22. Marulićevi dani: 9 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade

marulićevi daniU Splitu će se od 21. do 28. travnja održati 22. festival hrvatske drame i autorskog kazališta "Marulićevi dani". Festival se, kao i svake godine, održava pod pokroviteljstvom i uz potporu Ministarstva kulture, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Po izboru ovogodišnje izbornice Gordane Ostović bit će prikazano devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade. Izabrane su sljedeće predstave...

KAZALIŠTE

22. MARULOVI DANI

Devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade

Izvor: DalmacijaNews

Izabrane su predstave:

- "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka u režiji GDK Gavella i režiji Krešimira Dolenčića,
- autorski projekt Olivera Frljića "Mrzim istinu!" u produkciji Teatra &TD,
- "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera i izvedbi HNK u Zagrebu,
- drama Ivora Martinića "Moj sin samo malo sporije hoda" redatelja Janusza Kice u izvedbi ZKM,
- "Šarengrad" Renate Carole Gatica i Natalije Manojlović u izvedbi Teatra &TD,
- predstava riječkog HNK Ivana pl. Zajca "Baba Jaga je snijela jaje" Dubravke Ugrešić redatelja Ivice Buljana,
- "Prolazi sve" Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića i izvedbi GDK Gavella,
- predstava HNK Split "Kaćuše" autore Davora Špišića u režiji Marice Grgurinović,
- "Enciklopedija izgubljenog vremena" Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi HNK u Varaždinu.


marulićevi dani

Nabrojene predstave u konkurenciji su za tradicionalne nagrade "Marul", koje će se dodijeljivati u devet kategorija: za izvedeni dramski tekst na Marulićevim danima; za dramaturšku obradu ili preradu teksta; za predstavu u cjelini; za režiju; za glumačka ostvarenja; za scenografiju; za kostimografiju; za oblikovanje svjetla, te za posebno skladanu scensku glazbu.

O nagradama "Marul" odlučivat će Ocjenjivački sud 22. Marulićevih dana, u sastavu: Ivica Kunčević, redatelj; Miljenko Sekulić, scenograf; Olja Lozica, dramaturginja; Marijana Fumić, kazališna kritičarka, te glumac Goran Marković.

Osim nagrada Marul bit će dodijeljena i Nagrada publike za najbolju predstavu, o kojoj odlučuju svi gledatelji svojim ocjenama, te Nagrada lista Slobodna Dalmacija, glavnog medijskog pokrovitelja Festivala, o kojoj će odlučiti poseban žiri čitatelja.

marulićevi dani

Zadnjeg festivalskog dana 28. travnja, nakon svečane dodjele nagrada van konkurencije bit će prikazana najnovija dramska produkcija HNK Split, predstava "Tko se boji Virginije Woolf" Edwarda Albeeja u režiji Vlatke Vorkapić.

Osim natjecateljskog dijela programa na 22. Marulićevim danima će, u sklopu tzv. dodatnog programa, zagrebački i osječki studenti glume koncertno će izvesti nagrađene drame s natječaja Ministarstva kulture Marin Držić.

Održat će se i okrugli stol "O položaju dramskog autora", a studenti glume Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, Umjetničke akademije u Osijeku, te splitske Umjetničke akademije prezentirat će svoje produkcije.

Pored toga bit će promovirana tri teatrološka izdanja: monografija Marin Carić, knjiga Mira Gavrana "Nove drame", te knjiga dr. Vlatka Perkovića "U procjepu ideologije i estetike".

marulićevi dani

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and one member online

  • admin