Advent u Dućama

Zajednica mladih Duća, Društvo prijatelja Hajduka i Župa sv. Ante Duće vas pozivaju na adventsko druženje u subotu, 16.12.2017 od 18 sati ispred župne kuće u u Duće-Vavlju, uz mnogo dobre atmosfere, još bolje domaće spize vrijednih dućkih žena i muževa, a sve uz obilje veselja i božićne glazbe. - Sve vas rado očekujemo u župnom dvoru crkve sv. Ante i Gospe od snijega! - poručuju Dućani. Lani, a i prošlih godina, takoreći nije bilo familije u Dućama koja nije sudjelovala u pripremi i realizaciji ove fešte! Cure i domaćice su ispekle i donijele kolače, muževi se uhvatili pripreme nešto "konkretnije" blagdanske spize, pri čemu su značajan obol dali i lokalni ugostitelji, a momci, mladi i oni koji se tako osjećaju pobrinuli su se da se sve održi kako dolikuje i mjestu i prigodi. Zajedništvo je to u Dućama o kojem se glas već pronio nadleko... a bit će sve opet tako i ove godine! Na bogatom meniju je, poručuju marljivi organizatori, fažol, gulaš, tripice, bakalar, kuhane kobasice, roštilj, palačinke, fritule, kolači, slastice, kuhano vino, pivo i druga pića.. Vidimo se u subotu na Dućama.
 

Čemu se možemo nadati u 2018.?

Kad će napokon i te strukturne reforme? Državni proračun za 2018., friško usvojen u Hrvatskom saboru, ne predviđa nijednu jedinu jaču strukturnu reformu, a jedini kakav takav reformski kontinuitet ogleda se u nastavku provođenja akcijskog plana sustavnog rezanja troškova gospodarstvu koji provodi i gura Ministarstvo gospodarstva. No, i taj plan suočava se s nizom “otpornika”, pa i u samoj vladajućoj koaliciji, jer su interesi grupa koje su na razne načine privilegirane na tržištu, na štetu potrošača, a bez doprinosa za njihovu sigurnost, i dalje iznimno jake. Nakon porezne reforme, kojom su porezno rasterećeni građani i poduzetnici u iznosu od 2,5 milijardi kuna početkom 2017., rezanje administrativnih troškova trebalo bi u dužem razdoblju rezultirati s 1,5 milijardi kuna ušteda i dodatnim smanjivanjem neporeznih nameta, a sve to donosi jeftinije i jednostavnije poslovanje tvrtkama i građanima u svakodnevnom “dodiru” s javnim službama i privatnim profesijama, piše Frenki Laušić u izvrsnom članku u prilogu "Spektar" Slobodne Dalmacije. Pročitajte ga u subotnje izdanju Slobode..
 

Advent u Dugom Ratu

Ugođaj došašća u Dugom Ratu počeo je ranojutarnjim zornicama u crkvi sv.Josipa, instalacijom adventskog vijenca na kojem već gori prva adventska svijeća na trgu Svetog Josipa. Ispred župne crkve svetog Josipa uzdiže se modernistički uređen bor, a i sama crkva je noću lijepo iluminirana plavim led svijetlom. Uskoro će sjajnim lampicama i ukrasima biti ukrašene i dugoratske ulice te ostala mjesta naše male općine, a da svi dožive duh došašća i izvan svojih domova dugoraćani predvođeni mjesnim odborom Dugi Rat i moto klubom "Reborn" uz svesrdnu podršku općine Dugi Rat i djelatnika Vlastitog pogona, te turističke zajednice, potrudili su se da i ove godine osmisle bogati Adventski program. Izdvajamo samo veće događaje. Na Krilu se opet u velikom stilu s trodnevnicom i velikom feštom u lučici proslavio blagdan Svetog Nikole. U osnovnoj školi na Oriju u organizaciji OŠ i udruge "Tvornica" održane su dvije predstave za djecu mladih nada omiškog dječjeg kazališta "Harlekin" te popularno-znanstveno predavanje "Priča o svemiru i Higgsovom bozonu" dr.sc Ivice Puljka u suradnji s udrugom Tvornica. U lijepom "domaćem boravku" na travnjaku s adventskom kućicom, tik do šetnice u Dugom Ratu, u nedjelju smo se od podneva lijepo zabavili uz kuhano vino, dobru glazbu i čašicu razgovora u organizaciji humanitarne udruge "Talaja". Izložba "4 točkice" Poljičke likovne udruge "Krug" svečano će otvoriti vrata posjetiteljima u utorak, 19.12.2017. u 19 sati u Galeriji "Krug" Dugi Rat. Svoje radove izlažu Diana Jurin Marić, Joško Čizmić, Ivo Rakuljić i Ljuboman Karaman. U četvrtak, 21.12.2017. u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" svoj tradicionalni folklorni poklon Dugoraćanima, Božićni koncert, otplesati će članovi prvog (i ostalih) ansambla, a glabom popratiti i orkestar KUD Dalmacija Dugi Rat. U petak, 22.12. od 20 sati družiti ćemo se uz kuhano vino i pečene kobasice u šatoru na Poljičkom trgu gdje će se održati i koncert dua Barbarosa. U subotu, 23.12. čeka nas bogati cjelodnevni program za sve generacije. Biti će tu svega, od dječjih radionica izrade ukrasa, tradicionalnog blagdanskog bakalara i fritula koje će i ove godine prirediti kuhar Rino Pavlić s kolegama iz udruge Dalmatinska špica, djecu će zabavljati klaun Šarenko, a moći će se provozati dugoratskom rivom i u blagdanskoj kočiji (hvala Slavice!), a navečer će nas u šatoru na Poljičkom trgu uz besplatnu ribu zabavljati duo Aurora. No to nije sve s predblagdanskim događanjima. Nadamo se da će i ove godine u Dugi Rat svratiti HKGD Podstrana i podstranske klape na tradicionalni Božićni koncert puhačkog orkestra u kinu Dalmacija.
Ako se odlučite biti dio dugoratskih Adventskih događanja doživiti ćete pravi zimski, predblagdanski ugođaj i u našem malom mistu. Biti će  tu za svakoga ponešto. Od religijskih i kulturnih događaja, pa do šušura u kojem će te moći i prigristi pokoji slasni zalogaj, ugrijati se kuhanim vinom, kupiti kakav božićni ukras kojeg su izradila naša divna djeca, a istodobno poslušati i zanimljive koncertne nastupe i dobro se zabaviti u večernjim satima. Pozovite svoje prijatelje i obitelj da Vam se pridruže u "Božićnoj bajci" u Dugom Ratu!
 
Policija će i za ovogodišnjih blagdana, u sklopu akcije Mir i dobro, od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu pažnju posvetiti sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava od kojih su lani ozlijeđene 34 osobe, uključujući i 21 dijete. Josip Bukvić iz Uprave policije rekao je da pozivaju sve osobe da takva sredstva ne koriste, te da svojim pozitivnom ponašanjem prema djeci djeluju odgojno i objašnjavaju kakve im posljedice mogu nanijeti takva sredstava. U srpnju ove godine stupio je na snagu zakon kojim su uvedene kazne za roditelje i skrbnike ako pirotehnička sredstva koriste djeca mlađa od 14 godina.
 
Kriptovalute, bitcoin, blockchain, teme su to o kojima se sve više govori. Mnogi koji prate tehnologiju možda su i sami okušali u trgovanju ili čak i rudarenju ove kriptovalute. Split ima zanimljivu zajednicu ljubitelja ovih tema, BlockchainHub Split, koji se povremeno druže i razmjenjuju saznanja i iskustva, a žele pozicionirati Split i okolicu kao središte decentraliziranih blockchain tehnologija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Organiziraju predavanja, povezuju se s drugim blockchain grupama i izvan Hrvatske te surađuju na raznim projektima. Drugo druženje svih zainteresiranih za kriptovalute će se održati u ponedjeljak 18.12.2017. u Hotelu Split u Podstrani s početkom u 18:30 sati u organizaciji Blockchain Huba Split. Prvo piće je na kuću, kažu organizatori, a drugo je plativo i u kriptovalutama (BTC, ETH, LTC, ZEC..). Na druženju će svoja iskustva s prisutnima podijeliti Tomislav Vlajić, osnivač Bitkonan burze. Prve bitcoine Vlajić je kupio još 2010. po cijeni nižoj od 50 centi, ubrzo nakon toga je postao jedan od prvih "rudara" bitcoina u Hrvatskoj, izradio je burzu koja je u to vrijeme bila bolja od Bitstampa, a tisuće bitcoina je prodao kad su dosegli cijenu od 30 dolara. Vidimo se u ponedjeljak u Podstrani.
 

Predavanje: Današnja obitelj i njeni problemi

Današnja obitelj i njeni izazovi, pardon, problemi. Naziv je to predavanja koje će se u organizaciji župe Svetog Josipa Dugi Rat održati u petak, 15.12. s početkom u 19 sati u župnoj crkvi. Predavačica je Nataša Bulić, prof.
 
U posebnom izdanju Tinela, druženja dalmatinskih informatičara, za prosinac stižu dva gosta iz potpuno različitih branši. U prvom predavanju večeri, Ivana Zec iz tvrtke UHY pričati će o porezima u IT sektoru, a u drugom dijelu će Ante Vrdelja iz studija Croteam objasniti kako su uspjeli lansirati pet VR naslova u samo godinu dana u predavanju nazvanom "Bespuća Virtualne Zbiljnosti". Sedmi Tinel Meetup započinje u petak, 15.12. u 18 sati u prostorijama tvrtke Locastic na adresi Lovački put 7, Split, a uvodno predavanje će održati Ivan Matas iz tvrtke Locastic, koji će rezimirati prethodnih šest iteracija Tinel Meetupa, ali i predstaviti nove goste, te vas uputiti u program večeri. Ulaz je slobodan, a potrebno je potvrditi svoj dolazak ovdje.
 
Većinom glasova vijećnici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine prihvatili su proračun od 894 milijuna kuna za 2018. godinu s projekcijama za sljedeće dvije godine. Za proračun je bilo 30 županijskih vijećnika HDZ-a, HGS-a i Klement Bašić (HNS), a protiv je bilo 17 vijećnika SDP-a, Mosta i stranke Pametno. Župan Blaženko Boban poručio je da će biti novca za razne projekte namijenjene djeci, mladima i razvoju seoskih krajeva. Rekao je da je sve ono što se ulaže u mlade, demografsku obnovu, seoska područja i otoke razvojno te kako misli da će rezultati danas prihvaćenog proračuna biti vidljivi za četiri godine, kada će se potvrditi da su bili razvojni.
Na istoj sjednici vijećnici su donijeli i 3. rebalans proračuna za 2017. s kojim bi trebali biti zadovoljni i mještani općine Dugi Rat jer su njime predviđena i osigurana sredstva za sljedeće projekte s područja naše općine:
  - Uređenje i opremanje dječjeg vrtića Dugi Rat – područnog vrtića Sumpetar
  - Opremanje OŠ Jesenice za projekt e-Dnevnik, nabavka novih računala za informatičku učionicu
  - Sanacija krovišta OŠ Jesenice
  - Izrada Prostorno-planske dokumentacije za izgradnju nove luke Krilo
  - Nadohranu plaža prirodnim kamenom - oblutkom.
Hmm, vidi se da je naš županijski vijećnik Jadran Čizmić odradio odličan posao. Čestitamo!
 

Neutralni internet je službeno mrtav

Američka Savezna komisija za komunikacije (FCC) glasala je za omogućavanje pružateljima internetskih usluga (telekomima) da počnu naplaćivati tvrtkama i potrošačima za usluge "bržeg" pristup internetu. Time se ukida tzv. "neutralnost interneta", pojam koji u Americi označava sve ono što danas potrošači očekuju od interneta. A očekuju da budu povezani na bilo koju web stranicu, aplikaciju ili sadržaj koji požele i da imaju kontrolu nad internetom. "Neutralnost interneta" je temeljno načelo koje zabranjuje internetskim pružateljima usluga da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web stranicu kojoj potrošač želi prići. Kritičari ove nove odluke kažu da internet koji nije u potpunosti slobodan nije internet, te da će ukidanjem neutralnosti postati zatvorena mreža u kojoj će kompanije moći odlučivati kojim će se stranicama, sadržaju ili aplikacijama moći pristupiti. To bi moglo otežati poslovanje brojnim malim tvrtkama koji si ne mogu priuštiti platiti "veće" brzine pristupa sadržajima na internetu.
 

Predavanje: Bolest i obitelj

Pozivaju se svi zainteresirani na interaktivno predavanje dr. Tihane Barišić na temu "Bolest i obitelj" koje će se održati u četvrtak, 14.12.2017 u Narodnoj knjižnici Omiš s početkom u 18:30 sati u organizaciji Dijabetičkog društva Omiš. Dr.Barišić će nas upoznati kako sva kronična oboljenja mijenjaju navike cijele obitelji, a ne samo pojedinca.
 

Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić Omiš

Počeo je drugi Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić Omiš. Posjetite školu, dobro se zabavite i naučite ponešto. Od 11.12. do 14.12. marljivi organizatori su za Vas pripremili bogati i vrlo zanimljivi program u školi i Ilirskom sjemeništu gdje će u četvrtak, 14.12. u 18 sati gostivati Ivica Puljak s predavanjem "Priča o svemiru i Higgsovom bozonu". Ako ste propustili predavanje u prošli četvrtak u OŠ Jesenice na Oriju, evo Vam prilike za "popravni"..
 

Sat kodiranja u OŠ Jesenice

I ove godine je naša škola Jesenice na Oriju bila dio globalnog projekta "Sat kodiranja" (Hour of code) koji se diljem svijeta održavao od 4. do 9. prosinca. Oko 120 000 događaja bilo je organizirano u svijetu, od čega nešto manje od 200 u Hrvatskoj, a jedno se dogodilo zahvaljujući trudu nastavnika informatike i na Oriju. Četvrti razredi naše škole po prvi su puta na jedan sat posjetili informatički kabinet škole, a u predmetnoj nastavi sat kodiranja odradili su svi učenici kroz redovnu nastavu informatike. Programiranje razvija vještine poželjne za svijet sutrašnjice kao što su apstraktno mišljenje i problemsko razmišljanje te potiče razvoj logike i kreativnosti od najmanje dobi. Uz projekt Sat kodiranja, na zabavan način, kroz igru, djeca programiraju računala da riješi određeni problem.
 
Na drugoj sjednici Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš za kombi-kogeneracijsku plinsku elektranu Peruća, koja je u utorak održana u prostorima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, od ukupno 12 nazočnih članova, njih 9 glasalo je "protiv", a 3 "za" prihvatljivost KKPE Peruća za okoliš, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Dakle, najvjerojatnije, ništa neće biti od gradnje termoelektrane na Perući. Vijest je to koja će razveseliti pola Dalmacije i brojne ekološke udruge koje su ustale na noge zbog najavljene gradnje elektrane koja bi negativno utjecala na izvore pitke vode i rijeku Cetinu. Podsjetimo, Jedanaest ekoloških udruga i građanskih inicijativa iz cijele Hrvatske upozorava na niz problema ovog projekta, utjecaja TE na okoliš, cijenu ekonomski neisplativog projekta koju bi naposljetku trebali platiti građani RH kroz državne poticaje i subvencije (kroz veću cijenu usluge el.en.), potencijalnom sukobu interesa Marije Pejčinović Burić. Današnjim rješenjem zaštićen je ekološki spektar od pitke vode do prirodnog okoliša, ali je ostao problem opskrbe Dalmacije električnom energijom.
 

Usvojen Lex Šerif

Hrvatski sabor većinom je glasova izmijenio Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, za dio javnosti i oporbu "lex šerif", te donio zakon koji na drukčiji način uređuje financiranje općina, gradova i županija. Izmjenama Zakona, koje su dobile podršku 78 zastupnika, redefiniran je institut istodobnog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika i župana kod nedonošenja proračuna, a taj se institut razdvaja u dva koraka. Referendum za opoziv lokalnih izvršnih čelnika moći će predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti na zahtjev 20 posto birača. Određivanje vijećničkih naknada prepušteno je predstavničkim tijelima.
 
S došašćem se povećava opasnost od izbijanja požara. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina, upozoravaju vatrogasci. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj. Također se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara. Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce, kaže načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.