Digitalna Dalmacija pokreće CyberSec akademiju

Kibernetička sigurnost se neprestano razvija, no i dalje je misterij za mnoge. Sve češće slušamo o važnosti zaštite digitalnih informacija, ali i o zabunama koje okružuju ovu temu. U aktualnom digitalnom razvoju, gdje se granice između virtualnog i stvarnog sve više brišu, kibernetička sigurnost postaje ključna tema koja izaziva sve veću pažnju i interes. Unatoč sve većoj svijesti o važnosti cyber sigurnosti, ljudi i dalje ostaju neinformirani o njezinim složenostima i mogućnostima. Dok se svakodnevno suočavamo s vijestima o hakiranju, curenju podataka i cyber napadima, postavlja se pitanje: što zapravo znamo, a što ne znamo o kibernetičkoj sigurnosti?
Danas je kibernetička sigurnost izuzetno važna tema jer su računalne prijevare postale svakodnevna pojava. Svaka institucija i tvrtka suočava se s različitim oblicima kibernetičkih prijetnji, a zaštita podataka i sustava postala je imperativ.
Jedan od najčešćih mitova je taj da su samo velike tvrtke ili vlade mete cyber napada. Istina je da su i male tvrtke i pojedinci podložni cyber prijetnjama. U stvarnosti, mali subjekti često postaju lakši ciljevi zbog slabije sigurnosne infrastrukture. Stoga je važno shvatiti da je kibernetička sigurnost bitka koja se vodi na svim razinama.
Još jedan čest mit je uvjerenje da se dovoljno možemo zaštititi samo instaliranjem antivirusnog programa. Kibernetička sigurnost zahtijeva mnogo više. To uključuje educiranje korisnika o sigurnosnim praksama, redovito ažuriranje softvera i sustava, te implementaciju kompleksnijih sigurnosnih rješenja.
Dodajmo, ljudski faktor također igra ključnu ulogu u cyber sigurnosti, jer su brojni napadi usmjereni na iskorištavanje ljudske pogreške ili naivnosti. Edukacija i osvještavanje korisnika o sigurnosnim rizicima jednako su važni kao i implementacija tehničkih sigurnosnih mjera.
Nakon uspješno održanog CyberSec meetupa, Digitalna Dalmacija nastavlja dalje – otvara prvu CyberSec akademiju u Splitu, osmotjednu edukaciju koja obuhvaća više sigurnosnih disciplina, od prikupljanja podataka preko različitih napada do zaštite aplikacije od spomenutih napada. To predstavlja značajan korak u podizanju svijesti i obrazovanja o kibernetičkoj sigurnosti. Početnici u web developmentu ili oni sa seniorskom iskustvom, pa čak i oni koji  razmišljaju o prelasku u sigurnosni sektor, kroz CyberSec akademiju će definitivno steći nova i korisna znanja. Otvorena je za sve koji žele postati stručnjaci za sigurnost web aplikacija i naučiti kako zaštititi aplikacije od najčešćih napada. Cilj je omogućiti stvaranje stručnjaka koji su sposobni ne samo prepoznati prijetnje, već i adekvatno reagirati na njih.
 
Pozivaju se svi koje zanima svijet ICT-a, a pogotovo vruća programerska tema - uvod u heksagonalnu arhitekturu u razvoju softvera - da svrate u ČETVRTAK, 25.04. u 18:45 sati u ugodne prostore PICS-a Digitalne Dalmacije na FESB-u (Split, Ruđera Boškovića 32) gdje će se održati nova sesija Coders Kitchen meetupa, popularno-znanstveno predavanje "UVOD U HEKSAGONALNU ARHITEKTURU".
Darko Kantić, softverski arhitekt i vrsni praktičar domenskog dizajna, u svom predavanju će Vas upoznati s uvodom u Heksagonalnu arhitekturu. "Šesterokutna" arhitektura, također poznata kao arhitektura "priključaka i adaptera", obrazac je dizajna i razvoja softvera koji naglašava jasno odvajanje dijelova aplikacije. Glavna ideja je organizirati aplikaciju u slojeve, s osnovnom poslovnom logikom (ili logikom domene) u središtu, okruženom slojevima adaptera i portova, koji služe za spajanje i komunikaciju s "vanjskim" sustavima.
Cilj ove arhitekture softvera je stvoriti labavo povezane komponente aplikacije koje se mogu jednostavno povezati sa svojim softverskim okruženjem pomoću priključaka i adaptera.
U SREDIŠTU (jezgra, core) heksagonalne arhitekture se nalazi domenska logika aplikacije koja sadrži poslovna pravila i entitete koji predstavljaju temeljnu funkcionalnost sustava. Jezgra je potpuno izolirana od vanjskih dijelova kao što su UI sučelja, baze podataka ili vanjske usluge (servisi).
PRIKLJUČCI (ports, interfaces) su sučelja preko kojih jezgra komunicira s vanjskim svijetom. Oni definiraju ulazne i izlazne mehanizme za aplikaciju. Priključci su obično apstraktni i implementiraju ih adapteri.
ADAPTERI su implementacije priključaka, portova. Oni su odgovorni za premošćivanje jaza između jezgre i vanjskih sustava kao što su baze podataka, korisnička sučelja ili drugih vanjskih usluga. Adapteri prevode zahtjeve iz jezgre u format koji vanjski sustav razumije i obrnuto.

Predavanje je dio ciklusa CODERS KITCHEN meetup-a, zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma u splitskoj IT zajednici o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split d.o.o. (članice njemačke grupacije Bundesdruckerei GmbH).
Sponzor događanja, Maurer Electronics Split d.o.o., uz zahvalu predavaču, Darku Kantiću, na predavanju te našim domaćinima, Digitalnoj Dalmaciji, na gostoprimstvu i ovaj će put za sve sudionike osigurati razne tople pizze iz obližnjeg Calypsa i hladna, osvježavajuća pića, kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje uz čašice razgovora u izvrsnoj atmosferi.
Prijavite svoj dolazak na meetup putem ove poveznice.
 

Festival znanosti 2024. u Omišu

 
Digitalna Dalmacija organizira Split CyberSec meetup pod nazivom 'Secure developer means secure code', koji će se održati u četvrtak, 11. travnja u 18.45 sati u PICS-u na FESB-u (Split, Ruđera Boškovića 32). Fokus ovog meetupa je na važnosti sigurnosti u razvoju softvera, a predavač je Antonio D'Angelo, stručnjak za IT sigurnost i programer koji živi i radi u Splitu. Antonio će u svom predavanju obraditi različite vrste sigurnosnih ranjivosti koje se često susreću u web aplikacijama te će istaknuti opasnosti od njihovih zlonamjernih iskorištavanja.
CyberSec meetup Digitalne Dalmacije predstavlja izvrsnu priliku za sve zainteresirane da prošire svoje znanje o sigurnosti u digitalnom svijetu. Više informacija o svemu možete pronaći na stranici i društvenim mrežama Digitalne Dalmacije. Vidimo se i u četvrtak predvečer na PICSu, a prijaviti se da dolazite možete (i trebate) ovdje!
 
U četvrtak, 28.3.2024., u prostorima PICS-a na FESB-u održati će se novi ML/AI meetup s temom "Primjena ML-a u medicinskoj dijagnostici". Tema je svijet medicinske dijagnostike uz pomoć strojnog učenja ("machine learning"), s posebnim fokusom na predviđanje metastaza kod raka dojke. Predavač, Josip Vrdoljak, doktor medicine i znanosti, podijelit će svoje bogato iskustvo i znanje u primjeni metoda strojnog učenja u medicini. Josip je strastveni stručnjak koji se bavi istraživanjem i primjenom ML metoda u medicini i trenutno završava "remote" studij iz strojnog učenja. Ima obilje iskustva u istraživanju kardiometaboličkih poremećaja i onkologije, s naglaskom na izradu i validaciju prediktivnih modela za poboljšanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka.
Tijekom 45-minutnog predavanja, proći će kroz sve trenutno relevantne upotrebe ML-a u zdravstvu, naučiti o prikupljanju i obradi podataka, objasniti modele i još mnogo toga. Josip će voditi kroz sve bitne aspekte razvoja ML modela u zdravstvu, uključujući razumijevanje relevantnosti podataka, kako razlikovati bitne od nepotrebnih podataka i kako domensko znanje pomaže u razvoju modela.
Nakon predavanja, pridružite se u opuštenoj atmosferi neformalnom druženju uz pizzu i piće. Iskoristite ovu priliku za umrežavanje s istomišljenicima, razmjenu ideja i iskustava te stjecanje uvida od stručnjaka iz industrije. Sve se to događa u ugodnoj atmosferi PICS-a na FESB-u, savršenom mjestu za networking i stjecanje novih znanja. Okupljanje počinje u četvrtak u 18:45 h, pozivaju marljivi organizatori iz splitske ML/AI zajednice i Digitalne Dalmacije. Vidimo se.
 

DEV Night by Split Tech City

Split Tech City, udruga dalmatinskih informatičara i mahom ICT firmi, u srijedu 27. ožujka 2024. s početkom u 18 sati organizira zanimljivu i edukativnu večer - DEV Night. Sudjelovanje je besplatno, a večer je namijenjena svima koji se bave programiranjem jer će pokriti teme poput arhitekture, koncepata i soft skillova – vještina koje su ključne za razvoj svakog developera.
Program koji će se održati u Amfiteatru Doma mladih (Split, ulica Slobode 28) je već poznat, a sastojati će se od tri predavanja, panel rasprave "Izazovi u razvoju developerske karijere", koju će moderirati Ante Dagelić iz Getbybusa, dok će kao panelisti nastupiti Ivana Skelić (Undabot), Nenad Kovačević (Serengeti) i Dragan Rapić (Revendo), te neformalnog umrežavanja, odnosno druženja uz čašice razgovora.
Vedran Jukić, tehnički direktor i suosnivač startupa Daytona pričati će o "Reproducible development environments", o procesu ponovljivog postavljanja razvojnog okruženja te će predstaviti popularne konfiguracijske standarde i alate koje svatko može koristiti za poboljšanje postavljanja svog razvojnog okruženja. Taj proces kod kompleksnih projekata može biti naporan i potrajati i do nekoliko tjedana, što ima negativan učinak na produktivnost i dovodi do frustracija kod novozposlenih.
Ivo Lukač, software arhitekt iz tvrtke Netgen je drugi DEV Night predavač. Predstaviti će se s temom "Learn to appreciate legacy". Doista, kako uvjeriti mlade developere da poštuju postojeći "cash cow", stare legacy aplikacije, kako da ih pametno izmjene, nadograde ili zamijene, te da dobro pri svemu tome pripaze, jer nema garancija da će "novi kod", ta nova sexy verzija, raditi bolje od stare softverske krame.
Treće predavanje pod nazivom "AI i programiranje" održat će Antonio Šerić, software engineer i suosnivač tvrtke Littlecode. Antonio će govoriti o povezanosti programiranja i umjetne inteligencije, odnosno o korištenju AI alata za development.
Ako Vas je ovo gore zainteresiralo, prijaviti se za sudjelovanje na DEV Nightu u srijedu možete putem ovog obrasca.
Vidimo se!
 

Korlević: Budućnost kreće od vas

Riječkim gimnazijalcima lani se obratio Korado Korlević, edukator i astronom iz Višnjana, sljedećim, vizionarskim riječima koje će dobro poslužiti i našoj mladosti: "Budućnost kreće od vas. Ušli smo u slijepo crijevo civilizacije, ulazimo u najluđi dio, u društvu zabave sve nebitno je bitno i ljubav prema sportskom klubu i pivovari koja ga prati. Doživjeli smo kulturni kolaps, budale su dobile riječ, političari se slikaju s nogometašima, civilizacija nema osnove postojanja, mentalni talibani su svugdje. Kontra društvu senzacija, zabave, sreće, uhljeba i potrošnje...", govorio je nadahnuto astronom Korado Korlević u prepunoj dvorani zvjezdarnice u Višnjanu. Slušalo ga je u tišini sedamdeset gimnazijalaca, a vrlo širokim spektrom tema predavanja u kojem je spajao naizgled nespojivo astronom je uspio adolescentima zadržati pozornost punih sat i pol vremena, učiniti da se zamisle i zaslužiti na kraju gromki aplauz. Na licu mjesta u Višnjanu  bili su i o nesvakidašnjem predavanju uvijek inspirativnog istarskog astronoma jučer izvijestili kolege iz Novog lista. Evo naglasaka u nastavku članka...
 

Predstavljen projekt Scinergy u Splitu

Pozivaju se sve zainteresirane tvrtke na predstavljanje projekta Scinergy, gdje će dobiti sve informacije o uključenju i besplatnom sudjelovanju u samom projektu. Riječ je o projektu kojeg provodi Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) u sklopu svojeg programa Nuqleus, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, kako bi potaknuo kvalitetnu suradnju poslovne i znanstvene zajednice. Ovaj pilot globalnog projekta Europske komisije koordinira Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School (LBS) i Massachusetts Institute of Technology (MIT). Predstavljanje projekta Scinergy održano je 16. siječnja u Splitu.
Područja u kojima će tvrtke moći dobiti znanstvenu ekspertizu uključuju umjetnu inteligenciju, energetiku, elektrotehniku, računarstvo, biotehnologiju, hranu, agronomiju, medicinu, fiziku i mnoga druga. Svoja iskustva i znanja tvrtkama će pružiti znanstvenici koji dolaze s FER-a, PMF-a, FOI-ja, FESB-a, Instituta Ruđer Bošković, FKIT-a, PBF-a i drugih prestižnih znanstvenih institucija. Sve informacije o projektu Scinergy dostupne su i na službenoj stranici projekta https://nuqleus.io/scinergy/.
Besplatno sudjelovanje u projektu Scinergy tvrtkama će olakšati pristup ekspertizi znanstvenika i znanstvenoj infrastrukturi potrebnoj za unaprjeđenje postojećih te razvoj novih proizvoda i usluga. Sudjelovanje u projektu Scinergy besplatno je za sve tvrtke registrirane u Hrvatskoj, a prijave su otvorene do 21. siječnja 2024. godine putem ovog obrasca.
 
Na webu je od Božića službeno dostupan novi AI chatbot, koji bi mogao biti posebno koristan posjetiteljima iz naše regije. YugoGPT-Chat pogonjen velikim jezičnim modelom rezultat je rada srbijanskog IT stručnjaka Alekse Gordića, a prilagođen je radu s hrvatskim jezikom i jezicima regije koja se ionako manje-više međusobno razumije. Javnosti je donekle poznat po svojem YouTube kanalu, a komunicira i putem X-a, gdje je i objavio neke detalje o svojem novom projektu. Trenutačno dostupna u obliku istraživačkog previewa, pa se samim time njegovi rezultati ne bi smjeli koristiti za ozbiljnije primjene. U pozadini svega leži veliki jezilni model YugoGPT 7B, utemeljen na treningu na 7 milijardi parametara. Važno je naglasiti da je riječ je tek o prvoj iteraciji modela, koji je treniran na materijalima pisanima hrvatskim, srpskim, bosanskim i crnogorskim jezikom, i koji još nije optimiziran za dugotrajne razgovore, pa je moguće da nakon nekoliko pitanja unutar istog chata počne davati iste odgovore, piše IT mjesečnik BUG. Prvom regionalnom i lokaliziranom AI chatbotu moguće je pristupiti putem ove poveznice.
 
Programere i sve koje zanima vrli ICT svijet, pozivamo na sljedeće izdanje Coders’ Kitchen meetupa u kojem će Vas Maurerovi "kuhari" upoznati s JHipster open source platformom za napredno generiranje koda.
Coders’ Kitchen je ciklus zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split.
U četvrtak, 07. prosinca 2022., s početkom u 19 sati u prostorijama PICS-a na splitskom FESB-u (Ruđera Boškovića 32), predavanje na hrvatskom jeziku "Uvod u JHipster" održati će Mladen Banović iz tvrtke Maurer Electronics Split (dio njemačke grupacije Bundesdruckerei).
JHipster je otvorena platforma za napredno generiranje koda koju koriste i podržavaju brojne svjetske kompanije za brzu izadu prototipa modernih web aplikacija ili mikroservisa, a posebno je pogodna i za eksperimentiranje i učenje raznih backend i frontend tehnologija kroz generirani kod zasnovan na predlošcima iskusnih seniora ili arhitekata iz JHipster zajednice otvorenog koda.
Glavni fokus ovog uvodnog predavanja biti će prikaz mogućnosti koji ovaj alat pruža pri učenju ili proširenju usvajanja znanja iz novih tehnologija, kroz analizu primjera generiranog koda u raznim tehnologijama, kroz primjere dobrih programerskih praksi i standarda u tim tehnologijama, te kroz brzo postavljanje kostura ili prototipa aplikacije otvorene arhitekture te njene integraciju s ostalim tehnologijama, što je često početnicima u novim tehnologijama i najteži (prvi) korak.
Prijave su otvorene ovdje.
Sponzor događanja, Maurer Electronics Split, i ovog će puta osigurati pizzu i piće kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje u prostorima PICS-a na FESB-u.
Vrijedi spomenuti i da, ako si zainteresiran/a za mogućnosti studentske prakse, studentskog usavršavanja kroz pohađanje MES Akademije i zapošljavanja koje nudi Maurer, možeš razgovarati s organizatorima nakon predavanja.
Vidimo se u četvrtak navečer!
 
CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram, veličine 10x10x10 centimetara. Prvi je to satelit kojeg će hrvati poslati u svemir, u veljači će biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska.
CroCube će imati dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati tri puta dnevno otprilike 12 minuta. Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita, U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu pločicu s ugraviranim najvećim sponzorima. CroCube će naposljetku povući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorjeti u atmosferi bez krhotina.
- "Kada promatramo CroCube, naš prvi hrvatski satelit, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje. Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka" - kazala je na predstavljanju u prostorima ZICER-a u Zagrebu voditeljica misije CroCube Daniela Jović.
Jović je COO češko-slovačke tvrtke Spacemanic koja je pokrenula projekt zajedno s Društvom za edukaciju van okvira (EVO). Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanije, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu...
 
Europska unija će najkasnije do 2050. godine svoju prvu fuzijsku elektranu staviti na elektro-mrežu. To je na predavanju u sklopu nedavno održanog 11. Festivala znanosti u Sinju rekao atomski fizičar dr. sc. Tonći Tadić s Instituta Ruđer Bošković, koji je hrvatski predstavnik u EU projektu stvaranja fuzijske enegije EURO-fusion. Tadić je znanstvenim znatiželjnicima govorio o projektima koji su u tijeku, a koji bi u konačnici trebali rezultirati fuzijskim elektranama. Tako bi se, s malim zakašnjenjem, do 2035. godine trebao završiti ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor) u kojemu će se dobiti goruća plazma kao proizvod stabilne i trajne fuzijske reakcije koja hrani samu sebe i održava se dokle god se dodaje fuzijsko gorivo. Cilj je isto tako da koju godinu prije ITER-a poradi DONES (europski strateški projekt vrijedan 707 milijuna eura kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala) u kojemu su Španjolska i Hrvatska vodeće zemlje, a kojima bi se trebalo pridružiti još nekoliko zemalja. Radom DONES-a bi se najskasnije do 2035. godine dobila informacija 0 materijalima koji bi bili podobni za gradnju fuzijskih elektrana. U fuzijskom projektu, kazao je Tadić, sudjeluju svi veliki igrači na svjetskoj sceni. Kroz ITER su prvi put u povijesti udruženi EU, SAD, Rusija, Kina, Indija, Japan i Koreja. Svatko od njih ima vlastiti fuzijski program, svatko od njih želi sagraditi vlastitu fuzijsku elektranu i razviti vlastitu varijantu DONES-a...
 
U srijedu, 18.10.2023. u posljepodnevnim satima u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija", a u sklopu radionice "COASTAL BROWNFIELD REMEDIATION", studentski timovi koji su sudjelovali u studentskom hackatonu, izradi "case studyja" na temu sustavnog rješenja za sanaciju industrijskog odlagališta otpada bivše tvornice ferolegura na obali Dugog Rata, održali su prezentacije svojih idejnih rješenja sanacije i osmišljavanju nove budućnosti tog prostora imajući u vidu i potrebe lokalne zajednice. Od osam studentskih timova očekivali smo neke nove ideje i inovativna studentska idejna rješenja, a mladi i budući stručnjaci itakako su ispunili sva očekivanja stručnjaka iz Norveške i Hrvatske iz žirija koji nije imao lak zadatak izdvojiti 3 rješenja prema kategorijama tehničkog rješenja, okolišnog i društvenog utjecaja te ekonomske održivosti, koji su dobili i simbolične nagrade općine Dugi Rat i dugoratske pivovare "Barilo" (koju voli i staro i mlado!) jer prava nagrada mladima i budućim stručnjacima je bila odvažiti se sudjelovati u ovoj radionici i saznati iskustva norveških stručnjaka u sanaciji nekadašnjih industrijskih područja te ih zajedno s kolegama pokušati na radionici primjeniti i na dugoratski kronični ekološko-urbanistički problem, koji se više od desetljeća "koprca u raljama nebrige" naših resornih ministarstva, pravosuđa, "politike & kriminala".
Čestitke svim akterima ovog projekta te svim sudionicima dugoratske radionice! Ako i ne bude nešto od Dugog Rata v2.0, od Vas se sigurno puno toga može očekivati u vašoj budućoj profesionalnoj karijeri. U Hrvatskoj ili svijetu.
 
Rješavanje "brownfield" područja, područja koja imaju problema s ONEČIŠĆENJEM, zahtijea multidisciplinarnu intervenciju i niz koraka za procjenu, sanaciju i ponovni razvoj tih lokacija za produktivnu, održivu i korisnu upotrebu u lokalnoj zajednici.
Jedno od takvih područja u RH je područje BIVŠE TVORNICE DALMACIJA d.d. u DUGOM RATU.
Šljaka, troska iz procesa proizvodnje bivše tvornice DALMACIJA d.d. se zajedno s ostalim krutim otpadnim materijalima desetljećima bacala u more. I sav materijal od rušenja starih zgrada i pogona bacan je u more. Ukupno je, procjenjuje se, na području bivše tvornice u DUGOM RATU odbačeno oko 1.670.000 m3 troske i ostalih materijala.
U suradnji hrvatskih stručnjaka s Građevinskog fakulteta iz Zagreba i njihovih norveških kolega, u projektu "COASTAL BROWNFIELD REMEDIATION" financiranom od strane Norveške, a čiji je dio i današnja dugoratska radionica, hrvatske i norveške kolege razmijenili su pred zainteresiranim studentima i posjetiteljima znanje i iskustvo vezano uz probleme sanacije onečišćenih zemljišta obalnih područja i predstavili probleme vezane uz sanaciju bivše tvornice u DUGOM RATU. Radionica je  prikazala način sanacije bivše željezare u NOTODDENU (Norveška), norvešku zakonsku regulativu koja se (za razliku od hrvatske) itekako stručno, odgovorno i pažljivo provodi (u skladu s principom "Onečišćivač plaća!"), te probleme vezane za sanaciju bivše tvornice u Dugom Ratu.
U srijedu će biti predstavljeni i rezultati studentskog hackatona, "case studyja"  na temu sustavnog rješenja za sanaciju industrijskog odlagališta otpada bivše tvornice ferolegura na obali Dugog Rata.
MARIJANA SERDAR s Građevinskog fakulteta u Zagrebu je na današnjem skupu rekla da će s norveškim iskustvima o sanaciji brownfield područja, njihovim pravilnicima, zakonskim aktima, metodologijama, dokumentima,.. koji su prevedeni i na hrvatski, biti upoznati i nadležni u Ministarstvu za istraživanje ruda i gublj..., pardon, u hrvatskom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje godinama "odugovlači" s sanacijom prostora bivše tvornice u Dugom Ratu.
Jer, neznanje nije isprika. Jer.. zna se.
Složili bi se s time, ta "zna se", i vladajući.... koje nije baš briga za nekim od Zagreba dalekim i malim, mićim, odnedavno i "oporbenim" Dugim Ratom, s jedva 7.000 glasova, tihom ekonomskom emigracijom u metropoli, tankom dijasporom diljem Europe i svijeta, koja ne "talasa" niti "buči" osim sporadičnim prosvjedima, ni pred "superizbornu" godinu...
 
Pozivaju se svi koje zanima svijet ICT-a, a pogotovo vruća tehnološka tema kvantnog računarstva, da svrate u SRIJEDU, 26.07. u 18:45 sati u ugodno klimatizirane prostore PICS-a Digitalne Dalmacije na FESB-u (Split, Ruđera Boškovića 32) gdje će se održati popularno-znanstveno predavanje "ŠTO JE KVANTNO RAČUNARSTVO?".
Koprenu s ove pomalo "mistične" teme otkriti će nam predavačica EMA PULJAK, diplomirani inžinjer računarstva na FER-u te studentica 2. godine doktorskog studija s temom iz područja "Quantum Computing and Machine Learning" kojeg odrađuje na CERN-u u suradnji s Barcelona Supercomputing Centrom. Nakon internshipa na CERN-u iz područja algoritama umjetne inteligencije primijenjenih za otkrivanje novih čestica, Ema je dobila priliku istraživati što kvantno računarstvo nudi u tom području, te koje potencijale ima u suradnji s drugim aktualnim tehnologijama.
Predavanje je dio ciklusa CODERS KITCHEN meetup-a, zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma u splitskoj IT zajednici o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split d.o.o. (članice njemačke grupacije Bundesdruckerei GmbH).
Sponzor događanja, Maurer Electronics Split d.o.o., uz zahvalu Emi Puljak na predavanju i Digitalnoj Dalmaciji na gostoprimstvu i ovaj će put za sve sudionike osigurati poljički soparnik, razne pizze i osvježavajuće piće, kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje.
Prijave na meetup moguće su putem ove poveznice.