75 godina Slobodne Dalmacije

Dodjelom nagrada za godišnja i životna ostvarenja ovogodišnjim laureatima u Vili Dalmaciji proslavljen je 75. rođendan Slobodne Dalmacije. Nagradu 'Frane Bulić' za životno djelo je dobio prof. dr.sc. Damir Magaš, geograf, znanstvenik i profesor. Godišnju nagradu za znanost 'Kruno Prijatelj' zaslužio je prof.dr.sc. Sandro Nižetić. Splitski arhitekt, akademik i profesor Dinko Kovačić dobio je nagradu za životno djelo 'Emanuel Vidović', dok je prof.dr.sc. Edvin Dragičević, grafičar i profesor na splitskom UMAS-u, primio godišnju nagradu 'Jure Kaštelan' za umjetnost, piše Dalmatinski portal. Sportski novinar Frane Vulas okićen je godišnjom nagradom 'Miljenko Smoje' za novinarstvo. Nagradu za životno djelo koja nosi ime 'Joško Kulušić' primio je novinar, publicist i sveučilišni profesor u Hrvatskoj i Italiji Inoslav Bešker.
- Slobodna Dalmacija ima dvije od triju najljepših riječi za nas. Jedan je naziv naše domovine, Dalmacije, drugi je sloboda. Nešto na čemu treba vazda raditi i čega nije nikada dosta: Dalmacije, a osobito slobode - rekao je Bešker.

75 GODINA SLOBODNE DALMACIJE

Piše: Živana Šušak Živković / Dalmatinski portal
Izvor: Dalmatinski portal


Iz prigodnih svečarskih govora izdvojimo riječi predsjednika Uprave Miroslava Ivića da Slobodna nije projektirana samo da bude informativni servis te da je od samih početaka ne samo stožerna informativna institucija nego i intelektualni, duhovni i kulturni orijentir za cijelu Dalmaciju.

- Možemo bez pretjerivanja reći da je najvažniji dokument o posljednjih 75 godina Dalmacije. Ona je ta memorija, to pamćenje i svako pisanje bez nje bilo bi šuplje i prazno - poručio je predsjednik Uprave. Povodom velike obljetnice, podsjetio je još, završena je i digitalizacija arhivske građe.

Ponos, kako je rekla, na vaših i naših 75 godina, naglasila je vlasnica Hanza medije i predsjednica Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije Ana Hanžeković.

Kao izaslanik premijera uzvanicima se obratio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je ustvrdio da je Slobodna puno više od same novine.

- Bila je i bit će stožerna institucija ne samo novinstva, nego prije svega intelektualnog kadra na hrvatskom jugu, u Dalmaciji, ali i pokretač brojnih procesa - drži gradonačelnik.

Povezani članci

Who's Online

We have 261 guests and no members online