Večeras druga izborna večer 56. FDK Omiš 2022.

Drugog vikenda 56. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu na Trgu Stjepana Radića, popularnoj Maloj pjaci, održane su već dvije večeri – mješovitih klapa i prva izborna m/ž klapa. Druge izborne večeri 56. Festivala u nedjelju, 3. srpnja, nastupit će dvanaest ženskih i muških klapa. Među njima su i tri debitantske klape koje prvi put dolaze u gradić na ušću rijeke Cetine. Redoslijedom određenim ždrijebom, nastupaju klape: Puntape (ž) debitantice iz Novog Vinodolskog, Delmati (m) iz Solina, Ventula (ž) iz Splita, Podvorje (m) iz Kaštel Sućurca, Mindula (ž) iz Okruga Gornjeg, Krunik (m) iz Kučina, Oželanda (ž) iz Zagreba, Banderija (m) debitanti iz Zagreba, Kostela (ž) debitantice sa Zadvarja, Dalmari (m) iz Maribora u Sloveniji, Teranke (ž) iz Pule i Žurnata (m) iz Svetog Filipa i Jakova. Nakon ove izborne večeri bit će poznati svi sudionici završnice ovogodišnjeg Festivala u kategorijama ženskih i muških klapa.
 

Dugoratsko ljeto: hit komedija "Ja sam dama"

Petak, 08.07.2022.
Dugi Rat, park u Lučici, 20:00 sat
Gostovanje Kazališta Mali Princ Omiš s komedijom
"JA SAM DAMA“
u izvođenju akademske glumice Ivane Župa
Organizator: Udruga Tvornica Dugi Rat

"Prva monodrama/komedija nastala prema facebook zapisima Meri Bauk donosi kako se jedna Jesenička obračunala s mužem, materom, estrogenom i PMS-om. U zabavnom i uspjelom konglomeratu fejsbučkih crtica na sceni se govori i o mukama pri porodu i hormonskom (estrogenskom) disbalansu, šoping-centru, ovrhama i otkazima, ocu i Hajduku, oralnom seksu, nezaobilaznom PMS-u... Zvuči kaotično? Ne, to je naprosto "megamix" koji čini suštinu života, pretočen u umjetničko djelo koje ne stremi elitnim "hoch-visinama", nego je simpatična i nadasve kreativna svakidašnja jadikovka..“ (kritika predstave, izvor: Slobodna Dalmacija)

Predstava je proglašena jedna od 15 najboljih profesionalnih predstava u Hrvatskoj u 2017 god.i sudjelovala na Festivalu Glumca. Igrana na Međunarodnoj TEDx konferenciji/kao ideja vrijedna širenja/, na raznim Festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.. a ovo ljeto se vraća u Dugi Rat. Ne propustite!
 

Priča o kamenu

U četvrtak, 30.06.2022. se u Galeriji PLU Krug otvorila "Priča o kamenu", samostalna izložba slika akademskog slikara Andrije Jakelića Rape. Ovo je jedan od događaja Dugoratskog ljeta, u organizaciji našeg slavljenika, Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat, udruge naših umjetnika koja ove godine nizom izložbi i događanja slavi prvih 25 godina plodonosnog rada i stvaranja.
Iznimna izložba samozatajnog akademskog slikara Andrije Jakelića Rape može se razgledati i idućih dana u Galeriji KRUG u Dugom Ratu u vremenu od 18 do 20 sati.
 
Festival dalmatinskih klapa u Omišu nastavio je sa svojim programom. U petak, 3. srpnja 2021. na Trgu Stjepana Radića (“mala pjaca”) održana je prva izborna večer. Nastupile su klape (redoslijedom): Porto Re (ž) iz Kraljevice, Stine (m) iz Zagreba, Poj (m) iz Samobora, Zvizdan (ž) iz Posušja u Bosni i Hercegovini, Sagena (m) iz Zagreba, Figurin (ž) iz Zagreba, Krijanca (m) s Raba, Fjoret (ž) iz Tučepi, Pinguentum (m) iz Buzeta i Salona (ž) iz Solina.
Prema ocjenama stručnog povjerenstva koje je radilo u sastavu: Mario Markovina, Antonela Burić, Ivo Lise, Antonia Tomas i mo. Mojimir Čačija najbolja je kod muških klapa bila klapa PINGUENTUM iz Buzeta, a kod ženskih klapa FIGURIN iz Zagreba.
 

Dugoratsko ljeto: Izložba Andrije Jakelića Rape

Najavljujemo iduću manifestaciju Dugoratskog ljeta. U četvrtak, 30.06.2022. u Galeriji PLU Krug (prizemlje stare općina) u Dugom Ratu, u 21 sat otvoriti će se "Priča o kamenu", samostalna izložba slika akademskog slikara Andrije Jakelića Rape.  Ovo je samo prvi od događaja na ljetu u organizaciji našeg slavljenika, Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat, udruge naših umjetnika koja ove godine nizom izložbi i događanja slavi prvih 25 godina plodonosnog rada i stvaranja. Čestitamo!

Andrija Jakelić rođen je u Prugovu kod Splita 25. rujna 1952., gdje je završio osnovnu školu. Godine 1971. završio je školu za primijenjenu umjetnost, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1977. u klasi prof. Raolula Goldonija. Postdiplomski studij-majstorska radionica za slikarstvo profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1977. do 1979. u Zagrebu. Svoje slikarstvo je usavršavao i na studijskim putovanjima - kist ga je 1976. godine odveo u Pariz, a potom i u New York, 1981. godine. Jakelić je dobitnik nekolicine nagrada za slikarstvo. Od 1977. do danas je priredio gotovo pedeset samostalnih i oko tristo skupnih izložbi, a djela mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu...
Zagreb, Pariz, New York,... da, put je to koji vodi prema.. Dugom Ratu!

Izložba se može razgledati svaki radni dan u Galeriji KRUG u vremenu od 18 do 20 sati.
 
Nekada je bio sirotinjska hrana koja se jela na Božić, Veliki petak, Sisvete i druge svetkovine, nemalo se konzumirao u okviru Poljičke republike, seljačke samouprave (knežije) koja se prostirala istočno od Splita odnosno Žrnovnice do Blata na Cetini i grada Omiša, te od mora do Zamosorja. Riječ je o poljičkom soparniku, jelu koje se spravlja od blitve, luka i tijesta, a koliko je vrijedno potvrđuje činjenica da je uvršteno u Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Na svojem OPG-u svakodnevno ga priprema i Ljubica Beović (64) iz Gata, baš kao i mnoga druga poljička domaćinstva. Obiteljsko joj je gospodarstvo i registrirano isključivo za proizvodnju poljičkog soparnika za kojeg na 400-tinjak kvadrata zemlje uzgaja i svoju blitvu odnosno luk. Prema riječima supružnika Ljubice i Joze (76) Beovića, blitvu na gospodarstvu siju više puta u godini (ovisno o vremenskim prilikama), a raste na pjeskovitom tlu tzv. “piskulji“. Povrće je to koje treba često zalijevati,a valja to činiti prije izlaska sunca kako bi se, tvrde naši sugovornici "saprala jutarnja rosa“. Beovići na svojoj zemlji imaju svojevrsnu bušotinu s 10-ak cm promjera, u koju se uz pomoć cijevi i specijalne pumpe može akumulirati voda iz tla. Ove im je godine povrće itekako trebalo vodu zbog vrućina, ali zato napadi štetnika nisu bili veliki. Tijekom godine u više opetovanih branja blitve mogu za soparnik(e) priskrbiti i do šestotinjak kilograma tog povrća. Glasoviti poljički soparnik (traje do tri dana) rade po narudžbi, a imaju ih iz cijele Hrvatske i inozemstva. Sprema se to jelo od 1,5 kilograma blitve po soparniku (opere se i osuši) , dobro isjeckane i kako kaže Jozo, iskrižane te odstranjenog joj bijelog dijela. - "Nekada se dici taj bili dio kuvao, a danas se daje kokošima“ - priča vitalni Poljičanin..
 

68. Splitsko ljeto

Na 68. splitskom ljetu ove će se godine izvesti 45 opernih, dramskih i baletnih naslova te koncerata, održat će se likovne izložbe i predstaviti knjige, najavljeno je u petak u splitskome HNK. Splitsko ljeto održat će se tradicionalno od 14. srpnja do 14. kolovoza na otvorenim, ambijentalnim pozornicama grada, a bit će i nekoliko gostovanja izvan Splita. Na dan otvorenja premijerno će se izvesti "Simon Boccanegra" Giuseppe Verdija, a na programu su i premijera drame "Lizistrata" po motivima Aristofana, Homera, Lucića i Matišića te baleta "Veliki Gatsby". Među izložbama, u znak sjećanja na Nives Kavurić-Kurtović otvorit će se izložba "Crveno, boja žeđi", a otvorit će se i izložba "Opsada Oza" Nikole Vrljića. Bit će održano 13 koncerata, a premijerno će ih otvoriti "The Stranger Within". Predstavit će se knjige i monografije, održati radionice te poetsko-glazbeni recital i glazbena večer. Ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan rekao je da je ovogodišnji program teško sažeti i zapamtiti, ali se može podijeliti po ciklusima. Ove godine veću su pozornost dali opernim naslovima pa će, uz premijeru, publika uživati i u Verdijevoj "Aidi", Gotovčevom "Eri s onoga svijeta" i Puccinijevu "Turandotu". "Nakon 20 godina nam se vratio Paolo Magelli, legenda hrvatskoga i svjetskog glumišta, koji s našim pomlađenim ansamblom radi svoju viziju 'Lizistrate'. Uglavnom, program je jako bogat, raznovrstan, bit će atrakcija za sve ljubitelje kazališta. Pozivam Splićane, ali i domaće turiste da dođu na naše Splitsko ljeto", rekao je Šestan.
 
Klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela osvojila je Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša i Zlatni leut – prve nagrade stručnog ocjenjivačkog suda i publike na Večeri mješovitih klapa na 56. FDK Omiš održanoj u petak, 1. srpnja na Trgu Stjepana Radića. Publici se predstavilo šest klapa, i to redoslijedom: Kurenat s Mljeta, Puntadura s Vira, Kampaneli iz Donjih Kaštela, Koštil s Pupnata na otoku Korčuli, Dingač s Pelješca te Skradinski Buk iz Skradina.
Stručni ocjenjivački sud u sastavu: dr.sc. Mirjana Siriščević, dr.sc. Ivana Tomić Ferić i mo. Mojimir Čačija drugu nagradu – srebrni štit dodijelio je mješovitoj klapi Skradinski Buk iz Skradina, dok je treće mjesto – brončani štit pripalo mješovitoj klapi Dingač s Pelješca.
 

Dugoratsko ljeto 2022. - Program

Dvadeseto, jubilarno, izdanje naše ljetne manifestacije - Dugoratsko ljeto 2022. - počelo je na Ivanjsku večer, 23.6.2022. u dugoratskoj lučici. Početak je to brojnih ljetnih događanja u našim malim mjestima u organizaciji udruga s područja Općine Dugi Rat u nadolazećim ljetnim večerima. Usprkos svim poskupljenjima, nedaćama, stožerima, ratu na istoku Europe, besparici, šljaci,.. i ovog ljeta nas očekuje pregršt zanimljivih događanja, kazališnih večeri, festivala, koncerata, izložbi, predstavljanja,.. u mjestima naše male općine. I to besplatno za sve posjetitelje.
Ove godine napokon će se održati Festival Soparnika, nakon dvogodišnje covid pauze, a baš kao i lani (a možda i ljepše) opet će nam zapjevati naša djeca i mladi na festivalu "Glas Poljica", pogledati ćemo i par osvježavajućih kazališnih predstava, razgledati izložbe naših umjetnika iz slavljeničkog Kruga i kruga njihovih prijatelja, obilježiti ćemo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, zabaviti se u ljetnim večerima i u našim starim selima, na Dućama, Bajnicama, baciti na balote s lokalnim političarima u Krilu i proveseliti se s našim veselim pivarom Tomom i njegovom craft ekipom (jest da ovo zadnje baš i ne spada u kulturu, već u litnji šušur... ali valjda će se oprostiti organizatorima), te zaplesati s najdražom-im u parku do lučice u Dugom Ratu na koncertima u (Hyde) parku pored lučice...
Dugoratske, jeseničke i dućke udruge i volonteri, uz pokroviteljstvo Općine Dugi Rat i TZO Dugi Rat i veliku pomoć djelatnika Vlastitog pogona naše općine, opet su se pobrinuli da osmisle ljetne večeri sebi i svojim sumještanima te našim gostima i prijateljima, pa i svima onima kojima je najlakše grintat po zidićima i fejsu "da je dosadno", da se i ljeti "ništa u mistu navečer ne događa"...
Program i kalendar manifestacija Dugoratskog ljeta 2022. potražite u nastavku članka.. a mi se vidimo ovog ljeta i na rubu vala i pod mjesečinom...
 

Prijavite se na Glas Poljica

Dječji festival "GLAS POLJICA 2022." održati će se u petak, 19.08.2022. u okviru Dugoratskog ljeta. Svi koji bi htjeli nastupiti neka se prijave organizatoru, Goranu Mladinu na kontakt telefon 098 749 788.
I mikrofon je vaš!