Porazno je danas biti profesor

Znam za školu koja je na Svjetski dan učitelja imala sjednicu Učiteljskog vijeća na kojoj ravnateljica ni je ni čestitala ni spomenula kolektivu njegov dan. Znam školu u kojoj je lažni inspektor tri godine ulazio u sve aspekte struke: otvarao e-dnevnik, zapovijedao kako se unose nastavne jedinice, a što bi onda ravnateljica prenosila nastavnicima i zahtijevala postupanje po “inspektorovu” nalogu; toliko je bio sveprisutan da ga je ravnateljica nazivala i Big Brotherom. Znam školu koja sazove sjednicu UV-a “danas za danas” i kada upitate što je bilo hitno, jer nije ni ratno stanje ni išta toga tipa, dobijete odgovor da o tome “nema diskusije”. Da susret dogovaramo, bilo koji, ljubavni, poslovni, ručak kakav, trebamo se pripremiti za nj. Ili je to tek smišljeni čin jer je s nepripremljenim kolektivom mnogo lakše manipulirati. Kada je dekan jednog medicinskog fakulteta pozdravljao svoje brucoše, na kraju im je obraćanja rekao da sami sebi zaplješću: što na uspjehu što su tako dobro položili državnu maturu pa su tu, kao i zbog toga što su krema društva i bolji od svih drugih. Djecu se, dakle, na prvom predavanju uči da ih se poštuje. Onda opet mislim: bi li se ravnatelj kakve bolnice, odjela, klinike, čega god, usudio liječnicima kazati da o nečem “ne dopušta diskusiju”? U atmosferi zastrašivanja i prijetnji (u školi u kojoj je lažni inspektor prijetio učiteljicama, pridružila se i ravnateljica škole koja je učiteljicama prijetila otkazom), počela je još jedna školska godina. Što novo možemo očekivati? Ništa! Sve u svemu, porazno je danas biti profesor i dok se nešto iz korijena ne promijeni, ostat će žal za pripadanjem ovakvu sustavu i nemogućnosti bijega u društvo koje bi vrjednovalo rad i kvalitetu, a ne partijsku iskaznicu.
 

Predupisi djece u prvi razred osnovne škole

Predupis djece u prvi razred osnovne škole na području Splitsko-dalmatinske županije počinje u četvrtak, 8. veljače. Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Ureda državne uprave SDŽ i web stranicama osnovnih škola u SDŽ. Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem na obrascu PRIJAVA za predupis (nalazi se na stranici www.udu-sdz.hr) u vremenu od 8. do 18.02.2018. Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012
- djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. prosinca 2012. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca kojima je za šk.god. 2017./2018. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.
Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem.
Ako se dijete želi iz opravdanog razloga upisati u školu kojoj ne pripada prema upisnom području, što je vrlo čest slučaj u općini Dugi Rat (gdje npr. roditelji iz mjesta Duće često djecu upisuju u osnovnu školu u Omišu) u postupku prijave, prijavljuje obje škole s naznakom željene škole i razloga. Provjeru spremnosti obavlja u matičnoj školi, nakon čega se javlja željenoj školi radi dogovora.
Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2018. god. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Potrebna dokumentacija: OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a u slučaju da roditelj iste nema, škola će ih pribaviti elektronskim putem. Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na priloženom Obrascu 6. Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi prilikom dogovora o testiranju. Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred (djeca sa težim oštećenjem zdravlja), roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Uredu državne uprave na priloženom Obrascu 6. Uz zahtjev prilaže i medicinsku dokumentaciju.Za naše područje zahtjev se upućuje na adresu Ispostave u Omišu. Za odgodu upisa za šk.god 2018./2019. ne podnosi se zahtjev već je potrebno u prijavi online označiti: "najava za odgodu upisa“..
 
Želite osigurati financijski stabilnu budućnost i preuzeti kontrolu nad svojim budžetom? Nemojte čekati - prijavite se na besplatnu radionicu o upravljanju kućnim budžetom. Financijski padobran edukativni je program za građane kojemu je cilj povećati znanje o raspolaganju novčanim sredstvima odnosno upravljanju kućnim budžetom kojem je cilj razviti dobre potrošačke i štedne navike, educirati kako optimizirati troškove te kako što bolje razumjeti financijske proizvode i njihovu pravu namjenu. Edukaciju provodi CEDRA Split u partnerstvu sa Erste bankom i CEDRA-om HR, a sastoji se od besplatnog predavanja s praktičnim radom na konkretnim zadacima u trajanju od 4 sata, s mogućnošću individualnog savjetovanja. Radionica će se održati u ponedjeljak 19. veljače od 16:30 do 20:30, u prostorijama CEDRA-e Split, Ruđera Boškovića 20, drugi kat. Prijavite se ovdje.
 

Međunarodni istraživački dan učenika na FESB-u

U Splitu na FESB-u će se u ponedjeljak 19. veljače od 9:00 do 17:00 održati "Međunarodni istraživački dan učenika" za pedesetak splitskih srednjoškolaca. Oni će analizirati produkte sudara elementarnih čestica u kružnom LHC akceleratoru. Jedinstvena je to prilika učenicima srednjih škola da budu znanstvenici za jedan dan i da sudjeluju u autentičnom istraživačkom procesu. Nakon predavanja aktivnih znanstvenika kako bi dobili uvid u teme i metode fundamentalnih istraživanja iz područja fizike elementarnih čestica, učenici sami provode mjerenja na stvarnim podacima prikupljenim u eksperimentima (ALICE, ATLAS, CMS, LHCb) na najvećem akceleratoru na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) na CERN-u. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru i putem video konferencije zajedno ih interpretirati s znanstvenicima na CERN-u i đacima u Firenci i Istanbulu. U pripremi i organizaciji “Međunarodnog istraživačkog dana za učenike” sudjeluju znanstvenici s FESB-a, Nikola Godinović, Damir Lelas, Ivica Puljak, Dunja Polić, Toni Šćulac, Darko Zarić, i Marko Kovač (PMF – Split) u suradnji s prof. Tamara Pavlović iz III gimnazije u Splitu.
 
Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala. Ukupno 350 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl. Javni poziv je otvoren do 28. veljače 2018., a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata pogledajte ovdje.
 

Djeca i internet

Brošura  "Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona" uskoro će se naći u svim školama u Hrvatskoj, a sadrži praktične i korisne savjete vezane uz moguće ugroze i sigurnost na internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, način ponašanja i uporabe društvenih mreža. Primjerci nove, redizajnirane brošure o zaštiti djece i mladih na internetu odaslani su proteklog tjedna na adrese svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj kako bi se podijelili učenicima petih razreda na Dan sigurnijeg interneta, 6. veljače. Brošura je dio HAKOM-ova programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Nova, osvježena brošura sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru i prilagođena je trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju cyberbullinga. Sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu.
 
Vijest koja je obradovala sve roditelje osnovaca u županiji je ona koju je objavio Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. - U Trogiru prvi put obznanjujemo da ćemo osigurati besplatne udžbenike za sve učenike svih osnovnih škola u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, u školama u kojoj smo osnivači. Na lokalnim zajednicama ostaje da nabave radne bilježnice i kontrolne listove, bilo u suradnji s roditeljima ili po nekom drugom modelu - rekao je župan Boban. Uistinu odlične vijesti za roditelje osnovaca.
Ne znamo još sve detalje modela niti konačnu cijenu ove odluke, no nadamo se da županija neće plaćati svake godine nove udžbenike (na veliko veselje nakladničkih kuća), već da će se na kraju školske godine korišteni udžbenici ostavljati u školama i koristiti u obrazovanju nove generacije učenika, a da će županija "popunjavati" fundus udžbenika novim odnosno promijenjenim izdanjima udžbenicima.
 

STEM revolucija seli u knjižnice

Poduzetnik i filantrop Nenad Bakić pokrenuo je novi projekt te crowdfunding kampanju koja je pokrenuta u svrhu uvođenje micro:bitova i u knjižnice. Kampanja će trajati tri tjedna, a cilj je prikupiti 37.000 dolara. Nakon što je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i CARNetom uspješno realiziran projekt ProMikro, kojim je računalstvo i službeno uvedeno u osnovne škole, začetnik ideje Nenad Bakić na svom je Facebooku objavio da se projekt nastavlja te da STEM revolucija sada seli u knjižnice. Knjižnice su mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova naše društvene infrastrukture. Pomozimo im da digitalne kompetencije dovedu do djece koja ih nemaju u školi, te do lokalnih zajednica. - "Nastavljamo, dižemo letvicu, imamo sjajnu priliku da poguramo Hrvatsku iz fokusa na prošlost, podjele, zaostalosti ... jer svako dijete ima pravo na priliku da bude ravnopravni građanin 21. stoljeća."
 
Ante Kuvačić iz Omiša, učenik trećeg razreda Prirodoslovne gimnazije u splitskoj Prirodoslovnoj tehničkoj školi, pobjednik je godišnjeg natjecanja u prevođenju 'Juvenes Translatores' koje se održalo krajem prošle godine. Europska komisija objavila je rezultate natjecanja u kojem je sudjelovalo 3348 srednjoškolaca iz cijele Europske unije, piše Dalmatinski portal. U Hrvatskoj se natjecalo 50 učenika iz 11 škola, a nagrade će 10. travnja u Bruxellesu dobiti 28 najboljih, iz svake članice po jedan.
- Bio sam malo i zaboravio na to natjecanje, nisam znao ni kada dolaze rezultati i kada me profesorica nazvala to me ugodno iznenadilo, a još se više iznenadila moja majka. U početku sam se malo čudno osjećao, ali dan kasnije su se slegle emocije i tek sada sam shvatio što sam napravio - kazao je Ante Kuvačić koji je prevodio tekst povodom 60. obljetnice osnutka EU. Osim roditelja, ponosna na njega je i profesorica Renata Mihaljević koja ga je u grupi od pet učenika pripremala za natjecanje. Ona školu prijavljuje svake godine od 2014., ovo je drugi put da su ih pozvali, a sada su i pobijedili. Čestitamo!
 

400 stipendija za studente

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom standardu raspisala je natječaj za dodjelu najmanje 400 studentskih stipendija za akademsku godinu 2017./2018. Stipendije se dijele u osam kategorija, a stipendija iznosi 10.000 kn. Rok za prijavu je 30. siječnja u 12 sati, a prijavni obrasci i drugi dokumenti do tada trebaju biti poslani poštom. Više informacija o uvjetima natječaja i dokumentaciji na www.nzzpuss.hr. Stipendije Zaklade u 1. kategoriji dodjeljuju se studentima deficitarnih studijskih programa s posebnim naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe: računarstvo, strojarstvo, elektrotehnika, informatika – nastavnički, matematika – nastavnički, matematika, fizika – nastavnički, fizika, doktor medicine, farmacija, anglistika – nastavnički, anglistika.
 

Obrazovanje protiv korupcije

Forum za slobodu odgoja poziva odgojno-obrazovne djelatnike naše županije da se prijave za sudjelovanje u dva seminara stručnog usavršavanja "Pravo u svakodnevici" i "Obrazovanje protiv korupcije". Seminari će se održati 9. i 10. ožujka i 13. i 14. travnja (“Pravo u svakodnevici”) te 11. i 12. svibnja (“Obrazovanje protiv korupcije”). Voditelji seminara su Ana Jurišić, prof., dr. sc. Branko Ančić i Mario Bajkuša, prof. Rok za prijavu: 10. veljače 2018. Kotizacija po osobi za sudjelovanje u seminaru iznosi 1.000 kuna za seminar “Pravo u svakodnevici” i 680 kuna za seminar “Obrazovanje protiv korupcije". Sve informacije o seminaru i prijavi pronađite na www.fso.hr.
 
- Kad sam bio pred odlukom što studirati, nisam bio u mogućnosti doći na smotru u Split jer sam morao, obzirom da sam rodom iz Hercegovine, izostati dva dana iz škole. Zato mislim da je ideja centralnog weba s multimedijalnim sadržajem upravo ono što može pomoći maturantima pri odabiru studijskog programa – rekao je Mateo Marušić, nositelj II. faze projekta, a ujedno i glavni glumac novog promotivnog filma Sveučilišta u Splitu koji nosi glavnu poruku u riječima rektora – "Recite da splitskom sveučilištu i nećete pogriješiti.". Uoči najvažnije odluke za maturante, one o nastavku obrazovanja i upisa na željeni studij, Sveučilište u Splitu je priredilo virtualnu smotru na kojoj zainteresirani mogu pronaći informacije o svim sastavnicama, svakom pojedinačnom studijskom programu te ostalim sadržajima koji se nude budućim studentima.
 

Donacija računala našoj Osnovnoj školi

Poslovnica Zagrebačke banke iz Omiša donirala je šest rabljenih osobnih računala Osnovnoj školi "Jesenice" Orij. Računala su u odličnom stanju i izvrsno će poslužiti našim osnovcima u nastavi informatike u narednim godinama. Iz naše škole se najtoplije i ovim putem zahvaljuju Zagrebačkoj banci te voditelju poslovnice Omiš, g. Luetiću na vrijednoj donaciji. Nadajmo se da će njihov primjer slijediti i druge lokalne firme koje su u mogućnosti.. :-))
 

Intervju s fizičarom Ivicom Puljkom

Dr.sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na FESB-u u Splitu. Doktorirao je na Sveučilištu Pirre i Marie Curie u Parizu. Voditelj je grupe od 100-ak svjetskih znanstvenika na projektu izrade CMS detektora a koji su radili na otkriću Higgsova bozona. To je elementarna čestica kojom se prema Standardnom modelu objašnjava masa drugih čestica. Jedna je od 17 elementarnih čestica Standardnoga modela kojeg čine kvarkovi i leptoni, koji grade sve tvari koje vidimo oko nas, dok su bozoni odgovorni za sve sile u prirodi, osim gravitacije (za gravitaciju znanost još nije otkrila odgovornu česticu.) U akceleratorima i detektorima elementarnih čestica najveće međunarodne institucije za fiziku elementarnih čestica CERN u Meyrinu kraj Ženeve - čestice se ubrzavaju do brzine svjetlosti i usmjeravaju na sudare...
Ivica Puljak je našu Osnovnu školu "Jesenice" Orij posjetio sredinom prosinca 2017. i održao zapaženo i izvrsno posjećeno predavanje o fizici, svemiru i česticama. Članovi novinarske grupe naše škole iskoristile su ovaj trenutak u vremenu i napravile zanimljivi intervju s našim uglednim svjetskim stručnjakom, koji se pokazao i kao srdačan i jednostavan sugovornik...
 
U zvjezdarnici udruge "Zvjezdano selo Mosor" je u razdoblju od 8. do 12. siječnja održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je desetero osnovaca iz Kaštela, Solina, Strožanca i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti. Dugoraćanka Maja Prgomet i Igor Jakšić vodili su radionicu digitalne fotografije, radionice programiranja i robotike vodio je Pero Kurilj, dok je Martin Olujić vodio radionicu modelarstva. Zadnjeg dana Zimske škole na rasporedu je bila astronomska radionica. Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, te promatranje Sunca danju i nekolicine objekata "dalekog svemira" noću, a održan je i tradicionalni astronomski kviz pod vodstvom Zorana Kneza. Uz učenje i igru bilo je i prilika za šetnje i izlete u bližu okolicu.