Krenuo splitski metro, vozit svakih 20 minuta

Prva vožnja gradskim vlakom u Splitu od Kopilice do Trajektne luke startat će u utorak, 11. lipnja 2019. godine u 10:11 sati, objavili su iz Banovine. Kako piše Slobodna Dalmacija, metro će Gradsku luku povezivati s Kopilicom i obrnuto, a svaka vožnja trajat će po četiri minute. Ukop podzemne željeznice izgrađen je pred više od 35 godina u dužini od 2 km. Radilo se tada o vizionarskom projektu koji je trebao inicirati ostvarenje mnogo ambicioznijeg plana o splitskom metrou, a koji u Lijepoj Našoj još uvijek čeka to ostvarenje.
Jednog lijepog dana rješenje bi trebalo uključiti prigradsku željeznicu koja bi trebala biti dvokolosiječna, elektrificirana i prometovati na relaciji Split (željeznički kolodvor), Solin, Kaštela, Zračna luka do Trogira. Svakih nekoliko kilometara trebala bi biti stajališna postaja, a spomenutom dionicom bi prometovali moderni električni vlakovi, kakvi prometuju diljem Europe u gradovima koji imaju izgrađen metro.
No vratimo se mi u sadašnjost, u vrijeme svakodnevnih cestovnih gužvi po Gradu, kad ne možeš doći do Gradske luke, a gužvetine od Trogira i Omiša prema Gradu i obrnuto da i ne spominjemo. Splitski metro će voziti svakih 20 minuta, a karta košta 11 kuna i vrijedit će i za autobuse "Prometa", za prvu zonu. Eto, od sutra Split neće više biti jedini grad na svijetu koji ima izgrađen metro, a kojeg ne koristi. Eppur si mouve! (Ipak se kreće.)

MB