Stranka Pametno predstavila je u utorak građanima svoj program za pametan Split u punoj dvorani Beton kina Multimedijalnog kulturnog centra. Stručnjaci iz različitih područja predstavili su šest modula: pametnu upravu, pametno življenje, pametnu pokretljivost, pametne ljude, pametnu ekonomiju i pametnu okolinu. Naglasak cijeloga programa je na ljudima i kvaliteti njihovog življenja u Splitu, što program stranke Pametno razlikuje od većine onih koji sada govore samo o tehnološkim rješenjima u pametnim gradovima. Na tribini se moglo čuti kako će Pametno riješiti probleme s prometom, kako će uprava grada isključivo služiti građanima i interesima grada, kako će podići kvalitetu života u svim kotarevima i za sve generacije u njima, od male djece, do starijih sugrađana... Također, naglasak programa je stavljen na obrazovanje svih generacija, s ciljem da Split postane grad s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj. Posebna pažnja u programu je stavljena i na osobe s invaliditetom i dostupnost gradskih sadržaja za njih te na djecu s teškoćama u razvoju i kako im poboljšati medicinske i druge usluge..
 
Nije tajna da Split ima "najzanimljiviju" predizbornu kampanju za lokalne izbore. Svašta je tu već izgovoreno, svašta se već "dogodilo", a najzanimljivije nam tek predstoji u idućih 20-ak dana kampanje. Nova TV donosi sučeljavanje ključnih kandidata za gradonačelnika Splita. U srijedu, 27. travnja u 11 sati će se uživo prenositi na portalu DNEVNIK.hr, a u četvrtak, 27. travnja, ispred mikrofona Mislava Bage i Andrije Jarka na Nova TV kanalu sučelit će se Marijana Puljak, kandidatkinja Pametnog, Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara i HGS-ov kandidat Željko Kerum. Istraživanje Nove TV provedeno u ožujku pokazalo je da ovaj četverac ima najveću šanse za prolaz u drugi krug izbora u Splitu. Istraživanje Nove TV je pokazalo da većina Splićana smatra da se u 4 godine od posljednjih izbora u Splitu stanje pogoršalo. Kako ga kandidati planiraju poboljšati, pratite uživo u sučeljavanjima..
 

Pametnim semaforima do 40 posto boljeg prometa u Splitu

Gužve u prometu te nedostatak parkirališnih mjesta jedan su od glavnih problema današnjeg Splita, o kojima se godinama govori u izbornim kampanjama, ali se ništa ne rješava nakon izbora. Stranka Pametno planira tome stati na kraj i početi s nekoliko manjih intervencija u postojeći promet, s kojima se protočnost prometa može povećati i do 40 posto, ali paralelno izraditi i prometnu studiju, koja će definirati sve probleme Splita i njihovo rješavanje, kao i dugoročno planiranje prometa u gradu. - Već sami sebi, pa vjerojatno i građanima, zvučimo kao 'štreberi' jer stalno ponavljamo da treba – planirati, planirati, planirati. No, ne govorimo to bez veze. Bez strateškog planiranja, vrlo brzo dođete do velikih problema, što u prometu Splita već vidimo. Ipak, dobar dio toga se može riješiti vrlo brzo, a za neke probleme će trebati više volje, znanja i vremena. Mi sve to imamo i sigurno ćemo to i provesti – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita. Napomenula je kako neka rješenja već i sami građani nameću gradu. Primjer za to vidimo s ljudima koji dolaze iz udaljenijih gradova, kao što su Makarska, Imotski, Ploče… i ostavljaju svoje automobile na parkiralištu oko groblja i dalje koriste javni ili taksi prijevoz. Takav koncept će Pametno provesti kroz koncept "parkiraj i vozi se“ (Park-and-Ride), s planom nekoliko parkirališta izvan centra grada, gdje bi građani ostavljali svoje automobile i dalje koristili javni gradski prijevoz. Kao pretpostavku takvom planu, Pametno planira unaprijediti javni gradski prijevoz: nabavkom novih autobusa iz ušteda i EU fondova, jeftinijom gradskom kartom za korisnike u Splitu, uvođenje informacija o dolascima autobusa za građane..
 

Stranka Pametno predstavila program za razvoj Splita

Stranka Pametno prva je politička stranka u Hrvatskoj, koja je osmislila program pametnoga grada prije četiri godine upravo za Split i time 'udarila temelje' mnogima u Hrvatskoj koji danas govore o tome. Pametno je danas javnosti predstavilo novi, još detaljniji program za razvoj Splita u idućem mandatu. Program, za razliku od ostalih stranaka, promatra svakodnevni život i razvoj urbanih središta kroz šest pažljivo odabranih modula: pametni ljudi, pametno življenje, pametna okolina, pametna pokretljivost, pametna ekonomija i pametna uprava. Time se program razlikuje od ostalih, koji grad promatraju isključivo kao građevinsko poduzeće i pričaju o dizalicama i zgradama, dok program Pametno stavlja ljude u prvi plan i kreira kvalitetno življenje za sve generacije, od djece do starije dobi. - Prvi korak u upravljanju gradom počet ćemo svakako izradom strategije razvoja grada, o kojoj pričamo već godinama, ali gradske vlasti nisu imale sluha. Ne možemo više dozvoliti da se Split razvija stihijski i da gubimo vrijeme, moramo točno znati što je najbolje za grad, njegove stanovnike i kako će naš grad izgledati i za pet, 10 ili 15 godina – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita. Predstavljajući pametnu buduću upravu Splita, Puljak je naglasila da je osnovni smisao gradske uprave da služi građanima, tvrtkama i gostima grada, a ne samoj sebi. Kako bi to postigli, u stranci Pametno planiraju racionalizirati javnu upravu, smanjiti broj zaposlenih kroz prirodan odljev, ali i uvesti nagrađivanje odgovornih i aktivnih zaposlenika te privući najbolje stručnjake. U programu je i niz mjera kojima će se omogućiti građanima direktna kontrola javne uprave, kao i sudjelovanje u planiranju aktivnosti grada..
 
Stranka Pametno pozivamo vas na predstavljanje svog izbornog programa i na javnu tribinu "Vratimo Splitu budućnost!", koja će se održati u utorak, 25. travnja 2017. godine u Domu mladih (MKC) - Beton kino, (Ulica slobode 28, Split) u 19 sati. Ovo je program o pametnom gradu kojeg će ostvariti u Splitu. Marijana Puljak, kandidatkinja za gradonačelnicu, zajedno sa svojim suradnicima, predstavit će svoj program za Split. Viziju grada u kojem mladi ostaju, a ne odlaze, u kojem je administracija brza i učinkovita, u kojem su građani prioritet baš u svim područjima. Srcem i idejama za Split! I, naravno, za okolicu :-)). Ne propustite priliku, Split više nema vremena, vratimo mu budućnost zajedno. Dođite, pitajte, komentirajte, pozovite svoje prijatelje. Vidimo se u utorak u 19 sati :)
 
Iz stranke Pametno su odaslali sljdeću poruku glede manifestacije San Sustipanske noći koja odjedanput nekima.. smeta. Kako se bliži dan lokalnih izbora, tako smo svjedoci svakakvih pokušaja privlačenja pažnje u gradu Splitu, a posljednji stiže iz Gradskoga kotara Meje, kojima odjednom smeta manifestacija San Sustipanske noći. Razlog koji navode je bizaran, a svakako i licemjeran - u GK Meje odjednom su zavapili zbog mira mrtvih, pokopanih na Sustipanu prije više stoljeća. Zanimljivo kako predstavnicima istoga kotara nije smetalo održavanje istih glazbenih događaja, na istome mjestu, niti jednom do ovih lokalnih izbora. - Uistinu je postalo nakaradno tko se sve i s kojim argumentima danas bori za tzv. kulturne vrijednosti, a ispod toga celofana lako je prozreti da se radi isključivo o borbi za svoju ideologiju i politiku. Tim više što se uvijek izabere i prigodan trenutak, a ovoga puta to su lokalni izbori. Sramota je u koje bi nas stoljeće neki vratili, samo da im to omogućimo. Ali, nećemo im dopustiti takvo što - istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu grada Splita. Puljak je poručila svim političarima da se kane kulture i prepuste je kulturnjacima te dane nameću kulturi svoju političku stranku i ideologiju.
 
Stranka Pametno najavila je u srijedu da će pozvati građane na prosvjede nastave li HDZ i Željko Kerum s dodjelom višegodišnjih koncesija na plaže svojoj rodbini i prijateljima. Nakon sramotne odluke o dodjeli plaže Zlatni rat u Bolu fantomskoj tvrtki, čije veze dovode do samih političkih aktera u priči, Pametno podsjeća da su jednako dodijeljene i koncesije na plažama Kašjuni i Bene u Splitu, navodi se u priopćenju te stranke. Očito pojedini političari koriste svoje pozicije vlasti do zadnjega trenutka, kako bi sebi i svojima dodijelili javna dobra, poput plaža, koje bi trebale pripadati isključivo građanima. Naravno, i ovaj put dodjelu ne prate ni kriteriji ni planovi niti društvena korist, kaže se u priopćenju. - Nećemo dopustiti pretvaranje plaža u predmet političke trgovine i daljnju dodjelu koncesija rodbini, stranačkim prijateljima ili donatorima. Plaže pripadaju građanima i tako će i ostati. - istaknula je predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Marijana Puljak. Zlatni rat u Bolu jedna je od najpoznatijih hrvatskih plaža i žalosno je s kojom arogancijom su tu plažu HDZ i HGS u Splitsko - dalmatinskoj županiji "prodali" tvrtki koja ne bilježi nikakve poslovne rezultate ni zaposlene. To je zadnji udarac "po babi i po stričevima" i kap koja je prelila čašu, poručuje Puljak u priopćenju.
 
Mostov kandidat za gradonačelnika Splita Robert Pauletić iznenada je u srijedu odustao od utrke za gradonačelnika Splita. Kao glavni razlog naveo je ankete koje ga smještaju tek na četvrto mjesto među kandidatima. Iza Andre Krstulovića Opare (HDZ), Željka Keruma i Marijane Puljak (Pametno), što mu je, kaže, bio dovoljan signal da shvati da vodi unaprijed izgubljenu bitku i da birači očito nisu prepoznali njegovu želju da 'značajno smanji broj zaposlenih u splitskoj gradskoj upravi'. Robert Pauletić demantirao je spekulacije po kojima je od kandidature za gradonačelnika odustao jer se navodno dogovorio s HDZ-om. Iz Mosta poručuju kako bez obzira na Pauletićevo odustajanje nastavljaju s borbom za Split.
 
Projekt "HSP dom svih pravaša" saživio je prvi put u Dugom Ratu. Svi pravaši iz ostalih pravaških stranaka prešli u Hrvatsku stranku prava i izlaze na lokalne izbore samostalno sa svojom listom za vijeće, a imati će i kandidata za načelnika općine. U nedjelju je održan izborni zbor Hrvatske stranke prva za Dugi Rat na kojem je za predsjednika izabran Zvonimir Tomaš. Dopredsjednici su Tomislav Vojnović i Pere Vuković. Tajnik je Marino Klarić, dok je za rizničara izabran Duje Bilanović. Izvršni odbor podružnice Dugi Rat još čine Tomislav Tokić, Meri Čopac, Stipe Miljak i Jure Tomaš. Nova poletna pravaška ekipa spremna je na nove izazove na lokalnim izborima u svibnju, na kojima će HSP u općini Dugi Rat biti nezaobilazan politički čimbenik.
 

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, stranka Pametno organizira vikend pametnog življenja – Zdravo, Splite :). Pridružite se pametnom vježbanju, u subotu 8.4. u 17 sati u parku Zvončac. Obucite se sportski, ponesite prostirku, dobru volju, vježbajte i družite se s aktivnim građanima. Na raspolaganju će vam biti fizioterapeut i psiholog od kojih ćete dobiti stručne odgovore na sva svoja pitanja. Akcijom se želi ukazati na potrebu da fizička aktivnost bude dostupna svim građanima, kroz sve faze životnog ciklusa, kao odličan način prevencije brojnih psihofizičkih bolesti i stanja. Pametno bicikliranje priprema se u nedjelju 9.4. U 16 sati kreće se od Marjanskih vrata do Bena. Na zajedničkom druženju saznajte zašto je nama, kao stranci, važno zdravlje i što namjeravamo napraviti da Split bude grad zdravih i pametnih građana.
 
U omiškom hotelu "Plaža" u utorka se na predizbornom skupu Omiškog HDZ-a, povodom 27. obljetnice njegovog osnivanja, predstavio se gradonačelnički kandidat Jure Šaban Stanić kojeg je pred Omišanima i Poljičanima došlo podržati i jako izaslanstvo HDZ-a predvođeno Goranom Jandrokovićem, Zlatkom Ževrnjom, Antom Sanaderom, Ivanom Škaričićem, Josipom Banovićem, piše Dalmacija Danas. Skup je otvorila klapa Contra hrvatskom himnom, a potom je odana minuta šutnje prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu. Ivan Škaričić je bio prvi govornik. – Omiš je utvrda HDZ-a i demokršćanske opcije. Izgubio je zadnje izbore ali sada se konsolidirao i vratit će se na vlast. 18 godina ovdje je bila radna atmosfera. 4 godine se već u Omišu ništa značajno ne događa. Stopira se izgradnja brze ceste Split, spoj auto ceste BNC, kanalizacija, gradska luka, prodao se kolodvor, 4 godine se vlast svađala s Hrvatskim cestama, strateški se ništa nije radilo. – rekao je Škaričić i pozvao okupljene na jedinstvo i podršku za Juru Šabana Stanića. Župan Ževrnja je pred okupljenima rekao da je glavni projekt buduće omiške vlasti brza cesta Split-Omiš te da će uskoro biti raspisan projekt za novi most preko Cetine, a cijeli projekt brze ceste je na natječaju Europske komisije dobio više bodova nego Pelješki most. Župan je poručio da je Pelješki most prioritetan zbog povezivanja hrvatskog teritorija, ali da je po važnosti odmah iza njega na razini cijele države brza cesta Omiš-Split. – Ovo je utvrda HDZ-a. To će pokazati ovi izbori koji su pred nama. Most je ovdje razvio svoju organizaciju. MOST je važan politički čimbenik i ne bih imao ništa protiv suradnje s MOST-om na lokalnoj razini. Prije 4 godine su nas pobijedili, ali od tada su se okolnosti značajno promijenile. HDZ je danas konsolidiran. HDZ je jak, najjači. Očekujem pobjedu HDZ-a. Očekujem da će Jure Šaban biti novi gradonačelnik Omiša – kazao je pred skupom Goran Jandroković. Gradonačelnički kandidat, Jure Šaban Stanić, je rekao da mu je cilj učini Omiš naprednijim i boljim gradom. – Učiniti Omiš, boljim i kvalitetnijim gradom za život. Nije Omiš nikakva utvrda, Omiš je prekrasan Mediteranski grad sa svim resursima za bolji život. Mi ćemo u okviru HDZ-a napraviti sve sa svoje strane da pokažemo našim građanima. Mi smo mala sredina koja ne trpi podjele i sredina koja ne želi nikakvu vrstu političkog antagonizma. Nama je cilj u gradu dobiti izbore na dobrobit svih građana. Sve glasače drugih opcija vidimo kao sugrađane s kojima dijelimo iste probleme i očekujemo zapravo i od njih potporu – rekao je u emotivnom govoru Jure Šaban Stanić. Dogradonačelnički kandidat Josip Banović bio je pak kratak u svom izlaganju. – Svi ste ga vidjeli, imamo iza čega stati. Skupa do pobjede! – poručio je okupljenima Banović.
 
Pored već javnosti poznatih kandidata za novog načelnika općine Dugi Rat, dosadašnjeg načelnika iz redova HDZ-a Jerka Roglića te bivšeg načelnika Domagoja Vukovića iz HDS-a,  dobili smo još jednog kandidata za načelnika općine. Romeo Tomaš je u starom selu Jesenice okupio brojne suradnike, prijatelje i znance, kako bi vođeni geslom "Stvorimo nešto novo" pridonjeli boljitku naše općine i njenih mještana. Na osnivačkoj skupštini Nezavisne liste Romea Tomaša u Starom Selu Jesenice okupili su se brojni članovi i simpatizeri ove nove liste, a u ugodnom razgovoru i druženju došlo se do sljedećih zaključaka: jednoglasno je odlučeno da nezavisna lista izlazi na predstojeće svibanjske lokalne izbore. Kandidat liste za načelnika općine Dugi Rat je Romeo Tomaš, umirovljeni hrvatski policajac, predsjednik Boćarskog kluba "Jesenice" i dobitnik prošlogodišnje Osobne nagrade općine Dugi Rat. Njegov donačelnik će biti Branimir Lažeta, popularni dugoratski poduzetnik i ugostitelj. Izborni slogani liste su "Stvorimo nešto novo“ i "Općinu voditi kao svoju kuću“. Na osivačkom skupu je predstavljen i program nezavisne liste iz kojeg izdvajamo sljedeće: dovod vodovoda u stara sela Jesenice i Duće (koji je bio na programu dosadašnjih općinskih vijeća preko 20 godina i bili su praćeni financijskim planovima, a ni do danas se nije započelo ni s najosnovnijim konkretnim zahvatima na tom projektu), te nastavak radova na šetnici na potezu Dugi Rat – Bajnice, rješenje kanalizacijskog sustava za svaku stambenu jedinicu u općini, kao i ravnomjerno ulaganje u sva mjesta naša općine (a ne u samo pojedina) jer su neka previše zanemarena, pomaganje socijalno ugroženim sugrađanima, te pratiti razvoj nove luke Krilo te najvažniji i najveći projekt  (a zasad još uvjek samo - problem) razrješenjem sporta oko područja bivše tvornice i početak izgradnje turističkih sadržaja u turističkoj zoni "Dalmacija" u Dugom Ratu. I kako nam kaže Romeo Tomaš, ovom prilikom ostvarit će se i stoljetne želje Maloračana,  popravit ćemo put od crkvice  Sv. Ivana na Grebenu – raskrižju putova Krug - Dugi Rat -  Mali Rat - do stare škole u Krugu. Tomaš se unaprijed zahvalio svim simpatizerima i budućim glasačima.
 

Proslava 27. obljetnice HDZ Omiš

Svečana proslava 27. obljetnice od osnutka HDZ-a Grada Omiša održati će se u utorak, 4.travnja 2017. u 19 sati u kongresnom centru hotela "Plaža" Omiš. Na svečanost omiškog HDZ-a dolazi i delegacija središnice stranke na čelu s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.
 
Stranka Pametno prema zadnjoj anketi RTL-a udovostručila je podršku građana u odnosu na stanje prije četiri godine. Marijana Puljak puše za vrat vodećim kandidatima; Andri Krstuloviću Opari i Željku Kerumu. Ova stranka se jučer, simbolično pred Banovinom, oprostila od netom raspuštenog saziva Gradskog vijeća i najavila povratak u ulozi pobjednika, s Marijanom Puljak na čelu Splita. Marijana Puljak otkrila je u razgovoru s Radom Popadićem, urednikom novog (i odličnog!) dalmatinskog portala DalmacijaDanas, kako planira povećati transparentnost budućeg saziva Gradskog vijeća, kako će prekinuti tradiciju političke trgovine i podržavanja jedni drugih na raznim razinama i osobnim uslugama, što planira s "uhljebima" u administraciji, kako će uvjeriti građane da je krajnje vrijeme da se mijenja lokalna politika, i da konačno sazrijelo vrijeme da na čelo dođe poštena, marljiva, vrijedna vlast koja će raditi za sve građane jednako, te koji su planovi stranke Pametno u nadolazećem razdoblju u gradu Splitu te u drugim općinama i gradovima..
 
Jure Šaban Stanić bi vodio Omiš po nekim drugim notama, jer je mišljenja da im muzika koju je Most u posljednje četiri godine ponudio, i nije baš najbolje ušla u uho. Stanić je profesor klarineta i pročelnik Odjela za puhače u Glazbenoj školi “Dr. fra Ivan Glibotić” u Imotskom i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Omiša na predstojećim lokalnim izborima. Glazbenom pedagogijom se bavi trinaest godina; a njegovi su učenici dobitnici brojnih nagrada i uspješni studenti visokih glazbenih učilišta u regiji. Klapskom glazbom se bavi sedamnaest godina kao voditelj, pedagog, aranžer, producent, pjevač i istraživač tradicijske glazbe, a voditelj je i pjevač popularne klape Rišpet i doktorand doktorskog studija etnomuzikologije na Umjetničkoj Akademiji u Splitu., piše Slobodna Dalmacija..