Istanbulsko jaje

Ma tko je pred Uskrs podmetnuo Hrvatima ovo "Istanbulsko jaje", ovu Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (PDF),  na kojoj srce, pamet i partijsku knjižicu ovih dana gube i najdomoljubniji hrvatski muževi, žene, majke, udovice? Čija je ovo "direktiva"? Ili ipak "dektiva"? Je li ovo Plenkovićevo "čistilište" ljute HDZ-ovske desnice? Ili pak sapun (kora od banane?) na kojoj će Anemični skliznuti s vlasti? Hoće li osvanuti šator pred Saborom u one konvencijske dane? Hoće li se poslije mise na Cvjetnicu potpisivati peticije s maslinovim grančicama? Hoće li ova nepotrebna barufa proći bez veće medijske kakofonije, meni je već zaglušujuća.. Ne znam, ne znam, krhko je znanje u Hrvata. A treba samo upaliti tišinu, uključiti mozak i pročitati na miru tih 28 stranica (pojašnjenja članaka su malo opširnija).. Kome i dalje ništa nije jasno, neka se ne boji da će se ujutro probuditi kao Gregor, Severina ili Vlado Šeks.. ili čega li se već boje pravovjerni, bogobojazni Hrvati... Sjetimo se da živimo u 21. stoljeću, u najljepšoj zemlji Mediterana, okruženi prijatelljicama, družicama, majkama, sestrama, poznanicama, damama... prema kojima se uvijek valja ponašati - kavalirski!
 
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira tijekom proljetnih školskih praznika Proljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 3. do 7. 4.2018. Škola će se održati u Zvjezdanom selu Mosor. Uz predavanja i promatranja iz astronomije, u programu škole će se održati i radionice iz robotike, modelarstva, digitalne fotografije, te izrade radio upravljanih jedrilica. Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od voditelja Zvjezdanog sela Mosor, g. Tomislava Nikolića na broj mob.: 098/217-849 ili na web stranicama: www.zvjezdano-selo.hr
 
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pokreće natječaj namijenjen timovima učenika i nastavnika srednjih škola u kojem će se nagraditi 25 njihovih najboljih poduzetničkih projekta i ideja. Pet najboljih projekata koje prijave srednje škole dobit će nagradu u iznosima po 25.000 kuna, pet sljedeće rangiranih  po 10.000 kuna, a ostalih 15 projekata dobit će za svoje projetke po 5.000 kuna. Natječaj je otvoren do 15.5.2018., a nositelji prijava za sudjelovanje su sve srednje škole u RH. Obrazac za prijavu je ovdje, a kontakt za sve informacije je
 
'Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha' moto je natjecanja srednjoškolaca na području RH koje vrednuje maštovitost, inovativnost, prezentacijske vještine, kao i samo znanje. Učenici se mogu prijaviti pojedinačno ili u timovima s do tri člana te pod vodstvom mentora ili mentorice koji su srednjoškolski profesor ili profesorica, a ne moraju nužno biti iz iste škole. Za natjecanje je ključna dobra ideja, a zatim i dobar poslovni plan te prezentacija, kažu organizaotori iz portala Srednja.hr. Prijave se primaju do 23.04.2018. godine, a finalno natjecanje u koje ulazi deset najboljih timova će se održati 3. svibnja 2018. godine u Zagrebu.
 
U eksperimentalno provođenje kurikularne reforme, koja počinje na jesen, uključeno je ukupno 72 škole na području Hrvatske, od čega sedam osnovnih i pet srednjih škola u Dalmaciji. Jedna od škola u kojoj će se eksperimentalno provoditi kurikularna reforma je i Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš. Čestitamo omiškim srednjoškolskim profešurima na ovoj inicijativi.
 

ESN Youth Academy

Naučili su te kako se dijele polinomi i od čega se sastoji stanična membrana, no ne i kako napisati najbolji CV i inspirativno motivacijsko pismo? Kako se najbolje prezentirati na razgovoru za posao ili u životu općenito? Kako urediti fotografiju i voditi društvene mreže? Kako organizirati svoje slobodno vrijeme na kvalitetan način? Kako otići na studentsku razmjenu? Zašto internacionalizacija društva utječe na njegov boljitak? Sve su to pitanja na koja ESN Youth Academy može dati konkretan odgovor uz obavezne praktične primjere. ESN Youth Academy je program Erasmus studentske mreže Hrvatska čiji je cilj mladima iz lokalnih zajednica u kojima Mreža djeluje prenijeti vještine i znanja koja su dosadašnji volonteri stekli i usavršili svakodnevnim volontiranjem i angažmanom u svojoj lokalnoj sredini. Akademija je osmišljena kao set interaktivnih radionica i predavanja baziranih na temeljnom načelu ESN-a, studenti pomažu studentima. Splitski dio radionica održati će se 7.4.2018. Broj mjesta je ograničen, prijave putem linka. Točne lokacije i vrijeme održavanja bit će naknadno objavljeni u Facebook eventu.
 
Rade Popadić, urednik portala DalmacijaDanas, donosi lijepu priču o omiškoj srednjoj školi "Jure Kaštelan", koja je u suradnji s udrugom "Omiš Live" pokrenula novi edukacijski projekt "Esmart – Omiš živi budućnost” kojim će učenici škole uz mentorstvo modificirati stari Smart u električno vozilo. Projektom se želi potaknuti i educirati učenike škole i uvesti ih kroz konkretnu praksu u moderne tehnologije. U mojoj "staroj" školi neki se profesori i dan danas bore da podignu učenike i da s njima krenu u modernom, pozitivnom smjeru. Vanjski partner daje marketinšku i logističku podršku, ravnateljica Tereza Srdelić izlazi u susret sa svim drugim stvarima; od prostora, alata, preko kadrovskih i materijalnih resursa, dok voditelj projekta
profesor Dražen Borčić, inženjer elektrotehnike kaže sljedeće: - "Znajući da će novi kurikul doći, da će biti potrebno neko vrijeme da se sve to implementira, mi smo odlučili krenuti i ranije. Stvarali smo uvjete, učili smo od iskusnijih, mahom čisto tehničkih škola iz sredina gdje je privreda u mogućnosti poduprijeti škole na odgovarajući način. Ovdje se, nažalost, sve svelo na inicijativu koju smo pokrenuli i sada stvari rješavamo u hodu. Neke stvari su se kroz sustav već počele implementirati, ali ako sami ne poduzmemo korake svi će nas "prešišati". Bez obzira na to što je sustav trom, uvijek postoji mogućnost dobivanja novaca iz za to predviđenih fondova. Ako ponudite nešto kvalitetno, nalazite se na izvrsnoj poziciji da napravite ozbiljne stvari. Naši učenici ovo dobro prihvaćaju. Iz faze ideje krenuli smo prije svega nekoliko mjeseci. Sada smo u fazi tehnike definiranosti. Traže se ponude, koji model, koji motor, tipovi za konverziju s kojima se to može raditi, definirali smo prostor, a to je prostor kojega škola koristi u praktičnom dijelu rada – radionica strojarskog sadržaja. Bit će potrebna izgradnja strojarskog motora, vađenje motora, priprema za elektroničku konverziju.. Bitno je naglasiti da radimo modifikaciju. Danas nije vrijeme velikih pronalazaka nego inovacija. Postojeće tehnologije su dostupne, samo ih treba implementirati. Želimo napraviti prvu službenu radionicu u Hrvatskoj u kojoj možemo raditi konverzije benzinskih motora u električne, pa i na komercijalnim osnovama" - kaže profesor Borčić za portal DalmacijaDanas.
 
U sklopu nacionalnog pilot-projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" koji s partnerima provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, dovršena je izrada svih modula digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS-ova) za učenike i nastavnike STEM predmeta (kemija, biologija, fizika i matematika) u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola, piše Dnevnik.hr. Digitalni obrazovni sadržaji dostupni su u Edutoriju kao zasebni moduli i kao cjeloviti obrazovni sadržaji koji pokrivaju cjelokupno gradivo pojedinog predmeta i razreda. Riječ je o ukupno 102 modula čije je korištenje moguće online, ali i bez pristupa internetu, na mobilnim i stolnim uređajima, na adresi edutorij.e-skole.hr.  DOS-ovi nisu udžbenici, niti zamjena za njih, već se u pilot-projektu e-Škole razvijaju kako bi se potaknula još aktivnija primjena informacijsko-komunikacijskih tehnologija u učenju i poučavanju. Sve sadržaje prate i priručnici za njihovu primjenu za nastavnike koji ove sadržaje mogu koristiti kao nadopunu ili u kombinaciji s tiskanim nastavnim materijalima, a učenici ih, uz korištenje u školi, mogu koristiti i za samostalno učenje kod kuće, piše Dnevnik.hr.
 

Robostart 2018. na FESB-u

Natjecanje "RoboStart 2018." održati će se koje će se 24. ožujka s početkom u 10 sati na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split. Osnovni je cilj natjecanja poticanje interesa za robotiku i programe robotičke edukacije koje provodi Hrvatski robotički savez i udruge udružene u Savez. Sudionici su učenici od 9 do 19 godina koji se natječu prema pravilima svjetskog RoboCup Junior natjecanja, uz dodatak par novih atraktivnih disciplina. Na natjecanju će nastupiti 73 ekipe s oko 150 natjecatelja iz čitave Hrvatske.
 

DUMP: Želite izraditi svoju web stranicu?

U moru internet stranica koje posjećujemo svakodnevno, često ne razmišljamo kako su napravljene i što sve stoji iza njih. One su danas postale važan dio našeg života - u sekundi možemo saznati sve bitne informacije koje nam trebaju. Zbog toga svakim danom sve više stranica niče na internetu; trenutno ih ima preko milijardu, no zašto jedna od njih ne bi bila i vaša? Mogućnosti su neograničene, dovoljne su samo ideja i malo volje, a sve ostalo omogućit će vam splitska uUdruga mladih programera DUMP koja organizira Školu osnova web developmenta, besplatni ciklus predavanja koji će sve zainteresirane uvesti u web i osnove izrade web stranica. Predavanja i radionice počinju u subotu, 10.3. i trajat će tri vikenda, a održavat će se subotom i nedjeljom popodne na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).
 

Na Tinelu ćakula o Event sourcingu

U Splitu će se u četvrtak, 15. ožujka 2018. u prostorijama tvrtke Locastic održati deseti po redu Tinel Meetup, druženje informatičara koje okuplja i zanimljive predavače iz tech svijeta i dovodi ih u Split. Predavanja su besplatna, a događaj je podržan id od strane partnera (Uber, LAB Split, Marvie, Biberon Cakes, Bokamorra). Novi gost na Tinelu je poznati lik u PHP svijetu - Marco "Ocramius" Pivetta - talijanski "back-end" programer koji će predstaviti "Event Sourcing" paradigmu u razvoju modernog softvera. Event Sourcing je postao “buzzword” koji se često vrti u informatičkim krugovima. Koje su njegove prednosti i mane? Može li ES riješiti neke konkretne probleme u svijetu razvoja softvera, ili će samo stvoriti gomilu novih? Predavanje je besplatno, uz obveznu najavu dolaska putem službene stranice Tinela.
 
U srijedu 14. ožujka 2018. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu održati će se okrugli stol "Terorizam – paradigma 21. stoljeća" u organizaciji Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split u suradnji s IV. gimnazijom Marka Marulića i stručnjacima za pitanja sigurnosti PU splitsko-dalmatinske. Terorizam su kao temu okruglog stola odabrali upravo učenici i to zbog njezine aktualnosti, sveprisutnosti, kompleksnosti te utjecaja koji terorizam ima na svakodnevni život. Učenici su su ujedno i izlagači okruglog stola te su temi pristupili izrazito multidisciplinarno; od povijesnog pregleda same tematike, preko europskih zakonskih regulativa vezanih uz pitanja sigurnosti, utjecaja terorizma na svakodnevni život pa sve do "simbioze medija i terorizma". Tema je obrađena i kroz grafička rješenja u obliku plakata (popratna izložba) i multimedijska rješenja. Učenicima će se kao izlagači pridružiti i stručnjaci za pitanja sigurnosti – načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić i Paško Ugrina iz Odjela za prevenciju PU splitsko- dalmatinske. Nakon izlaganja učenika i stručnjaka slijedit će Q&A, rasprava s publikom i interaktivna anketa. Ulaz na okrugli stol je slobodan, a organizator poziva sve zainteresirane građane da se pridruže, poslušaju izlaganja i sudjeluju u raspravi.
 
U četvrtak, 8.ožujka, u 18:30 sati Klub Mladih Split (Ruđera Boškovića 20/II) u suradnji s agencijom Integral Edukacijski Programi organizira konzultacijsku večer za sve mlade željne studiranja u inozemstvu. Dođi u prostore Kluba mladih Split i saznaj sve što te zanima o tome kako upisati željeno sveučilište u inozemstvu, što je potrebno od dokumentacije, uvjete financiranja i stipendiranja, rokove prijava, tko sve može ići i kako krenuti na Work and Travel program te sve ostalo što ti ili tvoji roditelji želite saznati. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.
 
Okoliš, ekonomija, društvene vrijednosti.. ključna su problematika s kojom se danas susrećemo i teme koje zaista zaslužuju svu našu pažnju. S druge strane, permakultura nudi novu perspektivu i razvojne mogućnosti za svijet koji nas okružuje. Dokumentarni film INHABIT približit će vam racionalna, ekološka i praktična rješenja čijim dijelom svi mi možemo biti. Nakon projekcije koja će se održati u četvrtak, 8.3.2018. u Omišu s početkom u 16:30 sati u prostoru galerije AZ Centra za Kulturu Omiš, predviđena je rasprava o filmu i permakulturi kao i kratko predstavljanje Udruge Permakultura koja promiče i prakticira permakulturu na području naše županije i šire, te tečaja permakulturnog dizajna i partnerstva sa društvenim poduzećem Održivo.
 
U Splitu je u nedjelju, 4.3. održan izuzetno zanimljiv i programski bogat Liberalni forum, pod nazivom "Obrazovanje i mladi". Sudionici Foruma poslali su danas snažnu poruku mladima u Hrvatskoj – Znanje je najveća vrijednost i jamstvo uspjeha. Budućnost, to ste vi. Budite svoji, hrabri i obrazovani, uključeni u društveni i politički život vašeg mjesta, grada, države u cjelini.
Stranka Pametno, zajedno sa strankama tzv. Amsterdamske koalicije, kako su je mediji nazvali, GLAS-om i IDS-om, ugostila je Borisa Jokića, Ivanu Milas Klarić i Marka Matijevića, stručnjake koji o temi obrazovanja i mladih imaju toliko toga za reći da je vremena bilo premalo, a pitanja zainteresirane publike puno.
- Reforma obrazovanja nužan je alat za bolju budućnost naše djece, za priliku da odgajamo i obrazujemo radoznalu, a ne poslušnu djecu. Samo je cjelovita reforma obrazovanja jamstvo da ćemo imati mlade ljude spremne za suočavanje s izazovima budućnosti, spremne doprinijeti sveukupnom razvoju društva. Zato im danas želimo poručiti kako ima nade, kako razvijeni svijet nije daleko od Hrvatske i ono najvažnije, kako je znanje najveća vrijednost i jamstvo uspjeha – riječi su kojima je Marijana Puljak, predsjednica Pametno, otvorila današnji Forum i pozvala prisutne na kvalitetnu raspravu i donošenje zaključaka važnih za budućnost mladih u Hrvatskoj..