Déjà vu... olitiga prvi dan u našoj školi

U ponedjeljak se u našoj plavoj županiji skoro 55.000 učenika vratilo u školske klupe. Ne vise po kući na Zoomu i sličnim online pomagalima, već su u školi, u razredima, sa svojim vršnjacima i nastavnicima, kako je i oduvijek bilo, dobro, osim lani i preklani, zbog dobro nam poznatih epi..neprilika.
Na početak nove školske godine u Osnovnoj školi Jesenice u Oriju i ove je godine s "lanjskim poklonima" svratio i naš župan Blaženko Boban. Čestitao je svima prvi dan, osobito prvašićima. Župan se nada normalnom početku u usporedbi s prošlom godinom kao i da će godina tako završiti, a učenicima je poručio da budu marljivi i vrijedni te da vode računa o sebi i drugima u školi i u prometu.
Župan je i ovom novom prilikom donio dugoračanima staru, radosnu vijest - nadajmo se da će se ove godine ona napokon i ispuniti, tj. ostvariti jer lani nismo imali "sreće", "padali" su natječaji kao voćke poslije kiše, ako se dobro sjećam, a na one koji su prošli nitko se od građevinara nije niti javio, a kamoli da bi gradio! - "uskoro" kreću radovi na izgradnji školske dvorane od 11 milijuna kuna, a nadogradit će se i dvije učionice. Bravo, župane. Hvala, držimo Vas za riječ, ali ponukani dosadašnjim iskustvom (i nestašicom građevinskog materijala, da cijene koje luduju i inflaciju sad ne spominjemo) dopustite nam oprez i pokoje zrno soli ili sumnje...
Župan Boban je istaknuo kako zahvaljujući EU sredstvima imaju u planu izgraditi školu u Omišu, Strožancu, nadograditi u Kaštel Gomilici, u Sv. Kaju u Solinu, školske sportske dvorane napraviti i u Visu i u Šestanovcu. Resorni ministar Fuchs izjavio je da Vlada kreće u veliki projekt investicija u školstvo i nastavnike, a kojem je krajni cilj da sve ili barenko većina škola u RH rade u samo jednoj smjeni. Sretno nam bilo s našim županima i našim ministrima i njihovim planovima koje pozdravljamo. Daj Sokrate i Aristotele da se i ostvare!

Djeco, slobodno preskočite gornje paragrafe, i uživajte u svakodnevnom stjecanju znanja i vještina u školi, pomažite jedni drugima, bavite se sportom u pomlatku sportskih klubova te poštujte i slušajte vaše učitelje i trenere.
 

Počela škola

U ponedjeljak, 6. rujna počinje još jedna "korona" školska godina za oko 313 tisuća učenika osnovnih te 143 tisuće učenika srednjih škola, ali ipak s nešto blažim mjerama nego što je to bilo u protekle dvije godine.
U našoj Osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju nastava počinje u 8 sati za učenike od  2. do 4. razreda, učenicima od 5. do 8. razreda nastava počinje u 14 sati, a dobrodošlica i prijem prvašića i učenika za produženi boravak održati će se u 8:30 sati u atriju škole. Preporuka roditeljima prvaša je da u skladu s mjerama prilikom ulaska u školu obvezno stave maske i da dobrodošlici prisustvuje jedan roditelj. Roditeljski sastanci moći će se održavati uživo, s maskama.
Pustimo načas koronu, recimo koju i o knjigama. Ta o školi je riječ! Udžbenici za učenike svih razreda u školskoj godini 2021./2022. nabavljaju se sredstvima Državnog proračuna i u vlasništvu su škole. Svi učenici će dobiti besplatne udžbenike na korištenje koje trebaju čuvati. Sve druge obrazovne materijale nabavljaju roditelji.
Katalog udžbenika i drugih obrazovnih materijala pronađite ovdje.
Sritno, đaci!
 
Nejasno je i potpuno neprihvatljivo da bi itko želio da se naša djeca financijski i politički ne opismenjuju, da ne budu ekološki osviještena, da se ne znaju zaštititi, da se ne znaju zauzeti za sebe, da ne znaju reći ne, da ne postanu aktivni, odgovorni i solidarni građani. U jeku konzervativne revolucije, nakon što je tadašnja Vlada HDZ-a Tomislava Karamarka, s Mostom zaustavila kurikularnu reformu, postalo je jasno da od uvođenja građanskog odgoja u hrvatske osnovne škole neće biti ništa. Na inicijativu tadašnjega gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovih suradnika iz domene školstva, Rijeka je tada odlučila uzeti stvar u svoje ruke te je započela priprema, a potom i implementacija, građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole kojima je Grad Rijeka osnivač. Od školske godine 2016./17., građanski odgoj uveden je, eksperimentalno, u šest osnovnih škola, kao izvannastavna aktivnost, prvo za učenike petih i šestih, a od iduće školske godine i sedmih i osmih razreda. Iako nije obavezan, pa čak ni izborni predmet te nema ocjena (jedinica lokalne samouprave nema mogućnost implementirati novi predmet u nastavu), građanski odgoj do današnjeg dana uveden je u 24 od 25 riječkih osnovnih škola, pohađa ga oko 20 posto riječkih učenika od petog do osmog razreda, a riječki program, koji je prošao nekoliko evaluacija te pobrao niz nagrada i priznanja, među ostalim i ono Europske komisije, ponuđen je besplatno svim jedinicama loklne samouprave RH, piše Jutarnji List.
- Građanski odgoj nije nikakva ideologija nego skup kompetencija za život u modernom društvu - kaže Sanda Sušanj, pročelnica Grada Rijeke za odgoj i školstvo te jedna od kreatorica prvog programa Građanskog odgoja u hrvatskim školama.
Prije par dana u medijima smo mogli pročitati najave gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da i Grad Zagreb kreće u uvođenje Građanskog odgoja, no do toga će eventualno doći tek u 2. polugodištu kao izvannastavna aktivnost jer nova školska godina počinje već u ponedjeljak.
- "Zbog kratkog vremena od kada upravljamo gradom nije bilo moguće kvalitetno pripremiti ovako važan projekt, a o budućim koracima ćemo razgovarati s našim partnerima", rekao je za Index splitski gradonačelnik Ivica Puljak.
Stranke Centar i Pametno. između ostalih, odavno se zalažu za uvoženje Građanskog odgoja, no sudeći na šaroliku koaliciju vlasti u Splitu, u kojoj su i članovi Mosta. teško da će ovaj edukacijski iskorak u Splitu biti glatko prihvaćen.
Bilo bi lijepo i da osnivači naše Osnovne škole "Jesenice" na Oriju krenu ukorak s modernim vremenima i ugledaju se u agilne i pametne Riječane i na polugodištu ili dogodine uvedu Građanski odgoj u našu školu kao izvannastavnu aktivnost, no znajući da je osnivač škole naša "plava" Županija to se (zasad) čini nemoguća misija.
 
Split je i ove godine bio globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva, drugog izdanja STup! – međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja. Pred čak 9 inozemnih sudaca, predstavnika pouzeća i institucija, iz čijih je izlaganja najupečatljiva bila konstatacija da je strategija izlaska na tržište razlog zašto uspije samo 1 od 1.000 startup-a te da su mladi visokoobrazovani ljudi prepoznati kao ranjiva skupina, te da poseban se naglasak treba staviti na osiguranje kvalitetnih poslova po završetku formalnog obrazovanja kako bi mladi ostali u svojoj zemlji, piše Dalmacija Danas.
Natjecatelji STup!-a, 33 studentska tima iz cijelog svijeta, bili su raspoređeni u 4 predstavljanje ("pitcha"), a po završetku svakog po 3 suca su imala priliku unutar 5 minuta postaviti pitanja kojima bi objasnili nedoumice iz prezentacije natjecatelja. Glavnu nagradu osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka, a osvojio ju je tim Alumnio iz Slovenije koji je predstavio koncept razvoja inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji, dok su drugo i treće mjesto osvojili startupi iz Hrvatske i to Dock.me iz Splita i Makabi Agritech iz Zagreba. Čestitamo!
Natjecanje je doprinijelo i umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu koji se još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.
 
Živko Dropuljić ide u penziju, tko će biti novi ravnatelj škole ne Oriju? HDZ zna! Partija ne dopušta da mimo njenih šapa prođe i nabavka WC papira, a kamoli da propusti "amenovat" novog ravnatelja naše Osnovne škole na Oriju. Ne, neće to biti, ako je netko po prezimenu već nagađao, Živkov prezimenjak i vrsni učitelj iz Podstrane. On je postao novi načelnik Općine Podstrana.
Tri su kandidata za novog ravnatelja OŠ Jesenice, neslužbeno saznajem. Jedan je favorit kolektiva, većine učiteljica i učitelja OŠ "Jesenice" Orij, riječ je o njihovoj kolegici iz zbornice. Marljiva je, uporna i vrijedna, kažu. Drugi kandidat je također učiteljica iz naše Općine, ali koja nije član kolektiva naše škole (naravno da i ne mora biti, na natječaj za ravnatelja Osnovne škole mogu se javiti svi sa traženim kvalifikacijama), ali jest favorit osnivača (županije) i partije, odnosno HDZ-a, i naravno, čujem, neslužbeno dabome, da su krenula manje-više suptilna nagovaranja nakon što je odrađena "priprema terena"...
Poigrajmo se malo i špekulirajmo o razvoju događaja. Za koga će glasati predstavnici škole? Pa, vjerojatno za svoju kolegicu. Za koga će glasati predstavnici osivača i lokalne zajednice? Zna se. Konačna odluka (ako bude nerješeno), izgleda, ostaje na predstavniku roditelja u školskom vijeću. U njega je balun (a on je dobar s balunom). A kako će on(i) glasati?...
Pažljivi čitatelj sada će se zapitati, stani malo vidoviti Milane, a što je s trećim kandidatom, ima li on/a ikakve šanse? Treći kandidat, recimo koju i o njemu, učitelj je s mjestom boravka izvan naše Općine, nije član učiteljskog kolegija naše škole, nit partije, ali, čujem, opet neslužbeno, da ima izvrsne stručne karakteristike, odlično radi svoj posao, a i uveo je neke nove iskorake (vannastavne aktivnosti, radionice) na sadašnjem radnom mjestu, i tko zna, neukome meni ovako paušalno pari možda i ponajbolji izbor od ovo troje.
I naravno da na ovom izboru za novo ravnatelja Osnove škole na Oriju ima tek pokoji promil šanse!
Hebeš struku, ako nemaš i partiju na svojoj strani. Ili barenko Crkvu. A ni potencijalne kolege u školi na Oriju ga dobro ne znaju, a još bi mogao ovdje i uvesti neke promijene, iskorake...
 
Živko Dropuljić ide u penziju, tko će biti novi ravnatelj škole ne Oriju? Što kažu dugoratski zidići put Orija? Kako kandidatima stoje koeficijenti na kladionici? Koga više voli plameni Boban i lokalna mu plava braća?
 
Poduzetnički centar Split zajedno sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom Ekonomskog fakulteta u Splitu, u sklopu projekta “Studentski digitalni HUB”, pripremili su novi set radionica i edukacija za studente i mlade koje će se održati u lipnju. A tema mjeseca je – "Komunikacijske i prezentacijske vještine". Ana Klancir uvest će zainteresirane u svijet upotrebe digitalnih medija u komunikaciji. Na Zoom radionicama će se govoriti o utjecaju medija u poslovnom komuniciranju, komunikaciji unutar organizacije, procesu komunikacije, vrstama komunikacije i teoriji digitalnih medija. Prijave za navedene radionice mogu se pronaći na društvenim mrežama Studentskog poduzetničkog inkubatora.
 
Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021. - održano je sredinom svibnja u Zagrebu. Više od 300 učenika natjecalo se u čak 43 discipline u prostorima 6 paviljona Zagrebačkog velesajma. Najbolji učenici hrvatskih strukovnih škola, uz podršku svojih mentora, imali su prigodu demonstrirati vještine i stručne kompetencije u 43 strukovne discipline te na inovativan način prezentirati obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. A sve to u strogim epidemiološkim uvjetima i po novom modelu natjecanja učenika, koji je istovremeno i platforma za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata kroz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja. Zbog pandemije sva kvalifikacijska natjecanja učenika ove godine su se održala online.
U završnici najvećeg događanja u obrazovanju u Hrvatskoj i najvećem natjecanju učenika u ovom dijelu Europe nije falilo ni naših mladih sumještana mežu natjecateljima. Dea Sinovčić i naš mladi sumještanin Josip Pekas pobjednici su Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021. -  u kategoriji Poduzetništvo. Mladi dvojac iz splitske Ekonomske i upravne škole oduševio je svojim znanjem, radom i vještinama ocjenjivački žiri i s uvjerljivom prednošću pred konkurentima osvojio prvu nagradu. Bravo! Čestitamo Josipu i Dei!
Glede Josipa, nismo iznenađeni ovim uspjehom našeg mladog sumještanina. Jabuka ne pada daleko od stabla... a da je bilo lako biti najbolji u Poduzetništvu - nije! Prosudbena povjerenstva razradila su detaljne tablice ocjenjivanja s velikim brojem najmanjih jedinica koja se može ocijeniti/procijeniti, a koja su uključivala dva načina ocjenjivanja: ocjenjivanje mjerenjem i ocjenjivanje prosudbom članova žirija. U oba načina Dea i Josip su bili najbolji u svojoj kategoriji. Bravo!  
Koji lijepi podstrek ovom mladom dvojcu za daljnje razvijanje njihovih znanja, usvajanje novih vještina i sposobnosti te poticanje kreativnosti, samostalnosti i samopouzdanja za (skori) ulazak u svijet poduzetništva! A sve, naravno, i na ponos svojih roditelja!
Dragi Dado i Mirela, "odradili" ste izvrstan "posao", da ostanemo još malo u poduzetničkoj terminologiji, sa obojicom vaših nasljednika! Bravo, još jedanput!
 

DUMP Days konferencija

DUMP Udruga mladih programera iz Splita najavljuje peto izdanje DUMP Days konferencije, koja će okupiti hrvatsku IT zajednicu, ali ovog puta u hibridnom izdanju. Održat će se 14. i 15. svibnja, dijelom na splitskom FESB-u, a dijelom online. Kao i uvijek, ponudit će brojne prilike za razmjenu znanja i iskustva te stvaranje novih poslovnih veza. Nakon studentskih klupa nije nimalo lako započeti s radom. DUMP Udruga mladih programera uvidjela je da studenti nisu dobro upoznati s onim što će trebati koristiti u praksi, stoga je ova konferencija idealna prilika da se studenti educiraju o aktualnim problemima i zahtjevima tržišta te upoznaju s IT tvrtkama čime se nudi mogućnost za sklapanje brojnih kvalitetnih poznanstava i poslovnih suradnji, piše Bug.hr.
Glavni će program konferencije, kao i prijašnjih godina, biti bogat i raznovrstan. Stručnjaci će održati niz predavanja i 2 panel rasprave koje će posjetitelji moći pratiti online sa svojih laptopa iz udobnosti vlastitih domova. Predstavit će se najnoviji IT trendovi i tehnologije te posjetiteljima približiti tematike poput budućnost marketinga, kako stvoriti svoju developersku agenciju ili na kakve izazove pri radu na vlastitoj aplikaciji netko može naići. Svoje će znanje posjetitelji moći primijeniti na radionicama koje će također voditi vrhunski IT stručnjaci. One malo hrabrije i odvažnije ni ove godine raspored neće nimalo razočarati. Ponovno će se održati fly talksi – kratki razgovori između studenta i poslodavca jedan na jedan koji omogućuju uvid u znanja i vještine potrebne za pronalazak idealnog posla u IT sektoru. Brojne će regionalne tvrtke na svojem izložbenom prostoru prikazati dio svoje radne atmosfere i poslovne kulture te omogućiti posjetiteljima da saznaju sve informacije o mogućnostima koje nude, bilo u vidu zaposlenja ili pripravništva. Iako su Daysi spoj edukacije i poslovnog iskustva, bogata nagradna igra je sastavni su dio konferencije pa opuštene atmosfere i zabave sigurno neće nedostajati. Registracije za dobivanje akreditacije dostupne su na web stranici konferencije days.dump.hr.
 
Zašto je kvalitetno novinarstvo važno te kako suzbiti dezinformiranje u medijima i infodemiji, doznajte na on-line konferenciji: Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske.
Novinari i medijski profesionalci u Hrvatskoj i u svijetu suočeni su s nizom izazova kako bi došli do kvalitetne informacije što rezultira nenamjernim širenjem lažnih i/ili pogrešnih informacija u medijima. Krajnji rezultat je dijeljenje lažnih vijesti na društvenim mrežama. Medijska pismenost odnosi se na vještine, znanje i razumijevanje koje omogućuju građanima da se učinkovito i sigurno koriste medijima. Međutim, bez kvalitetnog novinarstva ugroženi su i društveni i demokratski procesi.
Akademija za politički razvoj, udruga koja provodi programe obrazovanja i povezivanja mladih lidera i profesionalaca različitih svjetonazora i iz različitih društvenih područja, priređuje online konferenciju: "Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske" u suradnji s veleposlanstvima SAD i UK.
On-line konferencija će se održati u petak, 7.5., od 11:30 sati i moći će se pratiti putem Facebook live (evo poveznice na događaj), a baviti će se važnošću poticanja kvalitetnog novinarstva i rješavanja problema u suzbijanju dezinformacija u medijima i infodemije općenito. U nastavku članka potražite program konferencije.
 

Aktiviraj se i (po)kreni

U Splitu je u utorak predstavljen projekt "Aktiviraj se i kreni!" Program je to za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području Urbane aglomeracije Split, kojoj pripada i Općina Dugi Rat, projekt je sufinanciran Europskim socijalnim fondom iz ITU mehanizma, te je potpisan Sporazum o partnerstvu između nositelja projekta Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i partnera Udruge "MI" – Split. Cilj projekta je unaprijediti postojeće te razviti nove programe za socijalno uključivanje ciljnih skupina urbane aglomeracije Split, kako bi im se povećala kvaliteta života kroz aktivnije sudjelovanje u društvu, ali i zapošljivost kroz razvoj vještina potrebnih za tržištu rada.“
Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb, osigurava se za 120 djece i mladih, 125 starijih od 54 godina te 15 osoba s invaliditetom cijeli niz besplatnih sadržaja putem radionica, javnih događanja, formalnih i neformalnih programa osposobljavanja besplatni pristup društvenim sadržajima i direktno utječe na povećanje njihove zapošljivosti na tržištu rada. Stanovnicima UAS-a će biti osigurane besplatne rekreativne radionice za osobe 54 + (pilates i joga); likovne radionice za mlade.
Formalno će se obrazovati u 7 verificiranih programa za deficitarna zanimanja - „Dadilje“, „Pomoćnik u nastavi za djecu s poteškoćama“, „Računalni operater“, „Digitalni marketing stručnjak“ te početnim i naprednim tečajevima jezika i neformalnim obrazovnim programima (zaštita zdravlja, okoliša, aktivnog građanstva) unaprijediti svoje vještine potrebne za tržište rada. Pokreću se novi programi obrazovanja "Animator za starije osobe“ i "Digitalne platforme“. Održati će se besplatne kino projekcije, filmske i kreativne radionice. Za provedbu projektnih aktivnosti adaptirati će se dvije učionice u multifunkcionalne jedinice te adaptacija sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom, kako bi se, uz ranije izrađeni lift kroz Interreg projekt USEFALL, upotpunila njihova pristupačnost sadržajima, piše Dalmacija Danas.
 

Nastava i dalje online

"Online” nastava, odnosno nastava po modelu "C" nastavlja se u našoj županiji sve do prvog svibnja, ako ne i dalje, osim za učenike razredne nastave osnovnih škola (1. do 4. razred) gdje će se nastava i dalje održavati neposredno, u školi. I dalje se obustavlja održavanje praktične nastave u školi, podsjećaju iz Stožera civilne zaštite SD županije.
No sprema se odgoda župnih slavlja, krizmi i pričesti, preporučuju u Nadbiskupiji.
 

Travanj u studentskom digitalnom hubu

Poduzetnički centar Split zajedno sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom Ekonomskog fakulteta u Splitu, u sklopu projekta “Studentski digitalni HUB”, pripremili su novi set radionica i edukacija za studente i mlade. I one koji se tako osjećaju. A travanj, osim sunca, rive, šetnji i prvih kupanja u moru, donosi i novu temu mjeseca - “Uvod u programiranje i programske jezike”. Razvoj digitalne tehnologije korjenito mijenja svijet oko nas, od komunikacije, naših radnih mjesta pa sve do pametnih sustava u našim kućanstvima i zajednicama. Aktivnosti i zadaci koje smo nekada izvršavali rutinski, sada se pomoću tehnologije automatiziraju. EU komisija programiranje navodi kao vještinu za digitalnu pismenost današnjice. Stoga vam studentski poduzetnički inkubator donosi čak 10 radionica iz svijeta programiranja i programskih jezika! Sve edukacije (a popis je u nastavku članka) održavaju se online preko Zoom platforme. Prijave za radionice mogu se pronaći na društvenim mrežama Studentskog poduzetničkog inkubatora...
 
NAJNOVIJE: Zbog strožih epidemioloških mjera, koje zabranjuju održavanje radionica za djecu u zatvorenim prostorima, otkazana je Proljetna škola tehničkih aktivnosti za osnovce u Zvjezdanom selu Mosor.

Udruga Zvjezdano selo Mosor tijekom proljetnih školskih praznika organizira Proljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Škola će biti održana u vremenu od 6. do 10. travnja 2021. Za održavanja Proljetne škole će biti poštovane sve zaštitne mjere propisane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Broj polaznika je ograničen na 12. Za sudjelovanje u Školi će biti primljeni oni učenici čije prijave stignu prve. Uz predavanja i promatranja iz astronomije, u sklopu Proljetne škole će biti održane radionice brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja, elektronike, robotike, modelarstva, raketnog modelarstva, programiranja i automatike, te radioamaterska radionica. Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od tajnika udruge Zvjezdano selo Mosor Tomislava Nikolića, na broj mob.: 098/217-849 ili putem e-pošte info @ zvjezdano-selo.hr, kao i na na web stranici.
 
Stožer civilne zaštite naše županije nakon obavljenih konzultacija sa većim Stožerom, donio je uputu kojom se nalaže održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama u SDŽ u razdoblju od 22. ožujka do 2. travnja. Učenici od 1. do 8. razreda nastavu će pohađati po A modelu (u školi). Učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola i gimnazija (maturanti) pohađat će nastavu također po A modelu. Učenici od 1. do 3. razreda srednjih škola nastavu će izvoditi na daljinu (Model C). Za sve učenike srednjih škola koji su u obvezi obavljati stručnu praksu (u školi i kod poslodavaca), te učenici umjetničkih škola (individualna nastava), nastava se može provoditi u školi (model A), osim praktične nastave koja se odvija u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi.
 

Kako sastaviti računalo? Nauči i osvoji jedno

“Kako sastaviti računalo?” je online predavanje splitske udruge mladih programera DUMP, održano preko YouTube Live Streama. Predavanje je posvećeno hardveru. Kroz priču i primjere iz svakodnevnog života, zainteresirani će se upoznati s najsitnijim detaljima hardvera te sastaviti super računalo. Proći će se kroz sve individualne aspekte računala, poput CPU-a, GPU-a, RAM-a i HDD/SSD memorije. Slažući te komponente, naučit će te kako optimizirati i ostvariti najbolju sinergiju. Predavanje je posebno i po najvećoj nagradi do sada: najbolji, a ujedno i najbrži sudionik kviza osvaja vrijedno računalo. Predavači su Josip Svalina i Krešimir Condić, a vidimo se u subotu, 06.03. od 16 do 20 sati na DUMP YouToube live stream kanalu.
U predavanju se prolazi kroz cijeli proces - od trenutka kada odlučite kupiti komponente do potpuno sastavljenog računala spremnog za korištenje. Predavanje je podijeljeno na tri osnovne cjeline. Prvo se priča o svim komponentama i njihovim funkcijama te načinu na koje ih slažemo za optimalni način rada. Potom se primjenjuje naučeno i slažu komponente na primjeru ponude iz proizvoljnog web shopa. Na kraju, sastavlja se računalo, pali se i pokazuje se što se događa prilikom samog podizanja računala. Nakon svega, čeka vas i online kviz u kojem imate priliku osvojiti sastavljeno računalo!