Split Guitar Festival zatvoren flamenco koncertom

Subotnjim koncertom Javiera Condea duo u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na najbolji mogući način završen je Split guitar festival. Nakon što je cijeli tjedan bio ozvučen gitarama i nastupima domaćih i stranih gitarističkih majstora s četiri kontinenta, među kojima valja istaknuti Los Angeles Guitar Quartet, Duo Melia, Flavia Sale kao i Zorana Dukića, za zatvaranje festivala s pravom je rezervirana flamenco poslastica - koncert Javiera Condea... Stoga svaka pohvala organizatoru i talentiranom gitaristu Petru Čuliću, kao i svim sudionicima Tjedna gitare, s nadom da će se dogodine treći festival, ako ne u boljem izdanju, održati u jednako dobrom ritmu gitare ...
 

SPLIT GUITAR FESTIVAL ZATVOREN KONCERTOM JAVIER CONDE DUA
 
Kad gitara u ritmu flamenca zapara

 
Virtuoznost mladog glazbenika Javiera Condea nevjerojatno je plijenila duh i tijelo tijekom trajanja cijelog koncerta. Dok su zvuči Javierova finog flamenca punili veliku dvoranu, gotovo da i nije bilo progovorene riječi
 
Piše: Filip Bubalo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
 
Oko stotinjak posjetitelja u kontemplativnom ambijentu MHAS-a imalo je priliku i čuti i vidjeti Javiera Condea u zanosu. Kakav je kocert uistinu bio,Javier Conde najbolje govori činjenica da su neki jednosatni koncert odslušali na nogama unatoč praznim stolicama, a virtuoznost mladog glazbenika toliko je plijenila duh i tijelo da tijekom trajanja cijelog koncerta, dok su zvuči flamenca, punili veliku dvoranu, gotovo da i nije bilo progovorene riječi.

Tehnički gledano, koncert je odsviran bez greške. No, s aspekta umjetnikove interpretacije, nevjerojatno zrelo, jer repertoar od 12 pjesama, među kojima su skladbe jednog Batiste, Miguela ili Riguenia, odsviran je s lakoćom, ali i potpunom posvećenošću, stoje publika i te kako cijenila te ga bogato nagradila pljeskom.
 
No, kao da to nije bilo dovoljno, u zadnjem dijelu koncerta Javieru se pridružio i otac Jose Antonia Conde, inače profesionalni gitarist koji je ljubav, a očito i talent prenio na svog sina.
 
Iako je koncert mogao bez zadrške proći i kao solo nastup, ipak su otac i sin, posve ravnopravno i svaki sa svojim taktom pokazali kako pravi flamenco zaista zvuči.
 
Odradivši jedan bis, od dua je za kraj nastupio samo Javier, odsviravši "Flamenco Song", poznatiji kao "Pink Panther" tema, podigavši dio publike na noge uz podršku pucketanjem prstiju.
 
Ipak, dvostruka audiovizualna senzacija ipak je bila, po mjeri splitske publike budući da se pravi koncert flamenca nije održao više godina, a emocijama nabijene skladbe flamenca prava su doza adrenalina kuturnoj sceni grada pod Marjanom.
 
Stoga svaka pohvala organizatoru i talentiranom gitaristu Petru Čuliću, kao i svim sudionicima Tjedna gitare, s nadom da će se dogodine treći festival, ako ne u boljem izdanju, održati u jednako dobrom ritmu gitare.