Evo jedne vesele vijesti za roditelje naših prvašića, kojih je ove godine u našoj osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju, na žalost, tek nešto više od 40 (prvašića). Osigurati će se besplatni udžbenici za sve naše prvašiće! Nažalost, nije riječ o lijepoj odluci naših vijećnika, jednoj od prvih u ovom novom sazivu, već o projektu naše županije o sufinaciranju besplatnih udžbenika za sve učenike 1. razreda osnovnih škola u županiji. Iako je naša općina jedna od malobrojnih općina koja "ne izumire", odnosno u kojoj je broj novorođenih veći od broja umrlih, ipak je i kod nas itekako primjetan pad nataliteta, koji je najuočljivije vidljiv u manjem broju upisanih učenika u prvi razred naše škole. Nekad su djeca preplavila više razreda, a u zadnje vrijeme jedva popune i dva.. Prije 10-ak godina naša škola je imala preko 650 učenika, a lani ih je bilo svega 460 učenika, dakle, pad je.. strmoglav. U zadnje tri godine upisano je 18 prvašića manje, što je jedan razred manje.. I tako dok mladi i roditelji zbog socijalističkih politika HDZSDP-a polako iseljavaju iz Hrvatske u potrazi za poslom i egzistencijom, dok nam djeca dolaze na ovaj svijet "pokraj bauštela" u Njemačkoj, Irskoj.. domicilna nam populacija polako ali sigurno stari, hrvatski narod izumire, a buja samo birokracija i "političari" koji su se razmilili po našim općinama, gradovima, prekobrojnim županijama.. da im ni Cian (a kamoli će reforme!) ne može ništa! I zasad pobjeđuju..
Od iduće školske godine gasi se područna škola Krilo, zbog statički nesigurne zgrade škole na Krilu, tako da sva Kriljanska djeca već pohađaju matičnu školu u Oriju. Sve veći problem našoj školi u Oriju predstavlja i to što roditelji predškolaca (upisanih u dugoratski vrtić) ne poštuju zakonsku odredbu o upisu djece u teritorijalno NAJBLIŽU školu, a to je naša osnovna škola na Oriju, koja bi trebala primiti svu djecu s područja Duća pa sve do Mutograsa, no roditelji s Duća svoju djecu u pravilu upisuju u Omišku osnovnu školu, a čak i djecu iz Dugog Rata neki roditelji počinju upisivati u Omiš jer se Omiški školski bus, zamislite, zgodno okreće na kolodvoru isprid nekadašnje tvornice u Dugom Ratu. Kao da su naši nastavnici i program lošiji od onih u školi u Omišu?!
Nije da naši pedagozi baš sjede na ušima na sve ovo što se događa, sasvim naprotiv! Kako bi popratili potrebe zaposlenih roditelja koji nemaju na raspolaganju "baka i dida servis", razmišlja se i o uvođenju produženog boravka djece u nižim razredima. o čemu će se provesti i anketa roditelja o interesu za ovu inicijativu. Nastavničkog kadra na Oriju ima dovoljno, ima bome i prostora i dodatnih aktivnosti, a izgleda da ima i dobre volje. Vidjeti ćemo najesen je li to baš tako. No to nije sve!
Prošle je godine u našoj školi na Oriju uveden je projekt sa Zakladom "Hrvatska za djecu“ o osiguravanju besplatnih marendi za učenike koji su zadovoljili kriterije koji nisu bili nedohvatljivi, ali je trebalo i malo popratnih dokumenata koji ih potkrijepljuju donijeti u školu. No nije da su i ostali mališani ostali gladni. Tvrtka "Bobis" donosila je marende u školu i sva djeca čiji su roditelji htjeli/mogli plaćati je po cijeni od 5 kn dnevno, mogli su naručiti marendu za svoje dijete. Interes je bio velik iz mjeseca u mjesec tako da je Bobis mjesečno distribuirao preko 200 marendi našim osnovcima.
 
Trenutak odluke bliži se za mnoge maturante – upravo danas pišu državnu maturu iz matematike, po dosadašnjoj statistici uvijek najteži ispit – a kasnije usmjeravanje prema atraktivnom ICT sektoru vjerojatno će ponovno biti želja mnogih. Što CISEx, agilno strukovno udruženje uspješnih hrvatskih softverskih tvrtki, mahom orijentiranih izvozu, preporučuje maturantima koji će baš ovih dana birati svoj budući studij i karijeru? Što od studija mogu očekivati oni koji se odluče za računarstvo te kako hrvatske tvrtke iz IT sektora pokušavaju potaknuti mlade da se odluče za tu vrstu studija, pročitajte na stranicama Večernjeg lista..
 
Kao i prošle godine, svi učenici osnovne škole u Strožancu imati će osigurane sve potrebne udžbenike i za sljedeću školsku godinu  2017./2018. obavještavaju roditelje i učenike škole općinari Podstrane na svojim službenim stranicama. Nakon što se u školi ažurira popis učenika te izvrši uvid u broj raspoloživih udžbenika, općina Podstrana će osigurati nove radne bilježnice svima kao i potrebne nove udžbenike kako bi svi dobili sve što je potrebno za novu školsku godinu (udžbenike, zbirke, radne bilježnice). Roditelji djece iz Podstrane trebaju osigurati likovne mape i udžbenike samo za  izborne predmete (talijanski jezik, njemački jezik, informatika i vjeronauk). Sve potrebne informacije oko preuzimanja udžbenika mogu se dobiti u školi. Svaka čast mještanima Podstrane (koji ovo financiraju!) i tamnošnjim općinarima koji su ovaj projekt prepoznali kao jedan od prioritetnih i već ga nekoliko godina uspješno provode. A kada ćemo se i mi moći pohvaliti s ovakvom brigom za našu djecu, školarce,.. ne zna se!
 

Adio školo, pozdrav ljetu!

Srijeda je bila posljednji dan nastave u osnovnim i srednjim školama, naravno za one učenike koji su uspješno završili školsku godinu. Iduća školska godina počinje 4. rujna. A do tada, nakon jučerašnjeg oproštaja naših osnovaca od školskih klupa i tradicionalnog kupanja na Oriju, slijedi im uživanje u bezbrižnom, dugom, toplom, ljetu!
 
Studenti Ekonomskog fakulteta i Odjela za studije mora organiziraju javno događanje "Poučna kava uz domaći stol" koje se sastoji od predavanja na temu održivog turizma i interaktivne radionice. Javno događanje će se odvijati u Gradskoj knjižnici "Marko Marulić" Split, u četvrtak, 8. lipnja od 11 do 14 sati. Događanje će popratiti tri predavača: Direktor Hotela Split Mladen Tomić, predavač iz Parka prirode Biokovo, te predavač s Ekonomskog fakulteta sa katedre za turizam. Nakon čega je osmišljena interaktivna radionica u kojoj bi sudjelovali učenici i svi zainteresirani.
 
Omiški osnovci postigli su izvrstan uspjeh na natjecanju "Ljepota kristalnih ploha" namijenjenom učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a koje se provelo u trima kategorijama, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal, piše DalmacijaDanas. Natjecanje je okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske koji su izvodili pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva. Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali stručnoj komisiji koja je ocjenjivala nekoliko elemenata – monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik. Učenici OŠ "Josip Pupačić" iz Omiša osvojili su treće mjesto u izazovnoj kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja, dok je tim Prirodoslovno-tehničke srednje škole iz Splita osvojio prvo mjesto u kategoriji rasta organske soli. Čestitamo! Ukupan poredak svih sudionika osnovnih škola dostupan je ovdje, a svih sudionika srednjih škola ovdje. Više informacija o natjecanju dostupno je na službenoj Facebook stranici projekta.
 
Razrješenje ministra Pave "copy-paste" Barišića, razrješenje predsjednice stručnog povjerenstva Dijane "ne da mi se čitati dokumente i životopise" Vican te ponavljanje natječaja za članove Ekspertne radne skupine gdje je nedavno izabrana Jasminka Buljan Culej - zahtjevi su GOOD inicijative povodom prosvjeda za reformu kurikuluma, koji se u četvrtak, 1.6. s početkom u 18 sati održava u Splitu (na trgu ispred HNK Split) i Zagrebu. Hrvatska mora bolje! - poručuju iz inicijative. Svratite u četvrtak pred kazalište podržati inicijativu. I ne zaboravite transparente.. i šareni kišobran.
 
Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije mogao potrefiti nezgodniji dan od ponedjeljka za imenovanje svoje savjetnice Jasminke Buljan Culej novom voditeljicom kurikularne reforme. Nasljednica Borisa Jokića na čelu Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu reforme imenovana je, uz burne reakcije struke i zainteresirane javnosti, baš istog dana kada je Europska komisija preporučila Hrvatskoj da reformu školstva provede 'u skladu s izvornim ciljevima', upozoravajući pritom da je prvotna reforma revidirana, a njezina primjena znatno usporena. No tu ne staju kontroverze oko imenovanja novih članova ERS-a, piše tportal.
 

O finacijskoj pismenosti za mlade

Financijska je pismenost jedan od preduvjeta društvenog napretka i stoga nikad nije prerano za edukaciju o financijskoj pismenosti. U Zagrebu se danas (23.05.) održava tribina o finacijskoj pismenosti za mlade i predstavljanje knjige "Priručnik za male ekonomiste". Na tribini će, uz autorice "Priručnika za male ekonomiste", Ružicu Brečić i Jelenu Filipović, profesorice s  Ekonomskog fakulteta, govoriti i predstavnici Raiffeisen Banke, Zrinka Živković-Matijević, Hrvatske narodne banke Petra Poldrugač, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja, učilišta Algebra Toni Milun te Naklade Ljevak Ivona Despot, održava u sklopu programa Miksano za male i mlade ona svojom temom i ozbiljnim pristupom nadilazi programske okvire i namijenjena je svima željnima dodatnih informacija o financijskom opismenjavanju kao zalogu bolje, sretnije i sigurnije budućnosti. Kako one osobne, tako i budućnosti društva u cjelini. Nakon tribine, u društvu najmlađih, održati će se Radionica za male poduzetnike, pa ako ste u Zagrebu... povirite s nasljednicima.
 
Dragi osmaši, budući učenici Srednje škole "Jure Kaštelan" Omiš, u srijedu, 24.5.2017. u 16.30 i u četvrtak, 25.5.2017., u 12.30 na TV Jadran ćete moći pogledati emisiju o našoj školi, pod nazivom "TV ŠKOLA". Također, za vas otvaramo vrata naše škole u utorak 16.5., na Dan grada Omiša, te pozivamo vas i vaše roditelje da nas posjetite u vremenu od 11:30 do 15:00 sati. Za vas smo pripremili različite radionice u kojima možete sudjelovati: radionica iz programiranja, laboratorijske pokuse iz kemije, biologije i fizike, kviz, mala škola kuhanja, priprema i posluživanje koktela, mala škola šminkanja i friziranja te strojarsku radionicu. Osmaši, vidimo se!
 
Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održat će se u subotu, 13. svibnja, od 10 do 15 sati na Trgu Gaje Bulata u Splitu. Radi se o manifestaciji čiji je glavni cilj na jednom mjestu dati sve korisne informacije na temelju kojih će učenici moći donijeti kvalitetnu odluku o nastavku svog obrazovanja. Sve srednje škole Splitsko-dalmatinske županije imat će svoj informativni štand na kojem će predstaviti svoju školu i program škole te u izravnom kontaktu davati informacije o nastavnom programu te načinima upisa u njihovu školu. Osim škola predstavit će se i važne institucije poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Zavoda za zapošljavanje s važnim informacijama iz gospodarstva te potrebama hrvatskog gospodarstva i obrtništva u odnosu na obrazovanje, znanja i zanimanja kojima se učenici pripremaju za buduća profesionalna zanimanja.
 
Počeli su uskršnji praznici za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici će bez nastave biti destak dana. Praznici završavaju 21. travnja, a povratak u školu za učenike je u ponedjeljak 24. travnja. A kako su uskrsni praznici za vrijeme kojih sudjelujemo u brojnim slavljima, inspirirani uskršnjim aktivnostima, udruga za tehničku kulturu Inovatic iz Splita je za vaše nasljednike, učenike osnovne škole, pripremila zanimljive i kreativne uskršnje edukacije iz područja robotike, automatike i modelarstva. Najzanimljivija aktivnost zasigurno će biti radionica programskog bojanja uskrsnih jaja pomoću Lego Mindstorms EV3 robotića. Radionice će se održati na splitskom PMF-u, u prostoru udruge, na adresi Ruđera Boškovića 33, u terminu od 18. do 20.04.2017 u vremenu od 9 do 11 h. Cijena kotizacije iznosi 300 kn. Molimo zainteresirane učenike popune obrazac prijave jer broj prijava je ograničen.
 

Wordpress radionica u klubu mladih Split

Klub mladih Split u suradnji sa splitskom IT tvrtkom Locastic organizira radionice iz WordPress-a. Radionice će se održavati u utorak i srijedu, od 19 do 21 sat u prostorijama Kluba mladihna adresi Ruđera Boškovića 20/11. WordPress je besplatna platforma za web stranice i portale, jednostavna za početnike, a koja uz malo vašeg uloženog vremena može dati impresivne rezultate. Upravo je to i razlog zbog kojeg se danas koristi kao "pogon" čak 25 posto svih web stranica na internetu. Polaznici radionice će naučiti: instalirati WordPress CSM sustav, upravljati sadržajem web stranice, instalirati vizualne teme i dodatke, registrirati domenu, zakupiti server.. WordPress radionice namijenjene su svima koji su zainteresirani naučiti kako sami mogu izraditi i objaviti vlastitu web stranicu.
 
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira tijekom proljetnih školskih praznika Proljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 18.–22.04.2017. Uz predavanja i promatranja iz astronomije i astromodelarsku radionicu, u programu škole će se održati i radionice iz robotike, modelarstva, digitalne fotografije, te izrade radio upravljanih jedrilica. Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od voditelja Zvjezdanog sela Mosor, g. Tomislava Nikolića na broj mob.: 098/217-849 ili na web stranicama: zvjezdano-selo.hr .
 
Popularni matematičar Toni Milun će i u trećoj sezoni gostovati u Klubu Zona. Trosatna radionica financijske pismenosti održat će se u dvije grupe - u petak, 7. travnja, u 17 sati te u subotu, u 10 sati. Sudjelovanje je besplatno, no obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr. Simpatični profesor matematike popularnost je počeo stjecati jednostavnim objašnjenjima složenih matematičkih zadataka koja je objavljivao na internetu. Veliku pozornost javnosti privukao je i kada je ukazao na problem da niti zaposlenici banaka ne znaju sve o kreditima koje nude te je i tada u Klubu Zona održao prigodnu radionicu. Na travanjskoj radionici financijske pismenosti pričati će se o razlikama i izboru mirovinskih stupova, zamkama kredita, kupovini automobila gotovinom, na kredit ili pak na leasing, ulaganju i štednji, odgovornom vođenju kućnih financija i povratu poreza, a sadržaj radionica će se dodatno prilagoditi interesu sudionika pa je pri rezervaciji mjesta na klub.infozona.hr obavezno i ispunjavanje kratkog upitnika.. No to nije sve, travanjski program splitskog kluba Zona potražite u nastavku..