Luda noć na Oriju

Nedjelja, 08.08. Orij, od sumraka pa do ponoći
Luda noć na Oriju

Nakon o-ho-ho godina doživjeli smo opet Ludu noć na Oriju. Meštar Rade s prijateljima priredio nam je lipu večer. Sve šesno organizirano, ma cakum-pakum, od šesne lipotice na vokalu pa sve do osvježavajućih napitaka i tužnih, ali dobrih čevapa na dnu teće, popularne cijene, sve je bilo lipo, a bilo je i svita na rivi u Oriju, okolo porta i na zidićima. Sve pohvala Radi i ekipi na trudu i fešti, no u sijećanju su mi još one stare lude noći na Oriju, hvatanje pršuta, potezanje konopa, "ubijanje" prelošim pivom i onaj sendvič sa sirom a bez ičega koji me digao iz mrtvih pred zoru na Oriju neke davne godine... Neponovljivo!
 
U hrvata, bogu hvala, ne fali blagdana posvećenih majci Božjoj, Svetoj Mariji, no blagdan Gospe od sniga, odnosno Snježne Gospe, koji se slavi 5. kolovoza jedan je od koji je pobuđivao zanimanje mnogih, kako vjernika, tako i znatiželjnika. Znamo da se odvajkada slavi u našim Dućama, na Stomorici, ali otkud blagdan takvog zimskog imena usred kolovoza, usred ljeta? Uistinu, blagdan je povezan s padanjem snijega, ali u – Rimu!
Naziv Gospa Snježna ili Gospa od Snijega dolazi iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII. stoljeću, Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći. I tako je u noći, 5.kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Uz to bazilika se zove i Sancta Maria ad nives” – Gospa od snijega.
Ne znam s sigurnošću da li je 5. kolovoza pao snijeg i u našim Dućama, ali nema sumnje da Dućani, i ne samo oni, već stoljećima na današnji dan pohode malu crkvicu na Stomorici. I da će brojni to napraviti i sutra.
 

Srcem za male heroje

Velik broj građana odazvao se jučer humanitarnoj utrci 'Srcem za male heroje' koju je organizirala Javna vatrogasna postrojba Grada Splita uz potporu drugih žurnih službi. Cilj utrke jest prikupljanje sredstava za opremanje splitskog odjela neonatologije uređajem koji novorođenčadi omogućava terapiju dušikovim monoksidom čija je cijena 250.000 kuna. Akciji i utrci s se odazvali brojne udruge i pojedinici.
Akcija još nije gotova. I vi možete dati podršku i pomoći svojom donacijom, odnosno uplatom na IBAN račun HR6724070001300020395.
 

Izletište Lučić u Docu Gornjem

Kada je Tihomir Lučić 2018. pokrenuo Božićno selo u Docu Gornjem, u svom zaselku Nartu, odmah tik do Banovića kuća, malo je tko vjerovao da će ovaj ljuti mosorski krš postati omiljena zimska destinacija ne samo Poljičana, Splićana, nego i posjetitelja iz cijele Dalmacije, Hrvatske, pa i šire. Razdoblje “korone” vrijedna obitelj Lučić iz Dca Gornjeg iskoristila je u transformaciju cijele lokacije "Božićnog sela" u lijepo obiteljsko izletište, ali i mini ZOO. Izletište “Lučić” vrlo je pogodno za proslavu krštenja, krizmi, rođendana, manjih svatova, godišnjica mature, poslovnih ručkova, prezentacija, team bildinga... a za veće skupine tj. organizirane posjete razgledavanje životinja odvija su pratnji domaćina koji će vam odgovoriti na sva pitanja vezana uz njegovo mosorsko “životinjsko carstvo”. Naravno, naći će se tu i pokoja anegdota iz života na OPG-u Lučić, piše Dalmacija Danas.
Ponuda izletišta “Lučić ” obuhvaća široki raspon gotovih jela i jela po narudžbi, s roštilja, pića i slastica. Pripremamo sva jela našeg kraja, cijene su pristupačne, a ljubazno osoblje pobrinut će se za dobru atmosferu. Peke i janjetina s ražnja spremaju se isključivo po narudžbi. Zavisno od vremenskih prilika, (godišnjeg doba) i želja posjetitelja, hranu i piće poslužujemo u autentičnoj konobi ili na terasi – kazuje vrijedni poljički poduzetnik. No, prostora za drugačije događaje ne nedostaje. Sve informacije i rezervacije možete dobiti na broj mobitela 091 / 201 4790.
 

Vedran u Bave

Dugoratska plaža, Bava bar, nedjelja, 18.7. od 21 h
Vedran Live at Bava Bar
Nastupa: Vedran Roguljić
 

SplickaScena u srijedu navečer u Pino baru

Komičari Josip Škiljo i Ivica Lazaneo, veseli pripadnici kolektiva SplickaScena u srijedu, 14.07 od 21 sat zabavljati će Vas svojim dosjetkama i bazama u popularnom Pino baru na rubu vala dugoračke plaže. Cijena ulaznice je 40 kuna, a prodaja se vrši na šanku Pino bara. Tko je, odnosno što je Splicka scena? Klikni ovdje i pogledaj "Stand-up po splicki" na Jubitu i saznaj!
 

Sunčani petak u Pina

 

Petak u Pina

Vikend počinje, nema utakmica (pauza na Euru nEuru), nemaš ni brige gdje navečer, poslije kupanja, jednostavno, ostani na plaži i u popularnom kafiću na rubu vala i uživaj uz osvježenja večeri i Dreamerse...
 

Nema problema, idemo dalje

"Nemam volje liječit tuđe komplekse pored svojih;
nemam volje rješavat tuđe probleme kad je hrpa mojih neriješenih;
nemam se volje više spuštat na niže razine da me netko shvati ili prihvati,
jer redovito izgubim put vraćajući se natrag sam i razočaran;
nemam više volje slušati žalopojke osoba kojima je misija biti nesretan
i prenositi svoju nesreću drugima;
ne da mi se biti s onima koji me ne prihvaćaju ovakvim kakav jesam
pa bi me htjeli bar malo promijeniti; ja mijenjam samog sebe;
ne da mi se biti s egocentričnima;
ne slušaju mi se konzerve niti osobe koji svoja uvjerenja brane ko jedinu istinu;
ne slušaju mi se hvalospjevi a još manje omalovažavanja i sputavanja;
nemam problem kad me ljudi žele iskoristiti ako će to biti za njihovo dobro
i neće naštetiti meni i drugima,
općenito nemam problema ni sa čijom srećom;
svjestan sam svojih ograničenja i da nikako ne mogu biti prvak svjetskog kupa u atletici.
(za plivanje u dalj još uvijek nije kasno)
Pa iako ovo sve zvuči kao negacija, riječ je isključivo o negaciji negacije, odnosno pozitivi.
Ili još jednostavnije: rješenje svakog problema je u definiranju problema,
a kad ga definiraš tada ga ili riješiš ili napustiš.
Isto je i s ljudima."

Dado Pekas

Možda ima i prigodnijih slova od ovih gore, koje je zapisao dragi sumještanin i bivši kolega, za kratku meditaciju u prvom jutru nakon "odrađenih" prvih pedeset...
Sad bi, kao ono, trebalo biti sve lakše...
A ha...
 

Krilo: Brodovi na sidru ispred plaže

Nove/stare ludosti u Općini Dugi Rat. Godinama se na ovom području prema pomorskom dobru mnogi odnose kao odlagalištu otpada u koje pojedinci nasipaju i bacaju sve i svašta, a uza sve to kontinuirano bespravno šire obalni pojas nasipanjem nepripadajućeg građevinskog i drugog otpada. U Krilu su brodovi ovih dana usidreni na samoj plaži.
Najpoznatije brodarsko mjesto na našoj strani Jadrana sivi je dom za više od 170 brodova, čiji se broj svake godine povećava. Osim što su pojedini neodgovorni vlasnici svojim ponašanjem postali veliki problem okolišu, sada još i brodove vezuju ispred plaža, piše na portalu Morski.hr.
Jest da će svi ovi metalni macani s slike vrlo skoro isploviti u novu sezonu, usidriti se na par metara od popularne plaže i kupača nije OK. Ne tribaju nam ovakve turstičke atrakcije, Dani hrvatske male brodogradnje održavaju se ipak malo dalje, u Marini Kaštela. A jesnički kupači nisu krivi što Vi nemate gdje vezati svoje brod...
 

Tijelovo... ili o umjetnosti spajanja blagdana

Ovogodišnja lipanjska fešta od spajanja blagdana započinje sa srijedom poslije podne, kad se procjenjuje da će zbog blagdana Tijelova u četvrtak veliki broj hrvatskih državljana biti slobodno sve do ponedjeljka! Prvi je to u nizu lipanjskih praznika koja će mnogi povezati u poduži neradni vikend, a tijekom lipnja se sljedeća dva praznika (22. i 25. lipnja - ja ga još uvijek slavim, dolje Šeks!) sa samo tri slobodna dana na poslu mogu povezati u čak desetak neradnih dana. Jupi je... lipanj je!
 
Lipo je došlo radnom čovjeku ovo Tjelovo, pravo za mali odmor za dušu. A i za tilo. Na plažama već im svita, a i večeri sve zanimljivije. Evo sinoć u Omišu koncert Vox Box-ića, i puno lipog svita pod Borićima. U Splitu sve kao ono sad će..., a i naše malo misto na rubu vala pomalo se budi iz dugog corona sna.. Sutra je Tjelovo, lijepa nova prigoda za spajanje blagdana i duuugi vikend. Živio nam lipi lipanj!
 

Fala k.. napokon idemo na koncert!

 

Petrina isplovio u sezonu

Ipak se kreće... rekao bi stari Galileo na ovaj šesni prizor, da mi se mogao pridružit na posljepodnevnoj kavi u Rivice. Ipak se kreće u sezonu! Ajaxia ili Navilux, netko od perjanica Orijanske flote u prošlu je nedjelju isplovio u novu sezonu. Furešti su "on-boardani", štive su pune luksuza, dobre kapljice i lipih bokuna, posada je odmorna i spremna, a sunce još visoko na horizontu, vedro je, bez  oblačka, a vjetar se nestašno igra u kosi... neka odmor, odnosno posal, konačno počne! Doli partije, valja partit.. živilo nam lito, fureštice i nova sezona!

A mogao sam još jednu 'ladnu s mlikom u našeg Arsena popit... dok ne stigne Ona...
Prije će Godot...
 

Povratak u budućnost

Kakva će nam biti sezona 2021? Hoćemo li se svi, ili barenko većina, uspjeti procijepiti do sredine lipnja? Hoće li mutter Angela otvoriti vrata Njemačke svojoj nestrpljivoj djeci? Hoće li se stroge mjere stožera, daj dragi Bože, smanjiti do razine potrebne za normalni život? Hoćemo li uspjeti pootvarati sve što je korona i vlada naprasno zatvorila? Ostatke hrvatske ekonomije. Hotele. Kampove. Napuniti restorane. Terase kafića. Bez konobara s gas maskama. Hoće li se nakon lipnja otvoriti i granice? Omogućiti avionski letovi? Pa makar uz covid putovnice. Hoćemo li na ljeto biti skoro "corona free" destinacija za skoro "corona free" turiste? Hoćemo li se uspjeti vratiti u budućnost?... 
Na sva ova pitanja, i brojna druga, nitko još nema preciznih odgovora. Postoje, doduše, neke projekcije, no one ovise o bezbroj varijabli, ali vjerojatno će nam covid matematika i u nadolazećem litu vlovitom ići na ruku, iako još sve stignemo lako "pokvariti"...
No što bilo da bilo, uvijek ćemo se sjećati bolje prošlosti, onih nezaboravnih dugih toplih ljeta naše mladosti i ljepih ljetnih, a pogotovo noćnih dogodovština na Glavici, Dućama, Omišu, Mimicama, Dugom Ratu, Malom Ratu,... u nadi da će se u što većoj mjeri nešto od toga lipog ovog i idućih ljeta opet "ponoviti", iako više nismo ni mladi niti šesni.... ali zar mladost nije samo stanje svijesti? A korona samo neka šišmiš-gripa koja neće na stare noćne ptice...

Dok čekamo i predizborni rasplet, zavirimo malo i u bogatu arhivu TV Dugi Rat i pogledajmo u nastavku članka video reportažu "MRAVINJAK" iz početka ludih 90-ih sa popularne plaže na Glavici. U ulozi lutajućeg reportera bio je tada turbo popularni Nikola Lozić, a iza oka kamere skrio se mladi i brzi Zoran Brzović.
Naravno, tu negdje u društvu neke lijepe smišnice je i potpisnik ovih redaka... Ahh te lijepe uspomene na mladost provedenu na plaži..