Teta Alemka, ovoga momka ne triba cjepit

13. veljače je, bura puše u svih 16, čak je i snig ujutro padao, trenutno je minus jedan u zraku na Oriju, more je na još ugodnih 12, 13 stupnjeva Celzijusa, galebovi su odavno na sigurnom, u toploj zavjetrini, a naš Ante Žilić, okrepljen toplom juhom i lešo janjetinom, kao svakog dana u godini spustio se i jučer lipo do plaže na kupanje. I nema veze što je ljuta zima i što zeko traži mamu i što Hajduk slavi rođendan i što je sutra Valentinovo... jer zdrav običaj je dobar običaj od koje ne valja ni za ovako burovitog dana odustati. Jer plivati se mora. Dobro je za zdravlje, kaže naš Ante koji već godinama prakticira kupanje u moru tijekom cijele godine. I naravno da ne zna što je to prehlada... Ovo ima samo u Dalmaciji i u Sibiru, zafrkavaju ga zabundani prijatelji s Orija koji  poručuju stožeru i teti Alemki da ovog stasitog momka ne triba cjepit.. Bravo Ante, plavi, pardon, bili dijamante s Orija!
I Dalmacija Danas ima priču o našem Anti...
 

Maškare u doba korone

Hoćemo li i ove godine u Maškare? Hoćemo, ali u virtualne! Bolje da nestane korone, nego sela i običaja, pa će se ipak u našem mjestu, koje ima dugu tradiciju maškara i veselog kostimiranog druženja, prirediti i ove neobične godine Dugorački krnjeval u svečanoj dvorani "Jerko" našeg virtualnog hotela "Marijetta" nadaleko poznatog svjetskog hotelskog lanca Marriott, u samom srcu virtualnog Korenat Point turističkog resorta u Dugom Ratu.
Poznato je da Dugoratska rivijera, koju odnedavno krasi ovaj turistički crni biser, ima dugu i vrijednu povijest maškaranja. U svakome se mjestu rivijere ljubav prema maškarama njeguje od vrtića, a uz maskiranje i veselo druženje s tetama, a kasnije učiteljicama i profesoricama života, a posebnu radost svim generacijama krajem siječnja i u koketnoj veljači već desetljećima pruža maškarana karavana koja se svakog vikenda razmili kilometarskim šetnicama Duća, pitoresknim ulicama Dugog Rata, brojnim divljim lučicama Jesenica, pri dnu kojih neoprezne kalafate vreba i Scila i Haribda, te pitomim brežuljcima maslina i vinograda između naših novih i starih sela, koje svake godine opet rađaju novim i novijim modernim vilama, ispod i poviše trase brze ceste Split - Omiš.
Godina za nama bila je daaleko od savršene, a donijela je i razna nova khm.. pravila. Zajedno smo uz stožerlije učili iz dana u dan, a virtualni, internetski svijet je dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. Pomalo se s nostalgijom prisjećamo dana kada su na Dugoratskim trgovima, rivom i plažama maske najčešće nosili samo zaigrana djeca i zaljubljenici u maškare, i kada smo riječ maska prije svega vezivali uz radost, igru i zabavu. Sa željom da se i ove godine ljubitelji maškara okupe i druže i sačuva bogata maškarana tradicija, Dugi Rat će u 2021. maškare i kaeneval u potpunosti preseliti u virtualni svijet.
Neki će reći da je to opaka osveta lanjskog dugoratskog krnje, zle Corone, koju smo prvi spalili, i to još u veljači 2020., no papak Capak je siguran da je ovo samo njen drugi (revi)val koji će nestati dočim se procjepimo.
No dobro, dok spasonosno cjepivo ne stigne u našu staru ambulantu i dok nas doktorica ne prozove, mi ćemo se opet dobro zabaviti, sigurno i virtualno, prilagođeno zahtjevnim vremenima, strpljivo, diskretno i mnogo mirnije nego inače, a ovogodišnje će Dugoračke maškare biti trajan e-podsjetnik na minule dane, ispunjene satima često i gorkog smijeha  obično na neke čudne i neobične odluke stožerlija koje su nas ostavile bez posla i primanja i uskratila nam rekreaciju i lijepe kave s lokalnim ljepoticama i sigurna i ukusna druženja uz svijeće okolnih restorana, ostavljajući nam egzistencijalnu tjeskobu i duge, romantične šetnje lungomarem, uz divljenje prostornom planiranju lokalnih neimara, našeg Mucka i dragih općinara, uz prigušeno svijetlo mjesečine ili kandelabra.
Naravno, ovo je i svojevrsna najava ljepših maškaranih dana u bližoj budućnosti. Dakle, u 2021. će se Dugoračka maškarana ekipa družiti na društvenim mrežama i kanalima, prvenstveno na www.DugiRat.com i Facebook stranicima viđenijih lokalnih influencera i online posvoduša. U sigurnom će virtualnom okruženju istaknuto mjesto imati simpatični neslužbeni simbol ovogodišnjih Dugoračkih maškara s malim štihom Orija i Kariba, koja će ove godine biti zdravstvena djelatnica, uvijek spremna pomoći svima, i na svoj će se način boriti s brigama i problemima ...
 
Članovi KPU Kampanel i ove su godine posljednju subotu prije pokladnog utorka održali tradiciju karnevalske povorke i spaljivanja krnje na Velikom mulu u Kaštel Sućurcu, a sve to prema epidemiološkim mjerama. Krnje je platio i izgorio u vatri zbog svega što je zadesilo malog običnog čovjeka, piše Kaštelanski portal.
Maškarana povorka krenula je od Sokolane do Velikog mula, našla se tu poprilično veseljaka, pa i ekipa Civilne zaštite, uzimači brisa iz nekih drugih tjelesnih otvora, vježbači iz teretane, odavno na otvorenom,.. Po dolasku na Veliki mul, krnji u obliku piramide, s masonima, hrvatskim medijima i neizosatavnom Bill Gatesom, koji su, po Kampanelovcima, svatko na svoj način obilježili godinu za nama, pročitana je presuda i nad njim je izvršena zaslužena kazna. KPU Kampanel i ove je godine izdao svoj satirično-humoristični list Mašogadur, koji je u prodaji na svim trafikama Tiska i Hanze medija.
 

Umjesto čestitke za Valentinovo

Ma kakvi "Titanik", zaboravite "Zameo ih vjetar" i "Casablancu", ne trudite se ni sa "Zgodnom ženom" i "Prljavim plesom", jer unatoč svim njihovim poljupcima, potocima suza i epskim ljubavima, u svim tim celuloidnim klasicima zajedno nema ni približno onoliko romantike i seksipila koliko u svega tri i pol minute lipog video spota (u nastavku članka) kanadskog rock trija Danko Jones za pjesmu "Do You Wanna Rock?". Što ne znači da je i sama pjesma sladunjava ljubavna ljigica. Upravo suprotno, vjerojatno nikada do sada jedna ovako opaka rokačina nije bila predstavljena sa jednim ovako romantičnim videom. Stoga, guštajte! Eh, da, sretno vam i Valentinovo! ...
 

Zlatna vrpca: 7 maratona u 7 dana

Splitski maratonac Kristijan Sindik i njegov tim od četiri trkača koji čine Ante Bebić, Rikardo Kuhar, Bruno Grgurević i Helena Bule, nastavili su u petak drugu etapu humanitarnog trkačkog maratona "Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana" između Splita i Tivta, maraton za Dječju onkologiju KBC-a Split. Ruta za petak odvijala se preko Ruskamena, Bilića, Mimica, Marušića, Piska, Brela, Baške Vode, Promajne, Bratuša, Makarske, Tučepa, Podgore te cilja u Drašnicama.
"Zlatna vrpca – 7 maratona u 7 dana" humanitarna je utrka čovjeka, bivšeg onkološkog bolesnika i njegovih prijatelja ljubitelja trčanja na duge staze koja je zamišljena tako da svi zainteresirani sudionici mogu uključiti u ovu akciju, otrčati s njima svoju dionicu ili samo "kupiti kilometre" i tako donirati sredstva namijenjena odjelu Dječje onkologije KBC-a Split. Donirati može svatko i to direktno na račun IBAN: HR1424070003106794371, otvoren u OTP banci d.d. Split. Minimalna cijena za jedan kilometar iznosi 100 kuna, odnosno 15 eura za uplate iz inozemstva.
 

Ante Mikulić, ponos Hrvatske

Nedjeljom samo dobre vijesti. Život je prekratak za opterećivati se stožerlijma i stranputicama hrvatske dnevne politike. Policajac iz Omiša poklonio je automobil potrebitima. Ante Mikulić (47) prvo je planirao prodati vozilo, piše portal 24sata, a onda se predomislio i odlučio ga pokloniti obitelji kojoj je potreban, a ne mogu si ga priuštiti. Prije predaje vozila obavio je i servis te ga odvezao na tehnički pregled. No, nije tu bio kraj dobročinstvima ekipe iz Omiša, jer Mikulić u ovoj akciji dobrote nije bio sam, uključio je u svoju "Božićnu priču" i prijatelje i poznanike, ekipu s fejsa, iz Centra za socijalnu skrb u Omišu, Autobluba Oneum Omiš i BMW kluba Dalmacija. Nije dolazilo u obzir da automobil dođe prazan kod obitelji lošijeg imovinskog stanja iz omiškog zaleđa koja ima i djevojčicu s invaliditetom. Valjalo je kupiti hrane i higijenskih potrepština.
Zbog ove lijepe akcije Mikulić je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. Izravni prijenos dodjele nagrade Ponos Hrvatske možete gledati 23. veljače na HRT2 u 20 sati.
Nakon što je poklonio automobil odmah se uključio u akciju prikupljanja pomoći za samohrane majke u Splitu, a već je kupio i novi automobil koji će kroz godinu dana srediti i opet ga pokloniti jednoj obitelji uoči narednog Božića.
- Kako radim u policiji, nagledao sam se svega i vidim kako neki ljudi teško žive. Te ljude nećete sresti na cesti. Zato se trudim biti čovjek i nastojim pomoći koliko mogu. Planiram u budućnosti i osnivanje udruge kako bi naredne akcije bilo lakše organizirati – kaže Ante Mikulić, omiški policajac, otac troje djece i dvostruki djed. Ponos Hrvatske!
 

Kiša

Nakon lipe sunčane subote, evo ti ga i kišne nedjelje. Ništa zato, sutra će opet svanuti sunčani radni ponedjeljak, ali vi i danas možete napraviti svog đir do omiljenog kafića, mislim, možete se lipo prošetat, provući između kapi dosadne nedjeljne kiše, zdravo je to i korisno za vaše tjelesno i mentalno zdravlje, ali od kave "to go", da ne spominjemo sad i kolačiće i friške novine u ugodnom i udobnom ambijentu nezadimljenog lokalnog kafića s pogledom na Brač... i dalje ništa. Nema. Zabranjeno! A sutra je prvi veljače. Prevrtljive kao naša zdravstvena vlada i premijer od 42 kune.
Sunca nam nema ni na prozorčiću, a kamoli kave i sigurnog druženja na otvorenim terasama, tog minimalnog zrna hedonizma u ovoj dolini mozgova i bluesa.
Ako ste u srijedu nekim slučajem u Zagrebu, svratite na "špicu" na veliki prosvjed razuma u organizaciji Udruge Glas poduzetnika koja, naravno, okuplja sve građane RH koji se ne mire s statusom quo, stanjem uma koje se odavno ukorijenilo i u Dugom Ratu i okolici, i "mjerama" s one strane zdravlja, statistike, pa i razuma.
I tako dok se nedjeljno popodne krati na kauču, čitajući ili učeći, čekajući na "stress-free" rasplet rukometnog SP-a na TV ili uz kakav dobar film ili seriju, s toplom kavom na dohvat ruke, ipak možete poviriti do vašeg omiljenog kafića, virtualno dakako. Evo jednog gdje možete disati punim plućima i osjećati se kao "pale sam na svijetu", s izvrsnom, smirujućom glazbom, čak i šumom kiše u pozadini... ili je to ipak neka stara, izlizana jazz ploča koja se zaboravljena od konobarice i svih vrti još od prošlog proljeća..
 

Spajanje blagdana u 2021.

Ništa bez dobrog planiranja. Kako na poslu, tako i na odmoru. Ova mlada godina nije baš idealna godina za spajanje vikenda i praznika, no brižljivim planiranjem uvijek se može uz manje dana godišnjeg odmora dobiti veći broj slobodnih dana za odmor nakon stresnog i/ili napornog rada ili pak za putovanja koje ste planirali kad Capci ovog svijeta malo olabave svoje doživljaje..
Prvi idući praznik je Uskrsni ponedjeljak (04.04.), no Praznik rada je subota pa eto malog, lijepog vikenda za one koji inače subotom rade, a Dan državnosti spada na nedjelju pa nema baš nekih mogućnosti za spajanja i produžene vikende krajem svibnja. Lipanj može dobro započeti ako Tijelovo uz jedan dan godišnjeg spojite u produženi vikend, a more početkom lipnja je ipak poseban doživljaj i uvertira u, nadamo se, bolju turističku sezonu. I kraj lipnja donosi mogućnost ljetovanja od devet dana uz uzimanje tek 4 dana godišnjeg odmora. Dobra prilika za spajanje i produženje ljetovanja otvara se i u kolovozu jer imamo jedan neradan četvrtak i eto produženog vikenda i još 4 dana ljetovanja. Idući studeni imamo slobodan ponedjeljak za blagdan Svih svetih što je još jedan produženi vikend. Božić 2021. pada na subotu pa tu nema puno prilika za spajanja i tu već krećemo razmišljati o 2022. godini, a to je još daleko za planove u ovo post pandemijsko vrijeme.
 
Poljičani dostavili pomoć stradalima od potresa, pa skočili u hladnu Cetinu: tko odustane od kupanja, mora platiti janje! Zdravko Rodić i Petar Stanić, dvojica hrabrih zimskih kupača iz Trnbusa, već petu godinu zaredom nastavljaju tradiciju novogodišnjeg kupanja u Cetini "toploj" svega šest stupnjeva. Celzijusa. Iako je brojno stanje "Lakomih avanturista", kako ih je svojedobno nazvao alpinist Stipe Božić, vidjevši ih kako se na opasnim cetinskim brzacima spuštaju na zračnicama kamionskih guma, znatno manje nego prethodnih godina iz već poznatih razloga, ipak se nije odustalo od tradicijskog kupanjca.
- Novu godinu smo proveli na Baniji, dostavljajući potrebnu pomoć. Međutim, nismo odustali od naše tradicije. Istina da nas je bilo znatno manje, što zbog već poznatih razloga, što zbog kiše koja već danima neumorno natapa zamosorska sela. Ipak, sjetimo se tog ljeta prije pet godina kada je nas desetero potpisalo ugovor o skakanju na prvi dan nove godine u kojem jasno stoji "tko odustane, mora platiti janje" - naglasio je Stanić, piše Slobodna Dalmacija.
 
Obavještavamo sumještane da se na području naše Općine Dugi Rat, na adresi Dugi Rat, Jadranska 24, osnovala i djeluje udruga građana "Zagrljaj". Udruga je to koja pomaže djeci s posebnim potrebama. No da bi se kvalitetnije započelo s radom udruge, potrebno je uložiti puno truda i radova koji iziskuju i dosta materijalnih i financijskih sredstava. Ovim putem pozivamo sve koji su zainteresirani i žele na bilo koji način pomoći udruzi i njenim korisnicima, da se jave kontakt osobama u udruzi i priključe u njezinom radu. Također, iz udruge "Zagrljaj" mole da im se jave roditelji koji imaju potrebu da njihova djeca budu korisnici i članovi udruge. Nadamo se da će udruga "Zagrljaj" na stručan, kvalitetan, nesebičan, adekvatan i na najbolji mogući način pomoći svoj djeci koja su u potrebi.
 

Zaljubljeni kao i prvog dana

- "Mi smo zaljubljeni kao i prvog dana. To je najveće bogatstvo koje posjedujemo" - kažu, skoro uglas, Tereza i Ante Trevižan, ljepi par veselih penzionera iz Dugog Rata koji je ovih blagih dana proslavio i 70-tu godišnjicu svoje ljubavi.
– "Tereza je bila dobra prijateljica s mojim sestrama. Ona je bila neosvojiva tvrđava za mene, ali nisam odustajao. Ipak je na kraju pobijedila prava ljubav koja traje i danas, više od 70 godina" – priča šjor Ante, a portal Dalmacija Danas donosi vam njihovu ljubavnu priču...
 

Telefon u ruke i zovite prijatelje..

Svijet se zatvorio u svoje zidove, a ljudi sakrili iza maski. U vrtlogu loših informacija i neizvjesnosti, šćućurili se u same sebe. I mnogi se potpuno pogubili. Tisućljećima se čovjek bori s ovim scenarijima i gradi socijalne veze i društvenu angažiranost; te egzistencijalne mehanizme obrane. Tako se opstaje. No, nažalost, druženja i okupljanja odavno pokušava zamijeniti virtualni svijet, što je s ovom bolesti sada još ekstremno ubrzano. Nestaju temelji naše opstojnosti i održivosti: ljubav prema drugome postaje deklarativna i nešto što se podrazumijeva, iako svi znamo da to nije tako. Ljubav mora biti aktivna. Zato telefon u ruke i zovite prijatelje, tko zna koji su ih strahovi obuzeli, a nema kave, nema večera, nema kina ni kazališta, nema obiteljskih druženja... No ima šetnji, ima prirode, ima sunca, mora i rijeka... Jer strah je zaista pogrešno usmjerena energija, koju mnogi ne mogu savladati sami.

Dado Pekas
 

Iduća dva tjedna su ključna..

... za dobar odmor nakon još jedne radne godine, doduše malo neobične, ali preživjeli smo mi i veće nevolje, stabilizacije, redukcije, rat i poraće, pa kako ne bi i ovaj mali virus što je "zaključao" u kuće cijeli razvijeni svijet.  Da, iduća dva tjedna su ključna, da se dobro odmorimo, napunimo duracelke i da krenemo u svih 16 u bolje, veselije, zdravije i slobodnije Novo Lito!
 

Koju pidžamu obući za doček?

Na izmaku godine, na njen posljednji dan, na Silvestrovo, obično se planira kakva romantična večer s najdražom/im ili pak kakvo fino druženje, više-manje organizirani doček s obitelji ili prijateljima, pa se danima prije vrše posljednje pripreme, kuha se u svih 16, peku kolači, pravi francuska, kupuje sve u svih 16, jer ne smije ničega zafalit, iz bunkera se vadi kvalitetno ili vrhunsko vino, neka fina boca "žeste" za aperitiv, dva, a već popodne počinje sređivanje, vječne dileme koji "outfit" obući, kako se uljepšati i "skockati" da bi njemu ili njoj na trenutak zastao dah kada navečer ispod bora ili jelke zasjate i bez prskalica kao Sunce nekom trećem kamenčiću, na nekom "tajnom", jer takva su (ne)vremena, dočeku ili tulumu s "članovima samo dvije familije" ili "minimizirane" ekipe koja se oprezno i zamaskirano ionako već viđa po dugim "coffe to go" šetnjama na otvorenom još od one prve, proljetne zabrane, pa kako li se neće prigodno naći pod maskama i izvan sezone maskenbala, za doček...
No ove godine, ove neobične godine prepune nesreće, straha, bolesti, svekolikih nevolja, nekog čudnog malog virusa, velikih zabrana, potresa, poplava, Pavu je ove godine strefio i grom, pa pretresa, propusnice bitte, sve uz puno, previše tuge, egzistencijalne tjeskobe, prava na rad, na sport i rekreaciju, navikavamo tijelo i um, na neke čudne odluke nekih čudnih ljudi s previše ovlasti i "one track mind" principom rada, slobodno nastavi hebeni niz nevolja koje su nas zadesile ovog čudnog ljeta...  tako da umjesto večernjih toaleta i svečanih košulja i prsluka, sutra će se birati i najudobnije pidžame ili stari, dobri džemperi za ovaj "intimni" ali konačni ispraćaj ove nesritne 2020. u ropotarnicu povijesti, ne ponovila se dabogda nikom, ispraćaj dočekom Novog Lita bez estravagantnih vanjskih izljeva radosti, ali s puno prigušenih, unutarnjih emocija i neke varljive nade u uistinu bolje sutra i novo, zdravije, svima sretnije i slobodnije Lito Gospodnje 2021.
Umjesto "vlakića" po hotelskoj ili restoranskoj sali plesati će se u tinelu, između dvosjeda i trosjeda. Umjesto smrzavanja s očajnom muzikom na otvorenom grijati ćemo se kao Kevin "sami u kući" pod dekicom uz termo peć, klimu, što li već. Umjesto Vox Boxa sa Hi-Fi-ja ili Jubita zabavljati će nas rašpanim glasom sad već prosijedi Bono Vox i U2, metuzalemi iz Rolling Stones i ostali sredovječni rockeri koji ni korona ne može umiroviti ili pak Severina Nacionale na katedrali nacionalnog duha. Umjesto optimistično planiranog city breaka u Dubaiju, Budimpešti ili pak Omišu, ove neobične godine iznimno i za doček biramo tople i udobne dugoračke tvorničke stanove, katove za nasljednike, sinove ili kćeri jedinice, novoizgrađene apartmane koje već vapiju za ozbiljnim "makeoverom" (i kojom zvjezdicom više), tajne obiteljske konobe duboko u podrumu, da papak Capak ništa ne vidi i ne čuje, ili pak u staru ćaćinu kuću na seoskoj osami (koju planiramo renovirati i staviti na ljetno tržište dočim dobijemo na lotu). Umjesto zagonetne sexy neznanke koju ćemo točno u ponoć strastveno filmski poljubiti na nekoj bjelosvjetskoj fancy destinaciji ili u razdraganom mnoštvu na središnjem trgu neke metropole, ove Silvestarske večeri poljubac ćemo meko spustiti na topli obraz dobre prijateljice ili vrele usne vječne simpatije ili neuzvraćene ljubavi, koja je s godinama već odavno tiho prešla u jedno lijepo dugogodišnje prijateljstvo, zasad bez povlastica, ali u nadi je spas. Kucniti ćemo se punim čašama plavca s strmih padina Pelješca ili naše domaće "Mile" i nazdraviti si kao stari prijatelji, razmjenivši najbolje moguće želje za Novo Lito 2021... koje jednostavno mora biti fenomenalno!...  pa potom opet navaliti na ostatke francuske i pečenja, na filmski maraton s hobitima ili Smaugom, ples na milozvuke popularnog Jole ili Graše bez Danijele ili možda na još jedan uzaludni pokušaj raspirivanja stare vatre pomoću nečega što bi trebalo biti tango ili sličiti na habaneru na hladnom balkonu kućice u Omiškoj ulici u nikad tišoj dugoratskoj novogodišnjoj noći...

A koga će te Vi poljubiti kad otkuca ponoć, u kojoj pidžami i ispod kojeg dugoračkog bora?
 
Hladni dom Mile, Malduka i malog Apacha sa Cetine, obiteljska craft pivovara "Barilo" iz Dugog Rata planira razveseliti u ova blaga (ne)vremena sve pivopije koji umjesto "industijskih" preferiraju craft napitke. U akcija za Božić i Novu Godinu pivar Tomo Raos s familijom omogućava Vam da razveselite svoje najmilije i poslovne partnere sa poklon paketom od 3 boce Barilo craft piva, sa kutijom od 6 boca ili pak kutijom od 20 boca, sve složeno po vašem izboru.
To nije sve, Barilo vam poklanja, sve do Nove Godine, 10% popusta na poklon pakete, a uz narudžbu velike kutije od 20 boca piva poklanja vam i Nonic čašu. Cijene piva po boci 0,5L su: Mila 12,50 kn, Malduk 13,50 kn i Apach 14,50 kn. Dostava se vrši po Dugom Ratu i Omišu, a uz dogovor moguće je i slanje piva u ostale gradove (uz trošak dostave). Za narudžbe i pitanja javite se veselom Tomi na kontat mobitel 098/960-9310. Zdravi i veseli bili! Živili!!