25 godina klape Pasika

Sinoć, na svetu nedilju je klapa Pasika u prepunoj crkvi sv. Mihovila u Kostanjama prigodnim koncertom obilježila 25 godina svoga postojanja. Koncert su uveličali brojni glazbeni prijatelji klape sa svih strana Lijepe naše, pa je u nastavku večeri svečano raspoloženje zamijenilo svečarsko kako i priliči ponajboljoj klapi nekoć slavne Poljičke knežije, pišu poljički kroničari iz Saveza za Poljica.
 

Gabriela Braičić pjesmom očarala i žiri Voicea

Na Prvom programu HRT-a prikazuje se druga emisija nove franšizne sezone "The Voice Hrvatska". Na pozornici se sinoć pojavila raspjevana mlada Dućanka Gabriela Braičić koja je još s 14 godina oduševila žiri Supertalenta, a tada je od Janka Popovića Volarića dobila "zlatni gumb", piše Dalmatinski portal.
Gabriela Braičić danas je 18-godišnja studentica Glazbene akademije, koja voli sve vrste glazbe, a nastup na "Voiceu" je posvetila svome nedavno preminulom djedu.
Njezin glazbeni izbor bila je Aretha Franklin, pjesma 'Aint' no Way' u verziji Jennifer Hudson.
Uz komplimente svih članova žirija, Gabriela je odabrala Gopca za svog mentora i nastavlja svoje nastupe u "Voiceu". Nadamo se sve do kraja showa...
 

Dani klasične gitare

Hrvatski dom u Splitu bio je domaćin vrhunskih glazbenih izvedbi i nadahnutih umjetnika. 11. festival 'Dani klasične gitare' započeo je nastupom dvojice vrhunskih gitarista, hrvatskog virtuoza Petra Čulića i talijanskog majstora gitare Alberta Mesirce. Njihova iznimna strast prema glazbi bila je savršeni uvod u drugi dan festivala koji je bio posebno impresivan, piše Dalmatinski portal. Na pozornici Ive Tijardovića nastupila je Splićanima omiljena Amira Medunjanin, diva sevdaha, u pratnji gitarista Boška Jovića. Njihov prvi zajednički nastup u Splitu izazvao je duboke emocije i oduševljenje prisutnih koji su uživali u atmosferi rasprodanog Hrvatskog doma te nagradili umjetnike višeminutnim ovacijama. Trećeg dana festivala nastupio je gitaristički duo iz Crne Gore, Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji su svojom interpretacijom glazbe inspirirane mediteranskim podnebljem i flamencom stvorili meditativnu atmosferu i pružili još jedno jedinstveno glazbeno iskustvo. Najdugovječniji gitaristički festival u Hrvatskoj, završio je spektakularnim koncertom 'Concierto de Aranjuez' Joaquina Rodriga, izvedenim od strane međunarodno priznatog gitarista Zorana Dukića uz pratnju Orkestra Opere HNK Split kojim je dirigirao maestro Ivo Lipanović.
 
The Rolling Stones su izdali dugoiščekivani, 26. po redu album, “Hackney Diamonds” s novim, autorskim pjesmama. Na nekim od 12 pjesama gostuju Lady GaGa, Stevie Wonder, Elton John te Paul McCartney. Na albumu se bendu priključuje i Bill Wyman, basist Stonesa od 1962. do 1993. Osim originalnog materijala, Stonesi su u novom album dodali i obradu “Rollin’ Stone”, blues standarda, kojeg je 1950. godine izdao Muddy Waters, pjesmu po kojoj je bend i dobio ime. Kad smo već kod imena, ime albuma dolazi iz metafore za slomljeno staklo nakon provala u Hackneyju, predgrađu Londona poznatom po kriminalu. Uživajte u novom, izvrsnom albumu Stonesa u ovom kišnom vikendu. A već se bilježimo i za sljedeći, jer Mick je nedavno izjavio da je sljedeći album već 75% dovršen. Bravo! Dogodine su garant i na novoj, svjetskoj turneji... Nema što, uz našeg Hajduka i Jožu Manolića, samo rock penzioneri iz Rolling Stonesa žive i stvaraju vječno!
 

Novi album Rolling Stonesa nakon 18 godina

Rolling Stonesi su predstavili svoj novi album u Londonu, u gradskoj četvrti Hackney na istoku grada - pošto se novi album, 24. u nizu, zove "Hackney Diamonds". Nažalost broj vremešnih rockera se smanjio nakon što je 2021. preminuo njihov bubnjar Charlie Watts, ali su zato na promociji bila preostala tri člana - Mick Jagger (80), Keith Richards (79) i Ronnie Wood (76). Ovo je prvi novi album Rolling Stonesa (s originalnim materijalom) u čak 18 godina, još od "Bigger Bang" albuma iz 2005.
Jesu li tandem Jagger-Richards, duo koji zajedno piše pjesme Stonesa gotovo od samih početaka (inicijalno su počeli kao bend koji većinom svira obrade), zaista još uvijek u stanju proizvoditi, demonstrirati i nositi zvuk s kojim su odrasle tolike generacije?
Sudeći po pjesmi "Angry", prvoj s albuma puštenoj u eter i u čijem se video spotu u ritmu glazbe zanosno ljulja  ponajljepša američka plavuša današnjice, mlada glumica Sydney Sweeney (25) koja bi im lako po godinama mogla biti unuka, skoro pa i praunuka - jesu! Da, to su dobri, stari, vječno mladi Rolling Stonesi i njihov prepoznatljivi zvuk. Fanovi se već pitaju kreću li uskoro "stari mačori" i na novu svjetsku turneju ili su ipak već prestari da bi opet krenuli u svoju "posljednju" koncertnu turneju? Kod Manolića i Rolling Stonesa to samo nebo zna...
 

Festival klasične glazbe Ostinato

OSTINATO - 6. INTERNATIONAL CHAMBER MUSIC FESTIVAL OMIŠ je međunarodni festival klasične glazbe u produkciji najnadarenijih mladih europskih glazbenika koji su školovani na prestižnijim glazbenim akademijama i danas djeluju uglavnom po europskim glazbenim centrima. Festival se odvija tijekom niza festivalske večeri u sklopu Omiškog kulturnog ljeta.
U pet festivalskih večeri u klaustru Franjevačkog samostana Gospe od Karmela u Omišu, koncertima će se pokušati snažno oživjeti iznimno kvalitetna klasično-glazbena kulturna scena, oplemenjena i prekrasnim ambijentom u kojem se izvodi, promičući glazbenu izvrsnost koja je vrlo rijetka i ovisna o produkcijskoj moći onih koji pokušavaju osmisliti događaje na visokoj razini dovodeći samo najbolje svjetske glazbene umjetnike. Organizatori Ostinato festivala su Petar Buljević (ravnatelj CZK) i Lovre Marušić (umjetnički ravnatelj Ostinata), tandem koji već šest godina prkosi uvjetima i donosi prava mala glazbena čuda u grad podno Mirabele.
 

Omiško ljeto: Noć sevdaha

Božo Vrećo i naš dugoraćanin s gitarom Petar Čulić nastupaju na 34. Omiškom kulturnom ljetu u srijedu, 26. srpnja u 21 sat na Ljetnoj sceni, Punta 1., Omiš, na platou iza zgrade Centra za kulturu. Ulaznica je još malo i dostupne su online i u uredu CZK , Punta 1. , Omiš radnim danom od 10 do 15 sati.

Božo Vrećo, "umjetnik anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca", kako ga opisuje New York Times, vrsni je izvođač, autor i kompozitor sevdalinke, poznate tradicionalne, srceparajuće ljubavne lirike iz Bosne i Hercegovine koju vidi kao sinonim potpune slobode. Ovaj lirski tenor sa ogromnim vokalnim rasponom izaziva sa svojim neobičnim kastrato glasom i vizualnim identitetom entuzijazam i inspiraciju kod svoje publike na rasprodanim koncertnim i kazališnim pozornicama, te sakralnim objektima u kojima nastupa širom Europe i svijeta.

Petar Čulić jedan je od najboljih predstavnika mlađe hrvatske generacije gitarista. Magistrirao je gitaru 2008. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, te školovanje nastavio u Njemačkoj i Engleskoj. Dobitnik je niza nagrada na domaćim i međunarodnim gitarističkim natjecanjima. Solistički, kao i član komornih sastava, nastupa diljem Hrvatske i u svijetu.
 

FDK: Klapa Bošket pobjednik 57. FDK Omiš 2023.

Drugi put u povijesti Festivala dalmatinskih klapa u Omišu stručno ocjenjivačko povjerenstvo, popularni “žiri” i publika štitove i leute dodijelili su istim klapama. Prvi i do sada jedini put se to dogodilo na 26. Festivalu 1992. godine kada su nagrade dodijeljene klapama Sinj, Dalmati i Nostalgija. Ovaj put, nakon 31 godinu, stručno povjerenstvo je Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, a publika najviše glasova i Zlatni leut dodijelili zagrebačkoj klapi Bošket. Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša i srebrni leut po glasovima publike pripao je slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora, dok je treće mjesto, odnosno brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša i brončani leut pripali klapi Mriža iz Splita.
U Završnoj večeri muških klapa nastupile su klape: : Kana G. iz Zagreba, Delmati iz Solina, Bistrica iz Marije Bistrice, Žurnata iz Sv. Filipa i Jakova, Sagena iz Zagreba, Krijanca s Raba, Dalmari iz Maribora, Krunik iz Kučina, Mriža iz Splita i klapa Bošket  iz Zagreba.
 

FDK: Završna večer muških klapa

Nakon tri izborne večeri 57. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2023.prema ocjenama stručnog povjerenstva u završnici muških klapa u subotu, 22. srpnja na Trgu sv. Mihovila u 21.00 sat uz izravan televizijski prijenos HRT-a, nastupit će redoslijedom klape: Kana G. iz Zagreba, Delmati iz Solina, Bistrica iz Marije Bistrice, Žurnata iz Sv. Filipa i Jakova, Sagena iz Zagreba, Krijanca s Raba, Dalmari iz Maribora, Krunik iz Kučina, Mriža iz Splita i klapa Bošket  iz Zagreba. Program večeri je ovdje ...
 
U petak 21. srpnja je na Trgu sv. Mihovila u Omišu održana završna večer ženskih klapa na kojoj je nastupilo deset najboljih klapa iz izbornih večeri. Najbolja je, prema odluci stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, bila klapa Armorin iz Zagreba i time osvojila Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša. Klapi Armorin pripao je i brončani leut, odnosno treća nagrada po glasovima publike. Srebrni štit, za samo desetinku boda zaostatka za pobjedničkom klapom pripao je klapi Kapric iz Zadra koja je osvojila i drugu nagradu publike, dok je treću nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva i brončani štit osvojila klapa Oželanda iz Zagreba. Domaćoj klapi Mirabella CZK publika je poklonila najviše glasova i time je Zlatni omiški leut ostao u gradu domaćinu festivala. U subotu je završnica muških klapa na Trgu sv. Mihovila u 21.00 sat uz izravan televizijski prijenos HRT-a.