Poziv na cijepljenje u utorak na Priku

Iz Općine Dugi Rat obavještavaju mještane koji dosad nisu cijepljeni protiv bolesti Covid-19 da će se akcija masovnog cijepljenja prirediti u utorak, 13. srpnja 2021. na punktu u Gradskoj sportskoj dvorani Ribnjak na Priku. Cijepljenju će se moći pristupiti od 8.30 do 13.30 sati.
Za sve zainteresirane građane osigurane su doze cjepiva Pfizer – BioNTech. Za pristupanje cijepljenju potrebno je ponijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu, poručuju iz naše Općine.
 

Akcija darivanja krvi na Oriju

Akcija darivanja krvi u organizaciji Kluba darivatelja krvi Dugi Rat uspješno je održana u petak, 09.07.2021 u vremenu od 8 do 12 sati u prostorima Osnovne škole "Jesenice" na Oriju.
 
Zastupnica Centra u Hrvatskom saboru Marijana Puljak i predsjednica Svjetskog saveza mladih Ivana Grahovac u Studiju 4 HTV-a prokomentirale su aktualne prijepore izazvane izvješćem europarlamentarca Freda Matića o temetici pobačaja nakon kojega bi u Europskom parlamentu trebala biti donesena i rezolucija.
Marijana Puljak rekla je kako misli da nije trebalo podići toliku 'buru' u Hrvatskom saboru. Ona smatra kako jedan broj zastupnika nije dobro informiran o sadržaju Matićeva izvješća, a da jedan broj zastupnika koristi priliku da o tome govori sa svojih svjetonazorskih pozicija.
Puljak je predočila podatke o tome kako se ogroman broj ginekologa u Hrvatskoj u pitanju pobačaja poziva na priziv savjesti. Navela je kako je potrebno osigurati dovoljan broj liječnika u bolnicama koji nemaju priziv savjesti.
- Nitko ne oduzima pravo na priziv savjesti, upravo se preporučuje državama da zakonodavac osigura zdravstvenu uslugu pobačaja, a posebno se naglašava da treba voditi računa o geografskoj rasprostranjenosti te usluge - rekla je Puljak, te dodala - Odluka žene o pobačaju nije laka odluka i ja sam jučer u Saboru upitala sve one koji žele zabraniti pobačaj imaju li kćeri koje će u slučaju zabrane otići u zemlje gdje je to dopušteno, ali veliki broj žena u Hrvatskoj sebi to ne može priuštiti. Dakle, trebamo voditi računa o životu i zdravlju žena.
 

Covid 'putovnice' od lipnja

Digitalne zelene potvrde koje će se izdavati u PDF formatu, odnosno popularne 'covid putovnice', olakšati će putovanja za državljane EU i državljane trećih zemalja koji zakonito borave na području EU.
Građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani, a potvrde će im se dostavljati u njihove korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Verifikacija će se provoditi putem očitavanja QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača QR kodova.
Digitalne zelene potvrde biti će interoperabilne, omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju u zemljma EU. Potvrde će se izdavati na temelju baza podataka osoba koje su preboljele covid 19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljenje

Hrvatska je prva članica EU koja je uspješno obavila pilot-testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid-putovnica.
Prilikom upoznavanja ili susreta s nekom zanimljivom osobom u kafiću uz pomoć mobilne aplikacije moći će te očitati i QR kod na njezinoj potvrdi i uvjeriti se je li ta osoba 'sigurna'.
I faćkanje danas izgleda treba biti - sigurno.
 
Iz Dugoračke turističke zajednice dobili smo obavijest da je uspostavljeno novo mjesto za testiranje na SARS-CoV-2 u Omišu na lokaciji Priko - Ribnjak, na parkiralištu u blizini sportske dvorane. Testiranje brzim antigenskim testom moguće je kako slijedi:
Ponedjeljak – četvrtak: 12:00 – 14:00 sati
Petak: 8:00 – 13:00 sati
Subota: 18:00 – 20:00 sati (za termine subotom obvezna je najava na telefon 021 861 350).
Cijena brzoga antigenskog testa iznosi 200 kn (uključen je prijevod testa na engleski jezik).
Test se plaća gotovinom ili uplatom na račun Doma zdravlja SDŽ, br. računa: HR2624070001100047194.
Eto..
 
Kako bi se omogućila i postignula što veća procijepljenost SVIH turističkih i ugostiteljskih djelatnika na području naše županije od bolesti Covid-19, između Turističke zajednice SDŽ i Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo SDŽ dogovoreno je da se svi turistički i ugostiteljski djelatnici zainteresirani za cijepljenje izravno prijavljuju na mail:  cijepljenje @ nzjz-split.hr
Podaci potrebni za prijavu su: ime i prezime, datum rođenja, OIB, MBO (matični broj osiguranika HZZ), mjesto i poštanski broj, broj mobitela, e-mail. Nastavni zavod za javno zdravstvo će izravno izvijestiti sve prijavljene o mjestu i vremenu cijepljenja. Nositelji  rješenja  za  pružanje usluga  smještaja koji  su se prijavili Turističkoj zajednici do 12. svibnja 2021. ne trebaju se ponovno prijavljivati. Za sva potrebna pojašnjenja slobodno nazovite TZO Dugi Rat na  telefon 021 73 52 44.
 

Cjepljenje: poziv privatnim iznajmljivačima

Nastavljaju se aktivnosti treće fazu cijepljenja u kojoj se cijepe i privatni iznajmljivači. Turistička zajednica Općine Dugi Rat poziva sve privatne iznajmljivače s područja Općine Dugi Rat koji su zainteresirani za cijepljenje da se prijave Turističkoj zajednici općine Dugi Rat putem telefona 021 735 244 ili na e-mail-a: info @ visitdugirat.eu .
Sakupljanje prijava za cijepljenje privatnih iznajmljivača nastavlja i dalje. Podaci potrebni za prijavu su:  ime i prezime, datum rođenja, OIB, MBO (matični broj osiguranika HZZ), mjesto i poštanski broj, broj mobitela, e-mail.
Prijava za cijepljenje se odnosi samo na osobe koje su po rješenju upisane kao nositelji usluge. Mogu se prijaviti i nositelji rješenja koji imaju strano osiguranje, a hrvatsko državljanstvo.
Podaci o privatnim iznajmljivačima koji se žele cijepiti dostavit će se županijskim zavodima za javno zdravstvo, a nakon toga će se izraditi plan cijepljenja i organizirati cijepljenje.
Termini cijepljenja će ovisiti o prioritetima koje odredi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a mogućnost odabira određene vrste cjepiva ovisit će o dostupnosti cjepiva na određenoj lokaciji u trenutku cijepljenja.
Cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na privatne iznajmljivače, poručuju iz TZO Dugi Rat.
 

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u utorak u Omišu

Pozivaju se aktivni i neaktivni darivatelji krvi, te svi ljudi dobre volje, na akciju darivanja krvi koja će se održati u prostorima hotela "Plaža" u Omišu, u utorak, 04.05.2021. u vremenu od 8 do 12 sati. Pozivamo sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti koji su u mogućnosti da se odazovu i pridruže ovoj humanoj akciji. Nakon kratkog liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično darivanje krvi traje svega desetak minuta...
Ukoliko namjeravate u utorak u Omišu darovati svoju krv, molimo vas da svoj termin dogovorite jednostavnim pozivom na broj 091 72 55 722.
 

Lito ide mala, a di si ti..

Prvi svibnja je dan, između svega ostalog, kada sam obično počinjao s kupanjem u moru, nakon zimske pauze. A kako je bolje da propadne selo nego običaji, valja mi sutra opet krenuti u novu sezonu. Kupanja. Plivanja u moru. Sunčanja. Vabljenja zdravlja. A ostalo... što se dogodi... mučati ćemo. I guštati. Lito ide... idućih šest mjeseci je ključno!
 

Naručite ljekove na telefon 021 441 065

Dragi sumještani, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, na lokaciji Trg Svetog Josipa 1 u Dugom Ratu Vam omogućuje naručivanje ljekova telefonom. Pozivom na broj 021 / 441 065 naručite vašu terapiju u dva jednostavna koraka. Nakon uspostave poziva, slijedite uputu govornog automata i pritiskom na broj odaberite svog liječnika. U Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, na lokaciji Trg Svetog Josipa 1 terapiju možete naručiti kod liječnika Marije Kalebić i Monike Leko. Nakon zvučnog signala RAZGOVIJETNO izgovorite ime i prezime, datum i gosinu rođenja te točan naziv lijeka. Poruka će se automatski proslijediti Vašem liječniku. Lijekove možete podignuti nakon završetka radnog dana ili sljedeći radni dan u bilo kojoj ljekarni. Lijekove možete naručiti najviše 7 dana prije nego što potrošite Vašu redovitu terapiju.
 

Prijave na cijepise.zdravlje.hr

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za cijepljenje i putem stranice cijepise.zdravlje.hr, pozivom na broj 0800 0011, preko obiteljskog liječnika ili pozivnih centara županijskih zavoda za javno zdravstvo. Nakon prijave osoba će dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja na svoju e-adresu, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Naravno, sve će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Višestruko naručivanje je onemogućeno, a biti će omogućen je uvid u cjepni status građana. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi.
 
Na Dan Općine i blagdan Svetog Josipa, 19. ožujka 2021., održana je i dodjela javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2020. godinu. Dosadašnjih godina javna priznanja laureatima uručivala su se tijekom svečane sjednice Općinskog vijeća povodom Dana Općine, no već drugu godinu zbog poznatih epidemioloških neprilika svečana sjednica nije održana, no dodjela javnih priznanja zaslužnima ni ove godine nije izostala.
Senka Čudina, dr.med. laureat je Nagrade Općine Dugi Rat za životno dijelo, ponajvećeg priznanja Općine Dugi Rat, za njen istaknuti, marljivi, odgovorni i vrlo zapaženi 40-godišnji rad specijalista opće medicine i obiteljskog lječnika u Dugom Ratu.
Senka Čudina je svojim dugogodišnjim radom i djelom dala izuzetan doprinos u području javnog zdravstva, a značajan doprinos i na različitim područjima društvenog i političkog života Općine Dugi Rat. Njena karijera specijalista opće medicine i obiteljskog lječnika može poslužiti kao uzor i primjer novim generacijama obiteljskih lječnika... naravno, ako ne odu svi za boljim uvjetima rada i primjerenom plaćom u Njemačku, Irsku,..
Čestitamo našoj Senki i ostalim dobitnicima javnih priznanja naše općine (o ostalim laureatima u nekom idućem članku) te im uz zahvalu na učinjenom, poželimo i puno uspjeha u životu, bilo u više nego zasluženoj mirovini ili pak u daljnjem radu. Javna priznanja su dobitnicima nagrada svečano uručili općinski načelnik Jerko Roglić te predsjednik Općinskog vijeća Općine Dugi Rat, Bernardin Petrić.

Senka Čudina, dr. med. specijalista opće medicine, rođena je 28.5.1957. u Splitu, Podstrana, udata je i majka je dvoje djece. Živi s obitelji u Dugom Ratu. Osnovnu školu, a potom gimnaziju prirodoslovno-matematičkog smjera završila u Splitu 1975. godine, a Medicinski fakultet u Zagrebu 1980. godine. Stažirala u Domu zdravlja u Splitu, a potom se zaposlila u ambulanti u Dugom Ratu. Specijalistički ispit obiteljske medicine položila je 1994. godine. Tečaj ultrazvuka na klinici Merkur pod vodstvom prof. dr. sc. Drinković položila je 1995. godine.
Gotovo cijeli radi vijek od 40 godina odradila je u ambulanti u Dugom Ratu, prvo u zdravstvenoj stanici Bogoslav Kadić, potom pri Domu zdravlja Omiš, a od 1998. godine kao zakupac te zatim kao koncesionar ambulante obiteljske medicine do umirovljenja 2020. Cjeloživotno se usavršavala na brojnim seminarima i kongresima u RH, kao i na međunarodnim kongresima WONCA. Uz redovni posao imala je i status lječnika mentora i ovlaštenje za liječnike pripravnike - stažiste uputiti u posao.
Sudjelovala je u radu društvenih struktura od početka svog djelovanja. Tijekom 80-tih bila je predsjednik Crvenog križa općine Omiš, obrazovala se za predavača prve pomoći za vozače te održavala predavanja i ispite iz prve pomoći za vozače. Vodila je natjecanja prve pomoći za osnovnoškolce općine Omiš.
Bila je na raspolaganju za stručnu lječničku i psihološka pomoć na početku Domovinskog rata, pripadnicima 114. brigade HV na terenu u Kleku i Svilaju 1991. godine.
Za potrebe Općine Dugi Rat, 17 godina obnašala je dužnost mrtvozornika. Sudjelovala je u radu stranke HKDU. Bila je vijećnik Općine Dugi Rat u dva mandata, a u polovini prvog vijećničkog mandata obnašala je dužnost predsjednika Vijeća općine Dugi Rat. Otkad je otišla iz svoje ambulante u mirovinu, naravno da Senka ne miruje. Uživa u okružju svoje šire obitelji, koja je prije par mjeseci dobila i svog najmlađeg člana, Senkinog malog unučića Vitu! Baka servis je otad u punom pogonu... 
 

Pripreme za masovno cijepljenje u Splitu

Počele su pripreme za masovno cijepljenje i u Splitu. Ono će se provoditi u Spaladium areni, a ovih dana počele su pripreme za to, piše Dalmacija Danas. Spaladium arena bi u funkciji trebala biti već početkom ožujka.
- “Pripremamo se za masovno cijepljenje, ali ne znamo još hoće li početi od 1. ožujka, s obzirom na količine cjepiva, pa ćemo onda vidjeti. Već smo u pripremama, između 1. i 15. ožujka će biti spremna Arena, a ovisno o dozama cjepiva ćemo početi”, potvrdila je dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ.
Prvo će se cijepiti, dobro, nakon viđenijih hdz-ovaca, prioritetne skupine građana, a potom će se cijepiti i ostali građani. Podsjetimo, Zagreb je već počeo s masovnim cijepljenjem građana, koji su ovih dana u nepreglednim redovima čekali svoju dozu.
 

Kontroverzni stožer malo olabavio mjere

Premijer i kontroverzni stožer CZ popustili su malo stroge epidemiloške mjere koje će, ako se stanje s Covid-19 ne pogorša, vrijediti do kraja veljače. Od 15.02. dopušta se isporuke pića, hrane, pića i slastica iz ugostiteljskih objekata, ali samo za preuzimanje, bez ulaska u objekt i zadržavanja na terasi. Napokon su talib.. došli pameti pa se otvaraju teretane, bazeni i fitness centri uz pridržavanje epidemioloških mjera, pa dječje igraonice, škole stranih jezika (ovisno o tome je li poduzeće, obrt ili ustanova? WTF?). Otvaraju se i kladionice, casina i automat klubovi. Ali ne i treniranje u dvoranama i rekreativno bavljenje sportom u dvoranama za sve. Pa vi nađite tu neki smisao.
 

Hodanjem do zdravlja

HZJZ je osim cjepiva za covid, u sklopu projekta 'Živjeti zdravo' dostavio lokalnim tijelima sredstva za opremu i označavanje hodaće staze koje će do proljeća biti implementirane diljem Hrvatske za redovitu provedbu aktivnosti Hodanjem do zdravlja. Na taj način građanima će biti omogućeno da se uključe, ako još nisu, u redovito i organizirano grupno hodanje uz stručno vodstvo. Nastavlja se tako promovirati hodanje kao iznimno zdrav i učinkovit oblik tjelesne aktivnosti, a ujedno jačati svijest i motivirati tjelesno neaktivno stanovništvo da stvara zdrave životne navike kako bi preventivno štitili svoje zdravlje. Lokalne radne skupine odabrale su dvadeset i jednu hodaću stazu, samo jednu po svakoj županiji, a odabirom sprava za vježbanje, stalaka za bicikle i klupa za dojilje, hodaće staze prilagođene su pripadnicima svih dobnih skupina. O zdravlju se treba brinuti od najranije dobi, a kako bi se stvorili preduvjeti da tjelesno aktivno dijete odraste u tjelesno aktivnu odraslu osobu, važno je njegovati redovite zdrave navike poput hodanja.
Za one koji se pitaju zašto baš hodanje, treba naglasiti činjenicu da je to iznimno važna, a ujedno i najpodcjenjenija tjelesna aktivnost. Mnogobrojne su prednosti hodanja jer ono ne zahtijeva posebne vještine i specijaliziranu opremu te je jednostavno za provedbu i dostupno svima. Udobna obuća, malo dobre volje i slobodnog vremena bit će za početak posve dovoljno i prihvatljivo za svakoga, pa tako i za osobe s prekomjernom tjelesnom masom, kojima će ovo biti idealan izbor tjelesne aktivnosti na putu mijenjanja životnih navika.