Sat kodiranja u OŠ Jesenice

I ove godine je naša škola Jesenice na Oriju bila dio globalnog projekta "Sat kodiranja" (Hour of code) koji se diljem svijeta održavao od 4. do 9. prosinca. Oko 120 000 događaja bilo je organizirano u svijetu, od čega nešto manje od 200 u Hrvatskoj, a jedno se dogodilo zahvaljujući trudu nastavnika informatike i na Oriju. Četvrti razredi naše škole po prvi su puta na jedan sat posjetili informatički kabinet škole, a u predmetnoj nastavi sat kodiranja odradili su svi učenici kroz redovnu nastavu informatike. Programiranje razvija vještine poželjne za svijet sutrašnjice kao što su apstraktno mišljenje i problemsko razmišljanje te potiče razvoj logike i kreativnosti od najmanje dobi. Uz projekt Sat kodiranja, na zabavan način, kroz igru, djeca programiraju računala da riješi određeni problem.
 

Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić Omiš

Počeo je drugi Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić Omiš. Posjetite školu, dobro se zabavite i naučite ponešto. Od 11.12. do 14.12. marljivi organizatori su za Vas pripremili bogati i vrlo zanimljivi program u školi i Ilirskom sjemeništu gdje će u četvrtak, 14.12. u 18 sati gostivati Ivica Puljak s predavanjem "Priča o svemiru i Higgsovom bozonu". Ako ste propustili predavanje u prošli četvrtak u OŠ Jesenice na Oriju, evo Vam prilike za "popravni"..
 
Stipendije za najugroženiju skupinu studenata ove su godine udvostručene. Ukupno deset tisuća studenata iz socijalnih kategorija ove je akademske 2017./2018. godine ostvarilo pravo na državnu stipendiju u mjesečnom iznosu od 1200 kuna, koja će se isplaćivati tijekom devet mjeseci. Rang-ljestvicu dobitnika koji su zadovoljili sve uvjete i ostvarili to pravo, Ministarstvo obrazovanja i znanosti objavilo je na svojim internetskim stranicama u petak. - Ove akademske godine dodijelit ćemo deset tisuća stipendija za najugroženije, čime omogućavamo puno širi, bolji pristup visokom obrazovanju. Time ćemo zadovoljiti više od 90 posto svih potreba za tim stipendijama u Hrvatskoj, što jasno dokazuje socijalnu osjetljivost Vlade RH - poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 

Akademija za politički razvoj za studente

Akademija za politički razvoj (APR) poziva zainteresirane kandidatkinje i kandidate da se prijave za sudjelovanje u 2. ciklusu Studentskog programa APR-a koji će se provoditi u Splitu tijekom prve polovice 2018. godine. Program se provodi u sklopu projekta "APR za mlade" kojeg je financijski podržala Splitsko-dalmatinska županija. Program se sastoji od predavanja i rasprava na kojima će sudjelovati priznati predavači i stručnjaci iz različitih sektora koji će svoja znanja i iskustva podijeliti sa sudionicima programa. Najboljim polaznicima bit će osigurane jednomjesečne prakse u uredima hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Sudjelovanje u programu je u potpunosti besplatno. Prijaviti se mogu studenti sa svih studijskih programa na visokim učilištima u Hrvatskoj (neovisno o studijskom području), kao i diplomanti koji su svoj studij završili tijekom protekle tri akademske godine (od rujna 2014. nadalje). Prijaviti se mogu i redovni i izvanredni studenti, zaključno do 29 godina starosti. Kriteriji za odabir uključuju...
 
Otvorena su tri Centra izvrsnosti za nadarene učenike naše županije. Centar iz matematike pokrenut je još prošle godine i sada nastavlja s radom, a novost su dva nova Centra, iz informatike i novih tehnologija. Centre će pohađati 330 učenika iz više od 70 osnovnih i srednjih škola s područja cijele županije. Odaziv učenika i mentora ove godine bio odličan, prijavilo se gotovo 1200 učenika i više od stotinu mentora, a nakon testiranja odabrano je njih 330 najdarovitijih. - Moramo pronaći način kako zainteresirati djecu da ostanu u našoj županiji i da nastave svoje studiranje tu. Ovaj projekt je poput projekta ICT županije. Moramo otvoriti prostor da naša županija bude prepoznata kao županija otvorena za nove tehnologije i mlade ljude s vizijom i zato je moj primarni projekt u programu bio ICT županija. Za tri, četiri godine, bit ćemo sigurno najbolja i najkvalitetnija ICT županija u Hrvatskoj - najavio je župan Blaženko Boban, piše Dalmatinski portal.
 

Provedi školsku godinu u SAD

American Secondary Schools for International Students and Teachers (ASSIST) američka je neprofitna organizacija koja je od 1969. godine stipendirala više od 5 tisuća studenta iz 52 zemlje. Organizacija spaja akademski nadarene učenike iz cijelog svijeta s američkim privatnim školama nudeći im pune stipendije za jednu školsku godinu. U utorak, 28.11.2017. održat će se predstavljanje programa ASSIST koji učenicima trećeg razreda srednje škole omogućava stipendije za školsku godinu u SAD-u. Predstavljanje će u prostoru Info zone (Jerina 1) održati Filip Puljiz, maturant splitske 3. gimnazije. – Iako se nudi mnogo stipendija, u Hrvatskoj se malo učenika prijavljuje za njih, a iskustvo boravka u inozemstvu i pohađanja jedne škole koju rijetko tko ima privilegiju pohađati je neprocjenjivo. Ovo je prilika da učenici i njihovi roditelji iz prve ruke saznaju sve što ih zanima u vezi programa – objašnjava Filip, napominjući da kod dobivanja stipendije nisu nužne odlične ocjene, već raznovrsnost nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, piše DalmacijaDanas.
 

Što imaju zajedničko Hrvatska i Singapur?

U petak se dogodio mali, ali prijelomni trenutak u hrvatskom školstvu. Uvedeno je računalstvo i programiranje u osnovne škole. U petak je otišlo 38.000 malih računala, micro:bitova, u 84% svih osnovnih škola u RH koje su se dobrovoljno javile za sudjelovanje u projektu ProMirko koje IRIM-Croatian Makers u suradnji s CARNet.hr provodi za Ministarstvo znanosti i obrazovanje. Time je de facto uvedeno računalstvo i programiranje u osnovne škole, ali ne kao puko 'uvođenje informatike', nego kao životno, međupredmetno, kreativno, stvaralačko korištenje računalnih tehnika, čime je napravljen početni, veliki korak, nakon kojeg nema nazad, u stvaranju nacije 'digital natives' i digitalnih stvaralaca i čime bi se moga promijeniti sudbina mnogih naših mladih sugrađana: onih koji će se baviti STEM zanimanjima, ali i svih drugih koji sada imaju puno bolju priliku postati ravnopravni građani 21. stoljeća. Ali također utjecali na školstvo u RH u cjelini.
 
Mamma mia! Ne, prije to sliči na neku ludu epizodu Monty Pythona, ili pak na dogodovištine inspektora Clouseaua, no priča je stvarna, a mjesto radnje je Podstrana, osnovna škola na Strožancu.
– Prošlog tjedna dobila sam informaciju od naših sindikalnih članova, učiteljica OŠ "Strožanac", da im je u školu došao navodni prosvjetni inspektor. Rekle su mi kako im je kazao da je po struci učitelj i tražio od njih pedagošku dokumentaciju. Ispitivao ih je u kancelariji ravnateljice Žane Prižmić i u prisutnosti tajnika škole, a na taj su se način obistinile i ravnateljičine stalne prijetnje da će u školu dovesti inspektora i da će, u slučaju da on pronađe nešto sporno, učiteljice dobiti otkaz – rekla je za Slobodnu Dalmaciju sindikalna čelnica splitskog ureda Sindikata hrvatskih učitelja, Tinka Zemunik.
Naslušala se naša Sumpetranka svega u dugogodišnjem radu u prosvjeti, ali da će doći doba kad će po školama – uz blagoslov ravnatelja – slobodno "švrljati" lažni prosvjetni inspektori i godinama maltretirati učiteljice, e tome se, kaže, nije nadala. A onda se i to dogodilo. "Inspekcijskom nadzoru" izvjesnog M.P. iz Stobreča, za kojega ne znaju u Ministarstvu niti u Agenciji za odgoj i obrazovanje ali ga zna ravnateljica OŠ Strožanac, bile su podvrgnute tri učiteljice razredne nastave, ali su one u jednom trenutku posumnjale da je on pravi inspektor i sve su prijavile sindikatu...
 
Što je tolerancija, što su izbori i kako funkcionira izborni sustav, što je civilno društvo i kako ono djeluje, što je financijska pismenost – to želimo naučiti našu djecu, poručuju iz stranke Pametno, predlažući uvođenje Građanskog odgoja u splitske škole. Grad Rijeka spreman je svim zainteresiranim gradovima besplatno ustupiti priručnik izrađen za ovu svrhu, a koji obuhvaća sve dimenzije Građanskog odgoja. Obrađeno je 30 tema koje objedinjavaju svih 6 dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja: društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku. - Pametno se zalaže za moderno, otvoreno, građansko društvo, i ovo je put ka ostvarenju tog cilja, potrebe da se naša djeca nauče kritičkom razmišljanju i osamostale se u donošenju važnih odluka – istaknula je Kristina Vidan, predsjednica ogranka Pametno Split i gradska vijećnica..
Evo teme za razmišljanje i u zbornici naše "Jesenice" na Oriju. Zašto se ne bi i mi uključili i ovu dobru ideju pokušali implementirati u našoj školi?
 

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

I ove godine u osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju i u Dugom Ratu nizom događaja obilježiti će se Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Program i raspored događanja je u nastavku, a iz njega izdvajamo "Večer s gostima" koja će se održati u petak, 10.11. u 18 sati u atriju škole, na kojoj ćemo ugostiti Ljerku Perešin, supruga poginulog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina. U petak, 17.11. pridružimo se mimohodu "ZAPALIMO SVIJEĆU SA CIJELOM HRVATSKOM". Polazak je ispred škole u Oriju u 16:30 sati prema spomeniku poginulima i svim braniteljima u Dugom Ratu. Prigodni program te odrješenje za poginule i pokojne branitelje održati će se na trgu pored spomenika ispred crkve sv. Josipa.
 

Besplatna škola osnova programiranja za početnike

Splitska Udruga mladih programera DUMP organizira devetu po redu Školu osnova programiranja. Predavanja su već počela 21. listopada na FESB-u u amfiteatru A100 s početkom u 17 sati, a održavati će se subotom i nedjeljom u poslijepodnevnim satima, i to tijekom četiri vikenda. Sva predavanja i radionice će držati članovi DUMP-a. Predavanja su besplatna, a mogu ih pratiti svi, neovisno o predznanju i dobi. O interesu za školu govori i činjenica kako je lani popunjen najveći amfiteatar FESB-a u koji stane više od 400 ljudi! Mladi DUMP-ovcu su Vam pripremili četiri predavanja i radionice s mnogo zanimljivih primjera iz svakodnevnog života. Krenuti će se lagano, od samih osnova programiranja, uz put svladavajući operatore, kolekcije i petlje, pa funkcije i module.. Na nedjeljnim radionicama na računalima će se moći praktično usvojiti naučeno gradivo. Nakon ovog ciklusa polaznici će imati dovoljno znanja i materijala da isprogramiraju manje projekte i bitu će spremni za samostalan napredak u svijetu programiranja.
 
Učenici iz Splitsko – dalmatinske županije među najuspješnijima u Hrvatskoj, na državnim natjecanjima svojim znanjem osvojila su 13 prvih nagrada, 16 drugih i 14 trećih. Voditelj Odsjeka za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Ilija Krišto izrazio je zabrinutost trenutnim stavom države prema nadarenoj djeci. No situacija se pomalo mijenja. Nabolje. Od ove godine će nadareni učenici i mentori imati priliku sudjelovati u programu tri centra izvrsnosti u Splitu. Uz postojeći Centar izvrsnosti iz matematike, naša Županija uskoro otvara i dva nova centra: Centar izvrsnosti iz informatike i Centar izvrsnosti iz novih tehnologija. Privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić dao je malo više informacija o novim centrima izvrsnosti, piše DalmacijaDanas. Prijave učenika i mentora za centre izvrsnosti su počele 24. listopada, a traju do 31. listopada u 23:59 sati. Program je otvoren za škole čiji je osnivač Splitsko – dalmatinska županija, ali i za one čiji je osnivač Grad Split i Grad Makarska. Učenici se prijavljuju na provjeru znanja i sposobnosti za sudjelovanju u radu sva tri centra. Prijavu popunjavaju eektroničkim putem. Nakon prikupljenih podataka, obavit će se testiranja –  4. studenog u Elektrotehničkoj školi za Informatiku, 4. studenog u Tehničkoj školi za strojarstvo i mehatroniku za Nove tehnologije i 11. studenog u III. gimnaziji Split za Matematiku. Za centar izvrsnosti iz informatike planiran je upis 50 učenika, za Nove tehnologije oko 40 učenika, te matematiku 180 do 240 učenika. Poziv je objavljen na web stranici naše županije.
 

Bolje obrazovanje i suvremeni pristup učenju

Hrvatsko školstvo “boluje” od brojnih problema, no sve je jača svijest o integriranom učenju, povezivanju teorije sa životnim znanjima te “oživljavanju” procesa učenja novim tehnologijama i individualnim pristupom. No uz zabavan pristup učenju, dobar obrazovni sustav učenicima i studentima morao bi omogućiti da na kraju školovanja brzo pronalaze posao, da su spremni na brze promjene te da mogu dobro živjeti od svojega posla. O svemu tome razgovarat će sudionici najveće konferencije o obrazovanju Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 12. listopada u Zagrebu. Među njima će biti i poduzetnik Nenad Bakić, osnivač projekta Croatian Makers, pomoću kojeg u sve više škola ulazi učenje o naprednim tehnologijama. Suvremeni pristup učenju trebao bi se bazirati na tri stupa, kaže Bakić. Prvo, učenicima trebaju osnovne pismenosti, kao što su klasična i numerička pismenost, društvena pismenost, financijska i informatička pismenost. Druge su vještine, među kojima je najbitnija vještina učenja, a zatim vještina rješavanja problema, kritičko razmišljanje, vještina komuniciranja i suradnje. Treće su osobine karaktera kao što su upornost, kreativnost, vodstvo.. O Bakiću možete čitati i u prilogu Spektar subotnje Slobodne Dalmacije.
 
Uz prvi dan jeseni, 23. rujna, na FESB-u će pripravnici splitske DUMP Udruge mladih programera održati niz besplatnih predavanja - Tech Talks. Prilika je ovo da naučite nešto više o aktualnim temama u tehnologiji. Tech Talks će biti usmjereni na područje IT-a, a pri tome pristupačni za sve one koji su barem jednom osjetili zainteresiranost za tehnologiju. DUMP pripravnici će kroz devet predavanja pokazati znanja i vještine stečena kroz ovogodišnji DUMP Internship, program u kojem se traže budući članovi Udruge. Oni će predstaviti aktualne teme iz svijeta tehnologije na zabavan i zanimljiv način, a za svakoga će se pronaći ponešto: od izrade video igara, preko dronova i automobila koji voze sami, pa sve do nuklearnih baterija. Kroz sama predavanja provući će se nagradne igre u kojima će svi moći sudjelovati, a oni najsretniji imat će priliku u praksi primijeniti stvari naučene na predavanju. Tech Talks će se održati u subotu, 23. rujna, s početkom u 13 sati u amfiteatru A101 na splitskom FESB-u. Detaljnije informacije o događaju, kao i informacije o ostalim aktivnostima Udruge mogu se pronaći na web stranici udruge..
 
Općinari, osigurajte sredstva za hranu djece osnovnih škola na svom području, piše naš LAG "Adrion". Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva". Cilj poziva je ublažiti najgori oblik dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Prihvatljivi prijaviteljis u jedinice lokalne i/ili područne samouprave - osnivači odgojno-obrazovnih javnih ustanova, osnovnih škola s indeksom razvijenosti ispod 125%. Prijavitelj mora u projekt ići s barem jednim partnerom u vidu osnovne škole koja nužno ne mora biti osnovana od strane prijavitelja. Intenzitet i visina potpore: 100% prihvatljivih troškova, minimalno 200.000,00 kn, maksimalno 1.500.000,00 kn. Prihvatljive aktivnosti: a) nedostatak hrane; nabavka (5,47 kn obrok po učeniku), skladištenje, prijevoz i podjela hrane, b) tehnička pomoć; stručno usavršavanje, administrativni troškovi, javna nabava, IT i ostala oprema (troškovi smiju iznositi maksimalno 1% ukupnih troškova nabavke hrane). Poziv je trajno otvoren, odnosno do iskorištenja sredstava. Više o samom Pozivu saznajte ovdje, a ukoliko Vam je potrebna pomoć prilikom prijave slobodno kontaktirajte djelatnike LAG Adrion na info @ lag-adrion ili na telefone 021 411 960, 099 4369 422.