje - rekao je Prizmić.

helikopter GSS-a

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and no members online