SpliTech konferencija: Na FESB-u o e-zdravlju, pametnim gradovima i internetu stvari

Od 13. do 15. srpnja, neposredno prije Ultra Europe festivala, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) će organizirati prvu Međunarodnu konferenciju o računalnim i energijskim znanostima pod nazivom SpliTech 2016. U sklopu konferencije će se okupiti znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija, kako bi razmijenili znanja na području e-zdravlja (e-health), pametnog okružja/grada (smart city) i energije (energy). U sklopu SpliTech konferencije 14. srpnja će se na FESB-u održati radionica na temu Internet of Things (IoT) gdje ćete moći poslušati predavanja poznatih stranih tvrtki. Predavanja su na engleskom jeziku i besplatna su za javnost, a bit će zanimljiva posebno studentima, ljudima iz IT sektora, kao i široj javnosti koja se želi upoznati sa konceptom i problematikom IoT. Između ostalih, u sklopu IoT radionice će gostovati STMicroelectronics, Impinj, Exprivia, Engineering, Geomobile, FutureCitiesLab, HAKOM, SofThings i drugi.

SpliTech konferencija od 13. do 15. srpnja

Izvor: FESB, Dalmatinski portal

Sudionici će dobiti odgovore na pitanja s kojim su se sve izazovima firme susretale na putu do izrade (i standardiziranja) svojih IoT proizvoda, te će se studentima prezentirati mogućnost suradnje, prakse i zaposlenja. Samim time je predviđen i exhibition session za vrijeme kojeg će firme prezentirati svoje proizvode.Osnovna karakteristika IoT-a je veliki broj uređaja postavljenih u čovjekovu okolinu i organiziranih u autonomnu distribuiranu mrežu. Već danas imate primjere u kojem su vaši telefoni i televizije povezane na Internet, kao i vaše žarulje, bojleri, frižideri, klima uređaja, ulazna vrata. Svi oni mogu biti povezani na Internet na način da u realnom vremenu možete kroz mobitel pratiti njihovo stanje te upravljati njima. Sve ovo predstavlja jedan veliki koncept pod nazivom IoT, a koliko je stvar popularna, trendovi govore da će u svijetu do 2020. biti 50 milijardi instaliranih takvih uređaja.

Sve to otvara studentima te IT stručnjacima mogućnost razvoja svojih kompetencija u smjeru IoT-a, što bi moglo potaknuti ljude na otvaranje novih spin-off i start-up tvrtki upravo sa fokusom na IoT. Samim time, radionica bi bila usmjerena na poticanje suradnje i razmjenu iskustava.

Povezani članci

Who's Online

We have 411 guests and 2 members online

  • admin