Festival mediteranskog filma

Libanonsko-francuski film 'Uvreda' proslavljenog redatelja Ziada Doueirija pobjednik je 11. Festivala mediteranskog filma Split objavljeno je u subotu navečer na svečanosti zatvaranja u ljetnom kinu Bačvice. Za glavnu nagradu 'Udicu FMFS-a' natjecalo se 11 dugometražnih naslova snimljenih u produkciji mediteranskih zemalja. U kategoriji 'Ješke', u kojoj su se prikazivali kratkometražni hrvatski filmovi, najboljim je proglasila animirane 'Bicikliste' Veljka Popovića.
 

FILM: 150 godina škole u Jesenicama

U utorak, 29.05. u 19 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu održala se svjetska premijera dokumentarnog filma redatelja Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama". U kino dvorani okupilo se poprilično zainteresiranih sumještana za projekciju filma o povijesti školstva u našem kraju. Uvodnu riječ prije premijere održao je ravnatelj osnovne škole Živko Dropuljić koji je publici predstavio redatelja filma, Stipu Ercegovića, koji se poslije premijere zahvalio i obratio prisutnima te sudjelovao u rasprava o viđenom filmu. Nezahvalan posao je sažeti 150 godina povijesti u 50-ak minuta dokumentarnog filma, kojeg bi valjalo dobro pogledati još par puta prije neke suvislije kritike... Evo prilike! Dokumentarac o prvih 150 godina školstva u Jesenicama, djelo redatelja Stipe Ercegovića, možete pogledati na stranicama naše škole ili u nastavku članka.
 

Ajmo na Mosor, film je pod zvijezdama

Na livadi Ljuvač na Mosoru, nedaleko od planinarskog doma “Umberto Girometta”, u subotu će se održati “Mosor film festival”, jedinstveno kino pod zvijezdama na 850 metara nadmorske visine. Organizator je Hrvatsko planinarsko društvo “Mosor”, a program će se odvijati povodom Svjetskog dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode. Festival je posvećen promociji amaterskog planinarskog filma, pa će se i u ovogodišnjem izdanju festivala prikazati djela redom još neafirmiranih, ali iznimno talentiranih autora iz Hrvatske i inozemstva. Program započinje u 19.30 nastupom poljičkog etno bendaPlet”, koji inspiraciju nalazi u starim napjevima drevne Poljičke knežije, ali i cijele Hrvatske, koristeći brojna tradicionalna glazbala, dok su filmovi na repertoaru od 21 sat. Tijekom subote će se na Ljuvaču moći pogledati izložba fotografija “Via Dinarica”, posvećena prirodnim ljepotama Dinarskog gorja. Festival se održava na otvorenom, u zelenoj mosorskoj oazi pokraj potočića, uz slobodan ulaz.
 

Kino ‘Mediteran’ plovi dalje

Ljetna sezona Kina “Mediteran” nikad nije počela ranije: 27, svibnja s radom je počelo ljetno kino u Bolu, 2. lipnja počinje u Komiži, a nakon toga s projekcijama se kreće i u drugim gradovima. Godina 2018. donijela je digitalnu opremu u Podgoru, Ploče i Stari Grad, te se tako broj suvremeno opremljenih kina popeo na čak 12. Novi gradovi koji se priključuju projektu ovo ljeto su Selca i Tribunj. Podsjetimo, Kino “Mediteran” projekt je revitalizacije kina u malim mjestima diljem Dalmacije, održava se cijele godine, a 2017. godine održano je 587projekcija filmova, neke od njih i u Omišu, a koje je pogledalo 27.840 gledatelja.
 

'Štafeta smrti' u Omišu, ulaz slobodan

Udruga Benedikt poziva na prikazivanje dokumentarnog filma "Štafeta smrti" koje će se održati u Omišu ovog četvrtka, 31.5. u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan! Dokumentarni film "Štafeta smrti" podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica: Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli ali teško ranjeni sudionici "štafete smrti".
 

Revija UMAS u Omišu

Centar za kulturu Omiš uspješno opravdava svoj naziv promotora kulture i umjetnosti na području Omiša i okolice. Kulturnoj raznolikosti pridonosi razvojem izvornih manifestacija i kulturnih programa te organizacijom brojnih gostujućih nastupa. U nedjelju 20.05.2018. od 18 sati u nekadašn jem Glagoljaškom sjemeništu na Priku Odsjek za film i video Umjetničke akademije u Splitu u suradnji sa CZK Omiš organizira (filmsku) Reviju UMAS-a u Omišu. Prikazivati će se recentna produkcija studentskih radova preddiplomske (BA) i diplomske (MA) razine: igrani filmovi, instalacije, performansi, kratki filmovi i vježbe. Video radovi će žanrovski, tematski i tehnikom nastanka upoznati posjetitelje sa svim mogućnostima izražavanja kreativnih ideja u mediju filmske i video umjetnosti.
 

Cineplexx časti za rođendan

Cineplexx City Center one slavi svoj 7. rođendan, a tim povodom pripremio je proslavu. Posjetitelji će tako u srijedu, 9. svibnja uživati u najnovijim filmskim hitovima po cijeni od samo 10 kuna. Cijena ulaznice vrijedi za 3D verzije filmova, Love Box, Luxury i VIP sjedala,a za MX4D projekcije nadoplata iznosi 25 kuna (na osnovnu cijenu ulaznice od 10 kuna). Odaberite želite li ispred filmskog platna uživati u uzbudljivim akcijskim scenama, romantičnim komedijama, emotivnim dramama ili pak animiranim avanturama, pozovite obitelj i prijatelje i pridružite se rođendanskoj proslavi omiljenog kina.
 

Kino Mediteran Omiš

Kino Mediteran Omiš nastavlja sa svojim aktivnostima u travnju, a program nastavlja ove nedjelje, 22.4. u 18 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku projekcijom animiranog pustolovnog filma "Leo da Vinci: Misija Mona Lisa" te istoga dana u 20 sati kinomediteranskim hitom, francusko-alžirskom dramom "U mojim godinama još skrivam da pušim". Film je dobio nagradu publike na filmskom festivalu u Solunu, a odlično ga je prihvatila publika Festival mediteranskog filma Split i Kino Mediteran gdje je premijerno prikazan. Vidimo se u kinu i ovoga vikenda..
 
Prvo je objavljivan kao podlistak na jednoj stranici Nedjeljne Dalmacije, da bi 1989. bio značajno proširen i dobio poznato ime, a zatim se osamostalio i počeo izlaziti pod egidom "Viva Ludež", odnosno s izdavačem Kulturom i rasvjetom d.o.o. Riječ je, naravno, o kultnom (pod)listu Feral Tribune i njegovim novinarima i urednicima. Deset je godina prošlo otkako je Feral Tribune prestao izlaziti, poslije nebrojenih pokušaja raznih subjekata da ga likvidiraju... konačno su uspjeli. O Feralu se i dalje govori i piše, jer je i dalje relevantan te trajno ostaje kao dokument vremena koje u mnogo oblika opstoji i danas.
Dokumentarni film Marine Baničević "Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala" snimljen je koncem veljače 2016. godine u riječkom antikvarijatu "Ex libris", u razgovornoj formi koja je, obogaćena arhivskom građom iz raznih brojeva Feral Tribunea, mnoštvom novih informacija te animacijskim intervencijama, dajući uvid u neke od ključnih momenata lista, kao i u razmišljanja trojca "Viva Ludež" o pitanjima koja sve do danas ne gube na svojoj aktualnosti. Prije splitske premijere filma koja će se održati u petak 13. travnja u 19:15 sati u Kinoteci Zlatna Vrata bit će predstavljeno četvrto izdanje knjige "Smijeh slobode", posvećeno nedavno preminulom Predragu Luciću. Knjiga će ovaj put izaći na čak 720 stranica, a osim kazala u kojem se nalazi više od 500 imena, tu će se naći i ponešto novog materijala. Na promociji će biti prisutan i njezin autor Boris Pavelić.
 

Travanj u kinoteci Zlatna vrata

Kinoteka Zlatna vrata ovaj mjesec je posvetila dio programa suvremenom švedskom filmu i Danu planeta Zemlje, ali tu su i već provjereni programi oDOKa, Kino cirkus, Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića te film po izboru publike.
U četvrtak, 5.4. imati ćete priliku ponovno pogledati Ozbiljnu igru ta francusku dramu 120 otkucaja u minuti/ 120 battements par minute/ (Robin Campillo, 2017.). U petak, 6. travnja, ponovo će se prikazati 120 otkucaja u minuti i Iskupljenje u New Yorku, a u subotu, 7. travnja, moći ćete ponovno pogledati film Skrivenu ljubav/ Call Me By Your Name/ (Luca Guadagnino, 2017.) koji je osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenarij te španjolski film Gnjev mirna čovjeka/ Tarde para la ira/ (Raúl Arévalo , 2016.).Drugi tjedan travnja započet će s Lady Macbeth/ (William Oldroyd, 2016.) koji je snimljen po romanu „Lady Macbeth of the Mtsensk District“ Nikolaja Leskova. Isti dan, 9. travnja, rezerviran je i za program oDoka u kojem će Braco Dimitrijević predstaviti film Louvre is my studio, street is my museum/ (Gordana Brzović, 2008.). Slijedeći dan moći ćete opet pogledati Gnjev mirna čovjeka i 120 otkucaja u minuti. U srijedu ćete nakon 120 otkucaja u minuti moći pogledati Skitnice/ Tjuvheder/ (Peter Grönlund, 2015.) u sklopu ciklusa Suvremenog švedskog filma. Skitnice će biti na rasporedu i slijedeći dan, uz film Gnjev mirna čovjeka. U petak, 13. travnja, ponovno će se prikazati Gnjev mirna čovjeka, a nakon toga će ići Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala/ (Marina Banićević, Saša Stanić, 2017.), razgovor s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem sniman u riječkom antikvarijatu Ex libris krajem veljače 2016. godine. Tjedan završava u subotu, projekcijama Skrivene ljubavi i Lady Macbeth.