Stvaranje međugeneracijskih mostova

fotografiFoto klub Fotoakademija Split provodi projekt "Most", kojeg su na inicijativu voditelja kluba, umirovljenog ratnog snimatelja Zorana Ercega, osmislili i provode ga mladi, uzrasta od 14 do 18 godina. Ciljevi projekta su osvijestiti probleme s kojima se susreću osobe starije životne dobi, socijalna integracija starijeg stanovništva u zajednicu, razvoj međugeneracijske komunikacije te senzibiliziranje javnosti, a posebno mlađeg stanovništva za posebne potrebe osoba starije životne dobi. Projekt je odobren od Ministarstva socijalne politike i mladih, te od Agencije za mobilnost i programe EU (kroz Program "Mladi na djelu") ...

Socijalna isključenost starijih osoba i aktivizam mladih

Izvor: Fotoakademija Split

Foto klub Fotoakademija Split organizira Okrugli stol "Socijalna isključenost starijih osoba i aktivizam mladih" u Muzeju grada Splita, Papalićeva 1, u utorak, 19.02.2013. god u 10,30 sati.

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta "Most" Fotoakademije Split. Njegov je cilj potaknuti raspravu o pitanjima:

- problem socijalne isključenosti starijih osoba, posebno onih smještenih u domove za starije;
- kako potaknuti socijalnu intergraciju starijeg stanovništva u zajednicu;
- koje su specifičnosti vezane za aktivnosti sa starijim osobama;
- kako senzibilizirati mlade za posebne potrebe osoba starije životne dobi, te ih potaknuti da se aktivnije uključe u projekte međugeneracijske solidarnosti;
- koje predrasude vladaju o povezivanju generacija, te kako ih ukloniti;
- što možemo naučiti iz primjera dobre prakse.

Gošće i gosti u uvodnim izlaganjima na Okruglom stolu biti će:

- dr. sc. Mirjana Nazor, izv. prof. psihologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu
- prof.dr.sc. Ivan Urlić, neuropsihijatar
- Ana Drnasin, psihologinja u Ustanovi dom Vita
- Marinela Petričević, voditeljica programa u Katoličkoj udruzi Lovret
- Sandra Erceg, mentorica u projektu Most.
 

Mirjana Nazor:

U našem okruženju nedostaje staračkih domova, hospicija i sličnih ustanova

- Ovaj projekt svakako treba pohvaliti jer volonterstvo je jako važno u odgoju djece. Nažalost, kod nas se volonterstvo slabo potiče kod mladih, zaboravljajući da se oni ponašaju upravo prema našim obrascima ponašanja. U našem okruženju nedostaje staračkih domova, hospicija i sličnih ustanova, pa je potreban veći angažman svih nas da se podigne kvaliteta života starijih osoba. Konačno, njima su najvažnije veze i kontakti kako s obitelji, tako i s prijateljima, bez obzira na dob - kazala je dr. sc. Mirjana Nazor.

PROČITAJTE VIŠE...