Renesansni majstori zborske pjesme

Zbor BrodosplitMuški zbor ‘Brodosplit’, širitelj kulturne baštine, i osvajač svjetskih nagrada u zbornom pjevanju, među ostalim i kao olimpijski pobjednik u zbornom pjevanju,  osnovan je 1972., i u četrdeset i jednoj godini rada jedan je od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj. Repertoar zbora ide od renesansnih majstora do suvremenih autora, uz njegovanje tradicije užeg zavičaja, dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradama hrvatskih skladatelja. Zbor je objavio osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD, i monografiju u povodu tridesete obljetnice, 2002. godine, a među pjevačim zbora ima i naših sumještana. Zboru 'Brodosplit' ovih je dana dodijeljenja i Povelja predsjednika Republike, a njegovom maestru Vladi Sunku i Odlikovanje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge u kulturi. Čestitamo! ...

Najviše državne nagrade za muški zbor ‘Brodosplit’

Piše: Jakov Kosanović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Zbor BrodosplitZborom su ravnali redom ugledni pedagozi i dirigenti: prof. Daniel Šeparović i prof. Josip Veršić, a od 1988. skladatelj i dirigent Vlado Sunko, redovni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Od većih djela “Brodosplit” je izveo Sunkovu kantatu “Zlato Gospine milosti”, Cherubinijev “Requiem”, Stipišićev oratorij “Uskrsnuće”, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija “Muka Gospodina našega Isukrsta” Borisa Papandopula.

“Ova nagrada je velika pomoć. Jer, možete predano raditi koliko hoćete, ali autsajderi ste sve dok nagrada ne skrene pažnju javnosti na vas. To vam olakšava posao.” kaže nagrađeni dirigent Vlado Sunko.

Dirigent Sunko je tijekom 35 godina glazbene karijere kao skladatelj, dirigent i pedagog dobio veliki broj nagrada. Na upit koja mu je najdraža, odgovara kako je ovo najveća nagrada za kulturu koja se dodjeljuje na državnoj razini, ali da je ipak svaka nagrada interesantna na svoj način.

Zbor Brodosplit

“Naslov prvaka na olimpijskim igrama 2001. bio je neopisiv doživljaj, jer zlatna medalja je uvijek san, a onda zlatna plaketa Canticum Novum međunarodne komisije za skladbu “Majka”, na 14. CRO patriji 2010. godine...

Povezani članci

Who's Online

We have 517 guests and no members online