Kako će ovog ljeta Hans i Getrude do Duća?

Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za cijepljenje protiv Covida-19 bez PCR testa, kako bi se olakšao promet u turističkoj sezoni, potvrdio je u petak Davor Božinović, šef nacionalnog stožera Civilne zaštite. U utorak bi se trebao održati sastanak EU komisije na temu Covid putovnica, kako bi se što prije definiralo kako će se ovog ljeta putovati u unutar Unije, ali i šire, saznaje Poslovni dnevnik. Hrvatska je dosad čekala zajedničko rješenje EU, za razliku od nekih drugih članica koje su već potpisale sporazume na svojim emitivnim tržištima. Grčka je još prije mjesec dana prva pokrenula pitanje covid putovnica na razini EU, dosad je potpisala sporazum s Izraelom, kao i Cipar, a sada najavljuju sporazum s Velikom Britanijom. Ključno pitanje koje se želi riješiti covid putovnicama je pitanje troškova, koji će biti visoki za sve one koji bi se trebali testirati prije i nakon putovanja.
 

Tu je tvoj dom, a evo kako se mladima skućiti

Splitsko-dalmatinska županija je otvorila novi natječaj iz projekta demografske obnove Splitsko-dalmatinske županije "Tu je tvoj dom", za 2021. Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području naše županije se podnose u zgradi županije, u ulici Domovinskog rata 2 u Splitu. Cilj novoga natječaja je nastaviti stvarati osnovne uvjete za ostanak i eventualno doseljavanje novih mladih obitelji koje namjeravaju trajno živjeti u rubnim, ruralnim, slabije naseljenim područjima županije. Poticaj se odnosi na kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju kuće za stanovanje za koju cijena zemljišta po četvornom metru mora odgovarati tržišnoj cijeni na odnosnom području. Sufinanciraju se ugovori sklopljeni u razdoblju od 1. 11. 2019. godine do dana podnošenja prijave na ovaj natječaj. Potrebno je imati vlasnički list za kupljeno zemljište na ime prijavitelja. Prijavitelj je dužan najdalje u roku četiri godine od podnošenja prijave dovršiti kuću za useljenje.
Sredstva se mogu koristiti i za kupnju kuće za stanovanje, ako je ugovor o kupoprodaji sklopljen u vremenu od 1. studenog 2019. godine do dana podnošenja prijave na Natječaj. Potrebno je priložiti kupoprodajni Ugovor, ishoditi vlasnički list na ime prijavitelja za kupljenu kuću te priložiti akt o legalnosti predmetne kuće. Moguće je koristiti sredstva i za kupnju stana za stanovanje čija cijena po četvornom metru treba odgovarati tržišnoj cijeni na tom području. Isto vrijedi za stan kupljen od 1. 11. 2019. godine do dana podnošenja prijave na Natječaj.
Također je moguće koristiti sredstva za izgradnju kuće (od temelja) u kojoj jednu useljivu stambenu jedinicu treba dovršiti najduže u roku tri godine od dana sklapanja ugovora, te za dovršetak započete gradnje kuće, adaptaciju neuseljene kuće za stanovanje, kao i za adaptaciju neuseljenog stana za stanovanje, piše Dalmacija Danas.
 

Lokalne politike najvažnije su za život građana

Marko Vučetić, zadarski filozof, političar i bivši zastupnik u Saboru, nastavio je dijeliti svoja razmišljanja u tjednim kolumnama u Autografu i Trisu, kao i na svojem Facebook profilu, a za Slobodnu Dalmaciju je u subotu komentirao posljednje političke afere vladajućih. Vučetić izlazi na predstojećim lokalnim izborima u svibnju kao nestranački kandidat za gradonačelnika Zadra. Pročitajte što je za Slobodnu Dalmaciju rekao zašto su lokalne politike najvažnije za život građana.

- Za biti građanin, ne treba hrabrost, a za ne biti građanin, treba kukavičluk. Ili smo aktivni građani ih smo poslušne kukavice. Ako smo svjesni veličine i snage onoga što se naziva građanskost, onda su pred tom veličinom sve neugodnosti nebitne i neuočljive.

- Lokalne su politike za život građana najbitnije politike jer se građani s tim odlukama susreću svakodnevno. O lokalnim politikama ovisi u kakve će vrtiće i škole djeca ići, gdje ćemo parkirati automobile i hoćemo li plaćati parking, hoćemo li imati kvalitetni vodovodni i kanalizacijski sustav, kako će se razvijati obrtništvo i pođuzetništvo, kakvim ćemo ulicama hodati, kakav će biti sustav ! zbrinjavanja otpada, tko će i kako upravljati mnogim institucijama, ali i kakvi će biti međuljudski odnosi. Lokalna politika je ili politika zvjerinjaka ili politika aktivne, sretne, solidarne zajednice.

- Biti nezainteresiran za izbore isto je što i biti nezainteresiran za ono što se zbiva izvan granica naše kože, a to je ujedno i nezainteresiranost za ambijent u kojem se kreće naša koža. Na političkim izborima odlučujemo, dakle, ipak odlučujemo i o našoj koži. Ako ikada, toga bismo trebali biti svjesni danas, kada živimo i iskustvo pandemije i potresa. Naša koža trpi posljedice naših političkih izbora.. Kako prema tome možemo biti nezainteresirani?
 
Ima ljudi, tvrtki, udruga među nama koji marljivo rade, grade i (su)djeluju u društvenom životu i izvrsnim se primjerom ističu u ovoj našoj maloj sredini ili je (i) promiču diljem države i šire, a koji su najčešće skromni, tihi i marljivi, no itekako zaslužuju da ih se javno istakne, da se na njih barem na trenutak skrene pozornost naše lokalne javnosti i da im se javno zahvali na njihovom doprinosu društvenom životu Općine Dugi Rat ili na značajnom postignuću u protekloj godini. Srećom, imamo još takvih u našoj maloj zajednici. I hvala im što je još uvijek tako. Pa, evo lijepe prilike da ih javno "prepoznamo" i/ili da im se javno zahvalimo, recimo, prijedlogom  za dodjelu javnog priznanja Općine Dugi Rat.

Komisija za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat upućuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2020. godinu. Pozivaju se mještani, udruženja građana, društvene organizacije, mjesni odbori, sve pravne osobe, općinski načelnik, te vijećnici Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2020. godinu. Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se fizičkim i pravnim osobama za uspjehe u radu kojima pridonose razvoju Općine Dugi Rat ili pojedinih njenih djelatnosti.
Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se kao:
1. proglašenje počasnim građaninom Općine Dugi Rat
2. nagrada Općine Dugi Rat
    a) nagrada za životno djelo
    b) godišnja nagrada:
        - osobna nagrada
        - skupna nagrada
3. plaketa "Grb Općine Dugi Rat".

Prijedlozi se u skladu s propisanom procedurom (više o tome u nastavku članka) dostavljaju na adresu: Općina Dugi Rat, Komisija za dodjelu javnih priznanja, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133, s naznakom "za javna priznanja Općine", do zaključno 22. veljače 2021. godine. Detaljnije informacije potražite ovdje ili u nastavku članka..
 
Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije pokreće Program usavršavanja za poslove voditelja pripreme i provedbe EU projekata, s posebnim naglaskom na odgojno-obrazovne djelatnice i djelatnike. Cilj programa je podići kapacitet polaznika za samostalnu pripremu i provedbu projekata financiranih iz sredstava Europske unije te naučiti polaznike kako da samostalno pripreme i provedu projektni prijedlog, piše Dalmacija Danas. Uvjet za prijavu na program je da osoba ima završen najmanje preddiplomski sveučilišni ili stručni studij (bacc. ili vss.). Program će se provoditi kroz skupne i individualne konzultacije te praktične vježbe, a ukupno trajanje programa je 160 sati. Moduli koje će polaznici obraditi su EU fondovi i programi, projektno planiranje, izrada projektne prijave, upravljanje provedbom projekata EU te evaluacija i izvještavanje na projektu. Predavači u programu usavršavanja su osobe s višegodišnjim iskustvom u upravljanju sredstvima iz EU fondova, a po uspješnom završetku svakom polazniku dodijeliti će se Uvjerenje o usavršavanju za poslove voditelja pripreme i provedbe EU projekata te će biti potpora svim polaznicima u razvoju projektnih ideja. Sve informacije o cijeni programa mogu se pronaći na službenim stranicama, a za dodatna pitanja ili nejasnoće tu je email info @ ci-sdz.hr .
 
Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, a iznosit će najviše 1.500 eura po četvornom metru do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura. 14 banaka dalo je ponude, a konačnu listu banaka APN će objaviti idući tjedan.
- "Prvi korak je provjera kreditne sposobnosti i provjera ima li nekretnina sve dokumente potrebne za prijavu na natječaj. Svi ti detalji su zapravo važniji od usporedbe kamatnih stopa i presudni u odluci za odabrati najbolji kredit za vas. Jer i kredit s nižom kamatom na kraju može biti skuplji" - upozoravaju stručnjaci.
Prijave kreću krajem ožujka, a jednako ih čekaju i oni koji nekretninu kupuju, ali i oni koji je prodaju. Na ovakav način dom je dosad osiguralo gotovo 20.000 mladih obitelji. U okviru ovoga što nudi APN do nekih 100.000 eura, jako teško je pronaći nekretninu za obitelj u smislu da ima bar dvije spavaće sobe, kažu zainteresirani.
 
Splitsko-dalmatinska županija objavila je natječaj za financiranje projekata, programa ili aktivnosti iz područja kulture i kulturno-sportskih događanja u 2021. godini. Temeljem natječaja dodijelit će se sredstva u tri kategorije i to za muzejsku djelatnost, izdavačku djelatnost te kao podrška kulturnim programima i aktivnostima. Ukupna financijska potpora iznosit će 1.250.000 kuna. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, neprofitne organizacije, udruge građana, ustanove u kulturi, trgovačka društva obrti i druge pravne osobe koje objavljaju djelatnosti u kulturi te jedinice lokalne samouprave i njihovi proračunski korisnici. Prijave projekata dostavljaju se u zatvorenoj omotnici poštom na adresu: Splitsko-dalmatinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, Domovinskg rata 2, 21000 Split ili se predaju na pisarnicu Splitsko-dalmatinske županije s naznakom "Natječaj za financiranje projekata, programa ili aktivnosti iz područja kulture i kulturno-sportskih događanja u 2021. godini". Rok za podnošenje je 30 dana od datuma objave natječaja koji je 12. veljače 2021. godine. Više o natječaju kao i potrebnu dokumentaciju možete skinuti na donjim poveznicama... 1. Tekst Natječaja (233,25 KB)
2. Upute za prijavitelje (181,34 KB)
3.1. Obrazac - Podaci o prijavitelju (55 KB)
3.2. Obrazac - Opis projekta-programa-aktivnosti (49,5 KB)
3.3. Obrazac - Proračun projekta-programa-aktivnosti (43 KB)
4. Obrazac za ocjenu kvalitete projekta-programa-aktivnosti (68,5 KB)
5. Obrazac - Izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja (39 KB)
6. Obrazac - Izjava ovlaštene osobe (40,5 KB)
6.1. Obrazac - Izjava ovlaštene osobe - Potvrda o nekažnjavanju (39 KB)
7.1. Obrazac- Opisni izvještaj provedbe projekta-programa-aktivnosti (4) (45 KB)
7.2. Obrazac - Financijski izvještaj provedbe projekta-programa-aktivnosti (4) (46 KB)
8. Obrazac Ugovor o financijskoj potpori u kulturi i kulturno-sportskim događanjima u 2021. godini (52,5 KB)
 

Split the week konferencija

Studenti Sveučilišta u Splitu i odlučili su samostalno postaviti grad Split na mapu domaćina važnih međunarodnih obrazovnih konferencija, te ponuditi svojim kolegama inovativne načine za napredovanje u području turizma, marketinga i hotelijerstva. Nastala je tako i Split the week konferencija koja će se, zbog epidemioloških mjera, ove godine održati online i to 27.02.2021 od 10:00 sati. Prijave za sudjelovanje na konferenciji su besplatne, te dostupne na web stranici konferencije. Konferencija obuhvaća tri sesije:
1. Utjecaj influencera na razvoj turističke destinacije
- Irina Tomić, direktorica marketinga i prodaje
- Hana Hadžiavdagić Tabaković, influencerica i poduzetnica
2. Motivacija kao ključ uspjeha
- Smiljan Mori, poduzetnik i motivacijski govornik
- Katarina Dropulić, poduzetnica
3. Budućnost poslovnih događaja
- Rob Davidson, direktor
- Ozren Kovačević, manager/account direktor.
 
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i nekoliko splitskih tvrtki predvođenih Jadroplovom formirali su gospodarsko-istraživački projekt kojem je za cilj projektiranje i gradnja putničkih brodova na električnu energiju. Prema smjernicama EU-a do 2050. treba osigurati pomorski prijevoz uz nultu emisiju stakleničkih plinova. Čiste tehnologije brodskog energetskog postrojenja su pogon hibridnim dizelskim motorima (LNG diesel), potom pogon hibridnim dizelskim motorima (H2 diesel), pogon gorivim ćelijama i naposljetku električni pogon koji u usporedbi s drugima  ima brojne prednosti: u potpunosti ispunjava zadani cilj nulte emisije stakleničkih plinova, tehnologija je poznata jer su Lionski akumulatori u intenzivnom razvoju, a cijena električne energije je tri puta niža od cijene diesel goriva, piše Dalmatinski portal. U Splitu vjeruju da će potpisani sporazum prateći trendove primjene zelene energije i zaštite okoliša potaknuti razvoj gospodarstva u tom gradu, ali i u državi. Konkretno, riječ je o pet projekata u kojem bi prvi Ro-Ro putnički brod na električni pogon mogao ukrcati 190 automobila i 1200 putnika, drugi takav brod bi mogao smjestiti 130 vozila i tisuću putnika, dok bi treći Ro-Ro putnički brod bio napravljen za 104 automobila i 800 putnika. Preostala su još dva putnička broda na električni pogon u kojem bi prvi primao 390, a drugi 200 putnika. Dio brodova bi mogao ploviti i u splitskom akvatoriju, primjerice prema Kaštelima i Trogiru, te bi se na taj način rasteretio cestovni promet. Ako bude potrebe, dio brodova bi mogao ploviti do susjedne Italije ili drugdje. Jadrolinija u ovom trenutku nije u fazi naručivanja izgradnje hibridnog trajekta, ali su trenutno pri završetku izrade strategije razvoja flote kroz zelenu energiju i okretanjem obnovljivim izvorima energije i najnovijim ekološkim rješenjima. U sklopu resornog ministarstva aplicirali su na fond Europske unije 'Oporavak i otpornost', a koji je radi pogođenosti gospodarstva pandemijom, namijenjen projektima digitalizacije i zelene energije.
 

Bliži se rok za prijavu poreza

Iako većina građana više ne mora podnositi godišnju poreznu prijavu bliži se rok za prijavu poreza (ponedjeljak 1. ožujka) u kojem građani, ali i ostali porezni obveznici, mogu ili moraju podnijeti godišnje porezne prijave poreza na dohodak za prošlu godinu.
Premda iz Porezne uprave svima savjetuju da zbog epidemioloških mjera to učine od kuće putem interneta -  putem sustava ePorezna ili eGrađanin - ili slanjem poštom, poreznici su ipak spremni da će kao i ranijih godina većina obveznika čekati posljednji trenutak da  to naprave, što bi moglo dovesti do stvaranja nepotrebnih gužvi.
Građani mogu putem tokena internet bankarstva ili bilo koje vjerodajnice sustava NIAS minimalne razine 3 prijave, te osobnog računala kroz sustav ePorezna predati Obrazac ZPP-DOH, bez bespotrebnog čekanja u redovima. Sve potrebne obrasce, kao i način njihovog popunjavanja građani mogu naći na internet stranicama Porezne uprave kao i informativni kalkulator za godišnji obračun poreza, a eventualne nejasnoće i pitanja postaviti poreznim savjetnicima, čiji se brojevi telefona nalaze na istom mjestu.
U slučajevima kad je vaše stvarno stanje usklađeno s evidencijama Porezne uprave, nemate potrebu prijave poreza, već će Porezna za vas, na temelju prikupljenih podataka tijekom razdoblja, izvršiti godišnji obračun i dostaviti vam privremeno porezna rješenja s utvrđenim porezom za uplatu ili povrat.

Procjenjuje se da bi povrat poreza ove godine moglo dobiti oko 300.000 mladih radnika, što će državnu blagajnu koštati, pokazuju računice, oko 700 milijuna kuna. Riječ je o jednoj od demografskih mjera kojima je država uoči izbijanja koronakrize pokušala smanjiti iseljavanje mladih i koja je na snagu stupila u prošloj godini.
 

Trogir: Škveranima je prikipilo

U subotu je u Trogiru održan mirni prosvjed "Škveranima je prikipilo“, koji je zbog stanja u Brodotrogiru te neisplata plaća radnicima organizirao novoosnovani Stožer za obranu Brodotrogira. Na prosvjedu, na kojem se okupio dio sadašnjih te dio bivših radnika, ali i određeni broj Trogirana koji su im došli dati potporu, govorio je i Damir Palada prvi čovjek Stožera, naglasivši da vlasnik Darko Končar ne izvršava svoje obveze, pri čemu radnici škvera moraju u svakodnevni borbu za golu egzistenciju.
- Dio radnika već četiri mjeseca nije primilo niti kune, a veći dio radnika tijekom sedam mjeseci nije primio cijelu plaću. Vlasnik ujedno govori o 50 radnika viška i mi, osim neisplaćenih plaća, tražimo i da se ti radnici zbrinu, a ne da se nađu na ulici. Isto tako želimo nastavak proizvodnje jer je Trogir uvijek živio od brodogradnje – kazala je glasnogovornica Stožera Ljiljana Geić.
- Uprava stalno obećava rješavanje problema, a ljudi su ogorčeni jer su u dugovima,  banke im sjedaju na račune, dolaze im ovrhe – ustvrdio je Palada.
 

Kraj zimskog lovostaja na malu plavu ribu

Dovoljno je bilo u proteklom razdoblju zaviriti u neku od naših peškarija. Bez plave ribe ponuda je siromašna, kupaca neusporedivo manje. Plava riba najviše se traži, našim je ljudima najdostupnija. Konačno se vraća. Zimski lovostaj na malu plavu ribu primiče se kraju. U utorak predvečer, 16. veljače, brodovi plivaričari isplovit će na more i svijetliti. Ako vremenske prilike dopuste. U srijedu prijepodne plava riba mogla bi se nuditi na peškarijama i u ribarnicama. Ove zime lovostaj traje od 1. siječnja do 15. veljače. Kraće nego prijašnjih godina, kada je trajao po dva mjeseca, ponekad dva i pol. U stvarnosti, međutim, i ovaj lovostaj traje skoro dva mjeseca, budući da su u blagdanskim danima rijetki ribari koristili mogućnost produžetka rada do kraja prosinca. Radno razdoblje ribarima neće dugo trajati. Svijetlit će šest, sedam, eventualno osam noći, ovisno kako odluči kapo i kako se bude lovilo, pa opet na čvrsti vez. U subotu, 27. veljače, pun je mjesec, noći su svijetle, brodovi plivaričari ne mogu raditi, javlja Glas Istre.
 
U paketu državnih mjera za očuvanje radnih mjesta jedna od najpopularnijih je ona za samozapošljavanje. Ako ste nezaposleni i odlučite se na pokretanje vlastitog posla, od početka godine možete ostvariti pravo na sufinanciranje opravdanih troškova po izmijenjenim pravilima. Po novome, potpore su podijeljene na četiri kategorije korisnika dok su ranije bile samo dvije. Najviša potpora (do 130.000 kuna) dodjeljuje se poduzetnicima koji se bave prerađivačkom industrijom. Do 100.000 kuna mogu dobiti poduzetnici iz djelatnosti rudarstva i vađenja, opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda i gospodarenja otpadom, djelatnosti sanacije okoliša te građevinarstva, piše tportal.
 
Rad na daljinu spasio je radna mjesta i mnogim poduzećima omogućio preživljavanje koronakrize, ali i doveo do težeg odvajanja privatnog i profesionalnog života. Mnogi zaposlenici raditi su izvan svog radnog vremena, što je pogoršalo njihovu ravnotežu poslovnog i privatnog života. Podaci dalje govore da 27% zaposlenika koji rade od kuće radili su tijekom slobodnog vremena. Digitalni alati povećali su učinkovitost i fleksibilnost za poslodavce i zaposlenike, ali i doveli do kulture "stalne povezanosti", pri čemu su zaposlenici lako dostupni tvrtki u bilo kojem trenutku i bilo gdje, uključujući izvan radnog vremena. U mnogim zemljama to je shvaćeno veliki problem, neke poput Francuske ili Austrije zabranile su slanje mailova nakon radnog vremena. Pravo na isključivanje još nije definirano zakonom EU-a, ali EU parlament to želi promijeniti i zato je krajem sječnja pozvao EU komisiju da osmisli zakon kojim se zaposlenicima izvan radnog vremena omogućuje isključivanje s posla bez posljedica te utvrđuju minimalni standardi za rad na daljinu. I učenje i osposobljavanje na daljinu trebaju se smatrati radnom aktivnošću i ne smiju se odvijati u slobodno vrijeme bez odgovarajuće naknade. Države članice EU-a, a srećom tu je i Hrvatska, trebaju osigurati da su radnici koji koriste svoje pravo na isključivanje zaštićeni od negativnih posljedica te da postoje mehanizmi za rješavanje pritužbi ili kršenja prava na isključivanje.
 
Betonska šetnica posred prepoznatljive pješčane plaže u Dućama proteklih je tjedana izazvala negodovanje niza građana, kako samih mještana, tako i ljubitelja kupanja na dužobalnom potezu zapadno od ušća rijeke Cetine, piše Slobodna Dalmacija. Fotografije “novogradnje” kolaju društvenim mrežama, dijele se po whatsup grupama, a dio građana ni ne krije zgražanje takvim zahvatom na nekoliko metara od mora.
- Šetnica je izgrađena radi sigurnosti pješaka jer duž magistrale nema nogostupa, a uređeni lungomare jamči veću kvalitetu života i domicilnog stanovništva i gostiju, pa ćemo uz uređene plaže dobiti i komunikaciju za vozila hitnih službi u slučaju zatvaranje državne ceste. Sjetimo se samo čestih odrona koji stopiraju promet - tvrdi Lovro Bilić, općinski donačelnik, na pitanje novinara što to betoniraju na popularnom kupalištu.
Načelnik Jerko Roglić ističe kako se duž osam kilometara obale gradi šetnica koja se planira spojiti u zajednički lungomare s Omišem i Podstranom, dug oko 20 kilometara...