Mlada poljička pjesnikinja Jelena Alfirević Franić iz Donje Ostrvice ove je godine, u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, dobila književnu nagradu "Jean Michel Nicollier" koju joj dodjeliše Hrvatska udruga Benedikt i Udruga veterana 4. gardijske brigade za pjesmu "Kata Šoljić" posvećenu majci zvanoj Hrabrost. Jelena je ovu nagradu posvetila ocu Anti, hrvatskome branitelju, a evo što o nagrađenoj pjesmi kaže sama autorica, dugratska nevjesta, inače profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, znanstvenica i književnica sa Sveučilišta u Zadru:
"U pjesmi dominira crvena boja. Crvena boja boli, traume i žrtve kojom je krvarila Kata Šoljić, izgubivši svoja četiri sina na pragu Hrvatske Domovine(...) Promatrajući odmalena u medijskim istupima Katu Šoljić, na njezinom licu nikada nisam primijetila staračke tragove mržnje, zluradosti i osvete. Štoviše, njezine oči za mene su sijale beskrajnom nadom, bez obzira na silnu tragediju koju je proživjela. Zato je Kata Šoljić žena lavljeg srca, duhovni stup društva i simbol nade. Ne znajući da će joj biti postavljen kip u Vukovaru, posebno mi je drago što se u istoj godini pojavila inspiracija za pjesmu kao moj skromni doprinos njezinoj ljudskoj veličini." ...
 

Advent u kazalištu

Centar za kulturu Omiš podsjeća ljubitelje kazališta da ne propuste zabaviti se i pogledati, po posljednji put u ovoj godini, hit predstavu Gradskog kazališta Mali Princ, komediju "Sve ministrove laži" za koju se traži karta više Dođite se opustiti u kazalištu, u ugodnoj dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u subotu, 10.12.2022. u 20 h i priuštite si dozu smijeha za kraj radnog tjedna ili kao uvertiru u dobar večernji izlazak, jer "Dan bez smijeha je izgubljen dan!" (C.Chaplin). Omiški umjetnici čekaju vas u Kazalištu! Zasladite si Advent uz promotivne adaventske ulaznice od svega 25 kn olitiga 3,32 Eura, koje vas čekaju sat ranije na ulazu.
 

Promocija četvrte(!) zbirke pjesama Vlade Tomaša

Jedna iznimno lijepa i ugodna večer u nekadašnjem kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu. Naoko običnu promocije zbirke pjesama "Levitacije" Vladimira Tomaša, svetkovinu lijepe hrvatske riječi, uljepšalo je još nekoliko "sitnica", pa krenimo redom:
- mladost, a već tako bogat životopis našeg sumještanina, mladog poljičkog pjesnika Vladimira Tomaša s Bajnica, iza njega je su već 4 zbire pjesama i jedna drama, članstvo u Društvu hrvatskih književnika, diploma kroatistike, rektorova nagrada, osobna nagrada Općine Dugi Rat, ma kad je stigao sve to u svojim mladim godinama napravit?!;
- solidno popunjena dvorana nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu u subotu, 03.12. u 18 sati, između dviju uzbudljivih utakmica SP-a, svatko tko nešto pokuša organizirati u Dugom Ratu zna koji je to uspjeh;
- djeca, da, djeca, bezbrižna igra male djece u kinu za promocije zbirke pjesama, ta ljubav i život ipak sve pobjeđuje, a tko zna, možda i dalje nastavi niz, beskonačnu kolajnu naših poljičkih pjesnika:
- promotorke zbirke Renata Kovačić i Jelena Alfirević Franić i najava organizatorice večeri Kate Franić, svaka je na svoj osebujan način svojom recenzijom Tomaševe zbirke doprinijela da svi prisutni u dvorani osjete ljepotu slobodnog stiha mladog Vlade, ukoričenog, ali ne i sputanog u lijepo dizajniranoj zbirci koju čitatelj najprije mora "zarotirati" da bi uživao u lijepoj riječi.
- mali Noa Šaban na akustičnoj gitari koji je svojom glazbom i talentom obogatio ovu lijepu dugoratsku subotnju večer
- pravi domaćinski ugođaj, prijateljsko druženja i ćakula nakon promocije zbirke.
I što bi rekao naš mladi pjesnik, oprostite mi prešućeno... ali upravo počinje film, pardon utakmica... pa se vidimo i čitamo uskoro, na promociji pete Vladine zbirke, jer kako je počeo...
 

Klapski prvaci na Gala koncertu u Split

U subotu 3. prosinca 2022. u 20 sati u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu održava se Gala koncert najuspješnijih klapa pobjednica 56. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2022. Na koncertu će nastupiti devet klapa koje su proteklog ljeta na najprestižnijem klapskom natjecanju u Omišu osvojile klapska odličja u kategorijama muških, ženskih, mješovitih i dječjih klapa. To su klape: Sfida (dj), Korčula - Zlatni omiški grdelin, I. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji dječjih klapa Dalmari (m), Maribor (Slovenija) - III. nagrada publike u kategoriji muških klapa Fjoret (ž), Tučepi - III. nagrada publike u kategoriji ženskih klapa Sagena (m), Zagreb - II. nagrada publike u kategoriji muških klapa Kampaneli (mj), Donja Kaštela - I. nagrada stručnog povjerenstva i I. nagrada publike u kategoriji mješovitih klapa Ventula (ž), Split - I. nagrada publike i II. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji ženskih klapa Krunik (m), Kučine - I. nagrada publike i III. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji muških klapa Oželanda (ž), Zagreb - I. nagrada stručnog povjerenstva i II. nagrada publike u kategoriji ženskih klapa Stine (m), Zagreb - I. nagrada stručnog povjerenstva u kategoriji muških klapa Voditeljica programa je neizostavna Edita Lučić Jelić, a orrganizatori Festival dalmatinskih klapa Omiš i Hrvatski dom Split.
Ulaznice se mogu kupiti putem on line servisa Adriticket te na dan izvedbe sat vremena prije početka koncerta na blagajni Hrvatskog doma Split.  
 

Levitacije Vladimira Tomaša

Nova pjesnička knjiga Levitacije predstavlja veliki zaokret na više razina. Prije svega, poetičkoj i stilskoj. Od refleksije natopljene emocionalnošću i ekspresivnošću, mladi se Tomaš okrenuo pjesništvu Znaka. (...) Kod Tomaša uočavamo nekoliko karakteristika. To su naginjanje vizualnim rješenjima pjesama, grafostilističke akrobacije, telegrafski stil, autometapoetička (samo)svijest, hipermetaforizacija, tragovi mimezisa i interdiskurzivnost...   (izvadak iz predgovora, Tin Lemac)
 

Izložba: 25 godina Kruga u petak u 19 h

Dvadeset i pet godina zajedništva, razumijevanja i ustrajnosti u ime ljubavi, a za opće dobro, brojka je koja obvezuje i zadivljuje. Vezujem je za djelatnost dugoratskog Kruga, likovne udruge, jedinstvenog oblika kulturno-umjetničke prakse u Hrvatskoj.
Četvrt stoljeća vjernosti, eh, nije malo! Dopala me čast kao istinskog prijatelja odabrati radove za jubilarnu izložbu. Nisam je htio propustiti bez obzira na mogućnost zamjeranja većini koju nisam znao zipati na ovih 25 + 1. Čime sam se vodio pri odabiru? Srcem, i potpitanjem iz savjesti, što bih od silnoga mnoštva prisvojio posesivno za doma! Zato ne zamjerite...
 
U povodu 100. obljetnice rođenja Nikole Milićevića (Zvečanje, 27. studenoga 1922. – Zagreb, 1. ožujka 1999.), velikog poljičkog i hrvatskog  književnika i prevoditelja, novinara, lektora i profesora, redovitoga člana HAZU-a od 1992., dobitnika nagrade "Goranov vijenac“ za cjelokupan pjesnički opus (1998.) i nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo (1994.), u nastavku članka prenosimo tekst Siniše Vukovića objavljen u Slobodnoj Dalmaciji od 16. ožujka 2021...
 

Dani Drage Ivaniševića

Ovaj vikend ćemo obilježiti rad velikih nacionalnih, ali i zavičajnih književnika Drage Ivaniševića u kinu „Dalmacija“ Dugi Rat u petak, u 19 h i 100.-tu godišnjicu rođenja Nikole Milićevića u Gradskoj knjižnici Omiš, u subotu u 19 h. Izvrsni dramski umjetnici, predavači i glazbenici dat će sve od sebe da kvalitetno i s užitkom provedemo zajedno ove dvije književne večeri.Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje! Svojim dolaskom ne gubite ništa, jedino možete obogatiti svoju dušu..
 

Svjedoci povijesti

Udruga Prokultura – Opservatorij kulturnih politika priredila je u prostoru na Peristilu izložbu fascinantnih ratnih fotografija Matka Biljka i Bože Vukičevića pod naslovom "Svjedoci povijesti". Izložbu i ostatak programa inicirala je i pripremila Zaklada hrvatskog sjećanja pod vodstvom predsjednice Antonije Jolić, kustosice, grafičke dizajnerice i istraživačice javne politike kulture sjećanja, u povodu 31. godišnjice početka Domovinskog rata. Organiziran je i okrugli stol, a sinoć je prikazan film Marija Krce 'Slike rata - Matko Biljak', koji pokriva vremensko razdoblje od 30 godina, od početka rata do ponovnog susreta Matka Biljka s ljudima koje je ovjekovječio na svojim fotografijama u teškim ratnim vremenima, piše Dalmatinski portal. U filmu Biljak i novinar Zvonimir Krstulović evociraju svoja sjećanja na ratne reportaže i posjet Vukovaru koji se tada već nalazio u izuzetno teškoj situaciji, a o Biljku progovaraju i njegove starije kolege koje su ga dočekale u foto redakciji Slobodne Dalmacije kao mladića u ranim dvadesetim godinama života.
 

Interlibar u Jokera

Već pet godina udruga Hoću knjigu u suradnji s centrom Joker organizira sajam knjiga u svojim prostorima: iako ne toliko velik gabaritima, splitski Interlibar je sjajno mjesto ukoliko se želite opskrbiti aktualnom beletristikom, ali i priručnicima, stručnim knjigama, dječjim enciklopedijama, slikovnicama i svim drugim izdanjima, zabava je to za sve generacije, mjesto za druženje s autorima, učenje i demonstraciju znanja, ali ponajviše prigoda da svi ljubitelji pisane riječi iz Splita i Dalmacije uživaju u sajamskim cijenama knjiga. Uz standardnu knjišku ponudu, od 10. do 20. studenoga, koliko traje sajam, na rasporedu je i niz događanja, predstavljanja i promocija, a sve vezano za autore i knjige. Stoga, ako ste propustili put do Zagreba na Interliber, dašak sajamske atmosfere osjetite do nedjelje na splitskom sajmu Interlibar.