Čekaju nas iznimno uzbudljivi parlamentarni izbori

Hrvatski sabor raspušten je u ponedjeljak, a na parlamentarne izbore ići ćemo 5. srpnja. Vlada nastavlja i dalje raditi, ali u " tehničkom" modu rada. Čekaju nas iznimno uzbudljivi izbori u kojima će biti presudna utrka za svaki saborski mandat. Nama su najzanimljivije dalmatinske izborne jedinice u kojima je, već tradicionalno, desnica apsolutni pobjednik. Uobičajeno je da se ti desni glasovi u Dalmaciji podijele između HDZ-a i neke nove opcije, bilo da je to Most ili Ruža Tomašić prije četiri godine. Most će preživjeti i ove izbore, ali je sve jasnije da postaje tek manja regionalna priča. O (ne)sposobnjakovićima iz SDP-a i Škorinog estradnog tabora nećemo ovdje trošiti riječi. A što je s liberalima i njihovim brojnim strančicama centra? Jedino oni zazivaju promjene i reforme. Ali, ajme, i onaj mali lumin nade za promjene i bitne i neodgodive reforme u Lijepoj našoj gasi se jer se "usitnjeni" liberali ne mogu dogovoriti ni oko zajedničkog izlaska na izbore.
Biračima bi bilo pametno da dobro promisle kome će dati glas. Mogu kao i dosad glasati za HDZSDP i samo se nadati da na jesen ili zimu neće biti - gladni.
 
Stranke Pametno i Fokus dogovorile su zajednički izlazak na predstojeće parlamentarne izbore. Suradnja ovih dviju stranaka građanima će pružiti mogućnost izbora novih političkih snaga koje mogu osigurati potpuni zaokret i izgradnju nove Hrvatske. Kako je istaknula predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, Hrvatska se trenutno nalazi na dnu Europske unije, a nužne promjene mogu joj osigurati samo novi ljudi i nove politike.
- "HDZ i SDP su imali brojne prilike da osiguraju napredak ovom društvu, no sve su ih upropastili. Upravo zbog njih Hrvatska se danas nalazi na dnu Europe i zato građanima želimo ponuditi pravu alternativu i HDZ-u i SDP-u, koja se neće bojati provoditi konkretne reforme. Mnogi ovih dana tvrde da predstavljaju alternativu, ali za razliku od njih mi se u svom političkom djelovanju nikada nismo kompromitirali lažnim obećanjima niti političkim kalkulacijama. Zagovaramo vrijednosti liberalne demokracije i želimo moderno i tolerantno građansko društvo, koje štiti manjine, poštuje različitosti i ljudska prava" -  kazala je Puljak.
Kako je poručio predsjednik FOKUSA Davor Nađi, Pametno vrlo ozbiljno shvaća politiku, što u toj stranci izuzetno cijene...
 
- "Vlada je mjerama popuštanja restrikcija pokazala da joj je crkva važnija od škole, a Stožer civilne zaštite pretvorila u svoj predizborni stožer. Prepuštanje odluke o povratku djece u školu roditeljima je katastrofalno i potpuno neprihvatljivo. To je jeftin i neodgovoran pokušaj prebacivanja odgovornosti na roditelje, a žrtve će opet ispasti djeca i učitelji" - poručio je to u subotu član predsjedništva stranke Pametno, splitski fizičar Ivica Puljak, dodajući da otvaranje crkvi prije škola i drugih javnih mjesta, kao i zabrana rada nedjeljom, predstavljaju početak predizborne kampanje i srozavaju ugled Stožera civilne zaštite. - "Vlada je ovim potezima pokazala ogromnu dozu neodgovornosti, nekompetencije i opasnog populizma“, rekao je Puljak..
 
Marijana Puljak iz stranke Pametno na svom je Facebooku konstatirala kako se trebala dogoditi svjetska kataklizma da bi se otkrilo da poduzetnici u Hrvatskoj jedva dišu, piše portal Index.hr. "Lekcije koje Hrvatska uči težim putem", počela je Puljak svoju objavu.
"Trebala je svjetska kataklizma da se otkrije kako poduzetnici u Hrvatskoj jedva dišu pritisnuti nemogućim porezima i stotinama nameta, milijunima birokratskih zavrzlama, besmislenim procesima i procedurama, kako je država nasjeckana u 556!!! gradova i općina, kako korupcija caruje, a transparentnost svih podataka je ubija, kako se ipak mogu rezati troškovi, kako ne treba sve pečatirati, postoji i web obrazac, postoje i video konferencije i mailovi, kako nam trebaju sposobni, a ne podobni, kako reforma nije samo riječ za predizborni slogan nego nasušna potreba...", piše Puljak.
"Možda će Hrvatska nakon ovog virusa naučiti slušati i birati one koji vam govore pravu istinu umjesto ugodnih laži", napisala je Puljak.
 
Dok se nalazimo usred pandemije koronavirusa, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je potpisao zaključak kojim se odobrava zapošljavanje šest djelatnika u Muzeju grada Splita. Nepovoljna epidemiološka, gospodarska i socijalna situacija očito nisu dovoljan razlog za razumno trošenje proračunskog novca grada Splita.
Stranka Pametno traži moratorij na nova zapošljavanja u gradskoj administraciji, ustanovama i tvrtkama.
- "Poslovni sektor u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Splitu, već je na koljenima, a kriza je tek počela. Dok se traže mjere za njeno ublažavanje, poduzetnici vape za pomoć, a građani ostaju bez posla, gradska ustanova zapošljava nove djelatnike. Kao da je Split izoliran od ostatka države, kao da ne strahuje od koronavirusa i gospodarske krize, gradonačelnik zapošljava šakom i kapom po gradskim ustanovama. Tražimo hitno uvođenje moratorija na nova zapošljavanja u gradskoj administraciji i gradskim firmama" - izjavila je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.
 
HDZ je na stranačkim izborima poslao dvije snažne poruke, piše Boris Rašeta u svojoj kolumni na portalu 24sata.hr. Jedna je očekivana: to je vojska, ustrojena autoritarno, kao isusovački red, s generalom na čelu. A generalu se poslušnost ne otkazuje. Andrej Plenković dobio je utakmicu života, bio je izrazit favorit, ali ne ovakav. Sad će u HDZ-u doista biti - faraon.
Druga je poruka pomalo iznenađujuća i vrlo ohrabrujuća - HDZ želi biti poštena stranka, stranka bez kompromitiranih ljudi, stranka političkog centra u kojoj ne može svaki galamdžija koji se busa u domoljubna prsa pa konjunkturistički proračunato nariče nad "ugroženim suverenitetom" i "našim načinom života" pomesti na izborima sve protivnike najjeftinijom demagogijom.
Ta su vremena prošla, ta je priča prokazana. Svima je jasno da je zemlja u nevolji u koju su je doveli lopovi, klijentelisti, kleptokrati i da je može izvući samo poštenje, kompeticija, pravna država. Ovo je bio i uvjerljiv plebiscit za Plenkovićevu svjetonazorsku liniju, za blago konzervativnu, umjereno liberalnu, europsku Hrvatsku, protiv Orbana, Višegradske skupine, karamarkovštine, i sličnih retro-smjerova. Pobjeda je čista kao suza - pet nula, nogometnim rječnikom rečeno. Plenkoviću je ovo veliki vjetar u leđa. Na jesen ga čeka teže iskušenje - parlamentarni izbori.
 
Ugledna ekonomska analitičarka i potpredsjednica stranke Pametno Maja Vehovec osvrnula se na aktualnu ekonomsku situaciju, podsjetivši da se Hrvatska iz recesije uzrokovane prošlom krizom izvlačila godinama.
- "Još od tada je potpuno jasno da je neophodno smanjiti javne rashode i rasteretiti poduzetnike poreznih i parafiskalnih nameta. Gotovo ništa nismo napravili po tom pitanju i to ćemo sada skupo platiti", kazala je Vehovec.
- "Recentna povijest nije imala sličnu ekonomsku krizu. Ekonomska aktivnost je već usporena i nastavit će usporavati, a brojke će biti vidljive tek naknadno. No zdravlje građana sada je prioritet i neophodno je da fokus ostane usmjeren na zdravstvenu zaštitu", poručila je u ponedjeljak Vehovec...
 

Izbori u HDZ-u

Andrej Plenković u nedjelju je na stranačkim izborima u HDZ-u uvjerljivo pobjedio te je ponovno izabran za predsjednika HDZ-a, a njegov protukandidat Miro Kovač mu je čestitao te priznao poraz. Tim Andreja Plenkovića osvojio je baš sve čelne funkcije u stranci, dok je tim Mire Kovača u kojem je i Milijan Brkić doživio poraz. Novi zamjenik predsjednika HDZ-a je Tomo Medved, a za potpredsjednike stranke izabrani su kandidati Plenkovićeva tima - Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić.
- "Članovi HDZ-a su poslali jasnu poruku koje ljude žele na čelu stranke. HDZ mora biti ujedinjen" - rekao je Plenković.
Zdravka Bušić je zaključila da je "HDZ ogromna stranka, stožerna stranaka u kojoj mogu svi naći prostora za djelovanje".
 
Kazao je to Dražen Oreščanin, uspješni poduzetnik i član Gospodarskog foruma stranke Pametno kao reakciju na najave premijera kako će ljudima dati novac da se vrate u Hrvatsku.
- "Nevjerojatna je i sramotna činjenica da premijer sasvim ležerno najavljuje da će ogroman problem iseljavanja, koji iziskuje sustavno promišljanje stručnjaka i rješavanje iz temelja, i to korjenitim promjenama politika, riješiti tako što će 'zavući ruku' u proračun i dati ljudima novac da se vrate. Nijedan problem ne može se riješiti načinom razmišljanja koje je taj problem i proizvelo. U Hrvatskoj se godinama ništa nije promijenilo, nisu provedene nikakve strukturne reforme, nisu donesene nikakve mjere koje bi građane motivirale da ostanu u Hrvatskoj. Umjesto da se povuku konkretni potezi i uvedu suštinske promjene koje će im omogućiti da prestanu razmišljati o iseljavanju i pružiti im priliku za dostojanstven život i rad, donose se nekakve apsurdne vatrogasne mjere koje će samo produbiti postojeći problem" - poručio je Dražen Oreščanin.
 
Povodom Međunarodnog dana žena, predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak osvrnula se na trenutni položaj žena u hrvatskom društvu, kao i na najnoviju skandaloznu izjavu čelnika SDP-a Davora Bernardića. Kako je poručila, iako Zakon o ravnopravnosti spolova jamči zaštitu od spolne diskriminacije i jednaka prava za žene i muškarce, Hrvatska je u praksi još uvijek miljama daleko od potpune ravnopravnosti spolova.
- "Kada čelnik najveće oporbene stranke izostanak žena na popisu koordinatora izbornih jedinica opravda izjavom da 'koordinatorstvo nije za eksperimentiranje i da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu', onda znamo da je rodna jednakost u politici samo deklarativna i da je politička moć i dalje u rukama muškaraca. Svi vole glasno zagovarati ravnopravnost i propisane zakonske političke kvote, no samo načelno, a onda kada dođu u priliku potaknuti žene na bavljenje politikom ili ih, primjerice, staviti na liste za Sabor, žena nema nigdje“ - rekla je Puljak...
 
Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Ivan Penava i Tomislav Tolušić, dakle "desno krilo" HDZ-a ovog će vikenda u preizbornu turu Dalmacijom. Prije dva je tjedna posjet nenadano otkazan u vikendu Petra Škorića i njegovog izbornog vaganja, a 'Opcija za promjenu' svoja će uporišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji obići u subotu i nedjelju. U subotu u 9 sati petorka kandidata Plenkovićeve oporbe u HDZ-u posjetit će Omiš, potom i Makarsku. U Imotskom će biti predstavljanje kandidata od 13 sati, a nastavak ture u subotu odvesti će ih u Trilj, Hrvace, Sinj, Dugopolje i Dicmo.
 

Osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore

Miroslav Škoro je, nakon najave da će osnovati političku stranku, jučer i službeno predstavio stranku Domovinski pokret Miroslava Škore.
- Moje je ime u nazivu stranke da bi bila prepoznatljivija - objasnio je Škoro i dodao da su izabrani članovi Domovinskog odbora. To su Miljenko Čurić, Anita Freiman, Ivan Enjingi, Nikola Grabovac, Josip Jović, Ivan Krpan, Zvonko Lovrić, Vedran Mlikota, Stipo Mlinarić Ćipe, Igor Peternel, Mario Radić, Ante Rončević, Ivan Šušnjar, Marin Topić, Vesna Vučemilović, Milan Vrkljan i Dinko Škegro. Škoro je rekao da želi stvoriti pokret koji će ispravljati nepravde.
- Svatko tko se želi u politici bogatiti ili trgovati mandatima ovdje nije dobrodošao. To vam želim reći odmah. Ti imaju već dovoljno stranki, od HDZ-a SDP-a i HNS-a pa nadalje - kazao je. Naglasio je da je demografska revitalizacija strateško pitanje za našu zemlju..
 
Pokret za mlade nova je politička opcija na hrvatskoj sceni, koju čine Nezavisna lista mladih i Akcija mladih.
- Mi baziramo suradnju s progresivnim centrističkim opcijama ili pojedincima koje ne žele reformirati SDP ili HDZ već žele reformirati Hrvatsku. U toj suradnji je bitan program, sadržaj i zajednički motivi za bavljenje politikom, a ne prazna forma, populistički diskurs i borba za mandate s ciljem financiranja stranačke administracije - kazao je u razgovoru za Dalmatinski portal Ante Pranić, predsjednik NLM-a i gradonačelnik Vrgorca, koji je preko Mostove platforme zaslužio mjesto u Saboru i figurirao kao mlada snaga te opcije.
- Odavno je Most prestao biti platforma, a postao klasična stranka koja sada traži prostor na desnici. Nama je fokus djelovanja usmjeren prema demografiji i mladima. Osim nama bitnih javnih politika prema mladima, otvoreni smo za daljnju suradnju s opcijama i istaknutim pojedincima kojima su prioriteti antikorupcija, reforma državne i lokalne uprave, reforma pravosuđa, smanjenje poteznih presija te usklađivanje izbornih zakona s Ustavom. Nakon što prođu parlamentarni izbori, pričat ćemo o lokalnim izborima. Pričamo sa svima akterima u Hrvatskoj kojima su bitne upravo te javne politike. Naravno da se priča i s drugim nositeljima ili kreatorima drugih javnih politika. Pustimo da vrijeme sve pokaže. Bitan je sadržaj - kaže Pranić.
 
Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak osvrnula se na aktualno priopćenje Grada Zagreba o izmjenama i dopunama zagrebačkog GUP-a, istaknuvši kako je istina da je prostorno planiranje u Hrvatskoj poligon besramne političke trgovine i korupcije, pri čemu Zagreb nije izoliran slučaj. "Dok Milan Bandić guši zelene zone i centar grada, crta, prekraja i pogoduje HDZ-u u zamjenu za ruke u Gradskoj skupštini, istovremeno to već godinama želi učiniti i političko vodstvo Splita“, kazala je Puljak.
Kriminalno loših urbanističkih odluka koje su rezultat isključivo neodgovorne politike motivirane gramzivošću vladajućih političara, kako smatra, nije lišen ni ostatak zemlje. "Istina je da su rezultat takvih gnjusnih trgovina gradovi bez odgovarajuće infrastrukture, pristupnih cesta, škola i parkova. Istina je da živimo u kvartovima betona i asfalta, gledamo kako se uništavaju zelene i javne površine i svjedočimo trajnom uništavanju šanse za smislenim razvojem i napretkom", rekla je Puljak.
 

Pametno premijeru: Smijenite ministra Kujundžića

Stranka Pametno zatražila je u petak od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog aktualne afere s nekretninama, kojom je otkriveno da je u imovinskoj kartici prikazao značajno manju vrijednost nekretnina koje posjeduje, dok je neke i zatajio. Najnovija otkrića, smatraju u Pametnom, samo su još jedan pokazatelj nekompetencije, bahatosti te nedostatka odgovornosti i promišljenosti koju pozicija čelnog čovjeka sektora odgovornog za zdravlje hrvatskih građana neminovno iziskuje.
- "U svakoj normalnoj zemlji već bi odavno bio smijenjen, a naivno smo očekivali da će na konferenciji za medije sam podnijeti ostavku. Kujundžić je izravno odgovoran za katastrofalno loše stanje u zdravstvu i gomilu dugova u sektoru" - poručuju iz Pametnog, podsjećajući na niz Kujundžićevih afera.