Predavanje "Naš Hajduk - politološka i sociološka analiza modela demokracije" održat će se u četvrtak, 22. ožujka, u 19 sati u splitskom klubu Zona (Jerina 1). Svoje analize iznijet će magistar politologije Daniel Gardijan i doc.dr.sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Predavači će predstaviti politološku i sociološku analizu modela demokracije na primjeru modela upravljanja Hajdukom. Govoreći o posljednjih desetak godina borbe za bolji, pravedniji, transparentniji i funkcionalniji nogometni klub, govorit će i o potencijalima modela da unaprijedi hrvatsko društvo u cjelini.
 

Tjedan mozga

Tjedan mozga (Brain Awereness Week) se po 17. put održava u Hrvatskoj. Od 12. do 18. ožujka, Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove upoznavati će širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma - te približiti neuroznanost i nove spoznaje o mozgu široj populaciji vrlo različitog uzrasta. Ove godine se posebno želi upozoriti na važnost poremećaja spavanja te su organizirana javna predavanja kojima se želi naglasiti kakvu opasnost ti poremećaji predstavljaju za sigurnost u prometu. Katedra za neuroznanost na splitskoj Medicini bit će vrlo aktivna cijeloga Tjedna mozga, pripremajući radionice za dječje vrtiće, zanimljive filmove, predavanja o neurokirurgiji i psihologiji, cijeli program možete pogledati ovdje. Osim niza predavanja u školama izdvajamo Otvoren dan Zavoda za neuroznanost (Medicinski fakultet, Šoltanska 2) u srijedu, 14. ožujka gdje ćete od 10 do 13 sati imati priliku obaviti psihomotorno testiranje na reakcionmetru te obaviti procjenu rizika za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja. Isto to testiranje možete napraviti u City Centru One od 16 do 20 sati u nedjelju 18. ožujka kada će se ujedno održati prezentacija uređaja za potpomognuto disanje koji se upotrebljavaju za liječenje zastoja disanja tijekom spavanja ili izmjeriti arterijski tlak i šećer u krvi.
 
"Jedna obitelj, odvojivši se od ostalih, naime petero braće: Kluk i Label i Kosjenic i Muhlo i Hrvat, i dvije sestre Tuga i Buga (spominje se i Visla), dođe sa svojim narodom u Dalmaciju (iliričku, kontinentalnu) i tu zemlju zatekne pod vlašću Avara. Pošto su oni nekoliko godina međusobno ratovali, Hrvati odnesu pobjedu i jedne od Avara pobiju, a preostale prinude na pokornost..."

Ugledni arheolog dr. Vladimir Sokol ima zanimljivu teoriju o doseljenju Hrvata o čemu je održao predavanje u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) na temu "Rođenje Europe" 790./791. – 795. – 800. – 812. ili kada i odakle su došli Hrvati, nova europska povijesna paradigma". Temeljem svojih istraživanja, dr. Sokol je ustvrdio da su se Hrvati u svoju novu domovinu doselili krajem osmog stoljeća, kada ih je franački kralj Karlo Veliki angažirao da unište Avarski kaganat u Panonskoj nizini koji je smetao Karlovom projektu obnove Zapadnog imperija koji bi graničio s Bizantom. Pod vodstvom kneza Vojnomira, Hrvati su 795. osvojili avarski politički centar Hring, konfiscirali velike količine zlata i srebra te ga poslali u franačku prijestolnicu Aachen. Prema Sokolu, pradomovina Hrvata nalazila se u Češkoj u porječju Labe prema čijem keltskom nazivu Alba (Bijela) je pogreškom u desetog stoljeću nastao pojam Bijela Hrvatska koji bi trebao glasiti Polapska Hrvatska.
Na tom je području Sokol identificirao toponime koji podsjećaju na imena petero braće koji su prema legendi zapisanoj u desetom stoljeću doveli Hrvate u novu domovinu: Hrvat je oblast uz srednju Vltavu oko mjesta koje se zove Knin, ime Lobel se odnosi na Labu, Muhlo se odnosi na Muhilu, današnji Mühlviertel u Austriji, Kosjenac na grad Kosejovice, a Kluk na istoimeni grad u Češkoj, dok sestre Tiga i Buga predstavljaju rijeke Tugar i Bug iza Karpata. - "Raspored pseudobraće i pseudosestara ukazao bi na izvorno teritorijalno podrijetlo pojedinih dijelova prahrvatskog korpusa, a imena bi bila autohtona: tzv. braća ili rodovi bi zapravo bili zapadni, dunavsko-polapsko-sudetski Hrvati, a tzv. sestre, istočniji, poljsko-ukrajinski Hrvati", kazao je dr. Sokol. U prilog svojoj teoriji istaknuo je i arheološke nalaze posuda s jamičastim udubljenjima na dnu koji se mogu naći na području od Dunava, Vltave, i Labe do Odre i Visle te na istočnojadranskom prostoru.
 
Hrvatska je na dnu, ili pri dnu, u ključnim parametrima znanosti i visokog obrazovanja, kao što su projektna izvrsnost, izvrsnost u člancima, mobilnost, inovacije, suradnja s gospodarstvom, pa čak i ako nismo na samome dnu idemo prema njemu, istaknuo je dr. Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO), koji je u razgovoru za Hinu govorio i o naporima mjerodavnoga ministarstva da se, promjenom zakonskog okvira, stvore uvjeti da Hrvatska, koja to još nije učinila, "nužno iskorači u izvrsnost".
U svjetskom gospodarstvu pojavio se novi trend - umjetna inteligencija, tehnologija koja će promijeniti naš način života, nadamo se na bolje, a za Europu je problematično to što je od top stotinu najinovativnijih tvrtki u  umjetnoj inteligenciji, njih 60 do 70 američkih, 10 do 20 kineskih, a samo ostatak ih je u Europi. Zanimljivo je, dodao je Antičić, da Hrvatska ima nekoliko izvrsnih znanstvenika baš u tome području i njih bi, smatra, trebalo poduprijeti.. Pročitajte više..
 

Struka o kockanju mladih u Hrvatskoj

U petak 2.3.2018. s početkom u 11.30 h u splitskom hotelu "Park", Hatzeov perivoj 3, održati će se znanstveno stručni skup "KOCKANJE MLADIH U HRVATSKOJ". Uvodno izlaganje održat će dr.sc. Toni Maglica, socijalni pedagog s Filozofskog fakulteta u Splitu. Na skupu će izlagati i stručnjaci s područja Splitsko-dalmatinske županije koji se bave problematikom kockanja kod mladih. Znanstveno stručni skup je u organizaciji Zajednice žena "Katarina Zrinski" Splitsko-dalmatinske županije uz podršku Splitsko-dalmatinske županije na kojoj će sudjelovati župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović.
 
Profesori Ivica Puljak i Maja Vehovec te akademik Vlatko Silobrčić, članovi Predsjedništva stranke Pametno, su medijima uputili izjavu povodom ponovnog izbora Damira Borasa za rektora Sveučilišta u Zagrebu. - Senat našeg najznačajnijeg sveučilišta, onoga u Zagrebu, je danas, nažalost i suprotno očekivanjima svojih studenata pa i dobrog dijela akademske i šire javnosti, odabrao status quo. Iako je to za sve one koji poznaju odnose u hrvatskoj akademskoj zajednici očekivani ishod uobičajenih trgovina interesima i položajima, ne možemo nego izraziti svoje razočaranje odsustvom volje za iskorak prema standardima razvijenijih zemalja svijeta te izborom ostanka u balkanskoj palanci klijentelizma, korupcije, neznanja, nerada i nezakonitosti - poručili su oni.
 

Poljica - Gradišće: Život uz 16. meridijan

Udruga zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" u suradnji s udrugom "Kume" priređuju predavanje Gradišćanskog hrvata dr. Franje Pajrića, Koljnof na temu "Poljica - Gradišće: Život uz 16. meridijan". Predavanje će se održati u četvrtak 22. veljače s početkom u 19. sati u prostorima Poljičkog dvora u Zagrebu, Ilica 48. Poljičani u metropoli i ostali zainteresirani svratite na ovo zanimljivo predavanje.
 

Tko je bio Mate Brničević?

Tko je bio Mate Brničević Antin, rođen 1891. u poljičkim Jesenicama? Ajmo djeco, zna li tko? U četvrtak, 1.veljače obilježava se točno sto godina od velike pobune mornara tadašnje Austro-Ugarske monarhije pred kraj Prvog svjetskog rata u Boki Kotorskoj u kojoj je sudjelovalo 6.000 mornara. Naš Poljičanin, brodski artiljerac, rukovodio je pobunom na bojnom brodu "Gea", sve do njenog sloma tri dana poslije. - "Ja ne žalim.." - rekao je Mate pred austrijskim vojnim sudom nakon sloma pobune - "..što sam sudjelovao u pobuni. Ja ne žalim što sam osuđen na smrt, jer smatram da će naša smrt donijeti bolji život našem narodu.". Četvorica mornara, kolovođa velike pobune mornara u Boki, a među njima i naš Mate, streljani su u mjestu Škaljari kod Kotora, 11.2.1918. godine.
Stota godišnjica ovog dogažaja obilježit će se u četvrtak, 1.veljače u 18 sati i u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu. Ravnateljica muzeja Danka Radić održat će uvodno predavanje, a zatim će se prikazati dokumentarni film “Tko je bio Mate Brničević”. Film je snimljen u produkciji HRT-a, a scenarist i redatelj je Stipe Ercegović, predsjednik Zajednice Hrvata Beograda "Tin Ujević". Događanje organiziraju Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika, podružnica Split.
 

Prijavite se za Festival znanosti

Sveučilište u Splitu organizira 16. Festival znanosti, koji će se održati od 16. do 21. travnja ove godine, na temu “Otkrića”. Zainteresirani sudionici, odnosno studenti i nastavnici Sveučilišta u Splitu koji bi htjeli organizirati aktivnostiu sklopu Festivala znanosti, mogu se prijaviti preko elektroničkog obrasca dostupnog na web-stranici Sveučilišta www.unist.hr. Rok za prijavu aktivnosti je 16. veljače. Sve aktivnosti na Festivalu znanosti besplatne su za sve zainteresirane, a svi koji sudjeluju u njihovu izvođenju rade volonterski. Sve upite za dodatnim informacijama moguće je uputiti na adresu elektroničke pošte: festivalznanosti.split @ gmail.com.
 
Udruga Zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" poziva poljičane u metropoli na predavanje našeg istaknutog konzervatora dr.sc. Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela Min.kulture RH u Splitu, o temi "Trpimirova darovnica u svjetlu novih arheoloških istraživanja". Predavanje će se održati u četvrtak, 25.01.2018. s početkom u 19 sati u Poljičkom dvoru, Zagreb, Ilica 48. Povelja hrvatskog kneza Trpimira iz 9. stoljeća, nazvana i "krsni list hrvatske države", najstariji je spomenik hrvatskog državnog prava. Poljičani, svratite na predavanje.
 
Gradonačelnik Grada Omiša donio je zaključak kojim se uređuje postupak dodjele jednokratnih novčanih potpora građanima koji su akademske 2017./2018.g. upisani na poslijediplomske studije za stjecanje zvanja doktora znanosti / umjetnosti. Vrijednost pojedinačnih potpora za troškove upisnina je do 8.000,00 kn, a zavisi od broja prijavljenih korisnika. Zahtjevi za dodjelu potpora podnose se u gradsku upravu do 31.listopada 2018.g. Ovdje je obrazac zahtjeva. No to nije sve..
 

Obljetnica smrti Nikole Tesle

Na današnji dan, 7. siječnja 1943., u newyorškom hotelu Newyorker, usamljen i osiromašen, umro je slavni hrvatski pronalazač, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla. „Jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli“ (prema riječima gradonačelnika New Yorka La Guardije) rođen je 10. srpnja 1856. u selu Smiljanu, nedaleko od Gospića u Hrvatskoj. Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih su mnogi znatno unaprijedili razvoj suvremene znanosti i svijeta ...
 

EUROfusion: Gradnja puta do energije budućnosti

Krajem studenog 2017. U Dubrovniku je održan jubilarni 25. skup EU konzorcija za fuziju EUROfusion s temom numeričkog modeliranja za fuziju (25th European Fusion Programme Workshop 2017, Numerical Modeling for Fusion - EFPW 2017) u zajedničkoj organizaciji Instituta Ruder Bošković (IRB) i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu. Na otvaranju konferencije sudionike skupa su pozdravili supred-sjedatelji konferencije: dr. sc. Tonči Tadić (IRB) i prof. Dragan Poljak (FESB) te v.d. ravnatelja IRB-a dr. sc. Stjepko Fazinić. Teme konferencije pokrivale su različite aspekte numeričkog modeliranja kao ključnog preduvjeta razumijevanja procesa u budućoj fuzijskoj elektrani, uključujući između ostalog buduće računanje na exa-skali, vrednovanje fuzijskog softwarea, multiscale fiziku za razvoj ITER-a, modeliranje integriranih materijala i komponenti te modeliranje za DEMO i fuzijske reaktore. U Dubrovniku se tako na tri dana okupilo 80-ak vodećih stručnjaka za istraživanje fuzije te je po prvi put predstavljen i novi koncept fuzijske elektrane. Doprinos hrvatskih stručnjaka pod vodstvom prof. Dragana Poljaka matematičkom modeliranju plazme posebno je značajan u fuzijskom programu EU-a. Nadalje, FESB je u posljednjih nekoliko godina više puta ugostio veći broj znanstvenika iz cijele EU u sklopu tzv. Code Campa, u okviru kojeg se okupljaju teorijski fizičari koji se bave razradom modela fuzijske elektrane, što je od posebnog značaja za razvoj ITER-a i buduće fuzijske elektrane DEMO. Posljednji takav Gode Camp na FESB-u u Splitu održanje u listopadu 2017., a vrijedi napomenuti da je EFPW 2014 održan također u Splitu u zajedničkoj organizaciji IRB-a i FESB-a.
 

Predavanje: Lice koje stari sa stilom

U utorak, 12. prosinca, s početkom u 18.30 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji Rotary klub Kaštela, koje nastavlja s organizacijom predavanja, namijenjenih široj populaciji, a u svrhu poboljšanja kvalitete života i svladavanja određenih životnih prepreka u svakodnevnom životu, održati će se predavanje specijalistice otorinolaringologije, prof.dr.sc. Željku Roje, na temu mladosti i kanona ljepote te kako stariti "sa stilom". Živimo u vremenu u kojoj je mladost i ljepota "must have". Nametnuti kanoni ljepote nameću se svakodnevno u svim medijima i postavljaju pred nas nove izazove i imperative. Umijeće liječnika koji se bave estetikom je postići prirodni, svježi i odmoran izgled koji ne mijenja osobnost. Poznavanje procesa starenja svih struktura lica i njihovo remodeliranje ključno je postizanju cilja koji će zadovoljiti i liječnika i klijenta. Naglasak na predavanju dat će se nekirurškom podmlađivanju uz pomoć medicinskih postupaka i potrebama da se takvi postupci provode u kontroliranim uvjetima specijaliziranih ordinacija, uz upotrebu i provođenje svi zdravstvenih standarda. Pravilna primjena filera i botoksa zahtijeva veliko znanje, pomno planiranje i stručnost kako bi se izbjegle moguće komplikacije i neželjeni rezultati.
 

Dokumentarni film CERN u kinoteci Zlatna vrata

U ponedjeljak, 11.12. s početkom u 20:30 sati u splitskoj kinoteci Zlatna vrata održati će se projekcija dokumentarnog filma "CERN", Nikolausa Geyrhaltera, kojeg će Ivica Puljak, fizičar, profesor i političar, večeras predstaviti u sklopu filmskog (dokumentarnog) kluba Kinoteke Zlatna vrata. "CERN" je priča o istraživačkom centaru, Evropskom laboratoriju za fiziku čestica koji se nalazi na granici Švicarske s Francuskom. CERN najveći je istraživački laboratorij na svijetu, osnovan 1954. godine, u namjeri da iskoristi znanost u povezivanju europskih naroda i njihovon usmjeravanju prema budućnosti. U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 12 000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja. Središnji instrument za istraživanje je Veliki sudarivač hadrona (Large Hadron Collider, LHC), tunel u obliku prstena od 27 kilometara koji znanstvenici koriste kako bi simulirali "Veliki prasak" (Big Bang) iz kojega je nastao svemir. Taj tunel je zapravo akcelerator čestica koji ubrzava čestice toliko da skoro dosegnu brzinu svjetlosti i tada ih sudara i otkriva što se dogodilo u samom početku nastanka našeg znanog svemira. U istoimenom dokumentarcu Nikolaus Geyrhalter istražuje infrastrukturu centra i prati ljude koji tamo upravljaju ovim velikim istraživačkim strojevima. Film bi mogao biti posebno zanimljiv i koristan djeci, pogotovo srednjoškolcima, studentima. Vidjet će znanstvenike iz raznih zemlja svijeta, kako rade na jednom najvećih znanstvenih poduhvata u povijesti ljudskog roda.