Dalmatinski sport: Puno hvale malo brige

Sa sportom u Splitu i diljem Dalmacije uvijek ista priča, kao da se radi o filmu Beskrajan dan. Uvijek kada su velike predstave svi se hvale sportašima i sportskim dostignućima, dive se darovitosti, upornosti, ambicioznosti sportaša iz naše regije. Ali, sve je to samo dobra upakirana priča, a u biti sportaši u na margini. Služe tek kao dobra reklama. Evo, svjedoci smo ovih mundijalskih dana da je ulaznica vrlo teško doći i objektivno u organizatori na mukama. U svoj toj strci i zbrci zaboravljeni u splitski olimpionici - sportaši koji su proslavili Split, Hrvatsku...

Dalmatinski sport: Puno hvale malo brige


Zna se da se Split hvali sa 68 olimpijskih medalja!! A od organizatora su dobili ŠEST kompleta ulaznica. Pa taj broj nije dovoljan ni da zadovolji sve osvajače medalja iz npr. KK Splita

Izvor: Glas Dalmacije
 

No, zar se tome treba čuditi? Ni prvi ni zadnji put da su zaboravljeni.
 
Naši životni kriteriji su sasvim iskrivljeni. Ovih dan je naslovnice većine tjednika i dnevnih novina zokupio izvjesni muzičar Hrvoje Rupčić i njegova supruga Tina, dok je Željko Rohtinski (nagrađen kao jedan od ponajboljih guvernera na svijetu!) dobio tek mrvice na nekim zabačenim stranicama novina.
 
Pa sad vidi tko ovdje kod nas služi kao uzor!
 

Splitska sportska besparica
 
No vratimo se mi sportu u Splitu i Dalmaciji. Splitski sport stenje u besparici. Muku muči kako sastaviti kraj s krajem i ne vidi se dan kada će krenuti trofejnim stazama utabanim u prošlosti.
 
Iznimka je u ovom trenutku Hajduk, koji je poput alkemičara (uz obilnu pomoć politike) pretvorio kamen u zlato. Ili bolje napisati - minus na računu je preoblikovanjem pretvorio u plus. Danas u doba recesije može u miru stvarati momčad i nadati se trofeju – osvajanju prvenstva države.
 
Ostali splitski klubovi nemaju alkemičara i životare s nulom na računu. Brinu kako preživjeti svakodnevicu i nemaju nikakve snage da razmišljaju o usponu u bliskoj budućnosti. 


Nema se novca i točka!
 
Međutim, daleko je od toga da se u tim klubovima ne radi i da se ne stvaraju vrhunski igrači. I te kako se stvaraju, ali u njihovim talentima uživaju drugi gradovi.
 
Isto, pa čak i gore, može se konstatirati i za klubove i sportove u ostalim dalmatinskim mjestima. Radi se u teškim, pa i nemogućim uvjetima, stvaraju se igrači, odgaja se mladost u sportskom duhu, a plodove tih napora mahom uberu druge, financijski jače, sredine.
 

Košarka
 
Košarkaški klub Split CO ima "svojih" igrača na svim stranama – od Zagreba, Zadra, Europe do NBA lige. Teško ih je i sve nabrojati, a na zadnjem derbiju u Višnjiku u zadarskom dresu su igrali Macura, Rančić, Perić (dodajte još Dejana Ivanova koji je zabljesnuo na Gripama), a kod "vukova" smo imali Prkačina, Vukušića, Kaštropila, a od prije par dana imamo i Šundova.

Andrija Žižić

Po svjetskim meridijanima su Ukić, Lončar, Pašalić, Žižić, Kedžo...


Vaterpolo
 
Sva tri splitska vaterpolska kluba – Mornar BS, Jadran, POŠK - pravi su proizvođači igračkih klasa. Više od trideset vaterpolista danas po raznim svjetskim plivalištima zarađuje svoj kruh. Radi se kao što vidimo skoro o tri momčadi.
 
Nabrojit ćemo samo neka: Pavić, Pavlović, Antonijević, Marino Franičević, Smodlaka, braća Letica, Vrdoljak, Ðogaš, Kunac, Elez, Oreb...
 

Rukomet
 
Posebna priča je rukomet. Split je kao i Metković pravi rasadnik rukometnih talenata i igrača, ali je klub samo pred kraj prošlog stoljeća bio u vrhu hrvatskog rukometa i igrao u Europi. Teško bi Červarova družina stekla status trofejne da nije bilo Balića, Metličića, Vukovića, a tu su još Vukić, Anušić, Gojun, Uvodić, Jerković...
 

Odbojka
 
Sigurni smo da bi odbojkaši skočili prema vrhu hrvatske odbojke kada bi vratili jednog od ponajboljih svjetskih igrača Igora Omrčena i oko njega okupili momčad.
 
Ženski klub Split 1700 je, pak, oživio, ali najperspektivnija hrvatska igračica Splićanka Jelena Alajbeg danas brusi svoj talent u Španjolskoj...
 

Prema tome, ne radi se o tome da splitski klupski sport ne stvara klase, upravo suprotno.
 

Egzodus majstora baluna
 
No, dogodio se pravi egzodus majstora baluna. Idu trbuhom za kruhom, a problem je u nezainteresiranost gospodarskih subjekata za sport i načinu na koji grad Split tretira sportske kolektive.
 

Naći bolji način financiranja sporta
 
Split i županija bi morali pronaći bolji način financiranja sporta, pomoći klubovima da okupe svoje najbolje igrače, stvore šampionske momčadi i vrate trofeje u grad sporta.
 
Splićani znaju formulu uspjeha – gro domaćih i stranci ekstra klase.
 
Hajduk je prvi patentirao ovu formulu, a iskoristile su je i Gripe, zatim Zvončac, Zenta, pa Metković, Gruž,..

Povezani članci

Who's Online

We have 599 guests and no members online