Google dalmatian coast view

Splitsko-dalmatinska županija je prva regija u Europi koja je kroz Google kartu uvela pomorske puteve putem alata Google street view koji će svojim korisnicima omogućiti prikaz kompletne morske rute duž obale naše županije. Radi se o virtualnoj šetnji obalom, te odličnom inovativno nadograđenom servisu informacija za nautičare, skipere, ribare, turiste, domaće i strance. Oni će kroz ovu uslugu dobiti informaciju odnosno virtualnu sliku o onome što ih čeka prilikom uplovljavanja u svaku luku Splitsko-dalmatinske županije. Na taj način će se upoznati s lokacijom koju bi voljeli posjetiti. Google Street View aktivira se klikom na 'žutog čovječuljka' u donjem desnom kutu ekrana stranice, nakon čega se bira lokacija, uvala, otok i morska šetnja može početi.
- Naime, velika većina gostiju prilikom dolaska u destinaciju koristi upravo te karte. Dovođenjem Google Street Viewa do gotovo svakog mjesta u našoj županiji, gostima se omogućilo da prije svog dolaska virtualno obiđu cijelu našu obalu. Platforma pomorskih puteva je namijenjena jedriličarima, turističkim agencijama, charter agencijama prilikom izrade itinerara. Svakako će pomoći i prilikom bolje povezanosti otoka - kazao je Joško Stella, direktor TZ županije.
 
Više od 15 tisuća Čeha već je kupilo svoju kartu za vlak koji će ih ovog ljeta dovesti u Hrvatsku na ljetovanje. Baš kao i lani, i ove godine će između dvije države prometovati vlak u organizaciji agencije RegioJet, no sada će, uz Rijeku, putnike voziti i prema Splitu.
Također, novost je da će se vlaku u Zagrebu moći ukrcati i domaći putnici. Vlak će u svibnju, lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u špici sezone svakodnevno, a sve se organizira u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskom turističkom zajednicom. Ove godine kapacitet i cilj im je 100 tisuća putnika.
Lani je vlak prometovao s 12 vagona, a ove godine će ih biti 15 i prevozit će po 650 putnika. U Ogulinu će se kompozicija podijeliti na dva dijela te će njih sedam nastaviti prema Splitu, a osam prema Rijeci. Putnike će na odredištima čekati autobusi koji će ih potom prevesti na konačnu destinaciju, od Istre do Dubrovnika. Iz RegioJeta prate promjene u graničnim režimima te će na sebe preuzeti svu papirologiju, oni će od putnika prikupljati potvrde o testovima ili cijepljenju te ih izravno isporučiti MUP-u. Cijena karte u jednom smjeru je 22 eura, a u slučaju da se situacija zakomplicira, novac vraćaju putnicima.
 

Digitalno brendiranje destinacije u vrijeme korone

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavlja dva priručnika: “Digitalno brendiranje destinacije u vrijeme korone” i “Kako do direktnih rezervacija hotela u vrijeme korone”, nastala u suradnji sa internet marketing agencijom  AdProfis. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 06.05.2021. s početkom u 11 h u hotelu Park, Hatzeov perivoj 3, Split. Priručnike će predstaviti Joško Stella, direktor Turističke zajednica Splitsko-dalmatinske županije i autorice Marina Kovačević i Tanja Vuković.
 

Novi tuševi na plaži u Golubinki

Često ih kudimo, kritiziramo, naše općinare, a pogotovo neimare iz Turističke zajednice Općine Dugi Rat, no za ovo ih valja pohvaliti. Bravo!
Jest da je predizborno vrijeme, pa su se stvari malo ubrzale, ali već u travnju su postavljeni novi tuševi na popularnu dućku plažu Golubinka. Super.
Glanc novi tuševi, sjaje se na nedovršenoj šetnici kao voćka poslije kiše, još zaštićeni prozirnom folijom, kao da čekaju na svečano prvomajsko otvaranje... Neka voda poteče!
Već vidim našeg Jerka, ili njegovog nasljednika, kako odlučno sječe nevidljivu vrpcu... dok se lagani slap uhvaćene Cetine preljeva po jedrim njedrima hrabre prvosvibanjske kupačice, tek pristigle iz Beča s friškim PRC testom, na spring break & beach all inclusive ponudu uvijek spremnih turističkih neimara s pijeska Duća.

Ljeto stiže, mala, a di si ti....
 

Edukacija: Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu

Turistička zajednica Splitsko - dalmatinske županije u suradnji s Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta poziva sve zainteresirane na edukaciju "Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu" koja će se održati 13. i 14. travnja te 20. i 21. travnja 2021. godine putem ZOOM Webinara. Prijavni obrazac zainteresirani mogu pronaci ovdje.
 

Ciklus online radionica za turističke agencije

Kako bi se što bolje prilagodili trenutnoj globalnoj situaciji i novim turističkim kretanjima u doba pandemije Covida 19 Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s UHPA-om organizirala je dvije online edukativne radionice uz follow up konzultacije namijenjene menadžerima i prodajnom osoblju u turističkim agencijama i različitim vrstama smještajnih objekata.
Treća radionica na temu "Izazovi povećane odgovornosti pružatelja usluga smještaja u COVID-19 vremenima" će se održati u utorak, 13. travnja u svrhu odgovora na dodatna pitanja iz prakse. S obzirom na aktualnost tema, nakon radionica bit će dostupne video snimke i pisani materijali. Sve navedene edukacije su besplatne i održavaju se putem online platformi. Za sudjelovanje u edukaciji potrebno je izvršiti prijavu slanjem e-maila na adresu info @ dalmatia.hr .
 
Naša županija objavila je natječaj za financiranje projekata udruga i turističkih zajednica iz Programa razvoja turističkih manifestacija i projekata na području županije u 2021. Sredstva se mogu koristiti za provedbu slijedećih aktivnosti: sufinanciranje održavanje manifestacije i provođenje projekta; sufinanciranje održavanja manifestacije i provođenje projekta (troškovi glazbenika, troškovi tehnike, troškovi promocije manifestacije, troškovi učesnika u manifestaciji, ostali troškovi); sufinanciranje udruge (troškovi provođenja određenog projekta); izrada promotivnih brošura i promocija manifestacije(udruge) na internetu; druge potrebe u funkciji održavanja manifestacije, odnosno projekta. Pravo na podnošenje prijave imaju neprofitne udruge i lokalne turističke zajednice. Rok za prijavu je 30.travnja.
 

Počela predsezona

Vrijeme uskrsnih praznika uvijek je označavalo početak predsezone, kad bi turisti počeli dolaziti u sve većem broju u Hrvatsku, no kako već više od godinu dana traje pandemija koronavirusa tako je i predsezona nestala, nema je. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj trenutno boravi ukupno oko 18.000 turista, od kojih je oko 13.000 stranih. Najviše turista trenutno boravi u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše ih je s tržišta Njemačke, Austrije, BiH, Češke i SAD-a, piše Index.hr. Usporedbe radi, tijekom uskrsnih blagdana 2019. (od 19. do 22. travnja) u Hrvatskoj je boravilo gotovo 180 tisuća turista. Hrvatska je uvela i nove blaže mjere za ulazak u zemlju. Na stranicama Hrvatske turističke zajednice objavljene su detaljne informacije o ulasku u našu zemlju.
Nekoliko stotina turista iz Francuske već tjedan dana boravi u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani. Sudeći po tome da se kupaju i u moru i u otvorenom bazenu, očito nisu zimogrozn poput svojih domaćina. Neobično topao početak travnja odlučili su maksimalno iskoristiti za 'ljetne' radosti te uživati u Uskrsu na najljepšem dijelu Mediterana.
 

Omiški tradicijski vrtovi

Turistička zajednica Grada Omiša poziva iznajmljivače s svog područja da se uključe u prvu fazu projekta Omiški tradicijski vrt. U cilju pružanja što kvalitetnije usluge i unapređenja resursne osnove destinacije, TZG Omiš već nekoliko godina provodi radionice i edukacije privatnih iznajmljivača o važnosti flore kao baštine i turističkog proizvoda. Cilj ovogodišnjeg projekta je potaknuti članove da, uređenjem svojih okućnica i balkona, učine naš Grad još ljepšim i privlačnijim mjestom za život, ali i za turistički boravak. S obzirom na specifičnost ovogodišnje situacije, TZG Omiš će umjesto edukacije zainteresiranim članovima podijeliti sadnice tradicijskih biljnih vrsta koje će svakako obogatiti postojeće vrtove, ali i biti dobra osnova i poticaj za stvaranje novih autentičnih oaza u svojoj destinaciji. Prijaviti se mogu svi registrirani iznajmljivači sa područja Grada Omiša do 1. 4. 2021. na info @ visitomis.hr.

Šteta što se sličan projekt promocije najljepših okućnica i vrtova ne provodi više, koliko mi je poznato, na području Općine Dug Rat. Bilo bi lijepo opet ga pokrenuti...
 

Priprema turističke sezone u doba velepošasti

Turistička sezona u Hrvatskoj najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i zato je, kako bi se turisti u Hrvatskoj osjećali sigurno, važno imati niske brojke, no uz to postoji još niz važnih elemenata o kojima će ovisiti sezona, a Index je doznao sve detalje o tome što se radi da bi ona bila uspješna. Neki od glavnih elemenata su osjećaj sigurnosti gosta, mogućnost prelaska granice i dostupnost testiranja na covid, budući da će se, kao i prošle godine, turisti vrlo vjerojatno morati testirati prije nego što se vrate u svoje matične zemlje.
U "Kraljevstvu slučajnoog turizma" ((c) Paul B.) Indexu su rekli kako Hrvatska ni sad nije zatvorena za turiste te da u nju mogu dolaziti turisti koji imaju negativan PCR-test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u Europskoj uniji ili pak potvrdu da su unatrag tri mjeseca preboljeli covid ili da je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva. Ta će pravila vrijediti i za sezonu.
A kako bi se turisti osjećali što sigurnije, "Kraljevi" traže prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika koje bi, ako cjepivo dodje, počelo u svibnju. Radi se i na tome da se osiguraju mobilni timovi za cijepljenje turista i određeni punktovi za cijepljenje. 6.500 objekata privatnog smještaja već zatražilo oznaku "Safe stay in Croatia".
U slučaju da ne uspijemo cijelo vrijeme biti zelena zona, trebamo razvijati i plan B, kaže bivši ministar Veljko Ostojić. Tu je najvažnija stvar omogućiti široku primjenu brzih i znatno jeftinijih brzih testova, kako za domaće stanovništvo tako i za naše turiste od kojih će jedan dio vjerojatno trebati testiranje, kako za ulazak u zemlju tako i za povratak u svoju matičnu zemlju. Moramo hrabrije pokrenuti organizaciju i što prije osigurati dovoljnu količinu brzih i cjenovno prihvatljivih testova. Uz testove, važno je i što prije krenuti s cijepljenjem turističkih djelatnika..