Crna vina: Plavac top-odabir

Dođete li u bilo koji restoran u Istri, za objed će vam sugerirati istarsku malvaziju nekog od odličnih istarskih vinara. Zatražite li crno vino, spremno će reći: Imamo odličan istarski teran. Tek na četvrti upit ponudit će vam vino rođeno izvan Istre. I to je u redu. Ali nije u redu da tako nije i u Dalmaciji. Dalmatinski ugostitelji apsolutno su "operirani" od takve vrste zavičajnog lobiranja i promoviranja dalmatinskog branda, iako je upravo Dalmacija prostor najboljih, i po svijetu najnagrađivanijih, hrvatskih vina! Ona je zavičaj plavca malog - najcjenjenije vrhunske sorte Hrvatske. A koja su najbolja dalmatinska vina?... pročitajte u članku novinarke Slobodne Dalmacije Meri Šilović ...

DOMAĆE DELICIJE ZALIJTE S NEKIM OD DESET NAJBOLJIH DALMATINSKIH VINA

Plavac top-odabir!

Piše: Meri Šilović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

A koja su najbolja dalmatinska vina, ne znaju mnogi koji bi rado za preostale blagdane domaću spizu zalili i dobrom domaćom kapljicom.


Dva jaka Hvaranina

Nesumnjivo, u top-odabir već godinama spadaju Zlatan plavac Grand cru Zlatana Plenkovića i Ivan Dolac barrique PZ-a Svirče s Hvara. Ta najmoćnija od dalmatinskih crnih vina (i s cijenom višom od 200 kuna najskuplja hrvatska vina uopće) muška su, puna, s visokim količinama tanina, ali elegantna i baršunasta, sa zavodljivim aromama začina.

Oba ova vrhunska i jaka vina rođena su u impresivnim vinogradima plavca malog na strmi nama južne strane otoka Hvara.

Treći na top-listi vodi nas na jug Dalmacije, u Konavle. Iz tamošnjih Dubrovačkih podruma lani je stiglo potpuno iznenađenje - Merlotina. Ovo zaista prekrasno vino, koje su zajedno napravili nizozemski winemaker Jan van Lissum i Konavljanin Ivo Ivaniš, prepoznat ćete po ptici na etiketi.

A onda, naravno, na opjevani dingač. Puno je ovdje dobrih vinara i nije lako odlučiti se da li odabrati Dingač PZ-a Potomje, koji već godinama ima sve širi krug vjernih obožavatelja, Matuškov Dingač Reserve, koji je proglašen najboljim crnim vinom ovogodišnje Sabatine, zavodljivi Dingač Miličić, zaista lijepi Dingač Radović, ili neki treći.

Iako sve dingače računamo kao ukupni Četvrti prijedlog za listu, peti stiže također s Pelješca: moćni Milošev Stagnum.


Bura odnijela urod

Putem prema natrag pronaći ćemo negdje oko Makarske još jedno zanimljivo vino - Ostatak bure. Ono je premijerno predstavljeno na ovogodišnjem prvom festivalu vina u Dioklecijanovim podrumima.

Zlatana Plenkovića su, kad je sadio vino grad pod Biokovom, upozoravali da če mu urod odnijeti bura. I odnijela je dobar dio. Od onog stoje ostalo Plenković je napravio odlično vino i duhovito ga nazvao Ostatak bure.

Vrhunski plavac mali pronaći čete i na Braču. Radi ga mladi vinar Hrvoje Baković od grožđa iz vinograda sa strmina iznad Bola. Francuzi su u jednoj svojoj čuvenoj reviji Bakovićev plavac svrstali među 300 najboljih stranih vina koja osvajaju Francusku.

Posljednji zemljopisno (a po vrijednosti mogao bi biti i prvi) od najboljih crnih vina Dalmacije čeka nas u Primoštenu. Riječ je, naravno, o jednom izvanrednom babiću. U Primoštenu Burnom vinar Stipe Gašperov radi čudesan vrhunski babić Kamena suza.


Među bijelima pošip je car

Oni koji vole bijela vina mogu odabrati između nekoliko vrhunskih pošipa.

Kao i vrhunska crna sorta plavac mali, i bijela sorta pošip autohtoni je Dalmatinac. Točnije Korčulanin.

A koji pošip odabrati?

Pošip Marko Polo vrhunsko je moćno elegantno vino koje radi PZ Čara na Korčuli, a koje vole i po nekim vrhunskim restoranima New Yorka.

A u pošip Luke Krajančića zasigurno ćete se posve zaljubiti. Za njegov pošip Intrada, također iz Male Čare, svi koji ga kušaju ponavljaju istu rečenicu:

Ovakvo vino je samo pjesnik vinar mogao napraviti.

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online