Paradox našeg društvenog bitka

"Ovdašnji ljudi žele ornamentiku zapadne demokracije, privid i simboliku liberalizma i multikulturalizma i hipsterstvo političke građanštine, ali sve to ne napuštajući paradigmu socio-ekonomske sigurnosti sistema kojeg nema evo već punih 30 godina, gnušajući se sistema vrednovanja imanentnog tržišnoj ekonomiji, odnosno zlog kapitalizma i priželjkujući od države da kontrolira ono što je dobro, a da zabrani ono što je loše.. ne dirajući naravno u njihove tisućljetne i hiljadugodišnje mitove, nacije, religije and so on.."

FB Zhuge Liang
 

Petak u Pina

I ovaj petak neće faliti dobre glazbe i dobre zabave u popularnom dugoratskom plažnom kafiću na rubu vala - Pino baru. U petak navečer nakon pozdrava Suncu i dobrodošlice Mjesecu zabavljati će Vas Sandra & Tino sa kolegom saksofonistom. Vidimo se..
 

Sunset party na Dućama

Sunset party na Dućama. Lipi dnevni đir na popularnoj plaži s popularnim kafićem... uživajte u moru i na plaži. Pozdravite sunce i poželite dobru večer mladom Mjesecu uz laganini glazbu DJ Johna Van Thorna..
 

Petak u Pina

U petak, dan za pozdrav vikendu i ako se posreći za..., u popularnom  dugoratskom kafiću na rubu vala i prihranjene plaže - Pino baru - poslije popodnevnog sunačanja i kupanja lipo ćemo se moći zabaviti i navečer uz dobro društvo, osvježavajuća i opuštajuća pića te senzualnu glazbu popraćenu zvucima saksofona...
U subotu u popularnom omiškom prozračnom krovnom kafiću EOL zabavljati će Vas domaći band da ne može biti "domaćinskiji" - Vox Box. Dobar glas lijepih dama i Nikole čuti će se nadaleko, ali Vi ipak dođite na krov grada i lipo se zabavite uz ritmove domaćih i stranih uspješnica.
 
Još jedna Luda ribarska noć u Krilu Jesenice u organizaciji Kluba Mladeži Krila Jesenice održala se u nedjelju, 14.6.2020. Program je započeo u 17 sati s tradicionalnom, sedmom po redu utrkom kaića (1 kaić, par vesala, dva veslača na dionici dugoj 1 nm). Skupilo se i mladog i starog svita, navijalo se, bodrilo svoje, ‘grmilo’ na protivnike, a sve uz smijeh i dobru zabavu.  Nagrade su bile bogate: 1. mjesto janje, 2. mjesto pršut i 3. mjesto demejana vina. A janjčiću su se razveselili pobjednici utrke Roko Ercegović i Tomislav Vuković, piše portal Dalmacija Danas. Nakon veslanja uslijedilo je skakanje u vrićama za odrasle i djecu. U 19 sati se potezao konop. Žestoki su bili muškarci u borbi za večeru u konobi Bajso, ali ni žene nisu zaostajale u borbi za beauty tretman u hotelu Krilo. Dječica su se pak borila u potezanju konopa za besplatan sok na šanku. Najzanimljiviji dio fešte zasigurno je bilo skidanje pršuta s jarbola. Mladić iz Suvog Potoka, Marinko Martinović uhvatio ga je u zraku. – Bila je velika konkurencija, nisam se pripremao za ovo. Treba što brže proć i ne micati previše tijelo. Bilo je sklisko, ali kada sam krenuo morao sam doći do kraja. Uhvatio sam pršut u zraku – rekao nam je "mali" Marinko. A nakon ‘hvatanja’ pršuta na red je došla i velika tombola, a za zabavu do dugo u noć zaduženje je dobila grupa Fritula...
 

Guštajte u ljetnom solsticiju

Kako i lani, tako i ovog ljeta, plaže su naše, a ne Vilijeve ili koronine, a more je već dovoljno toplo da se i oni zimogrozni osvježe i najduži dan u godini provedu na plaži i u moru. Uživajte i guštajte u ljetnom solsticiju.
A glede Ivanjske večeri, koja je otpala zbog ma znate već čega, nešto će Tvorničari ipak smislit, jer unatoč  Kor.. & Izborima, valja držati do svojih običaja..
Guštajte!
A sutra je i praznik, Dan antifašističke borbe... proslaviti ćemo ga ponosno, kao i ostale, unatoč "revizorima" prošlosti i svim onima koji oportuno zaboravljaju i ne cijene ovo za što su se izborile i što su nam na čuvanje ostavile prošle generacije.
 

Noćni vlak za Lisab.. Zagreb

Za sve one romantičare koje jedan pogled na lijepu ženu koja se naslanja na ogradu omiškog mosta, jedna slučajno otkrivena knjiga tankoćutnog portugalskog pjesnika, jedan čaroban grad (i jedna žena, uvijek neka fatalna žena) koji čeka na kraju puta... podsjeća, osim na odličnu knjigu Pascala Merciera, i na noćne vlakove, te za sve "doktore lake šetnje" koji preferiraju vožnju vlakom, umjesto autobusom ili avionom, dobra vijest stiže iz notornih Hrvatskih željeznica.
Od ponedjeljka 15. lipnja, na liniji Split-Zagreb i obratno ponovno počinju prometovati noćni vlakovi. Vlak 821 kretat će iz Zagreba svakog dana u 22.56 sati, a u Split bi trebao stići u 6.49 sati, premda se nikad ne zna s Hrvatskim željeznicama. Vlak 820 svake će večeri kretati iz Splita u 21.52 sati, a na zagrebačkom kolodvoru po redu vožnje mogao bi biti u 5.48 sati. Noćni vlakovi u svom sastavu imaju vagone s krevetima, kao i vagone za sjedenje. Još da imaju i vagon s kafićem i restoranom koji radi cijelu noć i da na peronu u 21.51 stoji ona... to bi već bio Orijent, a ne Marjan Express..
 

Krilo se probudilo

Inicijativa mještana "Krilo, probudi se" do sad je tražila od Općine Dugi Rat da se osvjetli i postavi klupa na autobusnoj stanici Duboka. To su i dobili. Nadalje, tražili su prolaz za invalide u novom portu i kraj hotela Krilo. To su i dobili. Slijedeći zahtjev prema Općini Dugi Rat je bio pješački prijelaz kod trgovine Ribole s konzolom. Taj je zahtjev u tijeku rješavanja. Marljivi Kriljani sredili su tumbin ispod stanice u Krilu, proveli akcije čišćenje istih kroz Bajnice, Duboku i Močila. Sanirane su vodovodne cijevi, saniran je krov od ex Grafičkog zbog sigurnosti mještana. Uz sve ove zahtjeve i dogovore s marljivom komunalom službom Općine Dugi Rat, cijelo vrijeme su poduzetni i ekološki osvješteni Kriljani organizirali akcije čišćenje javnih površina, luke i plaža od Krila do Močila. Također su tražili i prihranu plaže Duboka, te su sve ovo popisali na svojoj aktivnoj Facebook stranici preko koje zovu sumještane da im svoje sugestije za čišće, urednije i ljeoše mjesto pošalju u inbox! Ako već u ovoj nevolji stoje brodi, ne moraju i Kriljani!
 
Jesenički dio općine nam je stalan gost u novinama. Nažalost, najčešće je riječ o incidentima vezanim uz onećišćenja okoliša, bacanje svih vrsta krupnog i nešto sitnijeg otpada u okoliš. U proljeće dolazi novi red vijesti o (ne)legalnim nasipanjima pera i mulića olitiga zemljano-kamenim radovima na lukobranima, a tek sporadčino interes novinara izazovu sve učestalije eko-akcije uređenja okoliša u Jesenicama. Ovog vikenda do nas su stigle čak dvije vijesti o subotnjim akcijama čišćenja okoliša i plaža na području Jesenica. U Bajnicama je održana radna akcija mještana. Iz okoliša, šetnica i plaža odneseno je staro granje i otpad. Plaže su spremne za ljeto - poručuju mještani Bajnica.
A par kilometrara istočnije mještani su očistili Duboku i Močila. Skupilo se dosta smeća i starih grana s plaža. Općinski koimunalci će prikupljeno odnijeti u reciklažni centar. Bravo za mještane dobrovoljce koji su se odazvali ovim eko-akcijama! Ima još nade za nas...
 

Krilo se budi (2)

Još jedan lijepi, aktivistički, ekološki petak dogodio se Krilu. Krenulo se opet u akcije čišćenja luke i okoliša s dva fronta. Inicijativa mještana "Krilo probudi se" organiziralo je novu ekološku akciju, a Duje Ercegović uz potporu Udruge Porat - Krilo Bajnice svoju. Na kraju je ipak svima bio bitan samo jedan cilj - da nam misto bude čisto. Ili barem što čistije. Što jedna ekipa, a što druga, skupila se ogromna količina otpada i smeća. Svi komorini su ošišani, trava pokošena i stavljena je velika ankora na ulaz u Krilo..
Inicijatori i ove eko akcije ponosni su i zahvalni svim mještanima, frakcijama, udrugama i inicijativama koje su se odazvale pozivima na eko-akciju. Općinski komunalci odvesti će prikupljene grane, a udruga smeće. Nadaju se da će ulaz u luku nadaleko čuvene Kriljanske flote, gdje su komorini i igralište, biti uredan i čist, a da će ga općinski komunalci češće održavati. Iako je to na Krilu pravi sizifovski posao. Ujutro očistiš, navečer "lole" već nabace novi otpad i smeće. I tako od stoljeća sedmog..
- Lijepo bi bilo da ne bacamo više smeće gdje nam padne na pamet, jer ga na kraju opet sami moramo pokupit i uklonit - apeliraju u Inicijativi mještana "Krilo probudi se". Jer samo svi skupa možemo postići da nam Krilo i luka budu čisti i uredni! I naša ostala mala mjesta, dodali bi.
 
Naš sumještanin Neno Jurjević ljeti je neumorni rafting pirat, a dočim (avan)turistička sezona na Cetini završi, naš dragi dugoraćanin opet postaje građanin svijeta, zaljubljenik u daleka, egozotična putovanja, čovjek koji živi za upoznavanje novih destinacija, ljudi, kultura...  A da bi mogao putovati, Neno i njegova životna suputnica Heike ne libe se raditi raznorazne poslove diljem svijeta. Na taj su način uspjeli proputovati nevjerojatan broj zemalja... Evo njihove priče o Siječanjskoj rijeci, o Riu de Janeiru. Guštajte..

Znate ono kad vam neka pjesma zapne u glavi, pa je pjevušite po cijele dane, toliko da počnete živcirati i sami sebe i svoje društvo U vrijeme mog desetodnevnog boravka u Riju stalno sam je pjevušio, toliko da je i Heike (Njemica) nakon par dana propjevala uz mene. Pjevao sam je i na balkonu, s pogledom na Copacabanu kompletno pod vodom. Rijeka je doslovno tekla ulicom zbog zaštopanih odvoda koji nisu mogli primiti toliku količinu vode poslije velike tropske kiše.
Rio de Janeiro (Siječanjska Rijeka) dobio je ime nakon što su Portugalci 1502. godine, doplovivši na ovu plažu, zamijenili morsku uvalu za ušće rijeke.
Rio i ja nismo baš kliknuli na prvu. Šetali smo u suton plažom, gacajući po mutnoj vodi u Ipanema japankama i osvrćući se oko sebe, svjesni određenog rizika, budući da smo svega nekoliko minuta hoda udaljeni od opasnih favela.  Srećom, poslije svake kiše dođe sunce, pa smo tog jutra, obasjani sunčevim zrakama, postali svjesni da se nalazimo u prelijepom gradu. Vjerujem da je komisija, glasujući za jedno od 7 svjetskih čuda, odabrala kip Krista Iskupitelja ne samo zbog njegove veličine i ljepote, nego i zbog mjesta na kojem se nalazi.
Uvijek sam osjećao posebne simpatije prema gradovima na obali. Ipak. veliki gradovi rijetko imaju tako lijepe plaže kao što su Copacabana. te Ipanema, koja u posljednje vrijeme lagano gradi svoje ime uz poznatiju susjedu.
Ipanema je (osim po legendarnoj pjesmi Antônia Carlosa Jobima, op.ur.) postala poznata otkako se brazilski brend za obuću, nazvan po toj plaži, probio na zapadno tržište. O Copacabani znamo puno više, iako sam bio iznenađen kad sam lutajući Bolivijom nabasao na gradić Copacabana na jezeru Tituaca. Prvo vam pomislio da je gradić dobio ime po daleko poznatijoj plaži, ali bio sam u krivu...
 
Hrvatski sportaši tijekom pandemije koronavirusa, ali i nedavno nakon potresa u Zagrebu, pokazali su veliko srce. "Vatreni" su zajednički skupljali novac, baš kao i košarkaški reprezentativci, ali mnogi su i pojedinačno pomagali. Hajduk je pokrenuo veliku humanitarnu akciju, Danijel Subašić donirao je zadarsku i splitsku bolnicu, Luka Modrić donirao je 100.000 eura zadarskoj bolnici, Mario Mandžukić je pomogao školu u Vinkovcima, Zlatko Dalić svoje Livno... Naravno, ni Ivan Perišić u Bavarskoj nije zaboravio na svoja Poljica i Omiš, donirao je iz Munchena Perija najpotrebnije, Hitnu medicinsku pomoć Omiš. Grad Omiš odlučio je javno zahvaliti Ivanu Perišiću na donaciji tamošnjoj Hitnoj pomoći.
- Od srca hvala našem vatrenom Ivanu Perišiću koji nikada ne zaboravlja svoj rodni grad pa je i u ovoj trenutnoj situaciji borbe protiv pandemije koronavirusa donirao novčana sredstva Hitnoj medicinskoj pomoći Omiš. Dragi Ivane, hvala ti na velikodušnoj donaciji!  - objavljeno je na službenim FB stranicama Grada Omiša.
 
U onim davna, davna vremenima prije korone, tribala je to biti prava prvomajska fešta. Tribala se okupiti probrana ekipa, sve marendaši od formata, za radnog vremena marljivi radnici, barenko ova polovica koja još imaju sriću iz dana u dan odlaziti u Split na posao i vraćati se zadovoljni predvečer doma, svom malom mjestu koje se užasava i zalaska sunca, a kamoli neće zbog onih ugaslih tisuću i kusur radnih mjesta u samom mistu.
Ali eto, život ide dalje, nema druge nego i dalje radit, samo negdje malo dalje od doma, kad je već tako ispalo. Radna svakodnevnica, dikod koja fatureta, dikod koja večerica, fešta, dok se još i to smije..  A najslađe se bilo okupit oko prvomajske marende.. Fotografiranje prazničke marende je ukazom El Presidentea družine bilo najstrožije zabranjeno. Ne triba još uz ovakvu krizu i ovakvo i nepriličnu prvomajsku temu za ova zajebana vremena, fotografijama nesretnih papkara i onoga što je od njih nakon druženja ostalo zafrkavati ostatke ostataka nekadašnje radničke klase i poštene inteligencije, mahom osuđene na tripice i prvomajski fažol. Tako je skoro otpao, do uneredničke odlučne intervencije, i planirani radni naslov članka: "Pola na lešo, pola pečeno - (ne)rasičeno!" koji najbolje opisuje svojedobna prvomajska zbivanja u konobama naše bolje radne prošlosti.
No ništa zato. Ništa ne može izbrisati sijećanje na osmosatna druženja radničke klase i "poštene inteligencije" uz nadničarske priče iz nekih boljih, davnih vremena, spomen na radne drugove i drugarice između par slasnih zalogaja, uspomene na ratne drugove iz posljednjeg rata između par dugih gutljaja, evociranje uspomena na legendarne utakmice u Vili i na Oriju između sljedova lipih bokuna, sve to zaliveno jedva prigušenim emocijama i solidnom litražom jeftino nabavljene imotske Kujundžuše... sve je to prošlo i uvijek prolazi u trenu, kao ovih zadnjih 20-ak godina.. stigli ujutro, završili prazničku smjenu tek prid večer, neki krenuli potom na plažu pozdraviti Sunce, kad već nije zdravo već otvoriti i sezonu kupanja, pa potom završili na slatkom after-partiju uz palačinke i blagdanski nogomet taljanskih preplaćenih gurača lopte na Sportklubu..
Što izdvojiti od nekadašnjih prvih prvomajskih delicija? Juhu? Lešo janjetinu? Pečeno? Slatko? Vino? Palačinke? Ne znam, grij bi veliki bio sad i ovdje to nekako za masmedije rangirat, ali dolče garbo a'la Slobo, sakrij se malo u stranu Rino, ajme kad se sitim..., bio je to pravi praznik razmaženim nepcima!
Ponovilo se...
 

Krilo se budi

U petak, 24. travnja s početkom u 10 sati mještani Krila poveli su eko-akciju u kojoj se skupilo smeće s glave istočnog porta Krila. Općina Dugi Rat je rješila logistiku, organizirala kamion kojeg su marljivi Jeseničani nakrcali pokupljenim smećem i otpadom sve do vrha. U ponedjeljak se kamion vraća po ostatak..
Skupilo se i smeće s plaža od Močila do Duboke i od Kosovca do Krila, kažu organizatori današnje eko-akcije. Eto, malo po malo... i bit će nam Krilo opet uredno i čisto.
 

Hrvatsku će korona virus promijeniti...

Ministar Malenica: "Neće biti preustroja županija, gradova i općina."
Sindikalist Sever: "Nemamo šta razmisliti o rezovima."
Pravosuđe: "Vidošević je sve stekao legalno."
Poduzetnici: "Naplaćeno preko milijun kuna kazni za dizanje cijena."
Nastavni zavod za javno zdravstvo Split: "Zabrinuti smo zbog ponašanja građana." (A još nitko da je preuzeo niti moralnu odgovornost za k-događaje u Domu).
Promjene?
Možda u nekom drugom životu...

  -  FB Renato Čupić