Njegov križ svejedno gori

Danas obilježavamo 47. godišnjicu tragične smrti Josipa Pupačića - poginuo je 23.05.1971. u zrakoplovnoj nesreći na Krku, u kojoj su poginule i njegova supruga i kći. Nekoliko mjeseci prije tragične smrti napisao je pjesmu "Moj križ svejedno gori", za koju se može tvrditi da je svojevrsna lirska slutnja njegove tragične smrti.
Josip Pupačić rođen je 19. rujna 1928. u Slimenu pokraj Omiša. Osnovnu školu polazio je u rodnome mjestu, gimnaziju u Splitu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je urednik časopisa "Krugovi" i "Književnik". Poezija mu je na tragu Kaštelana i Šimića, a iskonska veza sa zavičajem jedan od temeljnih pokretača. Njegova prva pjesnička zbirka "Kiše pjevaju nad jablanima" u znaku je spontanog doživljaja rodnog kraja i nostalgičnog povratka u djetinjstvo, a u svakome se stihu osjeća divljenje prema prirodi, začudnost prema njezinim ljepotama te potpuna stopljenost s njom. Međutim, već se i u tim prvim pjesmama osjećaju egzistencijalne tjeskobe i tamne slutnje koje razaraju ljepotu krajolika, a koje su prevladale u sljedećim zbirkama "Mladić" i "Cvijet izvan sebe". Iako i u tim pjesmama ima čistog lirizma i spontanih doživljaja (poput antologijske pjesme "More", po mnogima jedne od najljepših pjesama sveukupne hrvatske književnosti), ipak su većinom prožete notama prolaznosti života, sumnji, bolnih osjećaja i smrti. U daljnjem stvaranju u pjesničkim zbirkama "Ustoličenje" i "Moj križ svejedno gori" (koja je objavljena posthumno) njegova je poezija intelektualna, ali zatvorena, grčevita, isprekidana i napeta.
 
U dugoratskoj Galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u četvrtak, 23.5.2019. s početkom u 20 sati zainteresiranoj kulturnoj javnosti će se predstaviti slikar Ante Bergam Momin s svojom samostalnom izložbom naziva "Mala retrospektiva".
Slikar je rođen u Krapnju, najnižem i najmanjem naseljenom otoku na Mediteranu, ali kako to često biva, mala mjesta iznjedre velike ljude. Njegov curriculum vitae kao slikara kronološki se determinira različitim ciklusima koje Bergam naslovljava poput "Četrdeset i devet crvenih ruža" ili "Transformacije", 2009. i 2018. "Transformacije 2", u Šibeniku. Čitav opus njegova umjetničkog stvaralaštva prožima konceptualizam, odnosno postmoderna, čije su glavne odlike spajanje spajanje umjetničkih formi tako da više nema jasne razlike između slikarstva, kiparstva i fotografije.
O autoru i njegovim radovima prof. Zdravko Cota napisao je prigodno slovo (u nastavku članka), a izložba će se u Galeriji KRUG moći razgledati idućih desetak dana u večernjim satima.
 

I dok je srca, bit će i Kroacije!

Spisateljica i ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić u utorak, 28. svibnja 2019. u 20 sati u Nadbiskupskom kaštelu (Biskupova palača, Muzej Grada Kaštela, na adresi Gospojska štrada 1, Kaštel Sućurac) predstavlja svoju knjigu "I dok je srca, bit će i Kroacije!". Knjigu će predstaviti: Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesničar, proučavatelj kulturne baštine hrvatskih narodnih manjina, političar i diplomat te predsjednik Društva hrvatskih književnika; Zoran Bošković, direktor Naklade Bošković i autorica Renata Dobrić. U dramskom dijelu programa sudjeluju: Pere Eranović, glumac splitskog HNK-a; Marijan Grbavac, glumac Dramske skupine Proložac; Mira Marinović Batić i Ivica Žegarac Žuti. U glazbenom dijelu programa sudjeluje muška klapa Podvorje. Sve nazočne će kroz književno-glazbenu večer provesti Marijana Vulas.
 

Praizvedba i premijera predstave 'More'

U četvrtak, 23.5.2019. u 20.00 sati, u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku održati će se praizvedba i premijera predstave "More", u spomen na zavičajne antologijske pjesnike Josipa Pupačića i Nikolu Miličevića. Ovo je priča o mitskom pjesničkom zagrljaju i prijateljstvu Josipa Pupačića kojeg tumači pjesnik Enes Kišević i Nikole Miličevića kojeg tumači Robert Kurbaša. Ne treba napominjati da je 23.5. 1971. Pupačić nesretno stradao u avionskoj nesreći na Krku sa vlastitom obitelji i da obilježavamo 20 godina od smrti Nikole Miličevića. Enes Kišević, antologijski hrvatski pjesnik koji je poznavao i prijateljevao s Pupačićem, uspješno je dočarao moć pjesničke riječi i donio je živu i nepatvorenu na omiške daske koje život znače Gradskog kazališta "Mali Princ" i svojom pjesničkom umjetnošću donio gradu Omišu za proslavu njegovog blagdana ponajljepši poklon. Robert Kurbaša u ulozi redatelja vješto je ukomponirao orginalne djelove Pupačićeve pjesme i proze i uz glazbu Mikija Noplinfa pretočio ih u čarobni mitski i poetski obred koji se zove kazalište..
 

Iz Mimare na Priko: izložba Karin Grenc

Neumorni djelatnici i honorarci Centra za kulturu Omiš pozivaju Vas da razgledate izložbu "O Isuse izranjeni" splitske umjetnice Karin Grenc. Izložba je otvorea u subotu, 18. svibnja s početkom u 19.30 sati u Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništu na Priku, a može se pogledati do 1. lipnja.
U svom kiparskom opusu Karin Grenc (Split, 1971.) najveću pažnju posvećuje motivima kršćanske ikonografije, poglavito temama vezanim uz Kristov kalvarijski hod. Oblikuje djela u drvetu, pretežno oblicima nađenim u prirodi, uočavajući u njima formu pogodnu za sadržaj svojih ostvarenja, u sintezi kiparske i slikarske komponente. Slijed scena Križnog puta ima svoj motivski okvir, s jedne strane Posljednjom večerom, a s druge Večerom u Emausu. U svojoj umjetnosti sakralnog znaka Karin Grenc je iskru realističnog razradila ekspresionističkom slobodom, služeći se i povremenom gigantizacijom detalja, srazom različitosti, konkretnim i simboličnim metalnim (čavli, žica) elementima na tkivu drvenih skulptura, razložno uzdignutim minimalnom upotrebom boje, donoseći svoj iskreni doživljaj Kristove muke.
 

Soparnik kao Poljički brend

Da nije guzice, pardon, guloznih, goluznih ili bonkulovića ako vam je tako draže, za Poljica mnogi nikada ne bi čuli. Ni višnja maraska, ni duvan, ni trišnja tugarka, ni podstranjska salata, ni kostanjski plavac, ni dubrovski sir (da ne nabrajamo dalje) kojima su se nekada Poljica dičila, nisu proslavili nekoć slavnu knežiju kao što je to uradio poljički soparnik, zeljanik ili uljenak, kako vam drago.
Nije, naravno, dobro za Poljica i Poljičane što je pored svega blaga soparnik (p)ostao jedini istinski poljički brend, ali ova nekoć sirotinjska jizbina ponajmanje je zato kriva. Pa ipak, soparnik je delicija još uvijek mnogima nedostupna ne samo zbog cijene od 250 do 300 kuna nego i zbog veće potražnje od ponude te sve oskudnijih izvora autohtonih sastojaka, u prvome redu blitve.
Slobodna Dalmacija u petak je na svojim stranica donijela priču iz Poljica u kojoj samo gospođa Ivanka Radmilo iz Gata zaprimi ponekad i do 200 narudžbi dnevno za pripravu soparnika kojima, kako kaže, ni izbliza ne može udovoljiti – pa nije teško izračunati da bi samo njoj bile potrebne tone blitve, luka i brašna mjesečno, hektolitri maslinova ulja i na stotine kubika drva te ono najvažnije – više pari ruku mladih stopanjica.
Pa kad je već tako, a jest, zašto se i drugi u Poljicima ozbiljnije ne prihvate ovoga posla koji nipošto nije gladak (a koja to poštena rađa je?!), ali bi financijski mogao biti sladak. I to nipošto ne pukim 'štancanjem' soparnika od namirnica nepoljičkog porijekla nego upravo domaćim, autohtonim, i što je najvažnije – u skladu sa zaštićenom recepturom. A oni koji uz to imaju i odgovarajuće stambene uvjete mogli bi otvoriti 'kuće soparnika' gdje bi gosti, domaći i strani, mogli i bez najave doći i u svako doba konzumirati soparnik i druge poljičke delicije te svjedočiti avanturi njegova pripravljanja uživo.
U Savezu za Poljica smo uvjereni da takve sadržaje ne bi mimomišao nijedan ozbiljan turistički itinerer i to bi bio začetak onog turizma kakav je Poljicima nasušno potreban.
 
Izložba omiškog umjetnika Vice Tomasovića pod nazivom "Duhovna praksa" otvorena je u Galeriji MKC Split u Domu mladih, a moći će se razgledati i doživiti (a bolesni mogu i ozdraviti) do 30. svibnja u vremenu od 14 do 21 sati.
Odavno je poznato ispreplitanje likovne umjetnosti sa starim znanjima i mističnim obredima te zanimanje umjetnika za duhovnim sferama, posebnim osjetilnim iskustvima ili pak izmijenjenim (višim?) stanjima svijesti. Upravo je suvremeni fenomen društvenog prihvaćanja i širenja interesa za različitim alternativnim učenjima i znanjima glavna tema umjetnikovog postava. U gradnji svog svijeta alternative Vice se paralelno koristi galerijskim postavom, reklamom, društvenim mrežama... Osim što na instagramu kreira lik gurua (Vice guru), reklamira proizvode i usluge instituta, Tomasović se poigrava ulogom galerijskog prostora u vjerodostojnosti teme potičući nas da razmislimo na čemu temeljimo svoje povjerenje u ponuđena znanja i kojim  izvorima vjerujemo. Je li  to zbog toga što nam se informacije nude s platforma medijskih servisa, društvenih mreža ili je u pitanju umjetnički rad kao dio muzejske zbirke ili galerijskog postava?
 

Omiš: Krenuli radovi na novoj 'Kamenoj klupi'

- "Da! Zadovoljstvo nam je izvjestiti vas da su započeli pripremni radovi za postavljanje nove "Kamene klupe" uz Veliku plažu, Punta. Zahvaljujemo Gradonačelniku i Gradu Omišu što su podržali ovu inicijativu i komunalnom odjelu na njihovom svesrdnom angažmanu. Stvarajmo zajedno bolji grad za budućnost naše djece, gitara je život!" - poručili su iz Omiš guitar festa i najavili možda i neku novu priču za mlade (i one koji se osjećaju tako) iz grada Omiša. I tako je ususret 9. Međunarodnom festivalu gitare "Omiš guitar fest 2019." koji bi nas iznova trebao oduševiti, 18.-25. lipnja uz glazbene virtuoze na žicama iz cijelog svijeta, krenula realizacija povratka, makar simboličnog, legendarne Kamene klupe, mladima uz ušće Cetine nekada nezaobilazne i popularne, tada stotinjak metara duge i prepoznatljive betonske poveznice niza generacija omiške mladosti koja je iz nekog neznanog razloga srušena skoro u cijelosti prije ravno 15 godina. Prva klupa bi prema zamisli akademske slikarice Vere Mekinić bila u obliku gitare, i svake godine bi dodavali po još jednu skulpturu, a nova Kamena klupa neće biti smještena na starom mjestu pod Borićima već u parku pored šetnice uz plažu cca 200 metara iznad. Izgradnjom ovog tematskog parka Omiš bi dobio jedinstvenu i turističku atrakciju u čitavoj regiji, svojevrstan spomenik gitari i mladosti grada! - kazao je Neno Munitić, "alfa i omega" OGF-a, Peri "prvom peru Omiša" Livajiću, danas novinaru zadarskog Narodnog lista.
 

Zavirite u Antein svijet kiparskih radova

U krhkom tijelu mlađe omiške kiparice Antee Biskupović, sazdano je toliko stvaralačke energije na kojoj bi joj pozavidjele i mnoge muške kolege. Dinamiku njezinih radova i izložbi teško je i pratiti. U kratkom vremenu, počev od kolovoza 2018. godine, kada se predstavila omiškoj publici izložbom "Proces" (slika monokromnih aktova i apstraktnih skulptura u tehnici terracote), zatim iste godine, u listopadu na Kiparskoj koloniji u Mimicama, radeći kamenu apstraktnu formu, zahtjevnu zbog zadanih rokova, gdje je u kamenoj prašini (uporabom brusilica) izgledala poput simpatičnog malog duha Kaspera, pored robusnih Jakšića, M. Turića, I. Pavića i J. Čizmića...  Taj niz nastavila je izložbom u Velikom tjednu u dugoratskoj Galeriji Krug, na kojoj se autorica predstavlja temom Križni put, izazovom mnogim umjetnicima tijekom povijesti, a već u srijedu, 15.5.2019. poziva Vas u Gradski muzej Omiš na otvaranje svoje nove izložbe kiparskih radova pod nazivom "Nitočvorni svijet". Dođite! Vidimo se..
 

Klapski koncert ispod Žižule

U okviru proslave blagdana Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika Grad Omiš - službena stranica, koji se slavi i kao Dan Grada, Festival dalmatinskih klapa Omiš tradicionalno priređuje klapski koncert koji će se održati u subotu 18. svibnja sa početkom u 20.30 sati u Omišu na Trgu dr. Franje Tuđmana (“ispod žižule”). Na koncertu će nastupiti: dječja klapa Bepo iz Omiša, muške Klapa Pasika iz Kostanja i Žmul iz Omiša, te ženska Klapa Luše iz Splita. Voditeljica programa Edita Lučić Jelić. Dobro došli!