Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi u kinima

U ovo predbožićno vrijeme, tako milo i Hollywoodskim filmskim magovima, LucasFilm, odnosno Disney, pokušat će ponoviti i nadmašiti komercijalni uspjeh sedmog filma u franšizi "Ratovi Zvijezda" novim filmom, "Ratovi zvijezda: Posljednji jedi". "Rebootani" serijal s novim, mladim glumcima u glavnim ulogama, dobro je primljen među novom generacijom iz koje će se regrutirati nove horde poklonika "Star Warsa". Mlada Rey u novom poglavlju sage nastavlja svoje epsko putovanje u društvu Finna, Poea i Lukea Skywalkera, dok se na drugoj strani galaksije Kylo Ren bez pomoći galaktičkog imperatora Vlade Šeksa bori sa svojim plavim demonima te nastavlja uništavati Novu Republiku.. Kako to sve izgleda na velikom platnu splitskih kina moći će te vidjeti od četvrtka, 14.12.
 

Cineplexx: Nove tehnologije i atrakcije za gledatelje

Cineplexx kina u trgovačkom City Center One Split su unapređena s dvije kompletno preuređene dvorane s 4K laserskim projektorima, većim platnom, udobnijim sjedalima, a jedna dvorana je opremljena modernom MX4D tehnologijom koja gledatelju pruža dosad neviđeni užitak kinočarolije kroz pomična sjedala opremljena pulsirajućim efektima koja stvaraju realni dojam kretanja te s 14 specijalnih efeka-ta MX4D-a, poput doživljaja vjetra, magle, snijega, kiše, mjehurića.. Svi zainteresirani mogu se i sami uvjeriti u atrakcije MX4D tehnologije ovog vikenda uz prigodnu pogodnost od 50 posto popusta na sve ulaznice.
 

Film: 'Krvava berba grožđa' u Omišu

Potresni dokumentarni film "Krvava berba grožđa", redatelja Silvija Mirošničenka, u utorak, 14.11. biti će prikazan u dvorani nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku s početkom u 20 sati. Na predstavljanju filma prisustvovati će protagonisti Ivan Mujić, Željko Cirba i producent Antun Ivanković. Film je to koji prikazuje stravična događanja i zvjerske zločine velikosrpskog agresora nad Lovaščanima, počinjene tijekom 1991. godine. Svjedoci i žrtve zločina, kao i autentične arhivske snimke, donijele su prikaz neljudskih, zvjerskih zločina u obliku zlostavljanja, batinjanja, silovanja žena, ubijanja, mučenja, prisilnog rada, odnosno svega onoga čemu su lovaski Hrvati i drugi nesrbi bili izloženi tijekom okupacije od strane paravojnih srpskih postrojbi, tzv. JNA i lokalnih izdajnika. Bijele trake na rukama Hrvata, tjeranje ljudi na minsko polje, ubojstva na ulicama, bacanje žrtava u zajedničku grobnicu. Slike najtežih povreda ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, ostavile su gledatelje nedavno u Zagrebu i Lovasu u suzama i izmiješanim emocijama, tuge, jada, ali i ljudskog ponosa na veliku žrtvu koju su podnijeli Lovaščani. Omiška premijera filma održati će se u organizaciji Grada Omiša, Općine Lovas i omiške podružnice HVIDR-e.
 

Tin.. trideset godina putovanja

Četverodijelna dramska igrano-dokumentarna serija u produkciji Hrvatske radiotelevizije, biografski je prikaz života i rada Augustina Tina Ujevića. Iz godine u godinu, kroz različite životne faze serija prati biografski krajolik kojime je Ujević "putovao" tijekom života. Redatelj je Davor Žmegač, glavne uloge tumače Igor Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin), scenarist je Jasen Boko, a narator Mislav Čavajda.

Zanimljiva legenda o Tinu kruži među dugoraćanima. Tin je na svojim putešestvijama često svraćao i u Dugi Rat, poglavito u gostionicu obitelji Kadić, tada jedno od rjetkih mjesta u mistu gdje se moglo družiti, dobro popiti, a i pjesti, Tin je, legenda kaže, nerjetko račune plaćao - stihovima. Umjesto riječima, "Ivane, zapiši me, pa ću platit kasnije..", Tin je na poleđini papirića računa ostavio Kadićima riječi, stihove svojih "brzopoteznih" pjesama. Eh da mladi Ivan iz roda Kadića na tavanu obiteljske kuće među odbačenim starinama umjesto prastarog usisivača (kojeg sam preklani dobio za rođendanski poklon) uspije pronaći neke javnosti još nepoznate Tinove pjesme, vrijedile bi to danas.. barenko nekoliko bačvi vina! Eto što ti je.. inflacija.. Sutra će vikend, mogli bi i mi po jednu, dvije.. predvečer u našem malom mistu popit. Za Tina, naravno!
 

Odisej: Film o Jacquesu Cousteau stiže u kina

Biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau, koji je 2015. godine sniman i u Hrvatskoj, moći će se besplatno pogledati u utorak. 7. studenog u 35 hrvatskih kina nakon čega kreće u redovnu kinodistribuciju. U "Odiseju" su u glavnim ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney, a u Splitu će te ga moći pogledati u kinu Karaman i kinoteci Zlatna Vrata. "Odisej" je biografski film redatelja Jérômea Sallea o ovom legendarnom oceanografu i istraživaču podmorja, a u Hrvatskoj se snimao u rujnu 2015. godine i to na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su 'glumili' jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone..
 

U nedjelju u Kino Mediteran Omiš

Kino Mediteran Omiš nastavlja sa svojim aktivnostima i u zimskim mjesecima. Lokacija prikazivanja je Ilirsko sjemenište, a projekcije su zakazane za nedjelju, 5.11.2017.
U 18h prikazati će se "PAT I MAT NA FILMU (A JE TO)" - dvojica nespretnih majstora, koji su postali dijelom televizijske povijesti, na 40 obljetnicu nastanka popularne animirane serije dolaze na veliko platno! Ne propustite.
u 20h "GLASNIJE OD ORUŽJA", Miroslav Sikavica, 85’, 2017.
Od guslara, tamburaša, klapa, preko pjevača zabavne glazbe i dancea do ljutih rockera i pankera.. Samo u prvih par najžešćih mjeseci Domovinskog rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu "preživjele", a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.. Pogledajte dokumentarni film Miroslava Sikavice o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu te o sudbinama njezinih autora i pjevača. Ulaznica je popularnih 20 kn, a čeka Vas u kinu..
 
U organizaciji Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog državnog arhiva u četvrtak i petak, prigodno uz Svjetski dan audiovizualne baštine, održala se prva Konferencija o hrvatskoj filmskoj baštini koja si je za temeljno pitanje postavila kome pripada hrvatski film i kako ga zaštiti? Na panel raspravi naslovljenoj "Kome pripada hrvatski film -postsukcesijski i postprivatizacijski izazovi" čija je moderatorica bila Ozana Ramljak, a na kojem su sudjelovali redatelj Vinko Brešan, direktor Zagreb filma, Viko Grubišić, direktor Jadran filma, Dinko Majcen, pročelnik Hrvatskog filmskog arhiva, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, koji je u više navrata istaknuo da će brojna praktična pitanja i dileme biti riješeni kada se konačno oživi Hrvatska kinoteka, bez čijeg postojanja nije moguće ozbiljno raspravljati o njima.. Prva Konferencija o hrvatskoj filmskoj baštini završila je projekcijom odabranih filmova u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.
 

Ne propustite u kinima: Blade Runner 2049

Trideset godina nakon događaja iz prvog filma, novi istrebljivač, losanđeleski policajac K (Ryan Gosling) pronalazi dugo skrivenu tajnu koja ima potencijala ono malo ljudskog društva što je preostalo baciti u potpuni kaos. Njegovo otkriće odvest će ga u potragu za Rickom Deckardom (Harrison Ford), bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina..
Skica je to radnje filma Blade Runner 2049 koji u kina dolazi u četvrtak, 5.10.  Ridley Scott je jedan od producenata filma a u redateljskoj stolici zamjenio ga je izvrsni Denis Villeneuve. Naravno da je tu i Harrison Ford uz mladu zvijezdu Ryana Goslinga, te Jareda Leta i Robin Wright. Kritičari s druge strane "bare" koji su uspjeli pogledati "nastavak" oduševljeni su prvim dojmovima.. Za par dana i nama ostalima će se pružiti prilika sjesti u udobno sjedalo u nekom splitskom kinu i nastaviti sa filmskom pričom tamo gdje smo stali... one davne 1982. u malom kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu kada sam jedne večeri kao maleni, štrkljavi dječarac dao nekoliko tadašnjih dinara gospođi na blagajni te zakoračio u polumrak dvorane koju je uskoro zapljusnula sjetna Vangelisova glazba i filmske vizure metropolisa budućnosti..

"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.."

Što reći nakon pogledanog filma? Spektakl je to iznimne vizualne raskoši, atmosfere koja je al' pari s izvornikom, zvuka, s slojevitom pričom, pa i ostavljenim "konektorom" za eventualne nastavke i širenje priče o "ustanku" replikanata.. Ryan Gosling je upravo izvrstan u ulozi mladog, većinom šutljivog Blade Runnera, Harrisonu Fordu uloga opet pristaje kao odijelo u kojem će, nadam se, na idućuj ceremoniji Oscara pomoći prvoj zvijezdi filma, redatelju Denisu Villeneuveu i majstoru fotografije, odnjeti kući barem nekoliko kipića. Oni fanovi koji očekuju samo nastavak "Blade Runnera" iz 2019. neće biti razočarani, ni najmanje, iako filmu fali lik kalibra jednog Rutgera Hauera (Jared Leto ga ipak ne može "zamijeniti") no "Blade Runner 2049." je ipak nešto sasvim drukčije, a možda i više (tek s idućim gledanjima to će se utvrditi), od pukog nastavka na kojeg smo čekali dugih 35 godina.  Čekali, strpljivo, i dočekali! Ne propustite ga pogledati u kinu.
 
Grupa istaknutih filmskih autora iz Jesenica okupljenih u filmskoj kući "Kazimir" iz Splita počela je s snimanjem dokumentarnog filma pod radnim naslovom "150 godina škole u Jesenicama". Redatelj filma je Stipe Ercegović, koji je za HRT snimio dva filma o Jesenicama, i to: "Tko je bio Mate Brničević?" i "Sumpetar, ljubav kamena i duha!". - "Filmska ekipa sa zadovoljstvom je prihvatila ponudu za snimanje ovog filma" - rekao nam je redatelj filma Stipe Ercegović, sa nadom da će film, kad se dovrši, naići na dobar prijem kod gledatelja te da će se s njim umanjiti postojeće praznine dostupnih sadržaja o pučanima u Jesenicama te proširiti interes šire javnosti prema žiteljima ove poljičke župe u primorskim Poljicima. Bez hipotetičnih konstrukcija i mistifikacija autorima ovog filma namjera je da tretirajući sve najvažnije artefakte vezane za početak rada prve škole u Jesenicama god. 1867, prikažu i školu u susjednom Krugu, kao i  novosagrađenu osnovnu školu "Jesenice" na Oriju, te da prošire interes javnosti prema žiteljima starih sela Jesenica, i osnaže autorecepciju vlastitog kulturnog naslijeđa pučana Jesenica i Primorskih Poljica. Na prvoj klapi snimanja, pojavilo se tridesetak učenika i učenica u  poljičkim nošnjama našeg kraja, zajedno sa Renatom Kovačić, nastavnicom hrvatskog jezika i književnosti iz OŠ "Jesenice",te Živkom Dropulić, ravnateljem OŠ "Jesenice" i župnikom jeseničke župe don Tomislavom Bašićem te Marijom Tomaš-Bajsinom koja se u ulozi domaćice pobrinula da nikome ništa ne zafali.
 

Filmski rujan u Kinoteci Zlatna vrata

Jesen dolazi, a s njom i nova sezona u jedinoj kino dvorani u Dioklecijanovoj palači, Kinoteci Zlatna vrata. Programom dominiraju suvremeni art filmovi te projekcije Split film festivala. Uz Festival svjetske književnosti od 4. do 8. rujna u 20 sati prikazat će se redom: Grüße aus Fukushima /Pozdravi iz Fukušime/ (Doris Dörrie, 2016.), Er ist wieder da / Opet on / (David Wnendt, 2015.), Rückkehr nach Montauk /Povratak u Montauk/ (Volker Schlöndorff, 2017.), Ich und Kaminski /Ja i Kaminski/ (Wolfgang Becker, 2015.) te Tschick (Fatih Akin, 2016.). Od 10. do 16. rujna u Kinoteci će se prikazivati filmovi u sklopu 22. Split film festivala. Od 19. do 23.9. u 20 sati igrat će ovogodišnja ostvarenja, i to redom: Nelyubov /Bez ljubavi/ (Andrey Zvyagintsev), Pokot /Tragovi/ (Agnieszka Holland), Toivon tuolla Puolen /Druga strana nade/ (Aki Kaurismäki), Happy End (Michael Haneke) te Aus dem nichts /Iz ništavila/ (Fatih Akin). Nakon što u utorak, 26.9., u 20 sati gost iznenađenja odabere film, Kinoteka hvata ritam dviju projekcija dnevno – u 17.30 i 20 sati, a do kraja mjeseca izmjenjivat će se Fai bei sogni /Slatki snovi/ (Marco Belocchio, 2016.), Flaskepost fra P /Poruka u boci/ (Hans Petter Moland, 2016.), Krigen /Rat/ (Tobias Lindholm, 2015.) i St. Amour (Benoît Delépine & Gustave de Kervern, 2016.).