Dobrodošli u sezonu kontroliranog turizma

Kako se popuštaju mjere i otvaraju granice, tako se budi i nada da će ipak nešto biti od turističke sezone te napokon stidljivo stiže i malo pozitive u vijesti o našem turizmu. Hrvatska je sigurna za sve posjetitelje. Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji. U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Hoteli i kampovi se polako spremaju za otvaranje i u Dalmaciji. Krajem svibnja trebale bi se otvoriti granice s Mađarskom, Slovačkom i Češkom, a tokom lipnja za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju, pa se očekuju gosti iz tih zemalja. Tijekom lipnja očekuje se otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama. Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa. HZJZ je objavio preporuke za rad hotela i iznajmljivača.
Dalmatinska zagora ovo bi ljeto mogla biti najtraženija na turističkom tržištu. U srednjoj Dalmaciji nema puno kampova kao u Istri pa su kuće za odmor koje nude tišinu, samoću i čist zrak ovogodišnji ljetni imperativ.
Za strane turiste, državljane zemalja EU, prilikom ulaska u RH trebaju predočiti JEDAN od sljedećih dokumenata (S turistima iz trećih zemlja sve ovisi o budućem dogovoru na razini EU):
– rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta;
– vaučer putničke agencije
– ugovor o zakupu u kampu;
– ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma;
– potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma.
Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti, kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.
MUP je postavio online upitnik na tri jezika koji dodatno svima pojašnjava uvjete za ulazak u RH, kao i odgovore na najčešća pitanja.
 
Oni nisu moji gosti, to su moji prijatelji – tim riječima opisuje nam Ante Mimica ljude koji k njemu dolaze na ljetovanje u apartmane u Omiš i Staniće. Mnogi se vraćaju svake godine, i po 15 godina zaredom. Neki dolaze i dva puta u sezoni, a najavili su svoj dolazak i ove godine. Svakom gostu Ante posvećuje maksimalnu pozornost, vodi ih na utakmice Hajduka, organizira večere, izlaze zajedno, vozi ih kamo god treba... čuje se s njima i nakon sezone, kako im u šali kaže, čisto da ne zaboravi jezik. Tečno govori engleski, njemački, talijanski, češki, a nedavno je naučio i poljski. Olga i Pavel iz Češke dolaze nam 10 godina i cijeli Omiš ih zna, a Mađar Levente prvo dolazi sa ženom pa s muškom ekipom. Zahvaljujući posvećenosti svakom gostu i višegodišnjem ulaganju u odnose Ante Mimica se za ovu sezonu ne brine. Prijatelji će doći... Pročitajte više na portalu 24sata...
 
Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije krenula sa promocijom na ciljanim europskim tržištima u vrijeme otvaranja granica i obnove turističkog prometa na ovim područjima. Predstavljen je novi promotivni video s ljepotama Srednje Dalmacije, djelo Antee Ratković, Marka Kapitanovića i Dragana Kovačevića iz dalmatinske tvrtke Moonstone Production. Predstavljena je Srednja Dalmacija i sva njena blaga, ljepote jezera, rijeka, mora, plaža, uvala, gradova, otoka koje spremno čekaju na svoje drage goste i ponovno druženje, s pozivom za sve koji žele okusiti odmor koji im nikada neće izaći iz glave i srca. Lijepa je to razglednica s kojom je TZ naše županije krenula s promotivnim kampanjama usmjerenim prema tržištu Njemačke, Poljske, Slovačke, Češke, Slovenije, BiH i Austrije.
 

Joško Stella o turističkoj sezoni u doba koronavirusa

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella bio je gost Novog dana na N1. Govorio je o situaciji u turizmu koji je pogođen epidemijom koronavirusa, kao i hoće li doći do eventualnog snižavanja cijena za domaće turiste na Jadranu. Stella je kazao kako je udarac do sada velik, ali ne toliko s obzirom na to da se radi o samoj predsezoni.  - Onaj pravi udarac tek slijedi - smatra Stella. Ističe kako očekuju da bi se u kolovozu mogao dogoditi neki veći priljev turista. 
- Naravno, moguće je i da ne bude turističke sezone. Naša Vlada i naš Stožer su napravili maksimalno da zaustavimo širenje ovog virusa. Molim sve da ostanu doma i da se drže mjera i u toj situaciji će naš turizam imati prednost pred drugima - rekao je popularni omišanin. Odgovorio je i na pitanje kako će izgledati turistička sezona u doba koronavirusa.
- Tu se doista treba konzultirati s epidemiolozima koji trebaju definirati pravila igre odnosno kako će se ponašati hotelijeri, ugostitelji... Imamo 600 do 700 tisuća kreveta u privatnom smještaju, a gotovo 200 tisuća od toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji ne trebaju preveliku pripremu. Mislim da ćemo biti spremni u trenutku otvaranja. Znat će se to dosta prije i bit će vrijeme za pripremu - kazao je Stella.
 
Ministarstvo turizma donijelo je mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epodemije koronavirusa. Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu stupio je na snagu.

Na stranicama Porezne uprave iznajmljivači mogu preuzeti obrazac za odgodu plaćanja paušalnog poreza sukladno trenutnoj izvanrednoj situaciji. S obzirom na to da za pa dana, 31.03., istječe rok za uplatu paušalnog poreza za smještaj, požurite sa ispunjavanjem i slanjem zahtjev za odgodom istog kojeg imate na stranicama porezne uprave. Više informacija potražite na stranicama Porezne uprave, a zahtjev možete preuzeti ovdje.Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu možete proučiti ovdje.
 
Hrvatska turistička zajednica objavila je javni poziv za dodjelu potpora programima destinacijskih menadžment kompanija u 2020. godini, prema kojem će se dodijeliti bespovratna sredstva za programe razvoja i uvođenja složenih turističkih proizvoda za tržište posebnih interesa. Cilj je aktivacija neiskorištenih turističkih resursa, kreiranje novih motiva dolazaka turista, razvoja turističke ponude i inovativnih proizvoda koji omogućavaju produljenje turističke sezone te povećanje turističkog prometa. Kako se navodi u javnom pozivu sredstva potpore mogu se dodijeliti i koristiti isključivo za programe razvoja i uvođenja na tržište složenih turističkih proizvoda. Riječ je o ukupno 1,8 milijuna kuna, a korisnicima se može odobriti potpora u bruto iznosu od 50 tisuća do 100 tisuća kuna po programu, odnosno maksimalno 250 tisuća kuna po pojedinom kandidatu jer svaki kandidat može prijaviti do pet programa. Prijave na javni poziv zaprimaju se do 6. travnja 2020. godine, a sve dodatne informacije, načine dostave prijave, adrese, potrebnu dokumentaciju te potpuni tekst javnog poziva možete pronaći na ovoj poveznici.
 
Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2020. godini za koji je osigurano do 25 milijuna kuna namijenjenih jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Javni poziv otvoren je do 1. svibnja 2020.godine. Programom će se sufinancirati projekti uređenja morskih i ostalih kupališta, nastavak izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara i javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma. Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200.000 kn, a maksimalni 1 mil kn. Za sufinanciranje nastavaka centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100.000 kn do maksimalno 1 mil. kn potpore. Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta.
 

Edukacija za male iznajmljivače

Turistička zajednica naše županije organizira edukaciju za male iznajmljivače u suradnji s TZG Omiš i TZO Dugi Rat. Edukacija će se održati u kongresnoj dvorani hotela Plaža, Omiš u četvrtak 19.03. s početkom u 16.30 sati. Kako bi osigurali svoje mjesto na edukaciji, molimo Vas prijavite se na ovoj poveznici. Program edukacije je u nastavku članka, a iz njega izdvajamo Kratki pregled zakonskih obveza, novosti u propisima, rekategorizacija, sigurnost u poslovanju i sigurnost gostiju, izdavanje računa i popusti, checking lista prije dolaska gostiju, s čime će zainteresirane upoznati naša sumještanka Ana Brničević. U ostalim tema biti će riječi o društvenim mrežama u turizmu i marketingu i poslovanju u turizmu s ciljem povećanja prihoda..
 

Site inspections, FAM Trips i nastupi na sajmovima

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica grada Splita će u suradnji sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA) realiziraju program edukacije za javni i privatni sektor na temu ˝Razvoj, marketing i provedba destinacijskih proizvoda posebnih oblika turizma˝ uz izvođenje 2 radionice (tematske cjeline) koje će se u Splitu održati u utorak, 25.02.2020. i srijedu, 26.02. s početkom u 10 h u prostorima hotela "Park" (Bačvice, Hatzeov perivoj 3).
Riječ je o radionicama "Promocija i prodaja destinacije" (utorak) i "Site inspections, FAM Trips i nastupi na sajmovima" (srijeda) koje će održati Patrick Delaney, nagrađivani stručnjak s više od trideset godina iskustva u turističkoj industriji, marketingu, prodaji i konzaltingu te osmišljavanju i realizaciji edukacijskih programa za potrebe turističkog sektora brojnih zemalja (Republika Irska, Njemačka, Poljska, Kina, Tajland, Jordan i dr.). Službeni jezik radionice je engleski (bez simultanog prevođenja).
 

Forum Obiteljskog smještaja

Forum obiteljskog smještaja već petu godinu se organizira u sklopu sajma Adriatic Gastro Show i jedan je od najvećih godišnjih okupljanja mikro poduzetnika u obiteljskom smještaju naše županije, namijenjenog njihovoj edukaciji i informiranju. Posljednjih mjeseci čuju se informacije o mogućim zakonskim izmjenama kojima bi se omogućilo lokalnim jedinicama da na svom području određuju broj apartmana. Temu je prokomentirao Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.
Sudionici Foruma su upoznati s aktualnim trendovima, novostima u poslovanju, aspektima održivosti u obiteljskom turizmu te marketinškim aktivnostima. Uz brojne prezentacije, održane su dvije panel rasprave: 'Obiteljski smještaj-dobar, bolji, najbolji' i 'Kako izići iz okvira uobičajenog'.
- Ako se želite baviti iznajmljivanjem obiteljskog smještaja trebate računati da je to poluprofesionalni rad. Uz to troškovi su sve veći, a cijene moramo spuštati kako bi bili konkurentni u odnosu na druge zemlje. Ako ćete raditi samo dva mjeseca to nije isplativo, jedino ako imate nekretninu na atraktivnoj lokaciji. Manje atraktivne lokacije trebaju ciljati na cjelogodišnji turizam i popratni sadržaj, što zahtjeva dodatni napor i ulaganja. Ovo nije kukanje, ali u ovaj biznis se ne može ulaziti nepromišljeno. Isplativo je kada imate dobru analizu, plan i program. Onda se radi o ozbiljnom poslovanju, a ne 'zimmer free', kako se naziva obiteljski smještaj - rekla je pred skupom predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.
Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kazao je kako se koronavirus već lagano odražava na cjelokupni turizam, a koliki će biti razmjeri tek treba vidjeti. Više o Forumu obiteljskog smještaja pročitajte u izvješću Dalmatinskog portala.