Od 21. do 24. rujna na Velikoj plaži u Omišu održava se tradicionalni Međunarodni moto susret Moto Kluba Omiški Gusar. Tisuća, dvije bikera i ljubitelja ovog "lifestylea" na kraju sezone sjatiti će se na produženi vikend u gradić na ušću Cetine u potrazi za druženjem s prijateljima i istomišljenicima te zabavom. Organizatori iz MK Omiški Gusar posvetili su ovo izdanje svog tradicionalnog partija vatrogascima, koji su opet imali doslaovno vruće ljeto na brojnim (za)kutcima naše Dalmacije. Party je humanitarnog karaktera pa znajte da donirana i prikupljena sredstva ove godine idu našim vatrogascima. Na Info pultu u danima susreta biti će ažuran popis događanja na moto partiju, a u ovoj najavi u nastavku donosimo samo dosad najavljena događanja.. Eto, vidimo se i ove godine krajem rujna na velikoj moto fešti na Velikoj plaži..
 

U Munchenu otvoren 184. Oktoberfest

U Münchenu je na veselje desetaka tisuća ljubitelja piva otvoren 184. Oktoberfest, divovska bavarska fešta koji će potrajati do 3. listopada. Ova popularna manifestacija svake godine privuče oko šest milijuna posjetitelja koji popiju oko sedam i pol milijuna litara piva, pojedu oko pola milijuna pečenih kokošiju, nešto manje pečenih pataka i oko 230.000 pari kobasica, goleme količine pereca,.. Ove godine cijene litre piva kreću su između 10 i 11 eura, no ako nekim slučajem i niste ljubitelj piva, ali ipak želite na Oktoberfest, u vinskom šatoru se može kušati više od 15 vrsta vina, šampanjac, sekt,.. piše jutros Slobodna Dalmacija, a ja se još rado sjećam, nije tome davno bilo, kada su se za Oktoberfest 2011. dva radna druga uputila u Munchen u posjet trećem kolegi koji ih je jutrima dočekivao s palačinkama i nesvakidašnjim veseljem. Festival o' piva i kobasica (i ne samo toga) mogao je početi..
 
Teku posljednje pripreme za obilježavanje i proslavu 100 godina od dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Omiš. Na slici su detalji slavlja.
 
U prisutnosti rodbine, prijatelja i znanaca, u petak, 1. rujna  u okrilju obitelji Kadić na Malom Ratu je gđa Marija Kadić proslavila svoj stoti rođendan. Rođena je 1. rujna 1917. u  Ptuju, Slovenija. Nakon četvrte godine odlazi kod tete u Zagreb. Tu se školovala i odgojila, a potom i zaposlila. Radila je, izmeđš ostalog, i u Izvršnom vijeću grada Zagreba, a vjenčala se 28. prosinca 1950. za Marka Kadića iz Kruga. U braku Marija i Marko imali kćer Lovorku, koja je umrla u 37. godini života. Suprug Marko preminuo je 1988. godine. Nakon smrti svojih najmilijih gđa Marija je došla živjeti kod muževljeve rodbine, kod Ivanke Kadić, rođene Jurin, na Malom Ratu, gdje se nalazi i danas. Iako je gđa Marija ušla u 100-tu godinu i iako je "zalegla", dobro se osjeća. Kad smo je upitali "Bako, koliko imate godina?", kao iz puške je odgovorila "Sto!“, a kad bi je potom netko ponovno to isto upitao, malo srdito bi mu odgovorila, "Pa jesam li vam  to već rekla?!".
 

Kad će više jesen?

Kao školarac jedva sam čekao da završe ne samo jesen i zima nego i proljeće pa da dođe ljeto, doba raspusta, kupanja, izlazaka i druženja. Iako mi je danas raspust potrebniji nego prije, ljeto mi sve teže pada. Jer strpljenja i novaca je sve manje, a problema, turista, sjedina i kilograma sve više. A kontinentalci i dalje maštaju o ljetu..
Ako ljeti radiš u turističkom biznisu u Dalmaciji, moraš najprije imati snagu vaterpolskog sidruna, na primjer Dejana Savićevića, da toliko posla i gostiju uopće možeš istrpjeti na leđima. Moraš imati i brzinu, na primjer Zlatka Vujovića, da to uradiš brzo. Moraš imati i izdržljivost, na primjer trenera Orkana Drage Čelića, da to radiš osam, deset ili dvanaest sati, uz šefovu nadoknadu i gazdine produžetke. Treba sve to ugostiti, smjestiti, nahraniti, sveudilj se smješkajući, pa i inspektorima. Tako osposobljen radnik, da je nogometaš, prodao bi se brže i skuplje od Nikole Vlašića.
Ako u Dalmaciji i ne živiš od turizma, trpiš gužve po gradu, visoke cijene i ispodprosječne plaće. Kvaliteta života ti je vrlo niska. I kad sve to prođe, stigne i jesen, događajna i ljudska pustoš. Tko je na turizmu zaradio, odjezdit će negdje da ga dvore kao konobar koji nakon smjene ode piti u drugi kafić. Preostali Dalmatinci ostat će sami sa sobom... piše Siniša Kekez u izvrsnom članku na stranicama Slobodne Dalmacije. Pročitajte..
 

Trstike: Morski turnir na male branke

Na drugom malonogometnom turniru u moru "Trstike", organiziranom na dugoratskoj plaži, ponovno su trijumfirali prethodni pobjednici ekipa imena “Tandem", a čini je dugoratski mladi dvojac Tona & Terry. Lokalni momci, koji inače uživaju u sportskim aktivnostima na mjesnoj plaži, suvereno su osvojili morski turnir na male branke i za uspomenu kući ponijeli medalju i pehar, piše Slobodna Dalmacija. Na trodnevni se turnir prijavilo 40 ekipa s 80 sudionika, a njihovo se nadmetanje protegnulo dugo u noć jer su ih dva dana ometali jak vjetar i veliki valovi. Uoči natjecateljskog dijela, revijalnu utakmicu odigrali su vatrogasci DVD-a Dugi Rat kojima je ujedno doniran sav novac od uplata i prodaje pića na turniru. U nedavnom paklenom požaru u splitskoj okolici stradalo im je dosta opreme, pa će sredstva dobro doći za nabavu novih pomagala za gašenje. “Trstike" su ponovno privukle velik broj zainteresiranih gledatelja, među njima i mnoštvo stranih gostiju, koji su sa zanimanjem pratili zbivanja na sportskom terenu u moru. Organizatori su, upravo zbog velikog zanimanja za srpanjski turnir. Trstike odlučili ponoviti i u kolovozu. I pokazalo se, uboli prstom - "u sridu".
 
Ne ulazeći u ideju same Gusarske bitke i njenog kulturno-turističkog značaja za grad Omiš moram primijetiti nešto što bode oči. Kao i prethodnih godina i ove se godine bitka reklamira po medijima i društvenim mrežama kao "povijesna rekonstrukcija". Nije potrebna neka dubinska analiza i dugo istraživanje da se uoči da ovdje nema ni govora o povijesnoj rekonstrukciji već u najboljem slučaju o adaptaciji koja je pokupila tek nekoliko točnih činjenica upakiran u konglomerat svega i svačega.
"Povijesnoj rekonstrukciji" sigurno ne pridonose:
- Ulazak gusara na motoriziranom brodu Torcida-Style sa bakljama
- Korištenje vatrenog oružja (vatreno oružje u vrijeme Omiških Gusara nije postojalo!) poglavito Kubura koje se u Europi pojavilo 200-ak godina nakon Omiških Gusara
- Korištenje "Hollywood stylinga" i rekvizita u stilu "Pirata s Kariba".
- Prikazivanja isključivo pozitivne povijesne uloge Omiških gusara.
Uvažavam napore sviju koji sudjeluju u organizaciji bitke i time pridonose turističkoj ponudi Omiša, također mi je jasno da se bitka radi za širok spektar ljudi, međutim nije mi jasno zašto se bitka reklamira kao "povijesna rekonstrukcija" s toliko činjeničnih netočnosti?
Da sam kojim slučajem došao u Omiš radi bitke, kao ljubitelj srednjovjekovnih, rekonstrukcija bio bih vrlo nezadovoljan viđenim u odnosu na ono što se reklamira.
 

INTER-FEST: Osvrt na Festival esperantske kulture

Međunarodni festival esperantske kulture INTER-FEST u Bjelovaru službeno je trajao od 5. do 12.8., no neki njegovi programi protegli su se i do 17. kolovoza. Festivalu je nazočilo 140 sudionika iz 16 zemalja, a održan je pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije kao dio Bjelovarskog kulturnog ljeta. U obilju programa koje je festival ponudio sudionicima i građanima Bjelovara našlo se za svakoga ponešto. U glazbenom dijelu to se svakako odnosi na nacionalnu večer pod nazivom "Bjelovar srcem pjeva", u kome je nastupilo čak 120 plesača i pjevača iz nekoliko kulturno-umjetničkih društava. Od ostalih sadržaja svakako treba izdvojiti koncert duhovne glazbe opernog pjevača Nevena Mrzlečkog iz Zagreba, koji je održan u katedrali sv. Terezije Avilske, koncert inozemnih glazbenika u gradskom parku te više koncerata esperantske glazbe. Na INTER-FEST-u je promovirano desetak novih knjiga. Među znanstvenim knjigama posebnu su pozornost privukli Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik velikogoričkog autora Joze Marevića i "Izabrani tekstovi o međunarodnom pravu" (na esperantu) Ive Lapenne, rođenog Splićanina, koji je svoju karijeru sveučilišnog profesora ostvario u Londonu. Od beletristike svakako je najznačajnije esperantsko izdanje romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka, a predstavljene su i knjige autora iz Izraela, Bugarske, Rumunjske i Poljske. O festivalskoj temi "Kulturno stapanje multietničke Europe" raspravljalo se i na okruglom stolu te je zaključeno da se stapanje naroda koji su bliski u zemljopisnom i kulturološkom smislu odvija na više razina, ali da u Europi nema opasnosti od "amerikanizacije", odnosno stvaranja nadnacionalne kulture. Drugim riječima, stapanje će se više ogledati u približavaju kultura i naroda, naročito unutar Europske unije..
 
Završnica drugog ljetnog turnira u sve popularnijem ljetnom sportu - Trstikama - održati će se u ponedjeljak navečer na Dugoratskoj plaži. Nakon večeri u kojima smo uživali u ljepim potezima dugoratskih morskih balunjera razvrstanih u 40-ak dvočlanih ekipa, večeras ćemo svjedočiti raspletu uzbudljivog turnira. U utakmicama četvrtfinala koje započinje u 19:30 sati susresti će se: Mali Rat - Škobalji, Quaresma - Mjau Mjau, Tandem - Copocabana i Pisak - Dragi Dragi. Pobjednici će se susresti u polufinalu koje je na Božinom programu oko 20:30 sati. Nakon predaha uz revijalnu utakmicu, usljediti će utakmice za 3.mjesto i veliko finale turnira.. Neka večeras Sila i vještina bude s Vama, Jedijevi Trstike!
 

Dani Stobreča

 

'Dani naše ulice' u Dugom Ratu

Naša velika fešta i ekipa iz Omiške ulice izašla je u lipom članku na stranicama bijele kronike, ukrašenom fotografijama Ante Čizmića, u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji.
 

Dani naše ulice

Mještani Omiške ulice u Dugom Ratu sinoć su napravili vrhunsku feštu s povodom za svoje susjede i za svoje goste, jer riječ je o jednoj od turistima najdražih ulica u Dugom Ratu. A sve je krenulo prije dva tjedna uz čašicu dobrosusjedskog razgovora u konobi Kadić.  - Ajmo napravit feštu naše ulice? - Ajmo!  I bi tako! Podjelili su se zadaci i zaduženja, susjedskim "samodoprinosom" su se lako prikupila sredstva za organizaciju fešte, i na večer uoči državnog praznika kojeg danas slavimo, Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, svi smo se zajedno s gostima okupili u našoj ulici, počastili se izvrsnim soparnicima, ispekli svu pustu spizu na gradelama, razdjelili i sve ono što su vrijedne domaćice spremile kod kuće, počastili se svi pravo praznički, pa udrili zagrljeni pivat i plesat u svih 16 na sred' Omiške ulice, naravno, ne ometajući promet. Djeca su se zabavljala "poligonima" za igre oslikanima na novom asfaltu Omiške ulice, guštala su i u raskošnom vatrometu koji je desetak minuta obasjavao noćno nebo nad Dugim Ratom, a mladost i svi koji se tako sinoć osjećali veselili su se u cjelovečernjem (d)ruženju uz hladno pivo, nadaleko poznato vino iz konobe Kadić te specijalitete s gradela koja se nisu gasila sve do nekih sitnih noćnih ura, domaće kolače, osvježavajuće dinje... A onda je krenulo ono najbolje.. ples do treće ure prazničkog jutra!.. Nisu se još slegli svi dojmovi s prvih "Dana naše ulice" koji će najvjerojatnije postati tradicionalni, jerbo sloge i prijateljstva u našoj ulici ne fali, a koja kuna za zajedničku feštu uvijek će se među susjedima naći, no moram spomenuti barem jedan od nekoliko detalja na koje sam se sinoć doslovno naježio.. Točno u ponoć i minut na praznik s mix-pulta DJ Kike i DJ Čape začula se naša himna, melodija "Lijepa naša domovino" zalepršala je vrućom, skoro naelektriziranom arijom, a stihovi naše himne u spontanoj izvedbi dobrosusjedskog "zbora" učinili su sva prisutna srca u Omiškoj ulici većim i ponosnim, a pokoje oko i rosnim..
 

Savjeti za sigurnu kupnju preko Interneta

Europol je na svojim web stranicama objavio savjete za sigurnu kupnju preko Interneta, a za potrebe naših građana iste je prenio i MUP. Slijedeći ove savjete korisnici bi trebali biti u stanju prepoznati lažne oglase i tako izbjeći da postanu žrtve prevara. Savjete Europola prenosimo s stranica BUG.hr u nastavku članka..
 
 

Dani naše ulice