HTZ dodjeljuje 8,5 milijuna kuna potpora

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je jučer tri javna poziva putem kojih će u 2019. dodijeliti bespovratnih 8,5 mil. kuna. Riječ je o Javnom pozivu za dodjelu potpora turističkim zajednicama za programe (projekte) na turistički nerazvijenim područjima, Javnom pozivu za potpore TOP događanjima te Javnom pozivu za dodjelu potpora programima destinacijskih menaHTZdžment kompanija.  Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da su i ove godine javni pozivi raspisani več u siječnju jer se turističkom sektoru želi osigurati dovoljno vremena za pripremu projekata, prijavu i realizaciju aktivnosti. Prijave na sve javne pozive zaprimaju se do 11. veljače 2019. godine. Više detalja potražite ovdje.
 

Nije lako paušalcu..

Novi harači, pardon, nameti u obliku povećanja boravišne pristojbe za 25% i paušala poreza čekaju iznajmljivače privatnog smještaja u 2019. godini. Hmm..  vidjela je i država da joj još jedino turizam koliko-toliko dobro ide, pa hajmo ga još malo i dodatno oporezovati dok nije i on crkao te tako namiriti sve ta "gladna plava usta" u bujajućem javnom sektoru. Do kraja sječnja gradska i općinska vijeća trebaju donijeti odluku o iznosu paušala po krevetu za iznajmljivače privatnog smještaja - paušalce. Trenutno visina paušala na području općine Dugi Rat iznosi od 150 (zona C) pa do 255 kuna (zona B). Novim zakonom je definirano da paušal po krevetu ne smije biti manji od 150 kuna niti veći od 1.500 kuna. No, ako općina sama ne donese odluku o visini paušalnog poreza do kraja siječnja 2019., tada će prema Zakonu paušal iznositi 750 kuna po krevetu.
Iz dana u dan sve više općina i gradova donosi odluku o nemijenjanju iznosa paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, koji će iznositi isti iznos kao i svih ovih godina. Odgovorne jedinice samouprave (koje se nisu, poput naše. pretrgle u poboljšavanju i većim iskoracima u komunalnoj infrastrukturi) imaju razumjevanja za svoje sumještane, kojima ionako nije lako (čitaj: sve je teže) namiriti sve veće porezne apetite "uvijek gladne" države i sve veće komunalne troškove poput gospodarenja otpadom, troškove "curećih" vodovoda, plaćanja kredita za kanalizaciju koju će tko zna kada dobiti i sl.
Ima dakle sredina koje imaju razumjevanja i ne žele dodatno opterećivati svoje sugrađane, privatne iznajmljivače, već ih žele i dodatno potaknuti na nastavak aktivnosti ulaganja i podizanja kvalitete svojih turističkih kapaciteta.
Nisam detaljno pogledao snimke zadnjih sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat pa mi je možda i promakla odluka naših općinara o iznosa paušalnog poreza po krevetu, no najvjerojatnije će ta točka biti neizostavni dio dnevnog reda prve iduće sjednice općinskog vijeća. A onda ćemo vidjeti kako se naši općinari odnose spram naših turističkih neimara i kako će opravdati eventualno poskupljenje?
 
Ministarstvo turizma objavilo je nedavno Odluku o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018., a odobrena su sredstva za sufinanciranje čak 62 projekta u vrijednosti od 23.479.000 kuna. Sredstva su namijenjena javnom sektoru, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture, a kroz ovu odluku odobrena su sredstva za sufinanciranje 26 projekata uređenja plaža, 25 centara za posjetitelje/interpretacijskih centara, 7 projekata javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i 4 projekta uređenja javnih zahoda..
 

Konferencija: Privatni iznajmljivači i nove tehnologije

Kako privući pažnju korisnika u 21 stoljeću, kako proširiti utjecaj na digitalnim medijima, kako i na koji način se promjenilo ponašanje turista i kako na to uspješno odgovoriti... kako uspješno brendirati objekt, kako osmisliti kvalitetnu viralnu kampanju, kako posjetitelja pretvoriti u pomotora vašeg objekta… koje su najpopularnije booking platforme, kako povećati booking uz Google AdWords, kako provesti analizu uspješnosti kampanje, kako koristiti društvene mreže u promociji turističke ponude smještajnog objekta... samo su neka od pitanja na koja će vam odgovoriti stručnjaci u internet marketingu i vodeći ljudi u turizmu naše županije na konferenciji TURIZAM I PODUZETNIŠTVO "PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI I NOVE TEHNOLOGIJE", koja će se održati u ponedjeljak, 10. prosinca, u 10 sati, u hotelu Park u Splitu, s ciljem predstavljanja novih načina komunikacije privatnih iznajmljivača s tržištem, s naglaskom na internet marketing i društvene mreže. Teme konferencije su Internet marketing i komunikacija sektora privatnih iznajmljivača s tržištem (inovacije, trendovi, uspješni primjeri iz prakse). Ulaz na konferenciju je besplatan.
 
Konkurentnost i perspektive malog hotelijerstva u Hrvatskoj, nacionalne potpore i mogućnosti financiranja, brendiranje i financiranje malog poduzetništva u turizmu – samo su neke od tema prvog Kongresa obiteljskih i malih hotela i onih koji to žele postati, koji se u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela odražava 10.12. u hotelu Westin u Zagrebu. Posebni i prepoznatljivi, s individualnim pristupom svakom gostu i 24-satnom uslugom – tako bi se mogli opisati obiteljski i mali hoteli, nositelji novog trenda u hrvatskom turizmu. Do prije petnaestak godina jedva da su bili prisutni na tržištu, dok danas njihova gospodarska važnost nije nezanemariva, s obzirom na to da njihov broj svakodnevno raste..
 
U organizaciji HGK Županijske komore Split i Turističkih zajednica grada Omiša i općine Dugi Rat, održana je u utorak, 27.11. u Omišu, u hotelu Plaža, konferencija "Putničke agencije partneri".
Cilj je konferencije bio povezati putničke agencije i ponuditelje pustolovnih oblika turizma iz naše županije s ostalim dionicima u turizmu sa šireg omiškog područja. Ponudu pustolovnih aktivnosti Splitsko-dalmatinske županije i mogućnosti koje se nude gostima tijekom cijele godine okupljenima je predstavila, u ime Sekcije Zajednice pustolovnog turizma, Milena Šijan, savjetnica iz područja zaštite prirode i održivog turizma, vodička u pustolovnom turizmu te članica HGSS-a.
- "Omiš je destinacija s najvećim mogućnostima brendiranja kao destinacija aktivnog turizma", navela je između ostalog Šijan.
Pružateljima usluga obiteljskog smještaja s ovog područja predstavile su se četiri agencije koje se bave posredovanjem u prodaji obiteljskog smještaja. Istaknute su brojne prednosti rada s putničkim agencijama poput prisutnosti na više stranih portala odjednom i to na izvornim jezicima zemalja gostiju, prisutnosti kod stranih partner agencija i turoperatora, sigurnosti prilikom otkazivanja rezervacija, komunikacije s gostima na izvornim jezicima kao i većeg izbora načina plaćanja za goste. Rad s agencijama također omogućava stalno širenje mreže prodajnih kanala, savjete kod marketinške prezentacije smještajnih objekata, manje administracije za domaćine te podršku domaćinima od strane lokalnih agencija, što je u slučaju bilo kakvih problema neprocjenjivo za konačan dojam koji će gosti ostaviti u svojim komentarima.
 
Pozivaju se svu zainteresirani, a pogotovo obiteljski iznajmljivači smještaja, hoteli, kampovi, hosteli, i turističke agencije na konferenciju "Putničke agencije partneri" koja će se održati u utorak, 27. studenog 2018. s početkom u 16 sati u konferencijskoj dvorani hotela Plaža u Omišu u organizaciji HGK Županijske komore Split, turističkih zajednice grada Omiša i općine Dugi Rat. Konferencija će u svom prvom dijelu imati dvije teme: (1) Agencije pustolovnih oblika turizma - izletnički programi i (2) Putničke agencije partneri domaćina. Prvom temom se želi sve agencije koje se bave posredovanjem u prodaji izleta, zatim djelatnike hotela, hostela, kampova te pružatelje usluga obiteljskog smještaja upoznati s ponudom pustolovnog turizma Splitsko-dalmatinske županije. Drugom temom konferencije želi se pružatelje usluga obiteljskog smještaja upoznati s prednostima rada s putničkim agencijama. U drugom dijelu agencije bit će održani B2B susreti (individualni sastanci), kako bi svi sudionici mogli u izravnom kontaktu s agencijama - posrednicima u prodaji privatnog smještaja te izvođačima pustolovnih aktivnosti dobiti sve potrebne informacije. Program konferencije je u nastavku članka, a prijaviti se možete ovdje, najkasnije do 26. studenog do 10 h.
 
Turistička zajednica naše županije u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija tijekom studenog i prosinca 2018. godine planira održati radionice na temu Koordinacija aktivnosti sustava TZ (DMO), turističkih agencija (DMK) i ostalih dionika turističke ponude na razvoju turističkih proizvoda kulturnog turizma, cikloturizma i enogastronomije. Prirediti će se šest radionica koje će se održati u Hotelu Park Split, prva od njih počinje u utorak, 20.11. u 9:30 sati, a na kojoj će se govoriti o razvoju turističkih proizvoda kulturnog turizma. Stručne radionice namijenjene su zaposlenima u sustavu turističkih zajednica te lokalnoj upravi i samoupravi na poslovima vezanim uz razvoj turizma, turističkim agencijama (komercijalisti, produkt menadžeri) te potencijalnim gospodarskim i drugim subjektima vezanim uz razvoj turizma.
 

Cyberturist: Novi mediji u turizmu

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Institut za Nove medije i e-demokraciju priređuju promociju nove knjige profesora Domagoja Bebića pod nazivom "Cyberturist: Novi mediji u turizmu“,  knjige koja se bavi novim komunikacijskim trendovima, njihovim utjecajem na turistički sektor te kreativnim rješenjima i preporukama za turističku promociju. Predstavljanje knjige održati će se u petak, 9. studenog 2018. od 11 sati u Hotelu Park, Split. Ova stručna knjiga, temeljena na dugogodišnjem praćenju teorijskih spoznaja, konkretnih komunikacijskih iskustava doc.dr.sc. Domagoja Bebića, daje upućeni pregled ključnih elemenata kojima je potrebno ovladati prilikom upravljanja turističkom destinacijom u novom komunikacijsko-informacijskom okruženju. Knjiga obuhvaća teme koje se tiču utjecaja novih medija na turističku komunikaciju i promociju kroz promjenu same komunikacije, utjecaj na brendiranje u turizmu, uloge kreativnosti u stvaranju novih promocijskih aktivnosti te pretpostavka trendova za budućnost.
 

DHT: Kakva budućnost čeka hrvatski turizam?

Bogati program ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma će 24. i 25. listopada na otoku Hvaru u gradu Hvaru, okupiti glavne aktere hrvatske turističke priče te inozemne predavače koji imaju za cilj odgovoriti na pitanje "kakva budućnost čeka hrvatski turizam“. Sunce i more više nisu dostatni, kako se Hrvatska pozicionira na inozemnom tržištu, koliko pruža u području filmskog i gastro turizma, koliku pažnju posvećuje održivom razvoju te kakav je brend koji predstavlja, kroz edukativna predavanja, radionice i okrugle stolove, odgovorit će vodeći domaći i svjetski turistički stručnjaci, opinionmakeri i  influenceri iz poslovnog i društvenog života, piše HrTurizam.hr, portal specijaliziran za turizam.