Kamena lica omiških ulica

Gradska knjižnica Omiš poziva sve zainteresiane na promociju zbirke pjesama "Kamena lica omiških ulica" Mirka Peraka koja će se u organizaciji Gradske knjižnice Omiš održati u petak, 24. rujna 2021. u 19 sati ispred knjižnice. Ova je zbirka posvećena ekipi s Kamene klupe i svima onima koji vole Omiš i nose ga u srcu...
U nastavku članka pročitajte posljednju pjesmu iz zbirke s tematskom porukom iz naslova pjesme... uživancija, zezancija...
 

Pučki pjevači u Dugopolju

Nakon dvogodišnje stanke, ovog vikenda, 11. i 12. rujna 2021., KUD “Pleter” iz Dugopolja u suradnji s Hrvatskim saborom kulture organizira Seminar pučkog tradicijskog pjevanja i svečani koncert pod nazivom “0 Marijo, majko”. Riječ je o višegodišnjoj dobroj suradnji KUD-a “Pleter” i Hrvatskog sabora kulture s uglednim etnomuzikologom dr.sc. Joškom Ćaletom na temu izučavanja hrvatske glazbene baštine. Polaznici seminara sudjelovat će na intenzivnoj dvodnevnoj vokalnoj radionici, te će se predstaviti na završnom koncertu 12. rujna u 19 sati, pozornici ispred crkve sv. Roka. Na seminaru će sudjelovati dvadesetak pučkih pjevača iz Dugopolja, Komiže, Studenaca, Solina, Kaštela, Marine, Splita, Ploča i Komina, a njima će se pridružiti i članovi Vokalnog sastava “Lovor” KUD-a “Korana” iz Slunja. U subotu je održano i predavanje dr.sc. Joška Ćalete na temu “Marijanske i hodočasničke pjesme kao dio repertoara baštine hrvatskog crkvenog pučkog pjevanja”.
 

Koncert Petra Čulića u srijedu u 21 h u Rivice

Dugoratsko kulturno ljeto je gotovo, no nema kraja ni dugoračanima, a bome ni lipim ljetnim večerima u našem malom mistu u društvu naših umjetnika. Ljubitelji glazbe, ne propustite u srijedu, 1.9. u 21 sat koncert Petra Čulića u popularnom kafiću "Rivica" na dugoratskoj plaži. Najpoznatiji dugoračanin na ovoj baloti predstaviti će nam se svojom interpretacijom vječnih standarda klasične gitare, a u drugom dijelu koncerta uz autorske kompozicije slijedi nam i par relax i crossover iznenađenja... Vidimo se!
 

32. Omiško kulturno ljeto: Dama za kraj ljeta

31. KOLOVOZA / utorak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Komedija: GRADSKO KAZALIŠTE MALI PRINC
JA SAM DAMA
režija: Petar Buljević, uloga: Ivana Giove Župa
Broj ulaznica je ograničen pa požurite osigurati svoju! Promo cijena je 30kn i možete kupiti u uredu CZK (Punta 1.) svaki radni dan do 15h / ili rezervirati na 021/559-400.

"Prva monodrama/komedija nastala prema facebook zapisima Meri Bauk donosi kako se jedna Jesenička obračunala s mužem, materom, estrogenom i PMS-om. U zabavnom i uspjelom konglomeratu fejsbučkih crtica na sceni se govori i o mukama pri porodu i hormonskom (estrogenskom) disbalansu, šoping-centru, ovrhama i otkazima, ocu i Hajduku, oralnom seksu, nezaobilaznom PMS-u... Zvuči kaotično? Ne, to je naprosto "megamix" koji čini suštinu života, pretočen u umjetničko djelo koje ne stremi elitnim "hoch-visinama", nego je simpatična i nadasve kreativna svakidašnja jadikovka..“ (kritika predstave, izvor: Slobodna Dalmacija)

Predstava je proglašena jedna od 15 najboljih profesionalnih predstava u Hrvatskoj u 2017 god.i sudjelovala na Festivalu Glumca. Igrana na Međunarodnoj TEDx konferenciji/kao ideja vrijedna širenja/, na raznim Festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.. a ovo ljeto se vraća da bi zatvorila bogato 32.Omiško kulturno ljeto. Ne propustite!
 

Finilo je i ovo Dugoratsko kulturno ljeto

Finilo je i ovo Dugoratsko kulturno ljeto.  Lipo smo se zabavili u vrućim dugoračkim, jeseničkim i dućkim večerima, održali našu tradiciju unatoč svim zaprekama i lipo se podružilii uz program kojeg su pripremile naše udruge i društva uz podršku općine i turističke zajednice. Dogodine nas čeka jubilarno, 20. izdanje naših ljetnih večernjih druženja. Valja nam to sve lipo obilježiti. Ja ne sumnjam da će i ono biti poticajno i lipo!
Uživajte u ostatku ljeta!
 
22.08. 2021. – Nedjelja, Dugi Rat, Poljički trg, 20:30 sati
Folklorna večer, KUD "Dalmacija“ Dugi Rat
Organizator: KUD "Dalmacija“

U ovim modernim vremenima urbanog načina života, pandemiju da ne spominjemo, često zaboravimo tko smo, što smo i odakle potječemo, no postoje pojedinci i udruge koje ne dopuštaju da ta pitanja ostanu bez odgovora i da naša davna vremena, navike i običaji padnu u zaborav. Jedno od njih je KUD Dalmacija iz Dugog Rata koje i dalje njeguje tradiciju plesova i nošnji našeg naroda, i to ne samo iz Dalmacije, nego i iz ostalih krajeva Lijepe naše... Poslušajmo ih i pogledajmo ples ovih krasotica i u nedjelju navečer na Poljičkom trgu u Dugom Ratu.
 
Nije Alka u Dugom Ratu već izložba radova s 11. Likovne kolonije KRUG 2021. koja je održana ovog proljeća u Dugom Ratu. Otvaranje izložbe je u Galeriji KRUG u Dugom Ratu u petak, 13.08.2021. s početkom u 21 sat. U ugodno klimatiziranom prostoru 37 autora izlaže 55 radova. Dođite i uživajte u lijepoj umjetnosti i druženju s lokalnim umjetnicima.

Ovogodišnja likovna kolonija dugoratske PLU "Krug", upotpunila je svoj fundus sa 55 nova djela umjetnika od sjevera do juga Hrvatske. Sada već mnogi prepoznatljivi autori dugoratskoj a i široj javnosti, prezentirani su svojim slikarskim "rukopisom". Mozaik slikarskih djela najčešće se bazira na realističkim osnovama, ali određen broj autora naglašava impresionističke akcente, varijante ekspresionizma, simbolizma, hiperrealizma, pa sve do reduciranja figuralnog slikarstva, tj. apstrakcije.
Ova izložba predstavlja kontinuitet izložbene djelatnosti PLU "Krug" u Dugom Ratu, koja već sad zauzima istaknuto mjesto među dalmatinskim gradovima kako po broju sudionika tako i kvalitetnim radovima obogaćeni fundus, ističući svoj visoki rejting koji je u konstantnom usponu..
 

Dugoratsko ljeto: 19. dječji festival Glas Poljica

21.08.2021. – Subota, Dugi Rat, Poljički trg, 20:00 sati
19. dječji festival "Glas Poljica“
Organizator: Udruga "Vjernost“.

Skoro pa jubilarni, devetnaesti dječji festival "Glas Poljica" održat će se u subotu, 21.8.2021. na Poljičkom trgu u Dugome Ratu. Dođite i uživajte u još jednoj poslastici Dugoratskog ljeta.
 

Dugoratsko ljeto: Ženici

20.08.2021. -  Petak, Staro selo Jesenice, iza Blagajne, 20:30 sati
Dramska predstava "Ženici“
Ritam igre
Organizator: Udruga "Tvornica“

"Ženici” su melodramska duodrama genijalnog i bezvremenskog teksta koji je izašao iz pera velikog Ilije Zovka, istaknutog hrvatskog glumca, dramskog pisca te utemeljitelja amaterskih dramskih družina Zagora i Klub 19.
Zovkov kazališni svijet je uvijek iznova otkrivao male ljude. Po tom istom ključu je rađena duodrama "Ženici”. U njoj se govori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent dalmatinske Zagore. Njihove sudbine su iznimno iskrene i tako iskonski ocrtavaju ambijent malog mjesta koje se može preslikati bilo gdje. Oba naša „ženika” su iznimno čvrsti, jaki i stoga zanimljivi karakteri. Svaki od njih na svoj način autentično prezentira ljude iz malog mjesta...
U autorskom timu predstave sudjeluju glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Pere Eranović te Ivan Baranović, dramski glumac sa statusom samostalnog umjetnika.
 
Nakon nekoliko mjeseci priprema, dogovora i praćenja situacije članovi KUU Mosor Gata stigli su pred otvaranja Dani Ive Marjanovića 2021., a program je raznolik, usuđujemo se reći, za svakoga ponešto. Komedije, plesovi, i pjesma će odzvanjati Gatima sljedećih 4 tjedna. Program Dana potražite u nastavku članka. Dobrodošli!

20.08., petak, 20:30 sati, Gata, župna crkva svetog Ciprijana
Večer folklora i klapske pisme
nastupaju: KUD Putalj, KUU "Mosor" Gata i klapa Salona
svečano zatvaranje DIM-a