Otkad se manifestacija Tjedan restorana počela odvijati u Hrvatskoj, otvorila nam se lijepa prilika da posjećujemo neke od restorana u koje možda ne bi inače zalazili. Pristupačna cijena menija s tri slijeda jela za 100 kuna po osobi, ponegdje i uz uključenu čašu vina, zaintrigirala je i najokorjelije gastroljupce. Dva puta godišnje možemo uživati u ovim gastro događanjima, na jesen, te ovih dana, točnije od 10.-19. ožujka, tijekom proljetnog izdanja Tjedan restorana. Brojni restorani odazvali su se ovoj akciji namjenjenoj prije svega domaćem gostu, od nama najbližih gastronomskih uzdanica to je restoran Kaštil Slanica put Radmanovih Mlinica i pizzerija Conlemani - Le Meridien Lav u Podstrani. Proljetno izdanje Tjedna restorana zainteresirani sigurno neće propustiti. Akciji su se odazvali i restorani Del Posto Restaurant & Wine Bar u Baškoj Vodi, restoran Stalla u Kaštel Starom, te splitski restorani Bajamonti, Mala Kavana, Oyster & Sushi Bar Bota Šare, restoran hotela Fanat te Split fine dining since 1921. u Hotelu Park. Rezervacije počinju 03.03. Dobar Vam tek i živjeli!
 
Iz Udruženja obrtnika Split pozivaju sve zainteresirane ugostiteljske i turističke djelatnike da dođu na potpuno besplatne radionice koje će se održati u ponedjeljak i utorak (13. i 14. ožujka 2017.g.), u hotelu Bellevue u Splitu. Radionice su dakle, otvorenog tipa, a renomirani predavači prenijet će vam svoje znanje o kavi (Ante Bikić), vinu (Andro Jeličić), pivu (Mario Bilankov i Mario Cvitković), aperitivima i digestivima (Jure Andrijašević) te ćete moći čuti više i o Splitu i dalmatinskoj privredi kroz povijest (dr.sc. Josip Belamarić i dr. Vedran Barbarić).
 

Valentinovo: Dan zaljubljenih u Kaštil Slanici

Ako šesni buket, topli zagrljaj i vatreni poljubac ipak ne budu dovoljni (za one koji su nešto gaadno zgrješili :-), gdje u zadnji čas izvesti najdražu ili bar zakonitu za Valentinovo? Provedite Valentinovo u romantičnom ambijentu, pozvaju Vas iz restorana "Kaštil Slanica". Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme i budite dio najboljeg valentinovskog provoda u okolici uz prigodni menu i glazbu uživo. A menu je stvarno zanimljiv i mamiti će i nepce onih koji nisu (trenutno) zaljubljeni. Za predjelo birajte između plata "Dalmatina" (pršut, sir, panceta), pohanih cetinskih žaba sa tartar umakom, plate "Volin more" (carpaccio od tune, salata od hobotnice, riblja pašteta). Glavno jelo izaberite između ponuđenog: biftek tagliata s parmezanom na rukoli, pureći odrezak "Kaštil Slanica", filet tune na žaru sa mediteranskim biljem, a u slatkom odjeljku vas čeka teško odluka. Čokoladna torta ili rožata ili pak "Valentinovo" palačinke. I sve to za 160 kn po osobi. Nazovite kulinarske meštre s Cetine na telefone 021/ 862 238 i 099 314 6220 i dođite uživati s svojom voljnom/im. Jer, kao što kaže mudra narodna poslovica.. ljubav na usta ulazi..
 

Vikend restorana uoči Valentinova

Ove godine će se prvi put organizirati manifestacija splitskih restorana nazvana Vikend restorana uoči Valentinova. Zaljubljeni ili oni zaljubljeni u gastronomiju imat će priliku 10., 11. i 12. veljače uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi nekoliko poznatih splitskih restorana i to po odličnim cijenama od 99 do 119 kuna po osobi. Večera ili ručak u tri slijeda koju će osmisliti talentirani chefovi poznatih splitskih kuhinja, približit će svima umjetnost izvlačenja najboljeg iz onog što priroda nudi. U manifestaciju su se uključili slijedeći restorani: Oyster&Sushi Bar Bota, Kadena, Hotel Park, Fine Dining Restoran Split, Re di Mare, Zrno Soli i Fabrique Pub.
 
U Makarskoj će se od 17. do 19. veljače u hotelu Miramare održati Interregionalni kup kuhara europskih regija IKKER. Uoči kupa, u petak 10. veljače u Gradskom muzeju Makarska, otvoriti će se izložba dijela najveće privatne zbirke kuharica i knjiga o turizmu u Europi, inače vlasništvo Zlatka Puntijara, pod nazivom "Od davnina je Europa uživala u kulturi hrvatskog stola". U tri dana IKKER-a 15 vrhunskih kuhara iz osam različitih zemalja, proći će kroz natjecateljski dio nakon kojeg ćemo saznati ovogodišnjeg pobjednika koji će ponijeti titulu najboljeg kuhara regije. Osim natjecateljskog dijela svi zainteresirani moći će sudjelovati u Master class radionicama, ali i uživati u autohtonim jelima Makarske, Dalmacije, Hrvatske i Makedonije.
 

Jure Karamarko: Michelin i Michelinke

Rovinjski restoran Monte prvi je hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom, prestižnim gastronomskim priznanjem kvalitete. Michelin je u svoj gastronomski vodič prvi put uvrstio Hrvatsku, sa 35 restorana. Monte je dobio jednu zvjezdicu, a 34 restorana iz Dubrovnika, Zagreba i Istre dobili su preporuke, među njima i neki koji su već par godina zatvoreni(sic!), a najbolji hrvatski restoran po ocjeni struke i mnogih, šibenski Pellegrini i njegov chef Rudolf Štefan čudnovato su izostavljeni s popisa preporučenih..

Političari su nam aktivni od kada se proširila vijest da je prvi restoran u hrvatskoj povijesti dobio Michelina. Pripisuju si zasluge mnogi. Gledam sve to i izgleda mi kao nekada kada je Janica osvajala medalje. U zemlji bez skijališta, bez infrastrukture, bez ulaganja, sa tisuće kočničara ona je kao jedan obiteljski projekt zasjala. Došla do vrha, do zvijezda a onda su je svi svojatali. Kao da su je oni stvorili. Ista stvar je i sa ovom gastrpnomskom zvijezdom. Što je to politika poduzela da takvih restorana bude desetak najmanje na Jadranu? Koje je namete ukinula? Koje su olakšice uvedene? Kako da restorani školuju i zadrže najbolje ljude kada oni čim odrade prvu sezonu iza školovanja i skupe dovoljno za kartu za avion i prvu mjesečnu rentu za stan, sjedaju u avion za Dublin. Kako da plate, školuju i zadrže najbolji kadar? Od čega? Od svog profita? Pa gdje je smisao biznisa onda? Da rade za nulu? Za osjećaj? Pa ljudi otvaraju da zarade neki novac, logika je takva i jedina normalna. Pa gdje je onda taj novac koji nedostaje hrvatskim restoraterima da ulažu u razvoj, da ulažu u napredak, da zadržavaju ljude? Gdje je kapital sa kojim će plaćati predavače, seminare, putovanja na predavanja, školovanje osoblja? Gdje je novac sa kojim će renovirati, proširivati sadržaje, činiti ponudu bogatom, uzimati najbolje kuhare, ulagati u marketing, promociju? Gdje je kapital koji je potreban jednom restoranu da bi neometano krčio put prema Michelinu, prema prvoj, drugoj i tko zna kojoj zvijezdi?
 

Tjedan dobre hrane

U Tjednu smo dobre hrane i evo nove prilike da ponovno uživavamo u specijalnim i pristupačnim menijima ponajboljih hrvatskih restorana u periodu od 5. do 20.11.2016. i to po cijeni od 100 kn te da budemo dio sajmova malih i velikih proizvođača hrane te kulinarskih radionica u u City Centeru one Split, 12. i 13.11. na kojem sudjeluju i kulinarski meštri iz restorana Kaštil Slanica put Radmanovih Mlinica. U popularnom restoranu na Cetini u periodu od 07 - 20.11. moći će te uživati u raznolikom izboru jela po promotivnoj cijeni od 100 kn. Rezervirati stol za večeru s najdražom ili s svojom ekipom možete na broj 021 861 783 ili putem e-maila info @ radmanove-mlinice.hr, a na meniju su sljedeće delicije...
 
Restoran "Kaštil Slanica" put Radmanovih mlinica jedini je od lokalnih restorana koji se odazvao akciji Tjedan restorana namjenjenoj prije svega domaćem gostu a kojom se promiče restoraterstvo i gastronomija te navika posjeta restoranima. U ovom jesenskom terminu (akcija se održava i u proljetnom terminu) svi zainteresirani 'gastroljupci' imaju priliku uživati u nekom od pomno odabranih menija više cjenovne kategorije po promotivnoj cijeni od 100 kuna. Akcija završava u nedjelju, 16.10. pa ne zaboravite izvesti najdražu ili ekipu u popularni restoran na Cetini na druženje i uživanje u predjelu (Omiška juha sa sirom, Dalmatinska zakuska /pršut, panceta, sir, masline/, Crni rižot od sipe), glavnom jelu (Biftek tagliata s parmezanom, rikulom i pekarskim krumpirom, Omiška pašticada s domaćim njokima, Pohane žabe s tartar umakom) i desertu (Rožata, Semifredo, Palačinka Kaštil Slanica s preljevom od šumskog voća) po izboru te čaši vina. Stol se u Kaštel Slanici može rezervirati pozivom na telefon 021 861 783.
 

Tjedan restorana: Najukusniji tjedan u godini

Otkad se manifestacija Tjedan restorana počela odvijati u Hrvatskoj, otvorila nam se lijepa prilika da posjećujemo neke od restorana u koje možda ne bi inače zalazili. Pristupačna cijena menija s tri slijeda jela za 100 kuna (ponegdje, kao u Kaštil Slanici, i uz uključenu čašu vina) po osobi zaintrigirala je i najokorjelije gastroljupce. Dva puta godišnje možemo uživati u ovim gastro događanjima, na proljeće, te ovih dana, točnije od 7.-16. listopada, tijekom jesenskog izdanja Tjedan restorana u 2016. godini. Brojni restorani odazvali su se ovoj akciji namjenjenoj prije svega domaćem gostu, no od nama najbližih gastronomskih uzdanica to je samo restoran Kaštil Slanica. Šteta što se ovoj akciji nisu odazvali (ili nisu prihvaćeni) naši popularni restorani poput Bracere, Gold Code-a, Joskana, Mila, Gusarske konobe,.. No, eto, izgleda da ljetni san pun fureštih gostiju koji ne pitaju za cijenu u našim restoraterima još uvijek traje.. iako kišom praćena dosadna jesen već stidljivo kuca na vrata.. Tjedan restorana održati će se od 7. do 16. listopada i zainteresirani sigurno neće propustiti najukusnij tjedan u godini. Akciji su se odazvali restorani Kaštil Slanica, Del Posto Restaurant & Wine Bar u Baškoj Vodi, restoran Stalla u Kaštel Starom, te splitski restorani Caper (Radisson Blu Resort), De Belly, Oyster & Sushi Bar Bota Šare, te Split fine dining since 1921. u Hotelu Park. Rezervacije su počele 30.09. pa preporučavamo da rezervirajte svoje mjesto na vrijeme. Dobar Vam tek i živjeli!
 

Kuharski meštar carvinga iz Kostanja

Od ananasa on pravi ptice, od banane čini dupine, od balancane pingvine, jabuke pretvara labudove, od lubenice rezbari slike, aplicira razne motive na pjatance pune fine dalmatinske spize, aranžira košare za voćnu salatu, od mrkve i krumpira pravi palme, brodove, bubamare... Slobodna Dalmacija i kamera Ante Čizmića donosi zanimljivu foto-priču o Anti Matijeviću, kuharskom meštru iz Kostanja, koji je usavršio vještinu carvinga, vještinu rezbarenje voća i povrća čiji počeci datiraju još prije 700 godina u drevnom Siamu (današnjem Tajlandu) i koji je svoju vještinu dekoriranja hrane i pravljenja maštovitih skulptura od namirnica prikazivao ispočetka u krugu obitelji i prijatelja, a potom i na poslu dekoriranja svečanih stolova za vjenčanja i druge svečane prigode..