Tjelovježba kao način života

trčanjeHrvatska po svojim sportašima i sportskim uspjesima može biti primjer mnogim državama svijeta. Zasigurno se to odnosi i na navijače, pogotovo u doba natjecanja kada cijela nacija diše kao jedan, dobro, osim onih nekoliko aferaških sportskih novinara.. Ali, koliko zapravo mi volimo sport ili bolje rečeno koliko sami u njemu sudjelujemo? Za početak je dovoljno spomenuti da većina građana i nije u zadovoljavajućoj tjelesnoj kondiciji. Radije gledamo sport putem televizora nego da se sami njime bavimo, što većina nas radi. Drugi i odu na stadion, dvoranu pogledati utakmicu, dok se za treće može reći da su zagriženi sportaši, ali samo preko "tiketa" iz kladionice i teleteksta. Nažalost, samo malom broju građana sport ili rekreacija istinski znači tjelovježbu, zdravu naviku i način života ...

REKREACIJA

Tjelovježba kao način života

Izvor: rekreacija.hr

A koliko je to iznenađujući mali broj, govori podatak da se u Hrvatskoj niti 10 posto stanovništva bavi nekim oblikom rekreacije. Ako pogledamo razvijene zemlje gdje je prosjek preko 50 posto onda u tom dijelu i nismo za primjer, bar pozitivni.

plivanjeA zašto bi trebali promjeniti svoje navike? Pa, prije svega zato što živjeti zdravim životom znači baviti se tjelesnom aktivnošću. Vježbanje bi trebalo biti jedna od stvari koje radimo svakodnevno, poput tuširanja ili pranja zubi, ali prije svega trebali bi provjeriti svoje zdravlje, što se naročito odnosi na osobe koje su dugi niz godina bile tjelesno neaktive.

Često se događa da na početku vježbanja pokušavaju nadoknaditi propušteno, pa se od silne želje preforsiraju i gube volju za daljnjim radom. Stoga je jako bitan posjet svome liječniku koji može procjeniti vaše tjelesno stanje i pomoći vam u odluci koja bi vam rekreacija najbolje odgovarala.

Sama riječ rekreacija dolazi od latinske riječi recreare što znači oporaviti se, odnosno, oživiti, osvježiti, razonoditi, zabaviti se, a jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih rekreativnih vježbi zasigurno su aerobne vježbe.

Aerobne vježbe uzrokuju rad srca i pluća na većoj razini te opskrbljuju mišiće kisikom, dok tijekom vremena povećavaju efikasnost i obnavljaju kardiovaskularni sustav.  Primjeri aerobnih vježbi su: brzo hodanje, trčanje, plivanje, biciklizam, plesovi, a postoje i druge mogućnosti poput joge, pilatesa, gimnastike...

rekreacija

U svakom slučaju, koji god vid rekreacije izabral, koristi za vaše zdravlje su višestruke: jača srce i pluća, snizuje krvni tlak, pomaže u sprečavanju dijabetesa, ojačava kosti usporavajući proces osteoporoze, lakše se krećete i samim tim ste fleksibilniji, pomaže u održavanju tjelesne težine, bolje spavate, pospješuje probavu, doprinosi dobrom održavanju mentalnog zdravlja i naposljetku poboljšava izgled i samopouzdanje.

Nije na odmet spomenuti i da je sport pokretač određenih ekonomskih procesa, od proizvodnje opreme, organiziranja sportskih susreta, ugostiteljstva pa sve do marketinških aktivnosti, a koliko se prepoznaje sport i rekreacija kao vrijeme za odmor, zabavu i kontakte govori i činjenica da sportski centri sve više postaju mjesto susreta ljudi.

aerobik

Povezani članci

Who's Online

We have 155 guests and no members online