U prosincu 2018. iz tiska je izašao hrvatski prijevod prve objavljene povijesti Poljica autora Petra Franceschija iz Omiša, koji je o Poljicima pisao 1845. i 1847. u Zadru u časopisu ‘La Dalmazia‘ koji je uređivao njegov brat don Ivan Franceschi (1819. – 1862.). Franceschijeva knjiga će biti predstavljena u četvrtak 17. siječnja 2019. u 18 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. O knjizi će govoriti akademik Radoslav Tomić, Petar Buljević i prevoditelj Jurica Matijević.
Iako je časopis ‘La Dalmazia‘ izlazio na talijanskom jeziku odigrao je vrlo važnu ulogu u buđenju narodnog preporoda u Dalmaciji jer je objavljivao brojne prijevode narodnih pjesama, tekstove o starijoj hrvatskoj književnosti te povijesne studije.
Knjiga je tiskana sredstvima Grada Omiša i Centra za kulturu Omiš, koji je i nakladnik. Sunakladnik je Poljički dekanat. Urednik je don Ivan Banić, Vini Mušac je lektorica, Miroslav Tomasović grafički urednik, a recenzenti akademik Radoslav Tomić i Tomislav Jerončić.
 
Još se stignete pridružiti kreativnoj radionici pisanja namijenjenoj onima koji se žele ozbiljnije baviti pisanjem proze te tako provesti hladne zimske dane na kreativan, zanimljiv i ljep način. Tečaj se organizira u Narodnoj knjižnici Omiš za sve koji su prošli početnički tečaj kreativnog pisanja ili imaju iskustva u pisanju proze. Uz talent je važno savladati tehnike zanata, usvojiti temeljne gradbene elemente književnog teksta. Voditelj radionice je Nebojša Lujanović, književnik i autor priručnika za kreativno pisanje. Radionica je počela 10. siječnja 2019. no još se stignete pridružiti. Održava se četvrtkom od 18 do 20 sati a trajati će dva mjeseca (8 puta po 2 sata). Kotizacija je 500 kn, a prijaviti se ili zatražiti dodatne informacije možete na email: narodnaknjiznicaomis @ gmail.com ili offline u Narodnoj knjižnici Omiš.
 
Izložba 'Borderline' autorice Petre Brnardić otvorit će se u srijedu, 16. siječnja, u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5. Izložba prikazuje seriju introspektivnih autoportreta kojima autorica pokušava dekonstruirati vlastiti identitet izoliranjem trenutaka osobitog emotivnog naboja. Scenografski bogate i vizualno promišljene fotografije prikazuju širok spektar nijansi ljudskog stanja i osjećanja, te u promatraču neminovno evociraju niz emocija - od paranoične, paralizirajuće panike do samosvjesnog osjećaja ispunjenog prihvaćanja. Izložba je istovremeno veoma osobna, ali i univerzalno ljudska, koja kroz intimni dnevnik progovara o stanjima koje svatko od nas može proživjeti. Izložbu će se u Fotoklubu Split moći pogledati do 31. siječnja 2019.
 

U HNK u pola cijene

Velikim siječanjskim popustom od čak 50 posto na cijene ulaznice za sve predstave od 10. do 31. siječnja HNK Split počastit će svoje gledatelje. Svojevrsna je to zahvala publici koje je u godini na izmaku u većem broju nego prethodnih gledala predstave splitske nacionalne kazališne kuće.
Od 10. do 31. siječnja na sceni HNK Split, uz upola niže cijene moći će se pogledati dramske predstave “Paralelni svjetovi" Mire Gavrana, “Mala Moskva" Tomislava Zajeca, “Višnjik" Antona Pavloviča Čehova i “0li smo za jedan dan”, dramatizacija biranih pripovijetki Marka Uvodića Splićanina, opereta “Mala Floramye” Ive Tijardovića te baleti “Gusar” Adolphe Adama i suvremena plesna predstava “Derviš i smrt” koreografa Igora Kirova na izvornu glazbu Gorana Bojčevskog. Ulaznice za sve ove predstave su u prodaji na blagajni i na mrežnim stranicama Kazališta.
 
Ja se kandidiram, vi plaćate! Pošten političar je nesposoban političar - samo su neki od političkih slogana iz kazališne komedije 'Političar' koja pokazuje kako je to iza kulisa naše svakodnevne politike, kako se rade političke koalicije i kakav je u stvari um prosječnog hrvatskog političara? Dok lijeve, desne i one 'srednje' stranke počinju svoje političko nadmetanje u kojem je većini umjesto dobrobiti naroda na umu jedino vlastiti stolac, mladi splitski glumac Slavko Sobin pokušati će utjeloviti u ovoj predstavi pet živopisnih likova koji preko koalicije žele ostvariti samo jedan cilj - ugrabiti fotelje.
Predstava igra u dvorani Lora u subotu, 26. siječnja, s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 70 kuna, a u prodaji su na blagajni Lore (od 21. siječnja u radnom vremenu od 15 do 19 sati) te na prodajnim mjestima sustava ulaznice.hr.
 

JAZZIMA u GKL Split

Jedini kontinuirani jazz program u Splitu i dalje ostaje pod krovom lutkarskog kazališta, ali ponešto drugačije terminske koncepcije kojoj su marljivi organizatori prilagodili i naziv manifestacije. Osim u veljači, od ove sezone u koncertima izuzetnih jazz glazbenika moći ćete uživati i tijekom ostalih zimskih mjeseci, iz čega je proizašao i novi naziv programa – Jazzima! Program ovogodišnjeg ciklusa koncerata je sljedeći:
11.01. Večer francuskog jazza
25.01. Damir Kukuruzović Django Group: Memories of Django Reinhardt
08.02. Kajtebriga
01.03. Hojsak & Novosel: Perle

Svi koncerti bit će održani u Gradskom kazalištu lutaka Split, s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1, a dio ulaznica i putem internetske stranice www.croatia-tickes.com. Od ove godine moguće je kupiti i Jazzima paket ulaznica po cijeni od 260 kn koji uključuje sve koncerte ovogodišnjeg ciklusa i dodatne pogodnosti. Detaljne informacije o programu možete pronaći ovdje.
 

ODGOĐENO! Kino Mediteran Omiš: Koja je ovo država?

PROJEKCIJA JE ODGOĐENA! 
Koja je ovo država? Rugala se sova sjenici... unatoč pravovremenim i valjanim dogovorima, zbog odličnih rezultata filma i straha od piraterije, producenti filma naprasno, preko noći, mijenjaju svoje odluke te otkazuju Kinu Mediteran dogovorene termine prikazivanja u nedigitaliziranim gradovima, poput Omiša... Vjeruju oni Mediterancima, ali, znate, dok Vi u mrkau dvorane budete gledali film a prikazivači budu na WC-u netko bi mogao pustiti ovaj HR-hit na internet i eto ti ga đavle..
No ne brinite, film će ipak biti prikazan na Priku, ali tek krajem sječnja, dočim se producenti smiluju i pošalju hit-kopiju..

NAJAVA
U novu filmsku godinu Kino Mediteran Omiš ulazi sa projekcijom nove komedije Vinka Brešana "Koja je ovo država" u utorak, 8.1.2019. s početkom u 18.30 sati. Projekcija se održava dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku, a blagajna otvara pola sata prije projekcije. Cijena ulaznice je 20 kuna.
Novi Brešanov film čine tri međusobno povezane priče: o generalu, ministru i razbješnjelim umirovljenicima. Sve krene naopako kada ministar dođe položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, pa se zaključa u ćeliju i odbija izići iz nje.. Ništa neobično, vidjeli smo mi već svašta u zemlji Hrvata.. saborske preletače i nevidljive avione, vječnog Šeksa i njegove pulene, građevinu Tima, brzo sudstvo, zdravstvo koje nema para ni za paravane.. Da, zaista, koja je ovo država?
Više detalja o filmu potražite ovdje, najavu (trailer) filma pogledajte ovdje, a mi se opet vidimo u utorak poslije posla, u toploj dvorani na Priku.
 

Božićni koncert

Evo i naša župa se trgla i odlučila svojim župljanima prirediti Božićni koncert. Bravo! U organizaciji župe sv. Josipa Dugi Rat, u svetu nedjelju, 6. siječnja 2019., na blagdana Bogojavljenja odnosno na blagdan Sveta tri kralja, s početkom u 19 sati, održati će se Božićni koncert u crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu na kojem će nastupati naša tri župna zbora uz drage goste iz Prika (dječji zbor Petrusići) i Omiša (VIS Nepomuk). Vidimo se!
 

Koncert Nine Badrić za Dan žena

Nina Badrić dolazi nam pjevati u Split i to na Dan žena, 8.3.2019. Biti će to novi glazbeni spektakl u splitskoj Spaladium Areni. Tisuće žena, Nina i njen glas i pjesme, vrhunska produkcija, scenografija,  uigrani bend, te još poneko iznenađenje - mogla bi to biti večer za pamćenje i mnogim muškarcima! Svojim najvećim  obožavateljima Nina Badrić je odlučila prirediti i malo božićno/novogodišnje iznenađenje - blagdanski paket ulaznica u sklopu kojeg se dvije ulaznice za parter mogu dobiti po cijeni od 100 kuna. Ulaznice će biti u prodaji do Nove Godine ili do isteka zaliha u sustavu Eventim. A cijene ulaznica (od 1.1.2019.) su sljedeće: parter 100 kn, donja tribina (sjedenje) 130 kn. Osobe u invalidskim kolicima ulaze besplatno, pratnja plaća punu cijenu ulaznice.
 

Čikina top lista! Najbolji glazbeni albumi u 2018.

S obzirom da su izlozi trgovina natrpani božićnim ukrasima još tamo negdje od studenog, a snijeg ovdje kod nas pada samo za Kerumova mandata, ispada da su nam prigodne reklame za Coca Colu i kojekakve top liste svega onog najboljeg u godini na izmaku jedini pravi pokazatelj da su božićni blagdani uistinu pred vratima. E, pa da vi dragi čitatelji i još draže čitateljice ne bi slučajno zaboravili na vrijeme potopit bakalar i zamotat poklone, evo smo se mi i ove godine potrudili sastaviti našu sad već tradicionalnu top ljestvicu najboljih glazbenih albuma u proteklih dvanaest mjeseci, po običaju poredanih od odličnog prema najboljem.
A zadatak nije bio nimalo lak, čini se kao da su ama baš svi, od ušminkanih hipstera i nadobudnih repera, preko prašnjavih kauboja i čupavih rockera, pa sve do hollywoodskih megastarova, odlučili u 2018. snimit barem jednu antologijsku glazbenu ploču. Što ni u kom slučaju nije loše, s obzirom da smo na taj način sasvim sigurni da će svatko od vas u našoj žanrovski vrlo rastresitoj glazbenoj selekciji sasvim sigurno pronaći i nešto za sebe. Stoga kliknite na nastavak članka, skrolajte i guštajte. I sretan vam Božić svima! ...