Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje kako za Omiški festival tako i za Bol. Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše koji je oduvijek bio privlačan prvi korak novim klapašima u borbi za nastup na omiškoj pjaci, svoju okruglu obljetnicu ove godine obilježava slavljeničkim koncertom bez natjecanja debitantskih klapa i u nešto kasnijem terminu nego uobičajeno, upravo ove subote, 4. srpnja 2020., u bolskom Teatrinu Dva ferala s početkom u 21 sat.
U posebno neizvjesnom ovogodišnjem ljetu, sa stalnim promjenama i sigurnosnim mjerama, Omiš i Bol odlučili su ipak proslaviti velikih 20 godina suradnje, te iako skromnije i bez brojnih gostiju i uzvanika koji su bili planirani, koncertom i druženjem odati počast klapskom prijateljstvu Bola i Omiša. Na koncertu će nastupiti ženska Klapa Orca  iz Splita i muška Klapa Pinguentum iz Buzeta kao predstavnici nekadašnjih najboljih bolskih debitanata koji su kasnije i u Omišu ostvarili velike uspjehe. Od domaćih klapa tu je bolski ponos - klapa Veras sastavljena od bolskih mladih koja je gostovala i u Omišu, te više puta nagrađivana Klapa Braciera Bol koja je bila pobjednik publike na prvoj bolskoj debitantskoj večeri, a kasnije osvojila niz nagrada u Omišu i postala najpoznatiji brački klapski proizvod. Revijalni koncert klapa vodit će i ove godine Bolu draga i nezaobilazna voditeljica Edita Lučić Jelić, a u predvorju Teatrina bit će postavljena izložba fotografija s malim izborom svih 20 godina klapskih večeri u Bolu koju je pripremio sumpetarski fotograf Vlade Zemunik, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Omiš za životno djelo.
 

Rišpet ima novu pismu

Rišpet ima novu pismu. Glazbu za "Maka, maka" koji će Rišpet izvesti na ovogodišnjem Splitskom festivalu potpisuje, osnivač i skladatelj Pero Kozomara, stihove je napisala Lući Tukić, dok je za aranžman zaslužan Leo Škaro. - Nakon niza sporijih ljubavnih balada, stiglo je ljeto, idealno vrijeme da publiku opet razveselimo jednom otkačenom, veselom i plesnom stvari. Pogotovo nakon ovog specifičnog i zahtjevnog perioda koji smo svi zajedno prošli tijekom prethodnih par mjeseci, vjerujem da nema boljeg prirodnog lijeka od smijeha, pjesme i plesa - pojasnio je Kozomara. Redatelj spota je Željko Petreš, a u njemu se pojavljuje fitness trenerica Nera Balić. Pismu poslušajte u nastavku članka...
 

Amazing grace

Terezija Kusanović, prvakinja opere HNK Split radno je provela karantenu,a uz pomoć prijatelja glazbenika i glazbenica iz rodnog Omiša pripremila je poznatu "Amazing grace" na svoj, osobit način kao poklon dragoj i vjernoj publici.  Poslušajte je u nastavku članka...
Uz Tereziju u projektu su sudjelovali Jure Šaban - klarinet, Ana Bubalo - violina, Ivan Perak - orgulje i Josipa Šaban Stanić - back vocal. Snimka i video obrada - Mario Jelić.
 

Otkazan i Thrill Blues Festival

Ništa i od bluesa pokraj Cetine. Otkazan je i Thrill Blues Festival. Svi zaljubljenici u ovu vrstu glazbe na slušanje blues nota morat će se strpiti do ljeta 2021. U Trilju su organizatori nevoljko odlučili kako će zbog pandemije koronavirusa ovogodišnje izdanje renomiranog glazbenog festivala biti odgođeno, čitaj otkazano. - Najveći problem je što su izvođači uglavnom iz stranih zemalja, a nismo sigurni kako će se odvijati situacija sa pandemijom koronavirusa - rekao je novinarima Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja.
Prirodne ljepote, renomirana domaća i glazbena imena te odlična organizacija bile su ključne poveznice da grad Trilj postane novi sinonim za blues u ovom dijelu Europe. 50-ak kilometara uzvodno od delte Cetine i klapske, gitarističke i avanturističke metropole Omiša, blues se zahvaljujući Borisu Hrepiću Hrepi u Trilju sasvim dobro primio i udomaćio. Samo da tako, nakon ove male pauze, i ostane.
 

Ultra 2020 je otkazana

Otkazano Dugoratsko ljeto. Otkazana Ultra. Festival klapa se još ne da. Lošim vijestima kao da nema kraja.. Danas su organizatori objavili da se Ultra festival odgađa, odnosno prebacuje dogodine, od 9. do 11. srpnja 2021. na stadionu Park Mladeži u Splitu, zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Kupljene ulaznice za ovogodišnje izdanje Ultre vrijedit će za ULTRA Europe 2021. ili ULTRA Europe 2022., ovisno o izboru, a kao dodatnu ispriku organizatori će nadodati 20€ na festivalske narukvice za odabrano izdanje. Navedeni iznos će se moći iskoristiti za hranu, piće ili kupnju u službenoj ULTRA trgovini. Ulaznice će se moći i prepustiti nekom drugom - navode u direkciji Ultre. Naravno, moguć je i povrat novca. Više informacija o tome nositeljima ulaznica stići će putem emaila.
 

Program 54. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2020

FDK Omiš na sjednici Festivalskog vijeća održanoj 19. svibnja 2020., donio je odluku da unatoč mjerama ograničenja i organizacijskim poteškoćama uvjetovanih virusom Covid-19, održi dio programa 54. FDK Omiš 2020. i to prema sljedećem rasporedu u nastavku članka.
Iz ovogodišnjeg je programa u dogovoru s maestrom Rajmirom Kraljevićem izostavljena Autorska večer, te će se ona održati sljedeće godine kada nas očekuje jubilarni 55. omiški Festival. Također, izostavljena je Večer klapa debitanata, ali će najbolja klapa debitant imati priliku nastupa u Omišu ukoliko stručni sud donese takvu odluku temeljenu na kvaliteti dostavljenog zvučnog zapisa. Premijerno održavanje nove natjecateljske večeri, Večeri dječjih klapa također je odgođeno za iduću godinu jer dječje klape u proteklom razdoblju nisu imale mogućnosti pripremati se za natjecanje. Festivalsko vijeće odlučilo je da se ove godine neće održavati tri izborne večeri u kategorijama ženskih i muških klapa. Koje će klape izboriti izravno mjesto u Završnim večerima donijeti će stručni sud na temelju audio i video zapisa klapa dostavljenih na adresu Festivala prema preciznim kriterijima i vremenskom roku. O svim detaljima klape će biti pravovremeno obaviještene. HRT je zaintersirana za izravan prijenos završnih večeri, kao i prethodnih godina.
(Skrećeni) program 54. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2020. donosimo u nastavku članka...
 

10. Porin u vitrinama Omiškog festivala

Festival dalmatinskih klapa Omiš teško da je mogao podariti ljepši poklon svome Gradu u povodu današnjeg blagdana sv. Ivana Nepomuka njegovog zaštitnika, od sinoć osvojenog Porina u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe. Jubilarna je to 10. diskografska nagrada u vitrinama omiškog festivala s čime se malo koji hrvatski glazbeni Festival može podičiti. Ona je dokaz kontinuiranog i predanog rada omiške kulturne i glazbene institucije koja potiče umjetnike u stvaranju novih skladbi na elementima tradicije još od drugog Festivala daleke 1968. godine. Iz te glazbene produkcije proizišlo je više od 700 skladbi koje danas trajno pripadaju Hrvatskoj kulturno baštini, a neke se od njih ubrajaju u samu antologiju hrvatske glazbene kulture. Na tom uspjehu treba zahvaliti velikom broju talentiranih glazbenika, tekstopisaca i klapskih izvođača koji su kroz godine vjernosti i ljubavi prema klapskoj pjesmi i omiškom Festivalu gradili to glazbeno blago. Bez njih bi ovakav uspjeh bio nemoguć. Na osvojenom 10. Porinu direkcija Festivala zahvaljuje se i čestita svim autorima i klapama koje su sudjelovale u stvaranju albuma. Njihova imena i nazivi skladbi na nagrađenom albumu su...
 

Klapskog festivala u srpnju neće biti..

- "U novonastaloj situaciji ništa nismo definirali, ali vjerojatno se festival ipak neće održati u svojem terminu. Da karantena odmah prestane, bilo bi upitno kakve bi kvalitete festival uopće bio u ovim okolnostima. Dakle, sve je upitno. Klape uopće ne rade. Čekamo kako će se razvijati situacija oko koronavirusa, kakve će biti daljnje restrikcije i hoće li se smanjiti? U onom trenu kada situacija bude zbilja povoljnija, pozvat ćemo klape da pošalju audio ili video snimke i da na osnovi toga selektiramo tko će pjevati na Festivalu u Omišu. Umjesto audicija. No, to su samo želje. Za sada je status quo. Ruke su nam vezane...". Ovo je dio iz interviewa kojeg je Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, dao za Slobodnu Dalmaciju...
 

Rišpet u Spaladium areni

Rišpet, u kojoj pjeva naš Dućki grdelin Ivo Amulić planira dalmatinskom pjesmom ispuniti i Spaladium arenu. Koncert će se održati 7. ožujka 2020., uoči Dana žena, a ne sumnjamo da će izostati odličan posjet ljepše polovice Dalmacije i ostalih ljubitelja dalmatinskog "popa". Raspjevana klapska družina okupljena oko splitskog skladatelja i menadžerskog asa Pere Kozomare te Ive Amulića s pregršt hitova je već osvojila široku publiku koja neće propustiti ovu priliku za uživanje u koncertu.
 

ST-ART festival autorske glazbe 2020.

Splitska udruga “UZG Stop” najavljuje 11. po redu Start festival autorske glazbe koji ce se tijekom ožujka i travnja ove godine održavati u splitskom klubu Split Circus. Prijave za sve izvođače koji žele sudjelovati na festivalu traju još ovaj tjedan, do 1. ožujka na mail: uzgstop @ gmail.com uz subject (naslov) emaila: PRIJAVA - IME BENDA. Prijava mora sadržavati 2 pjesme u mp3 formatu (nije bitna produkcijska kvaliteta), kratku biografiju benda s imenima članova, fotografiju ili togo benda (za brošuru) i kontakt mobitel.