DUMP Days 2024: Studentska IT konferencija u Splitu

Studentska Udruga mladih programera DUMP priređuje osmo izdanje svoje DUMP Days konferencije koja će se održati 23. i 24. svibnja na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu.
DUMP Days je besplatna, dvodnevna IT konferencija za studente i svo ostale zainteresirane koje zanima tehnologija, programiranje, poduzetništvo, web dizajn i digitalni marketing. Očekuje Vas četrnaest predavanja, dvije panel rasprave, hackaton i šest radionica raznih tematika: web development, UX/UI, umjetna inteligencija, digitalni marketing, blockchain i telekomunikacijska tehnologija, poduzetništvo..
"Konferencija za novu generaciju digitalaca" ove godine na FESB dovodi 27 IT firmi iz cijele Hrvatske uključujući Infobip, Ericsson i Solana Foundation. Tvrtke će imati svoje štandove gdje će predstaviti studentima čime se bave, koje tehnologije koriste i koje otvorene pozicije za ljetnu praksu ili studentski posao imaju. Dovode i 14 zanimljivih predavača, poduzetnika Daniela Ackermanna, voditeljicu projekta CroCube (prvi hrvatski satelit) Danielu Jović, gurua HR marketinga Davora Bruketu i druge, vjerujući da rade pozitivnu stvar za IT zajednicu u Splitu i Hrvatskoj, ali i za naše društvo općenito, a pogotovo za njegov mladi, otvoreni, hrabri i poduzetniji dio, budućnost našeg društva.
 

EDIT konferencija: Razvoj digitalnih vještina

Ove svibanjske subote, 11.5.2024. u 10 h na PMF-u Split očekuje Vas prva EDIT konferencija - Razvoj digitalnih vještina. Konferencija donosi slojevit uvid u ključne aspekte digitalnog obrazovanja i promiče važnost razvoja digitalnih vještina u današnjem svijetu. Kruna je to projektnih aktivnosti naše agilne Digitalne Dalmacije u posljednjih sedam godina djelovanja EDIT CodeSchoola - besplatne škole primijenjenog programiranja ali i transferu znanja, iskustava i rezultata te usvajanja novih vještina, suvremenih tehnologija i alata u svrhu podizanja digitalnih vještina učenika i njihovih nastavnika. S više od 3.000 upisane djece u prethodnih sedam godina i provođenjem u više od 30 osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, EDIT CodeSchool je pokazao svoj značaj u pripremi djece za digitalnu budućnost. EDIT konferencija predstavlja prirodan produžetak ovog angažmana, nudeći platformu za dijeljenje znanja, iskustava i inovacija. Program konferencije je fokusiran i na teme primjene umjetne inteligencije u obrazovanju kroz koje će sudionici saznati kako se alati umjetne inteligencije mogu odgovorno primijeniti za učenike osnovnih i srednjih škola..
 
Učenici OŠ Jesenice sudjelovali su u nagradnom natječaju RTL televizije kojim žele osvojiti novac za opremanje školske knjižnice. Molimo vas da u ovoj anketi glasate za OŠ Jesenice Dugi Rat, ali i podijelite poveznicu i zamolite prijatelje da glasaju.
Hvala vam u ime učenika naše škole!
 
Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš ove godine slavi punih 60 godina rada na edukaciji i uvođenju u život generacija i generacija mladih Poljičana i Omišana. Ova velika obljetnica zaslužuje i višednevnu proslavu, a što sve pripremaju "profe" iz moje, omiške srednje škole, možete vidjeti u programu fešte️.
Čestitamo!
 

Počelo drugo polugodište, učenici u klupama

Prvi dio zimskih praznika za učenike je počeo 27. prosinca 2023. i traje do 5. siječnja 2024., a nastava, drugo polugodište, je počelo  u ponedjeljak,  08. siječnja 2024. godine. Od novosti, roditelji će moći osobno u e-dnevniku opravdavati izostanke učenika do tri dana, a sve osmaše, a od ove godine prvi put i učenike četvrtog razreda, očekuju nacionalni ispiti.
Dico i nastavnici, sritan i uspješan povratak u školske klupe i učionice.
 

Noviteti i promjene u obrazovanju u Hrvatskoj

Prošla godina donijela je puno noviteta i promjena u obrazovanju u Hrvatskoj – od cjelodnevne do povećanja plaća nastavnika. Osim toga što je prijestupna, 2024. sa sobom donosi i niz promjena u obrazovanju. Ili bi trebala donijeti. I dok je prošlu godinu najviše obilježio eksperimentalni program cjelodnevne nastave, ove godine, odnosno s početkom nastavne godine 2024./2025. u škole bi trebala ući reforma koja će promijeniti strukovno obrazovanje. No, to nije jedina novina koja nas očekuje, piše Srednja.hr.
 
Čini se da u mnogim školama vrije i da je obrazovni sustav potpuno digao ruke od elementa odgoja djece bez koga škola jedva da ima ikakvoga smisla. O teškoj zabludi da škola samo treba kljukati djecu novim i novim znanjima, a odgajat će roditelji, pisala sam davnih dana, kad je ta filozofija pogrešnog mišljenja počela hvatati korijenje upravo u dijelu obrazovnog sustava. Mnogi roditelji ne znaju odgajati djecu. Nisu savladali te fine vještine. Nemaju vremena. Poneki su i sami skloni nasilju ili čašici. Inficirani netolerancijom. Ne pokazuju im, dakle, dobar primjer. A pritom su opsjednuti samo ocjenama.
Taj odgojni deficit dužna je svuda nadomjestiti škola. U danskom sustavu jedan od školskih predmeta je empatija, nije vjerojatno da su Danci emocionalno okrnjeni narod, a mi Hrvati fini i mekani pa našoj djeci takva poduka ne treba. A što je ovdje nema, ili je nema dovoljno, ili ona nije standardizirana kao snažna sastavnica procesa učenja s jasnom sviješću koliko je nezamjenjiva i nužna – o tome treba pitati Ministarstvo i Fuchsa. Lako je izluđenog nastavnika odvesti u zatvor, a nesretnu djecu staviti u zadnju klupu da ih se ne vidi. Ali što će nam takva škola? Znanja ima u knjigama, pa ako netko bude htio, neka sam sjedne i čita. Je li to to što želimo, pita se Sanja Modrić u svom članku, komentaru na stranicama Telegrama.
 

Kako to?

Godinama je radila na zamjeni nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture u našoj školi na Oriju, a stalni posao dobio je momak bez dana radnog staža u školi?
Kako to?!
Pita se repajući Vojko, a pita se i Vinko "prvo pero Duća, Dugog Rata i Omiša" Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije.
Troje kandidata zadovoljilo je uvjete natječaja, a izabran je kandidat bez iskustva u školi koji je tek diplomirao, a ne žena koja je već radila na zamjenama u toj školi i drugdje po Dalmaciji.
Iz škole na Oriju kažu da je izabran najbolji kandidat. I da je sve po pravilima i zakonu...., piše Vinko o Njoj koja ima 34 godine, fakultet je završila u roku, diplomirana je kineziologinja, uskoro bi trebala i doktorirati, no i dalje je nezaposlena. Pokušava, javlja se na natječaje, uskače kao zamjena gdje god može, ali stalan posao, na neodređeno, ne može dobiti. Kad god pomisli da je blizu, pojavi se netko tko je još bliži...
Natječaj je okončan 27. listopada 2023.. Osnovna škola “Jesenice” u Oriju izabrala je novog učitelja tjelesne i zdravstvene kulture na neodređeno radno vrijeme. Odlukom ravnateljice, uz prethodnu suglasnost Školskog odbora, izabran je kandidat bez radnog iskustva u školi. Pokazao se sjajan tijekom usmene procjene, odnosno testiranja i vrednovanja kandidata. Ni ravnateljica škole, u razgovoru s novinarom ne vidi u čemu je problem. Pobijedio je najbolji kandidat i to je to.
Ona, 44 godine, magistrica kineziologije, sportašica, trenerica, radila po školama i vrtićima i gdje i što sve ne, nije uopće ni znala da je u njenom mjestu i u njenoj školi oglašen natječaj za posao nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture.
A i da je znala, isto bi joj bilo...  (Kako to?)
 
Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2023./2024.g. Iznos stipendija je povećan u odnosu na prijašnje godine, te iznose za učenike 100 Eur-a, a za studente 150 Eur-a mjesečno.
Udruga u školskoj / akademskoj 2023./2024.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama.
Pravo natjecanja imaju: učenici i studenti državljani Republike Hrvatske čiji roditelji /staratelji imaju prebivalište na području općine Dugi Rat posljednjih pet godina, kao i potpuno slijepe, gluhonijeme ili nepokretne osobe te osobe bez oba roditelja bez obzira na prihode. Prednost imaju djeca bez jednog ili oba roditelja.
Pravo natjecanja nemaju: osobe koje se dodatno ili izvanredno obrazuju uz rad i vlastite potrebe, te one koje primaju stipendiju ili drugu sličnu novčanu potporu.
Pristupnici po natječaju za dodjelu potpora svoje prijavke podnose u roku 30 dana računajući od dana objave na stranicama općine Dugi Rat, Osnovne škole Jesenice i Srednje škole Jure Kaštelan Omiš.
Popunjenu prijavnicu i potrebnu dokumentaciju poslati na e-mail adresu: humanitarnaudrugatalaja @ gmail.com ili sporom poštom na: Humanitarna udruga Talaja, Trg kralja Tomislava 7, 21315 Dugi Rat ili osobno u Osnovnoj školi Jesenice u uredu  pedagogice Mirke Ivanišević.
Popunjenu prijavnicu i potrebnu dokumentaciju za natječaj poslati najkasnije do 20.10.2023.
Odluku o dodjeli potpora te broju potpora donosi Upravni odbor Udruge "Talaja" prema listi prvenstva o ćemu će sudionici biti pisano izviješteni.
Dodatne informacije mogu se dobiti na tel. 098/9031389 ili mail humanitarnaudrugatalaja @ gmail.com.
Ostala pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka...
 

DUMP organizira ciklus besplatnih predavanja

DUMP Udruga mladih programera i ovog listopada organizira besplatni ciklus predavanja. Ovogodišnje izdanje je namijenjeno svim ljubiteljima digitalnog dizajna. Glavni fokus je na Figmi, alatu koji koriste profesionalci za UX/UI dizajn. Uz ciklus, DUMP organizira i brojne druge edukativne projekte poput DUMP Internshipa. Prijave za Internship su otvorene do 24. listopada, tako da se još uvijek stignete prijaviti. Kao i na ostalim događajima sudjelovanje na predavanjima Osnove Figme je potpuno besplatno. Predznanje nije potrebno, sve što treba je želja za učenjem o ovom dizajnerskom alatu...
 
Podstranski hotel Le Meridien Lav omogućava 20 dodatnih stipendija za učenike i studente koji se školuju u strukovnim zanimanjima te učenike i studente slabijeg imovinskog stanja, javlja Slobodna Dalmacija iz Podstrane.
Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju redoviti učenici i studenti koji ispunjavaju sljedeće uvjete: pohađaju srednjoškolske ili akademske ustanove u Republici Hrvatskoj, prebivaju ili borave (u slučaju da se radi o boravku, učenici/studenti moraju pohađati srednjoškolsko ili akademsko obrazovanje) na području Splitsko-dalmatinske županije te da ne primaju stipendiju drugih davatelja stipendija.
Deset godišnjih stipendija u mjesečnoj vrijednosti od 265,45 eura namijenjeno je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja. Uvjeti za prijavu su prijava i obavljanje stručne prakse kod davatelja stipendije za cijelo vrijeme stipendiranja te 12 mjeseci rada u najviše dvije sezone nakon završetka školovanja, a u koji se računa i vrijeme rada preko učeničkog ili studentskog servisa za vrijeme trajanja stipendije. Ključan uvjet prijave za ovu kategoriju stipendija je prijava za stručnu praksu u resortu Le Meridien Lav. Tijekom jednomjesečne stručne prakse u resortu stručna komisija među kandidatima odabrati deset kojima će stipendija biti dodijeljena.
Natječaj za sve stipendije otvoren je do 15.10.2023., a više informacija kao i obrazac za prijave i izjave o mjesečnim prihodima dostupni su za preuzimanje ovdje.
 

Počela nova školska godina

Dragi roditelji i učenici, nova nastavna godina počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine prema sljedećem rasporedu:
  - A smjena (1.a, 2.a, 3.a, 4.a, 5.a, 5.c, 6.a, 7.a, 8.a, 8.c) u 8 sati
  - B smjena (1.b, 2.b, 4.b, 4.c, 5.b, 6.b, 6.c, 7.b, 8.b) u 14 sati
Učenici od 2. do 8. razreda OŠ Jesenice Dugi Rat prvi dan nastave imat će tri školska sata. Učenici produženog boravka imat će redovan program. Prijevoz za učenike od 2. do 8. razreda organiziran je školskim autobusom. Preporučuje se ponijeti školske torbe zbog preuzimanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala. Sve udžbenike i dodatne nastavne materijale koje financira Općina Dugi Rat učenici će dobiti na početku školske godine u školi.
Popis odabranih udžbenika od 1. do 4. razreda za šk. god. 2023./2024., kao i popis dodatnih nastavnih materijala koje roditelji trebaju kupiti za sve razrede možete pogledati ovdje, a u ovom PDF dokumentu nalaze se informacije o organizaciji nastave u OŠ Jesenice Dugi Rat za školsku godinu 2023./2024. Proučite ga.
Dobrodošlica i prijem prvaša održati će se u 11 sati u atriju škole.
Veselu i uspješnu školsku godinu 2023./24. žele vam ravnateljica, učitelji i djelatnici OŠ Jesenice! 
 
Dragi učenici, svako jutro kad se probudite imate mnogo razloga za optimizam. Prvo se sjetite da vi pripadate rijetkim primjercima ljudskog roda koji su se uopće rodili. Vjerojatnost da će se oko 7 milijardi milijardi milijardi atoma od kojih se sastojite spojiti upravo u vas, a ne u nekog drugog, je tako malo vjerojatna, da ste vi najsretniji ljudi od svih potencijalnih ljudi koji su mogli postojati. Vi postojite, a oni nisu. Pored toga, vi živite u sadašnjosti, a svi ostali ili više nisu tu ili još nisu tu. Stoga uživajte u sadašnjosti!
Drugi razlog za vaš optimizam je činjenica da svaki dan idete u školu učiti nešto novo. Znam ja da najčešće niste baš oduševljeni odlaskom i boravkom u školi, ali razmislite o sljedećim argumentima. Tisućama godina milijuni ljudi su pokušali shvatiti razne stvari o prirodi i društvu. Neki od njih su cijeli život proveli pokušavajući shvatiti osnovne zakone prirode, kako izgleda naš planet, kako izgleda svemir, kako su nastale zvijezde, planeti, ljudi itd. Vi većinu tih stvari naučite za par sati predavanja i rada u školi ili kod kuće. Iz te perspektive vi nakon par godina škole znate više nego neki od najvećih znanstvenika u povijesti ljudskog roda. A iz dana u dan saznajete sve više.
Treći, možda i najvažniji razlog za optimizam je pogled u budućnost. Vi živite u najbolje doba u povijesti ljudskog roda. Nikad svijet nije bio bolji. Nikada u povijesti, na kugli zemaljskoj, nije bilo manje siromaštva, gladi, nepismenosti, nasilja ili ratova, nikada ljudi nisu živjeli duže, zdravije i sretnije. A tako će se vjerojatno i nastaviti. Ako se nastave sadašnji trendovi, za pedesetak godina, kada vi budete u sredini vašeg života, u svijetu više neće biti gladnih, siromašnih i nepismenih ljudi. Svijet kojeg ćete izgraditi i živjeti u njemu je svijet kojeg su sanjali svi pjesnici i sanjari u povijesti, svijet u kojem ljudi žive u miru i skladu, znajući da pripadaju jednoj jedinstvenoj rasi: zemljanima!
I da, poštujte svoje učitelje. To su vam, uz roditelje, najvažniji ljudi u vašem životu. Oni vam sigurno žele dobro i o njima ovisi vaša budućnost. 
 

Gotova je nastava, dobrodošlo lito!

Zvuk zvona je u srijedu 21. lipnja, označio kraj nastave. Stotine tisuća učenika krenule su u dugo toplo ljeto, pa tako i naši osnovci iz OŠ Jesenice Orij. Bila je ovo burna godina u i okolo školskih klupa, bilo je tu svega – od emotivnih i šokantnih trenutaka, do velikih promjena i kritika pa do pozitivnih iskoraka. Prisjetili smo se samo nekih.

Početkom drugog polugodišta svim učenicima osnovnih škola u Hrvatskoj osiguran je besplatan obrok. Odluka o besplatnom školskom obroku za svakog učenika donesena je u listopadu 2022. i Vlada školama sufinancira obrok u iznosu od 10 kuna po učeniku, odnosno danas je to 1,33 eura. Ta mjera podijelila je javnost, a najviše je prigovora bilo oko kvalitete besplatnih obroka.
U ožujku su svi osmaši i reprezentativni uzorak četvrtaša u 81 školi pisali nacionalne ispite. Ti ispiti nisu se vrednovali u nastavi ili za upise u srednju školu jer je cilj nacionalnih ispita dobiti povratnu informaciju o razini postignuća učenika. Rezultati su pokazali da su učenici bolji u stranim jezicima nego u Hrvatskom, a na Matematici prevladavaju dvojke.
Najboljim hrvatskim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima sredinom lipnja u Zagrebu je dodijeljena nagrada Oskar znanja.
Održano je i jedanaesto po redu poduzetničko natjecanje za srednjoškolce Ideja godine, a pobjedu su odnijele genijalne učenice iz Omiša koje su u svojoj pobjedničkoj ideji oživjele – mitska bića...
 

Dan škole!

Naša Osnovna škola "Jesenice" u petak, 28.04.2023. slavi Dan škole. Proslava će se održati na igralištu NK  Orkan Dugi Rat. Čast nam  je i zadovoljstvo pozvati vas da  svojom nazočnošću uveličate proslavu 155. godišnjice naše škole, poručuju s Orija. Vidimo se na igralištu..

PROGRAM ZA DAN ŠKOLE, Petak, 28.4.2023.

08:00h – Prigodna priredba
08:30h – Sportska natjecanja učenika
11:45h – Koncert glazbene škole Lovro pl. Matačić Omiš
12:15h – Dodjela nagrada.