Ho-ruk za Onkologiju

Da nije jubavi, ne bi ni novog Centra za onkologiju KBC-a Split bilo! Projektu obnove i nadogradnje Centra koji je u tijeku, vrijednom 12 milijuna kuna, ljubav su i potporu iskazali građani, njih više od 10.000, ali i brojne tvrtke i institucije čijim su donacijama prikupljena ta pozamašna sredstva. Akcija prikupljanja donacija "Centar od ljubavi" pokrenuta je samoinicijativno prije dvije godine kada je postalo jasno da država nije u stanju ulagati dovoljno sredstava u zdravstvenu infrastrukturu. Tada su se, uz brojne donacije, u javnost "probile" razne ljudske priče, životne drame i iskustva, pa je odlučeno da se nova splitska Onkologija preimenuje u naziv same akcije "Centar od ljubavi" ...

ŽUPANIJSKA LIGA PROTIV RAKA POKREĆE AKCIJU "ANÐELI BEZ KRILA"

Ho-ruk za Onkologiju

Pacijenti koji boluju od malignih bolesti osjećaju se izdvojenim od svakodnevice te ovom akcijom želimo na Odjelu stvoriti atmosferu što sličniju njihovu domu, kaže prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak

Piše: Maja Stanišljević / Slobodna Dalmacija


Pod novim krovom

Splitski Centar za onkologiju izgrađen je davne 1972. godine. Građevinskim radovima čiji se završetak očekuje ovoga srpnja želi se sada povećati kapacitet, te osobito kvaliteta stacionarnog dijela Centra, što uključuje jedinicu za intenzivnu skrb bolesnika, izgradnju potrebnog broja sanitarnih čvorova... To će se, uz obnavljanje postojećih kapaciteta, osigurati izgradnjom dodatne etaže. Također će se promijeniti krov, zamijeniti vodovodne i kanalizacijske instalacije te klimatizacijski sustav.

Onkologija

Tijekom rekonstrukcije Odjela za radioterapiju izgradit će se dodatne prostorije za CT simulator te bunker za još jedan linearni akcelerator sa 3D planing sustavom.

Odgovorni u splitskom Centru za onkologiju uvjereni su sada kako će ih u nabavi te suvremene opreme, a na dobrobit pacijenata kojih je, nažalost, sve više, pratiti i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Time bi se zatvarao investicijski dio projekta, ali krug još ne bi bio zatvoren... Razmjeri širenja kancerogenih bolesti toliki su da je potpora šire zajednice, posebno volonterstva, neupitno potrebna. U globalnim razmjerima, naime, već svaka treća osoba obolijeva od neke vrste raka, a svaka četvrta od te bolesti umire.

Tu neumoljivu statistiku potvrđuje prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, voditelj splitske Onkologije te predsjednik Županijske lige protiv raka - Split.

dr. Eduard Vrdoljak- Proširenjem kapaciteta Centra za onkologiju osigurat će se adekvatan broj ambulanta. Nesebična ljubav naših donatora omogućila je da ovaj objekt dobije nove zidove, a na nama je svima graditi mostove između bolesnika, medicinskog osoblja i liječnika. Na pragu 21. stoljeća želimo potaknuti promjenu paradigme u borbi protiv raka i želimo pacijenta staviti u samo središte gdje i pripada. U novom Centru za onkologiju KBC-a Split to će biti naša trajna misija - najavljuje prof. dr. sc. Vrdoljak.

RAK
Već svaka treća osoba obolijeva od neke vrste raka, a svaka četvrta od te bolesti umire

Osebujna misija novoga centra trebat će i osebujne ljude - one dobre volje, s osobitim senzibilitetom i prepoznavanjem gesla "dobro je činiti dobro" - koji će cijelom projektu udahnuti još jednu dozu ljubavi. I to najnovijim akcijama "Anđeli bez krila" i "Za svaki novi dan" u kojima će zdravi, šira populacija, zajedno s profesionalcima sudjelovati u liječenju bolesnika, njihove bolesti, duše i tijela.

Tiskana je stoga posebna brošura pod egidom "Dobri judi za Centar od ljubavi" koju je jučer donijela "Slobodna". Brošura vam može pomoći da u sebi prepoznate "anđela bez krila", te se prema svojim mogućnostima i željama uključite u akcije. Isti poziv upućen je zainteresiranim obrtnicima i tvrtkama. Darovati, dakle, možete svoje vrijeme i ljubav volonterskim radom ili, pak, donirati potrepštine, tako potrebne za svakodnevni život pacijenata: od tiskovina, higijenskih potrepština, knjiga, cvijeća, peciva, sokova, mliječnih proizvoda, cappuccina, kolača do TV prijamnika, ogrtača ili pidžama... Na listi poželjnih potpora su i one iz uslužnih i kulturnih djelatnosti poput posjeta restoranu, frizeru, kazalištu...

Želimo našim pacijentima u što je moguće većoj mjeri na Odjelu osigurati atmosferu blisku onoj koju su ostavili u svojim domovima jer je to jedna od najučinkovitijih terapija. Darujući sebe, svoje vrijeme i ljubav, te osiguravajući potrepštine za normalni život, svakako ćemo ostvariti bolji postotak izlječenja i dobiti centar od izvrsnosti - uvjerenje čelni čovjek splitske Onkologije.

Krevet više

Splitski Centar za onkologiju ima 50 kreveta te godišnje u prosjeku oko 500 hospitaliziranih pacijenata iz svih krajeva Hrvatske, ali pretežno iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Onih koji dolaze na kontrole, preglede i primanja ambulantne terapije, kroz Centar prođe blizu 23 tisuće ljudi.