O zdravstvenom tretmanu djece u hrvatskom sportu

Dr. Slobodan KuvaljaSlobodan Kuvalja nije samo ugledan liječnik nego i ozbiljan čovjek. Koji u javnost ne iznosi paušalne ocjene. Niti govori samo da bi govorio i da bi u novinama vlastite fotografije gledao. O Slobodanu Kuvalji, kao uglednom liječniku i ozbiljnom čovjeku, svjedočiti mogu i brojni hrvatski sportaši. Od Ivana Balića do Ane Jelušić. Od teniskih do nogometnih reprezentativaca. Svi oni su ga slušali, pa je red da ga sada poslušate i vi. Poglavito ako ste roditelji. Ili, još bolje, treneri. Činjenicu da sport, ukoliko se ne radi pod diktatu prirode, može biti itekako nezdrav, malo tko prihvaća ...

DR.SLOBODAN KUVALJA

Zdravlje naše djece često je u rukama neznalica koji se igraju ljudskim sudbinama

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Krajnje je vrijeme da se ozbiljno progovori o zdravstvenom tretmanu djece u hrvatskom sportu. Veliki novac, naime, društvo izdvaja za navodno zdravlje nacije kroz sufinanciranje brojnih sportova i klubova, a zapravo se ništa na tom planu ne događa. Dapače, djeca su nam sve bolesnija i deformiranija, pri čemu nestručni treninzi takvo stanje samo pospješuju - govori dr. Kuvalja.

razgibavanje

Naš je sugovornik prije 18 godina u Zagrebu oformio Cybex centar za biomehaničku izokinetičku dijagnostiku i rehabilitaciju lokomotornog sustava. Do danas je na Šalati obavljeno oko 70.000 izokinetičkih testiranja i preko 200.000 terapeutskih tretmana, a Cybex je postao i edukacijsko središte za kadrove iz susjednih zemalja.

- Rezultati u liječenju pacijenata su nam najjača referenca, kako vama nepoznatih ljudi, tako i brojnih vrhunskih sportaša. No, kao čovjek koji vodi Cybex i koji svakodnevno gleda što se događa s mladim ljudima nikako ne mogu stajati sa strane. Dužan sam progovoriti o zdravstvenom kaosu u velikoj većini hrvatskih sportskih klubova - ističe dr. Kuvalja.

Zdravlje naše djece, tvrdi naš sugovornik, u rukama je neznalica koji se igraju ljudskim sudbinama. Nema sporta koji je pri tome iznimka. Podjednak alarm treba upaliti ne samo među malim nogometašima, rukometašima ili košarkašima, nego i, primjerice, tenisačima, atletičarima i taekwondoašima.

- Stanje je iz godine u godinu sve gore. Djeca nam dolaze sa sve ozbiljnijim ozljedama, pri čemu mnoge od njih mogu ostaviti i trajne posljedice po njihov život, a ne samo po karijeru - - veli dr. Kuvalja.

trening djece

Roditelji i treneri ponašaju se, međutim, kao da ih samo karijera zanima. Velika lova vrti im se pred očima. Čim dijete prvi put šutne loptu ili zamahne reketom trener u njemu vidi svjetski talent. A roditelj oslijepi od sjaja dolara i eura.

- Na prste jedne ruke, a to mislim doslovno, mogu nabrojati hrvatske klubove u kojima se na zadovoljavajući način vodi briga o zdravlju sportaša. Odnosno djece i ljudi koji trenirajući nekoliko puta tjedno trpe ozbiljna opterećenja organizma. Gnjevan sam, i kao čovjek i kao liječnik, na osobe koje nazivamo sportskim radnicima i koje boli briga što će se s čovjekom koji mu je danas u rukama sutra dogoditi - zbori dr. Kuvalja.

Nekoć, da sad ne spominjemo državu, djeca su u školama imala redovan sistematski pregled, a sportski tereni i dvorane bili su prije svega igrališta. Da bi danas evoluirali u vojne poligone na kojima za amatere nema mjesta. Kuvalja se zgraža nad takvim odgojem nacije. Iz prve ruke se, naime, uvjerio da se na taj način, čast iznimkama, ne proizvode šampioni, nego invalidi.

- Svojevremeno mi je jedna vrhunska sportašica rekla kako se briga o njezinu zdravlju svodi na kratak pregled EKG-om. Platim, kaže, dvadeset kuna i dobijem pečat da sam zdrava. U moju je, pak, kliniku došla s ozbiljno oštećenom kralježnicom, a kasnije sam otkrio da su je treneri tjerali da diže utege apsolutno neprimjerene njezinoj dobi - iznosi naš sugovornik samo jedan od slučajeva iz svoje ordinacije.

Dio roditelja je i neupućen. Predaju dijete u ruke klupskim trenerima i misle da su tako svom potomku osigurali zdrav razvoj. Koja zabluda...

Dr. Slobodan Kuvalja

- Roditelji, izvadite glavu iz pijeska i slušajte dobro što vam govorim: o zdravlju vaše djece nitko ne brine! A sve češće imamo i slučajeve da se treneri sami odvaže provoditi rehabilitaciju ozlijeđenog djeteta. A to je put, i to ne put, nego prečac, u katastrofu! - žesti se doktor.

Do sada je, uvjerava Kuvalja, na tisuće klinaca diljem zemlje zbog kroničnih ozljeda odustalo od sporta i prekinulo moguće karijere. Samo što o njima nitko ne piše.

- Najopasnija je ambicija trenera da po svaku cijenu ostvari rezultat, te se preko leđa djece popne u hijerarhiji svoga sporta. Po mogućnosti da dosegne razinu na kojoj se dijeli novac od transfera - upozorava dr. Kuvalja.

Činjenicu da sport, ukoliko se ne radi pod diktatu prirode, može biti itekako nezdrav, malo tko prihvaća. Najgore je, napominje Kuvalja, što među pacijentima nerijetko ima i studente kineziologije što samo potvrđuje da je stanje odavno prešlo dramatične okvire i da neznalice upravljaju svijetom sporta. Amaterskog i profesionalnog podjednako.

- U posljednje vrijeme sve češće čitamo vijesti o smrtnim slučajevima na sportskim terenima, a te tragedije nisu ništa drugo nego produkt neobuzdane ambicije sportaša, njihovih roditelja i agenata, te zdravstvene nebrige. U Hrvatskoj su takvi slučajevi tek pukim slučajem rijetki, no uopće ne sumnjam da će ih u budućnosti biti sve više jer sportski pregled ne može trajati pet minuta i koštati dvadeset kuna - jasan je dr. Kuvalja.

Neugodnih iskustava s trenerima naš sugovornik ima koliko god hoćemo. Znaju se, kaže nam, i derati na njega jer im dijete, i to nakon samo tri, četiri dana liječenja, nije spremno za igru. A i roditelji se znaju pridružiti takvim zahtjevima pokazujući kako bi i njih trebalo liječiti. Samo u nekoj drugoj ustanovi.

- Zaprepašćujuće je da se roditelji više brinu za automobil, nego za svoje dijete. Auto vode na servis svakih deset tisuća kilometara, obvezan je i godišnji tehnički pregled, a djecu kod liječnika prosječno vode svakih pet godina. I to tek nakon ozbiljnijih ozljeda - kaže Kuvalja..

ozljeda

Sportaš koji trenira četiri puta tjedno morao bi, tvrdi zagrebački doktor, najmanje jednom godišnje pregledati lokomotorni aparat za onaj dio tijela koji najviše rabi u svom sportu, a istinski profesionalci minimalno dva puta. Ovakav pregled bi trebao obuhvatiti i detaljan pregled srca, pluća, kao i pretrage krvi i urina, te izokinetičke testove mišića i zglobova.

- Apsurdno je da smo spremni potrošiti mnogo novca za vrhunsku sportsku odjeću i obuću, a da nemamo nikakav uvid u sposobnosti našega tijela za podnošenje napora. Posebno mi je smiješno kad čujem trenere kako na nekoj livadi pričaju o kondicijskoj pripremi svojih igrača i hvale se da će oni, ako ništa drugo, biti fizički spremniji od konkurencije. Pa onda govore o pehu kad im se nekoliko igrača odjedanput ozlijedi.

Takvi treneri nisu samo amateri, nego i šarlatani, no, na žalost, u hrvatskim klubovima oni su velika većina - zaključuje dr. Slobodan Kuvalja.


Porast ozljeda kao posljedica lošega treninga

- Forsiranje djece na treninzima trend je koji neće tako lako prestati. Stoga i ne čudi što nam sve više klinaca dolazi s puknutim ligamentima, discus herniom ili deformiranom kralježnicom. Sve su te ozljede posljedica lošega treninga.

Kod nas o tome problemu nitko ne vodi računa, odgovornost je nikakva, dok se u Americi za tako nastale ozljede isplaćuju milijunske odštete, a treneri zauvijek gube licencije - kaže dr. Kuvalja.   

ozljeda


Lječnike malo tko sluša

- Ono što su mehaničari u boksu Formule 1, to je medicinska struka u sportu. Vozač iz boksa smije izići tek kad inženjeri kažu da je bolid potpuno spreman za vožnju i da nema rizika od puknuća gume ili nekog drugog kvara.

Tako bi se i sportaš smio podvrgnuti naporima tek kad medicinari zajamče da mu uslijed tih napora neće puknuti ligamenti ili da srce te napore može izdržati - veli dr. Kuvalja.


Treneri se moraju brinuti o zdravlju svojih igrača

Kao jednog od rijetkih trenera koji brine o zdravlju svojih igrača dr. Kuvalja navodi Mirka Jozića. Jozić je, kaže Kuvalja, bio zgrožen kada se iz inozemstva vratio u Hrvatsku i kada je shvatio na koji način se s djecom radi.

trening djece

- Nikada se nisam gurao u prvi plan. Pomogao sam mnogim sportašima, a da javnost za to nije ni znala. Evo, recimo, sada je možda vrijeme da kažem kako Ivano Balić nikada ne bi zaigrao na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj da nije prošao tretman u mojoj klinici.

Dva mjeseca prije početka prvenstva su me zvali iz Saveza i rekli: 'Spašavaj!'. A poslije je u novinama izišlo da je Ivanova leđa izliječio neki bioenergetičar Domančić. Smiješno - navodi Kuvalja.

Povezani članci

Who's Online

We have 287 guests and no members online