Suradnja lokalnih vlasti i poduzetnika osnova za privlačenje stranih investicija

SuradnjaPoduzetnicima je teško zadovoljiti zahtjevne uvjete Europske unije, ali im je još teže nadići probleme koji se stvaraju na lokalnoj i državnoj razini dok pokušavaju osigurati potrebnu dokumentaciju, rečeno je na panel diskusiji na temu 'Fondovi EU i financiranje' konferencije '48sati' održane u Zadru. S druge strane, gradonačelnici su se požalili kako se teško boriti za investicije dok istovremeno pokušavaju isplivati iz sve više obaveza i nadležnosti koja dobivaju u skladu s politikom decentralizacije, dok to istovremeno nije popraćeno sukladnom fiskalnom decentralizacijom. Do kuda se može doći u kvalitetnom apliciranju za sredstva EU pokazali su sudionici konferencije koji su u svojim lokalnim sredinama uspješni u privlačenju sredstava iz EU fondova za lokalne projekte. - Za novu sportsku dvoranu koju smo sagradili krajem prošle godine a koju koristi puno klubova i iz Hrvatske, dobili smo dva milijuna eura nepovratnih sredstava. Dvorana ima 3.400 kvadrata, a koštala je 3,5 milijuna eura. To kod vas u Hrvatskoj vjerojatno puno više košta - bio je kritičan Petar Misja, načelnik slovenske općine Podčetrtka koja ima samo 3.400 stanovnika ...

KAKO DO SREDSTAVA ZA LOKALNE PROJEKTE

Suradnja lokalnih vlasti i poduzetnika osnova za privlačenje stranih investicija

Za dobivanje sredstava iz EU fondova administrativne prepreke zajednički su problem poduzetnika i lokalne uprave

Piše: Kristina Kardum / Lider
Izvor: Lider

SuradnjaKako to izgleda u praksi u Hrvatskoj ispričao je Ante Oštarić iz Paške sirane koja je nakon puno muke uspjela privući sredstva iz EU fondova.

- Apeliram na lokalnu upravu - pomognite svojim poduzetnicima! Nama je trebalo milijun i pol kuna samo za izlazak na natječaj. Na kraju je sve dobro prošlo. Revizije dolaze, a problema nema. Samo, tehnologija i tržište napreduju i želimo se opet prijavljivati - rekao je Oštarić.

Kako se s lokalnim vlastima može uspješno surađivati s izvrsnim projektom posvjedočio je Zvonimir Stanić iz tvrtke CARNet. Akademska zajednica surađivala je sa splitskom lokalnom vlašću i ostvarila projekt izgradnje optičke mreže.

- Htjeli bi u što više gradova ponoviti projekt i razviti infrastrukturu po istom receptu. Potpisali smo s Rijekom, Opatijom i Pulom - rekao je Stanić.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 155 guests and no members online