Akcija darivanja krvi u srijedu u hotelu Plaža Omiš

U srijedu, 22. svibnja 2019. Gradsko društvo Crvenog križa Omiš organizira akciju darivanja krvi. Akcija će biti održana u hotelu "Plaža" Omiš, u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje desetak minuta.
 
U subotu, 23.ožujka 2019. godine, Klub žena liječenih na dojci "Omiš" održava redovnu akciju obilježavanja međunarodnog Dana narcisa. Akcija će se održati u vremenu od 8 do 11 sati na punktovima u Omišu, ulica Fošal, Četvrt Žarka Dražojevića i Četvrt Ribnjak te u Dugom Ratu. Volonterke Kluba će tom prilikom educirati građanstvo o važnosti preventivnih pregleda dojki, pojavnosti raka dojke i podijeliti edukativni materijal. Ove godine Klub obilježava 20 godina rada pa poziva sve sugrađanke i sugrađane da im se pridruže na štandovima kako bi osnaženi zajedno ukazali na težinu dijagnoze i važnost pregleda.
 

Zumba Dugi Rat za djecu i odrasle

 

Sa šećerom mogu sve

Dijabetičko društvo Omiš poziva vas na predstavljanje slikovnice "Sa šećerom mogu sve" koja je napisana i oslikana rukama djece koja žive s dijabetesom. Predstavljanje će se održati u srijedu, 13.3.2019. s početkom u 18 sati u prostorima Narodne knjižnice Omiš. U prigodnom programu sudjeluju: Tihana Barišić, dr. med., Diana Marušić, odgajateljica predškolske dobi, Veselin Škrabić, prof.dr.sc,dr.med. i Nerina Cvjetković, bacc.med.techn.
 

DDK akcija DPH: U Dućama prikupljeno 40 doza krvi

Hvala svima koji su sudjelovali u subotnjoj uspješnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Dućama, poručuju marljivi organizatori iz Društva prijatelja Hajduka Duće - Dugi Rat, koji se zahvaljuju i Crvenom križu Omiš, ekipi sa transfuzije Split i osoblju restorana "Rogač". Ove godine oboren je rekord, prikupljeno je 40 doza dragocjene tekućine koja život znači. Bravo!
 

Akcija darivanja krvi na Dućama

U subotu, 2. ožujka 2019. u jutarnjim satima u prostorijama župnog ured Duće na Vavlju  u organizaciji Društva prijatelja Hajduka Duće - Dugi Rat i Gradskog društva Crvenog križa Omiš priređuje se akcija darivanja krvi. Akcija će biti održana u vremenu od 9 do 13 sati. Svima koji daruju krv osiguran je ručak u obližnjem restoranu “Rogač”. Pozivaju se sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da se pridruže ovoj humanoj akciji. Vidimo se..
 
Kongresna dvorana omiškog hotela “Plaža” bila je pretijesna da primi sve one koji su svojom prisutnošću htjeli izraziti zahvalnost vrijednim volonterkama omiškoga Kluba žena liječenih na dojci. Njima u čast i kao svoj dar Klubu, te svima koji poštuju i cijene njihov trud, učitelji OGŠ “Lovro pl. Matačić” i njihovi gosti održali su prigodni koncert.
Klub žena liječenih na dojci Omiš osnovan je 1999. godine s osnovnim ciljem da svojim radom pomog ne oboljelima od raka dojke, koji je po pojavnosti i smrtnosti jedan od najvećih problema žena, kako kod nas, takoi u svijetu. Svojim radom vrijedne volonterke Kluba žena nastpje ući u svaku obitelj da bi ih educirali o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda, uz pružanje psihološke pomoći i medicinskih zdravstvenih vježbi operiranima. Članice su međunarodne organizacije “Europa Donna”, a tijekom godine provode razne akcije. Za svoj rad Klub je dobio brojna priznanja.
 

Zaželi posao na području Grada Omiša

U okviru provedbe projekta "Zaželi posao na području Grada Omiša" iz Programa "Zaželi", kojeg financira Europska unija iz Eurospkog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Gradonačelnik Grada Omiša raspisao je Javni poziv za prijavu kandidatkinja za prijem u radni odnos na određeno vrijeme sa svrhom pružanja usluge pomoći u kući starijim osobama, osobama s invaliditetom i osobama u nepovoljnom položaju na području Grada Omiša. Krajnji rok za prijavu je 22. veljače 2019. godine. Javni poziv je ovdje, a obrazac za prijavu ovdje.
 
Nakon što je udruga Kolibrić prozvala ministra Milana Kujundžića za neispunjeno obećanje o lijeku Spinraza, dano roditeljima na sastanku tijekom posljednjeg prosvjeda na Markovom trgu kada je  stiglo iz Omiša za djevojčicu Noru i njene prijatelje stiglo pet autobusa podrške, reagiralo je isti dan Ministarstvo zdravstva.
- Slijedom današnjeg priopćenja medijima Udruge roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije, obavještavamo kako je iz Ministarstva zdravstva danas poslan odgovor Udruzi u kojem stoji da će, temeljem mišljenja Stručnog povjerenstva, svako dijete koje boluje od spinalne mišićne atrofije, a nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, biti pozvano u bolnicu na dodatnu individualnu analizu radi primjene lijeka Spinraze. Kako je i rečeno 26. siječnja ove godine na sastanku u Banskim dvorima s predstavnicima Udruge roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije, hrvatska Vlada osigurat će sredstva za Spinrazu i za 12 djece na mehaničkoj ventilaciji, čim slijedom nedavnih pomaka u pojedinim zemljama stručno povjerenstvo donese odluku o učinkovitosti primjene lijeka - stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.
 
Rotary klub Kaštela nastavlja s dobrom praksom organiziranja različitih predavanja namijenjenih široj populaciji. Predavanje pod nazivom "Kako vratiti izgubljeni sluh" održati će se u srijedu, 6. veljače, u izložbenom prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 18 sati. Predavač će biti otorinolaringolog i audiolog doc.dr.sc. Petar Drviš, a svi zainteresirani ovom će prilikom imati mogućnost više saznati o oštećenju sluha i nagluhosti, uzrocima oštećenja, bolesti okoštavanja slušnih košćica otosklerozi, vrstama dijagnostike, o operacijama kojima se ta oštećenja liječe, umjetnim pužnicama, drugim slušnim pomagalima i njihovim mogućnostima te cijeli niz drugih podataka vezanih za temu predavanja. Ulaz na predavanje za sve zainteresirane je slobodan.
 

Akcija darivanja krvi u ponedjeljak u Omišu

U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. Gradsko društvo Crvenog križa Omiš organizira akciju darivanja krvi. Akcija će biti održana u hotelu "Plaža", u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivaju se sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da se pridruže ovoj humanoj akciji. Stanje zaliha krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu je nedostatno za liječenje pacijenata KBC-a Split. Nedostaje svih krvnih grupa, a posebno je stanje alarmantno za krvne grupe A+ i O+.
 

Spinraza za sve

"Zemlje u okruženju liječe sve svoje oboljele od SMA, svjesne da oni vremena za čekanje nemaju, jer se radi o izrazito teškoj i progresivnoj bolesti. Danas su žrtve diskriminacije u liječenju naši najmiliji, već sutra to mogu biti vaša djeca, braća, sestre, prijatelji", poručuju iz udruge Kolibrići koja u subotu, 26. siječnja u 11 sati, u Zagrebu, na Trgu Svetog Marka, organizira prosvjed 'Spinraza za sve' kojim žele poručiti vladajućima kako neće trpjeti diskriminaciju u liječenju oboljelih od SMA. - Struka je rekla da lijek ima učinka i na djecu na respiratoru, kao i na starije od 18 godina. Rečeno je da su negdje morali podvući administrativnu crtu. Obećali smo štititi pravo na liječenje svih oboljelih od spinalne mišićne atrofije – poručuju iz udruge Kolibrići
 
Svake se godine treću subotu u siječnju obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije koja se održava u mjestima i gradovima diljem Hrvatske je povećati svijest žena o važnosti i oblicima prevencije ove zloćudne bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati priliku razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.
 

Predavanje: Rano otkrivanje dijabetesa u djece

Edukativno predavanje o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa kod djece i adolescenata, s posebnim naglaskom na smanjenje pojavnosti metaboličkog urušaja – tzv. dijabetičke ketoacidoze (DKA) održati će se u srijedu, 5.12. s početkom u 18 sati u prostorima hotela "Plaža" u Omišu.  Nastavlja se tako ciklus predavanja Dijabetičkog društva Omiš u kampanji za rano otkrivanje dijabetesa u djece kojoj je cilj edukacija zainteresiranih o pravovremenom prepoznavanju znakova šećerne bolesti i brzoj dijagnozo s kojom se sprječava metabolički urušaj i kvaliteta života.
 

Kreće cijepljenje protiv gripe

320 tisuća doza cjepiva protiv gripe krenulo je prema domovima zdravlja. - "Očekujemo da će distribucija završiti u ponedjeljak, to jest u utorak i u srijedu kreće cijepljenje protiv gripe. Sad trenutno se distribuira prema županijskim zavodima oni dalje distribuiraju prema liječnicima obiteljske medicine, koji će započeti cijepljenje" - kazala je Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Liječnici savjetuju da se cijepljenje obavi što prije. Za stvaranje prvog imuniteta potrebna su minimalno dva tjedna. Za razliku od viroze, gripa stiže naglo. Simptomi su glavobolja, bol u mišićima, visoka temperatura i kašalj. Cjepiva ima dovoljno za one koji se odluče. Besplatno je za zdravstvene radnike, starije od 65 i kronične bolesnike. Ostali ga mogu kupiti u ljekarnama po cijeni od stotinjak kuna.