U srijedu 1. srpnja u 20 sati u nekadašnjem Glagoljaškom sjemeništu na Priku, održalo se predstavljanje knjige "Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu" više savjetnice za vjeronauk Sabine Marunčić i vjeroučitelja Tomislava Krušlina. Knjigu je predstavio prof.dr.sc. Ante Mateljan, prof.dr.sc. Mladen Parlov, vjeroučitelj Tomislav Krušlina, viša savjetnica za vjeronauk u AZOO Sabina Marunčić i ravnatelj Centra za kulturu Omiš Petar Buljević. U glazbenom programu nastupila je Rebeka Banovac.
Na istom mjestu, u galeriji AZ Centra za kulturu Omiš u suradnji Centra s HVIDRa Omiš postavljena je izložba radova hrvatskih branitelja i invalida domovinskog rata pod nazivom "Muka, uskrsnuće i molitva" koju se može razgledati u radno vrijeme Centra sve do 20.07.2020.
 

13. Festival mediteranskog filma Split

Hrvatskom premijera filma 'Mater' redatelja Jure Pavlovića večeras se u ljetnom kino Bačvice otvara 13. Festival mediteranskog filma Split. U prvom dugometražnom Pavlovićevu filmu, koji je i dobitnik nagrade Europske filmske akademije za kratki 'Piknik', u glavnim ulogama su Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić, a u potpunosti je snimljen na lokacijama u dolini Neretve.
Do 11. srpnja, u ljetnom kinu Bačvice i besplatnom kino na platou ispred Doma mladih, prikazat će se filmovi iz 19 zemalja, a u dugometražnom programu svi naslovi su ujedno i hrvatske premijere. Stižu s nagradama s festivala 'A' kategorije poput Berlina, Venecije i Sundancea...
 
Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje kako za Omiški festival tako i za Bol. Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše koji je oduvijek bio privlačan prvi korak novim klapašima u borbi za nastup na omiškoj pjaci, svoju okruglu obljetnicu ove godine obilježava slavljeničkim koncertom bez natjecanja debitantskih klapa i u nešto kasnijem terminu nego uobičajeno, upravo ove subote, 4. srpnja 2020., u bolskom Teatrinu Dva ferala s početkom u 21 sat.
U posebno neizvjesnom ovogodišnjem ljetu, sa stalnim promjenama i sigurnosnim mjerama, Omiš i Bol odlučili su ipak proslaviti velikih 20 godina suradnje, te iako skromnije i bez brojnih gostiju i uzvanika koji su bili planirani, koncertom i druženjem odati počast klapskom prijateljstvu Bola i Omiša. Na koncertu će nastupiti ženska Klapa Orca  iz Splita i muška Klapa Pinguentum iz Buzeta kao predstavnici nekadašnjih najboljih bolskih debitanata koji su kasnije i u Omišu ostvarili velike uspjehe. Od domaćih klapa tu je bolski ponos - klapa Veras sastavljena od bolskih mladih koja je gostovala i u Omišu, te više puta nagrađivana Klapa Braciera Bol koja je bila pobjednik publike na prvoj bolskoj debitantskoj večeri, a kasnije osvojila niz nagrada u Omišu i postala najpoznatiji brački klapski proizvod. Revijalni koncert klapa vodit će i ove godine Bolu draga i nezaobilazna voditeljica Edita Lučić Jelić, a u predvorju Teatrina bit će postavljena izložba fotografija s malim izborom svih 20 godina klapskih večeri u Bolu koju je pripremio sumpetarski fotograf Vlade Zemunik, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Omiš za životno djelo.
 

Premijera filma 'Naš Hajduk – projekt jedne ljubavi'

U ponedjeljak, 29.06.2020. u 21:30 sati u Ljetnom kinu Bačvice održati će se premijera dokumentarnog filma Ivana Šarića "Naš Hajduk – projekt jedne ljubavi". Svojvrsna je to najava Festivala mediteranskog filma Split u kojoj će u ponedjeljak navečer moći uživati samo 300 osoba (zbog epidemioloških preporuka) pa požurite ovdje nabaviti kartu za premijernu projekciju.
- "Ovaj film svakako je jedan od zahtjevnijih na kojima sam radio. Trebalo je, u kratkih sat vremena, ispričati priču koja se proteže kroz cijelo desetljeće. Poseban pritisak dolazio je iz odgovornosti prema građi i sudionicima filma zbog njihove emotivne povezanosti s temom, od kojih su mnogi riskirali poslove i egzistenciju nepotkupljivo se boreći za ispravnu stvar. Ovim se putem želim zahvaliti cijeloj ekipi Našeg Hajduka što mi je pružila čast da i ja postanem makar mali dio te priče." - rekao je Ivan Šarić, redatelj filma..
 

Spomenik ankori u Krilu

U ovo novo normalno doba kada se i vandaliziraju i uništavaju spomenici koji su naše prošle generacije postavile u onom vremenu i ovom prostoru u počast ljudima svog vremena i za opomenu i na ponos nama koji živimo u ovom vremenu i dalje baštinimo njihov rad, znanje, vještinu ili pak hrabrost, lijepo je znati da još ima onih među nama koji žele ostavljati nove tragove u vremenu, za nas i za nove generacije koje dolaze, u čast svima onima koji su izgradili sve ovo okolo nas i oplemenili ili barenko na ovim obalama život učinili podnošljivijim. I ljepšim.
Spomenik ankori, sidru, postavljen u Krilu Jesenice jedan je od takvih naših simbola koji duboko ukorjenjen u našu sadašnjosti (i ako bude pameti i u svijetlu budućnost) još više nas povezuje s našom prošlošću s kojom se s pravom ponosimo. Spomen je to na sve jeseničke ribare, mornare, na sve jedrenjake, pjeskare, brodare, male od palube i naše kapetane... 
Bravo autoru-ima i svima onima uključenima u realizaciju projekta ovog novog spomenika u Krilu. Bravo!

Kamo sreće da i druge naše male sredine počnu ili nastave promišljati i kvalitetno raditi na kulturnom oplemenjivanu (preostalog) javnog prostora.... bez obzira što će se uvijek naći neki (uhljeb)ćato koji za to neće imati razumjevanja, neki (kato)liban koji će pijan naposljetnu sve to vandalizirati ili hosoizirati, neki malomišćanski glasnogovornik koji će naglas progrintati i sve poslati u PM.. Čemu ovo? Što je ovo? Di su pare? 
 

Predstavljen program 66. Splitskog ljeta

U Vestibulu Dioklecijanove palače predstavljen je program 66. Splitskog ljeta koji će se i ove godine održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Najavljeno je pet premijernih naslova u vlastitoj produkciji, uz brojne reprizne i gostujuće operne, dramske i plesne predstave, projekcije filmova i izložbe mahom hrvatskih umjetnika. Ukupno će biti izveden 31 različit program u 44 izvedbe. Festival će otvoriti premijera Verdijeve opere Lombardijci na Peristilu 14. srpnja. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Robert Bošković...
 

Likovna kolonija KRUG u Dućama

Deseta, jubilarna likovna kolonija "KRUG" Dugi Rat održala se u nedjelju, 21.6.2020. u Dućama, na predjelu Rogač, skromnije i kraće nego što su to naši likovni umjetnici okupljeni u Poljičkoj likovnoj udruzi "KRUG" planirali za ovo jubilarno izdanje, ali eto, pandemija korone i besparice učinila je svoje i tu smo gdje smo, umjesto u hladovini dugoratskih Kadića dvora i konobe - evo nas u romantičnom šumarku poviše pijeska Duća, u carstvu borova i hladovini rogača, te u prostoru turističkog ureda na Dućama, kojeg turisti ove godine baš i ne posjećuju, pa je dobro poslužio našim umjetnicima i njihovim prijateljima koji su se opet okupili raditi i družiti. Radovi koji su nastali na ovoj dućkom izdanju likovne kolonije nadopunit će rastući fundus slika Galerije "KRUG", a valjda će epidemiološki uvjeti omogućiti da se izlože i razgledaju i na nekoj izložbi udruge još ovog ljeta.
 

Michelinova priznanja splitskim restoranima

Splitski restorani Kadena, Zoi, Zrno Soli, Dvor, Konoba Trs i Jeny dobili su Michelinovu preporuku, a Konoba Trs i Konoba Škoj dobile su Michelinovu oznaku Bib Gourmand. U Michelinov vodič za 2020. godinu uvršteno je ukupno 70 restorana iz svih krajeva Hrvatske, čime je hrvatska gastro scena obogaćena sa sedam novih domaćih restorana koji nose Michelinovu preporuku. U trenutnim okolnostima, kada su ugostitelji suočeni s izazovima u poslovanju, Michelinova priznanja mogu doprinijeti pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj karti izvrsnosti.
 

Oteta ljepota: Kate Mijić ima novi ljubić

Splićanka Kate Mijić (alias Kate Mitchell) ima osobito mjesto u kontekstu hrvatske popularne i trivijalne književnosti. Riječ je o autorici koju zbog začudne produktivnosti i čitateljske recepcije drže svojevrsnim kulturološkim fenomenom našeg (književnog) vremena pa je nazivaju i kraljicom hrvatskih ljubića, neokrunjenom kraljicom ljubavnih romana te ženom koja ljudima želi dati nadu, piše Ivan Bošković u svom eseju o popularnoj spliskoj spisateljici romana jednostavne fabule, predvidljivih zapleta.. i raspleta.  Sudeći po njenoj obilnoj produkciji nije vijest da je samohrana majka i popularna konobarica iz splitskog "Žbirca" objavila novi naslov, novi roman, "Oteta ljepota" izdavača Dušević & Kršovnik, priču na 239 strana o nadi, borbi i vjeri da čuda zaista postoje..

Veronika Akrap, mlada, prekrasna slikarica iz vrlo siromašne obitelji, koja je cijeli život provela u siromaštvu, uz oca alkoholičara i majku koja mu se nikad nije znala, a ni imala snage suprostaviti, u borbi za egzistenciji odluči prodati i svoje slike..  a onda upoznaje visokog, tamnog, naočitog i vrlo tajnovita neznanca, mladića Mladena Babića. Ljubav se osjeća na svakoj stranici od njihovog prvog susreta, no Mladen vješto skriva privatni život i ne spominje svoju - zaručnicu... Tko će ostati povrijeđen? Koje će se tajne još razotkriti? Ima li ljubav veze s fizičkom ljepotom ili je to nešto dublje?
 
Na Poljudu podno sjeveroistočne tribine održana je promocija knjige Naš Hajduk – borba navijača za klub. Promociji su prisustvovali predstavnici Našeg Hajduka, Torcide, urednik knjige Damir Šarac te Vedran Barbarić, prodekan Filozofskog fakulteta u Splitu.
– Knjiga prati borbu navijača za Hajduk koja se odvijala posljednjih 12 godina. Od stasavanja ultras mentaliteta, prve peticije Mi bi tili velikog Hajduka, pa preko bojkota derbija, borbe za Kodeks i sve do skupštine na Gripama kojoj su uvertira bili Žuti Peristil i ovce na Poljudu. Zatim je u drugom dijelu prepričan period od osnivanja Našeg Hajduka, prvih demokratskih izbora pa do značajnih događaja novijih datuma poput prosvjeda na Rivi, Zakona o sportu i trenutka u kojem navijači od 2016. godine mogu reći – Hajduk je naš, kazao je predsjednik Našeg Hajduka Toni Baletić, piše portal Nogometplus.
Knjiga je izdana u ograničenom izdanju od 1000 tvrdo ukoričenih komada, na 308 stranica obogaćenih sa 175 fotografija, prolog potpisuje Damir Petranović, posvećena je svima Onima koji su počeli, koji su nastavili i Onima koji će nastaviti, a može se naručiti na na web stranici knjiga.nashajduk.hr.