U subotu 14.4. ujutro 500-tinjak ljubitelja prirode i aktivnog života okupilo se u starom selu Jesenice i na ostalim startnim mjestima 8. Jesenice trekinga, već legendarne sportske manifestacije koja privlači sve više ljubitelje trail trčanja u općinu Dugi Rat. Na velikoj stazi (35 km) slavili su i pobjedničke gunge osvojili Ante Pešić Golub (4:09:49) i Zrinka Deur Šarić (6:25:48), srednju stazu (25 km) najbrže su svladali Ivan Želalić Zela (3:24:51) i Eva Tušar Suhadolc (3:25:54), dok su na maloj stazi (11 km) pobjednici bili Boško Novaković (1:06:00) i Vera Mekinić (1:30:46). Čestitamo svim sudionicima trekinga, a pogotovo pobjednicima te organizatorima utrke čija se marljiva ekipa volontera itekako potrudila da sve prije, za vrijeme i poslije utrke bude baš kako treba. Izostala je samo velika večernja jesenička fešta uokolo Blagajne, a tko zna, ako su se umorili, možda se dogodine fešta može organizirati i na nadmorskoj visini 0, eto malo za promjenu, recimo na plaži u Dugom Ratu?  Kompletne rezultate možete vidjeti ovdje. Iduća utrka Dalmatinske treking lige je čuveni Mosor Grebbening.
 

8. Jesenice treking

Dragi ljubitelji prirode i aktivnog života, u subotu 14.4. će se održati 8. Jesenice treking, legendarna manifestacija koja već godinama okuplja više stotina ljubitelja prirode i trail trčanja. I ove godine Jesenice treking se odvija u sklopu Dalmatinske trail lige. Tri su dužinske kategorije: mala 9 km, srednja 22 km i velika 33 km. Start i cilj male staze je u starom selu Jesenice. Kako bi vam pokazali još neotkrivene staze iz drevne Poljičke republike organizatori su odlučili da vas do starta srednje i velike kategorije prevezu autobusima. Autobusi na dan utrke polaze ispred osnovne škole Jesenice na Oriju u 7:30. Tamo ćete moći i parkirati svoje vozilo. Lokaciju starta ćemo objaviti nekoliko dana prije utrke tako da će biti moguće doći autom i na sami start. Biti će organiziran transfer od cilja (blagajna Jesenice) do osnovne škole za one koji tamo ostave auto. Ukoliko netko ostavi auto na startu, morat će sam do njega. Budite i vi dio ove sportske manifestacije. Prijavite se na vrijeme na poveznici ili u agenciji Cyntus u Dugom Ratu.
 
Još je samo par dana do 8. Jesenice Trekinga, 3. kola Dalmatinske Trail Lige 2018. Sigurni smo da Vas, kao i uvijek, čekaju luda i nezaboravna utrka po stazma poviše starih Jesenica i dalje, te zabava i fešta u Blagajni u večernjim satima. Prijave su i dalje u tijeku, Stotinka je spremna, stoga ne časite ni časa, poručuje Vam Časlav. A i Damir iz loze Ivaniševića, glavni organizator Jesenice Trekinga imao je šta reći ovom prigodom za portal Dalmatinske trail lige (DTL). Odvojite desetak minuta vremena i pročitajte ovo zanimljivo štivo o Jesenice Trekingu, počecima Proljetnog Treking Kupa, sadašnjosti i budućnost DTL-e i još proprilično toga..
 

Tko greben prošao nije, taj utrke vidio nije

Ovogodišnje izdanje Dalmatinske Trail Lige u svom kalendaru ima 10 utrka na 10 predivnih dalmatinskih lokacija. Jedna od najljepših je greben Mosora gdje će se 28. travnja održati 12. izdanje klasika HR traila/trekinga, Mosor Grebbening! Naravno, prije ćemo se družiti u subotu, 14.4. na Jesenice trekkingu.
Ovogodišnji Grebbening Sivonja će svakako opravdati titulu terenski najteže utrke u Hrvatskoj i okolici, jer kakvu titulu dati utrci koja u svojih 37 km dužine ima samo 2% asfalta / betona, a čak 88% poznatog mosorskog krša, uglavnom grebenskom stazom. Jer ako je Velebit tata HR traila/trekinga, onda je Mosor mama koja drži tri ćoše kuće ;-).
Prijave su u tijeku već neko vrijeme i možeti ih obaviti na stotinka.hr. Sve informacije o utrci, dužinama, usponima, terminima, startninama... možete pronaći ovdje. Pozdrav, veseli i zdravi bili..  i vidimo se poslje Jesenice trekinga na 12. Mosor Grebbeningu!
 

Splitski polumaraton 2018.

18. Splitski polumaraton u organizaciji Maraton klub Marjan je manifestacija sportskog i humanitarnog karaktera na kojoj se u ovogodišnjem izdanju od  23.- 25.02.2018. očekuje rekordan broj sudionika, njih oko tri i pol tisuće iz više od 40 zemalja svijeta. Splitski polumaraton je volonterski projekt koji zahvaljujući zaljubljenicima u trčanje danas okuplja rekordan broj sudionika i od velikog je značaja za turistički razvoj Splita. Splitski polumaraton već drugu godinu daje podršku svjetskoj borbi protiv dječje paralize te u suradnji Rotary klubom Kaštela i Odborom za Rotary zakladu Rotary Districta 1913 Hrvatske organizira humanitarnu END POLIO utrku na 5 kilometara.  Po 30 kuna od svake uplaćene startnine za ovu utrku Splitski polumaraton će uplatiti u Rotary PolioPlus zakladu za borbu protiv dječje paralize. Sudjelovanjem u utrkama, najmlađima želimo pružiti priliku za razvoj natjecateljskog duha i ljubavi prema sportu te istaknuti važnost solidarnosti i brige za bolesne i potrebite od najranije dobi.
 

Strka trail liga: Golub najbrže preletio stazu

Počela je Strka trail liga. U Naklicama je skoro 200 natjecatelja  iznenadio i organizatore i stanovnike malog Poljičkog mjesta. Bilo je tu od ozbiljnih natjecatelja, preko malo manje spremnih rekreativaca do onih koji su se u trailu odlučili iskušati po prvi put. Trail je oblik trčanja ili hodanja koji se održava u prirodi, na prirodnim terenima, a ovom ligom trail klub iz Mravinaca je odlučio natjecatelje provesti kroz neke nove zanimljive lokacije, a u jednom kolu pružiti im iskustvo i noćnog trčanja. Staza duga 6,5 km vodila je kružno od centra Naklica uz prekrasan pogled na kanjon Cetine, penjala se preko Stomorice i crkvice Gospe od Sniga, sve do idiličnog sela Truše i natrag preko potočića i mostića završavala opet u Naklicama. Najbržem Anti Pešiću Golubu za otrčati stazu trebalo je svega 29 minuta i 38 sekundi, dok je najbrža žena Lucija Križanac to odradila za 42 minute i 50 sekundi. 2. kolo lige održati će se u subotu, 13. siječnja na bunarima Rajčice u Niskom.
 
U organizaciji Trail i treking kluba “STrka” iz Mravinaca, četvrtu se godinu organizira “STrkina” trail liga. Liga se održava početkom godine, kada na kalendaru nema puno sličnih događanja, piše Slobodna Dalmacija. Prvo kolo počinje već 6. siječnja u 10 sati u Naklicama. Liga će imati ukupno šest kola koja će se održavati šest subota zaredom. Osim za one koji već trče trail utrke, liga je idealna i za početnike koji se žele okušati u trail trčanju budući da staze nisu prezahtjevne. Za one koji nisu upoznati, trail trčanje podrazumijeva kretanje (trčanje, hodanje) prirodnim terenima (planinarske staze, makadami, kolni putovi, kaldrme). Dužine su od četiri do sedam kilometara, potpuno označene i mogu se proći i hodajući za oko jedan sat, a startnina za pojedinu utrku je deset kuna. Jedan od ciljeva lige je pokazati ljudima skrivene, ali prekrasne kutke Poljica i okolice koji imaju zanimljivu priču, kao što su bunari ili staze koje povezuju stara, napuštena zamosorska sela, poručuju organizatori. Također, liga ima humanitarni karakter.
 
U finalni dvoboj nadaleko poznatog balotaškog turnira u starim Jesenicama ušli su stari i novi kralj bakelita. Najbolji u 2016. Hrvoje Milavić je bio uspješniji od Marijana Botice, novog nositelja ove prestižne "krune“ u vidu titule najboljeg balotaša regije za 2017. Botica je u zjog ušao sa Igorom Žuljevićem i Jurom Jukom Radmanom, dok je Hrvoje Milavić igrao sa Tonćem Jerićem i Ivanom Šuškom Niperom Ćutom. Nakon prva dva seta rezultat je bio izjednačen da bi Milavićevi momci u sklopu trećeg, neizvijesnog, seta pobijedili sa 16:13 i veliko slavlje moglo je početi. Slavlje koje je trajalo do dugo u noć, u sklopu tradicionalne velike fešte o balota, ića, a bome i pića, po kojoj su Jesenice i ekskluzivne završne večere u Romea Tomaša na široko i daleko poznate. Sada nas očekuje konačni balotaški ranking na kraju sezone i velika priča o novom kralju balota, o njegovom načinu pripreme za utakmice, vitaminizaciji i supstancama (po tome se najviše razlikuje od svih dosadašnjih nositelja ove titule) koje koristi kako bi dvoboje dočekao što spremniji, piše u događaje sa zjoga izvrsno upućeni novinari portala DalmacijaBalote.com.
 
U povodu blagdana Sv. Nikole, nebeskog zaštitnika putnika, pomoraca, brodara, koji je i nebeski zaštitnik stanovnika naše najveće luke privatnih brodara, Krila Jesenice, u tamnošnjem Klubu mladeži po hladnom vremenu su održana sportska nadmetanja u malom nogometu i balotama njemu u čast. Pred velikim brojem navijača u završnici su se sastali stari rivali, ekipe Bajnice i Dica Orija, a rezultatom 4:O pobijedila ja ekipa Bajnice. U balotaškom dijelu turnira u završnici su se u istom zjogu našli balotaši BK Jesenice, za koje su nastupili Ante Tomaš Urjam, Romeo Tomaš, Ivan Jukić – Lovkić i Marko Putnik, te ekipa Keča  u kojoj su igrali Jure Kapić, Radoslav Klarić i Ante Grubiša. Balotaši BK Jesenice pobjedili su rezultatom 2:0. U oba susreta finalistima je pripala novčana nagrada i pehar, a susrete je maestralno najavio, komenirao i vodio Nikola "ceremonijalmajstor" Lozić.
 

PD Imber zove zainteresirane u Planinarsku školu

Dragi budući planinari, planinarsko društvo "Imber" Omiš organizira 8. Opću planinarsku školu koja će početi u 12.10.2017. Predavanja će se održavati četvrtkom navečer, a vikendi su rezervirani za izlete po obližnim planinama i primjenu stečenih znanja. Voditelji škole su Leo Lelas i Zvonimir Kujundžić. Pridružite im se, postanite planinar! Za sve ostale informacije slobodno se javite na mail: info @ pdimber.com ili na mob: 095 574 92 86 (Leo).