Akcija darivanja krvi u utorak u Dugom Ratu

Klub darivatelja krvi Dugi Rat organizira akciju darivanja krvi u utorak, 28.03.2017. godine od 8 do 12 sati u prostorijama bivše zgrade Općine Dugi Rat. Pozivamo sve darivatelje krvi i one koji to žele postati da se odazovu akciji. Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18-65 godina. Darujte krv, postanite članom ove najhumanije obitelji, pomozite pri ozdravljenju i spašavanju ljudskih života.
 

Natječaj za projekte udruga od općeg značaja

Objavljen je javni natječaj za projekte udruga od općeg značaja na kojeg se mogu prijaviti udruge čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice. Projektne aktivnosti mogu biti organizacije koncerata, izložbi, turnira, smotra, gastro manifestacija, radionica, književnih tribina, skupova, simpozija, akcije čišćenja okoliša, humanitarnih priredbi, tradicijskih priredbi, kazališnih predstava, sajmova, obilježavanja obljetnica, tiskanje knjiga, izrada spomen obilježja, sudjelovanje na manifestacijama i sl. Prihvatljivi su izravni troškovi nastali neposredno uz provedbu aktivnosti projekta, ali i neizravni (koji nisu izravno povezani s provedbom projekta), a maksimalno mogu biti sufinancirani do 25 % ukupnog odobrenog iznosa. Visina potpore su u rasponu 2.000,00 – 50.000,00 kn po projektu/manifestaciji. Rok za prijavu na natječaj je do isteka sredstava ili 1. prosinca 2017. g. Ovdje možete pronaći više informacija uz svu potrebnu projektnu dokumentaciju natječaja.
 
- Donji Dolac nije mjesto gdje se akademski postavlja pitanje otkuda i zašto zlo u svijetu, ono se ovdje nameće iz grča proživljene nevolje. Iz težine životnog iskustva naših roditelja, naše rodbine, naših milih i dragih. Kako razumom protumačiti svu nerazumnost i okrutnost zla koje se ovdje dogodilo. Zlo je u našem selu, našoj župi, našem kraju prouzročilo neizmjernu patnju. Patnja još uvijek duboko i ozbiljno boli u srcima sinova i kćeri, unuka, rodbine čiji su najmiliji poginuli. Ne može se mržnjom pobijediti mržnju, ne može s osvetom pobijediti zlo, ako na zlo pokušavamo odgovoriti istom mjerom, istim zlom, onaj koji nam je nanio zlo je uspio. I nas je uveo u ponore zla i mržnje i doveo nas na svoju neljudsku razinu. Mržnja je uvijek mrak iz koje se ne vidi cjelovita istina. Osveta je nemoć izazvana zlom. Ne olakšavaju patnju ni komentari i prijedlozi da o svemu što se dogodilo da je potrebno što prije zaklopiti te ružne stranice naše prošlosti, osobito mlade toga poštedjeti. Bijeg je to od teške stvarnosti koje ne onemogućuje oslobođenje od posljedica zla. Isus jasno kaže: "Istina će vas osloboditi". S istinom se valja suočiti, ma kako bila za koga bolna - poručio je msgr. Jure Bogdan u nedjelju na obljetnicu pokolja u Donjem Docu tijekom propovjedi na kocelebriranoj svetoj misi koju je vodio uz mjesnog župnika don Ivana Prelasa. U tom pokolju na dan 26. ožujka 1944. godine pripadnici njemačke 7. SS divizije “Prinz Eugen” u jednom danu su ubili 272 nevine žrtve te su do temelja spalili cijelo selo Donji Dolac. Među njima je bilo 103 djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati.. U tišini su brojni nazočni Poljičani saslušali imena sve 272 žrtve, sjećajući se tako uz molitvu svojih pradjedova, baka, djedova, očeva, stričeva, teta...
 

Nekako s (predizbornog) proljeća..

Nekako s proljeća, skoro svake godine, baš pred izbore, medije zapljusnu vijestice iz raznih lokalnih podružnica naših političkih stranaka. Ne, najčešće nije riječ o nekoj lijepoj lokalnoj inicijativi za za dobrobit svojih malih mjesta, njegovih ljudi, nekom razvojnom ili barem humanitarnom projektu, ili pak nekoj "radnoj akciji" (e to se već odavno nije nigdje dogodilo!) za uređenje okoliša naših malih mjesta u kojima živimo kao da smo na rubovima Karepovca. Najčešće do stranica novina ili portala, uz vijestice o (grado)načelničkim kandidatima, dolaze malomišćanska ustrašćena i ustrančena prepucavanja, partijski skandali, manje-više neuspjeli spinovi, mjerenja tko ima većega, politikantske zabrane i šarmantna podmetanja, diskretne dnevne prijetnje i noćna izbacivanja s predizbornih lista, ali ove izborne godine, pred nadolazeće lokalne izbore ljeta Gospodnjeg 2017. NEMA nikakvih službenih vijesti iz odaja naših načelničkih kandidata i "novih" vijećnika! Ništa. Prazno. Za nevjerovati!
Prošle izborne godine imali smo barem "afericu" s neupisivanjem članova u članstvo partije na vlasti, a ove godine dugoratski kuloari samo bruje o neizvjesnom glasanju u vladajućoj stranci za njihovog kandidata za načelnika. Ako ste mislili da je utakmica Barcelona - PSG bila vrhunac neizvjesnosti i preokreta, ostaviti ćemo Vas i dalje u zabludi. Čak je i dugoratski razultat bio neizvjesniji. 9:8, saznajemo neslužbeno (jer službenog priopćenja iz stožera dugoratskog HDZ-a još nema) u korist sadašnjeg načelnika Jerka Roglića. Nećemo sad o zakulisnim igricama koje su glasanju prethodile, lobiranjima, podmetanjima i sličnom stranačkom folkloru ekipe na poziciji. Ne, nećemo o tome.. Na drugoj bandi, u rovovima opozicije i dalje tiho bruji neobjašnjiva tišina. Tiha voda brege dere. Roglićev arh-oponent na izborima, Domagoj Vuković iz HDS-a, najvjerojatnije će mu opet biti i najveća prepreka za novi četvrtogodišnji mandat na kormilu općine Dugi Rat.
Glasine kruže, a da li će i glasovi vidjeti ćemo, da se na nadolazeće lokalne izbore sprema i lista MOST-a ili nezavisna lista podržana MOST-om. A što je s ostalim čimbenicima lokalnog političkog života? Pa lokalni SDP je, čini mi se, u gorem stanju nego splitski, HNS je također potonuo, samo mi se ekipa Srećka Zelića čini nekako konstant(n)om, a hoće li se u travnju, svibnju ohrabriti i neki stari-novi nezavisni kandidat(i) i ambiciozne nezavisne liste koje misle da mogu ponuditi i provesti sadržajno nešto novo u komunalnom uređenju naših mjesta i omogućiti nove, kvalitetn(ije)e iskorake u vođenju naše male općine, to još ne zna.. ni Vlado Šeks u svom najvidovitijem stanju.
No dobro, kao i uvijek, vrijeme će najbolje pokazati.. da se ovdje ništa neće promijeniti!
No dotad, u ovo predizborno vrijeme barem uživajmo u lijepim sanjama, slatkim papirnatim mogućnostima, još jednom povratku proljeća, mladim šparogama, cvjetanju prirode i lokalnih ljepotica te nagovještajima nove berićetne sezone...
Ionako ćemo se na kraju svi izljubiti, naši vijećnici već na nekoj idućoj svečanoj sjednici (jer kršćanski si je praštati),.. a mi, "idealisti" i nepopravljivi optimisti i romantici trenutka dočim naletimo na neku barem sličnu, ma može i srodnu, "liberalnu" dušicu..
 

Vukovar živi 365 dana

Humanitarna akcija “Vukovar živi 365 dana”, za pomoć najugroženijem dijelu stanovništva grada heroja, počela je 25. siječnja i traje do 10. travnja, kaže Momir Stojanac, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Solin, koji su pokretači akcije, a osim stvari, namirnica ili novca, može se od sada donirati i pozivom na broj 060 991991. Cijena poziva je 6,25 kuna s PDV-om, kazuje Stojanac. Ono što je najpotrebnije obiteljima grada Vukovara je hrana, higijenske potrepštine, dječja hrana i stvari poput pelena, vlažnih maramica i slično, bezglutenska hrana, a ako se želi donirati novac može se to učiniti uplatom kod Erste banke na broj računa: HR1024020061500047230.
 
Općina Dugi Rat obavještava mještane da će tvrtka Cian d.o.o. iz Splita u narednom tjednu tretirati palme na javnim površinama Općine Dugi Rat protiv uzročnika propadanja palmi PALMINA PIPA. Također poziva mještane koji u vlasništvu imaju palme u dvorištima i ostalom zemljištu da se prijave za tretiranje po sistemu da fizičke ili pravne osobe plaćaju cijenu usluge po stablu palme i to direktno na terenu po obavljenom poslu uz izdavanje računa od strane tvrtke Cian d.o.o. Prijave za tretiranje palmi fizičke i pravne osobe mogu dostaviti najkasnije do petka, 24. ožujka 2017. g., do 12:00 sati na tel. 097/655 0179 (kom. redar - Ante Ledina). Cijena tretiranja po 1 palmi je 70,00 kn/kom. + PDV, s tim da Općina sufinancira troškove autokorpe i paušalnog iznosa. U prijavi je potrebno navesti:
- ime i prezime, odnosno naziv (kod pravne osobe)
- točnu adresu gdje se palma nalazi
- broj i visinu palmi (do 3 m, ili veća od 3m)
- kontakt telefon.
Preporuka je da se tretiraju sva stabla što će umanjiti mogućnost širenja zaraze i eventualnog nestajanja stabla palme sa našeg područja.
 
Predavanje "Prevencija nasilja nad starijim osobama" održat će dr. med. Ivana Bočina, spec. javnog zdravstva, s Odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Predavanje će se održati u srijedu, 22. ožujka 2017., s početkom u 11:30 sati u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge “MI” – Split. Pitanje nasilja nad ovom skupinom tek je posljednjih godina, uslijed trenda starenja stanovništva, postalo aktualno i predmet je brojnih rasprava među stručnjacima i ostalim uključenim stranama koje imaju interesa u zaštiti starijih osoba. Na prevenciji ove pojave nužno je raditi kako bi se starijim osobama osigurala dostojanstvena starost i poboljšala kvaliteta života. Predavanje se održava u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti" kojeg Udruga "MI“ – Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar. U sklopu projektnih aktivnosti, pozivamo starije osobe da putem e-mail adrese: savjet @ seniori.hr šalju upite vezane za pitanja zaštite njihovih prava, a na koja će stručne osobe odgovoriti u što kraćem roku..
 
Večernji list povodom poskupljenja cestarina (5 + 10 posto) izračunao je cijenu puta na relaciji Zagreb - Split. Autobusom je to 95 kuna (najjeftinijim busom) i 5,5 sati vožnje. Vlakom je 208 kuna i 6 sati vožnje. Automobilom, preko Plitvica je 223 kuna i 6 sati, automobilom autocestom je 468 kuna i za 3 i pol sata, dok zrakoplovom put košta 355 kuna, a leti se 45 minuta. Pametnome (ako ne ide na put s obitelji) dosta!
 
Dugoraćani moji, čestitam Vam blagdan Svetog Josipa, zaštitnika našeg mjesta i župe (a i općine), te Dan Općine Dugi Rat u nadi da će se ova panorama našeg malog mjesta uskoro početi mijenjati.. nabolje! Ili barem u nešto zelenije tonove... Zdravo, veselo i sretno nam bilo na tom putu
 

Umro je don Ivan Grubišić

U nedjelju je u Svećeničkom domu u Splitu preminuo don Ivan Grubišić, poznati svećenik koji je predavao na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Bio je inicijator i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split – "Čovjek nadasve", pokretač je i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo, a njegova odlična i vrlo dobro posjećena predavanja mogli smo poslušati i u Dugpm Ratu. Grubišić je autor 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog. Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade "Velimir Terzić", za promidžbu demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine. Don Ivan Grubišić se neko vrijeme bavio i politikom, bio je u Hrvatskom saboru kao zastupnik, a pokušao se kandidirati i na predsjedničkim izborima. Poznat je i kao pokretač tri inicijative - zahtjev za revizijom ugovora s Vatikanom, uvođenjem crkvenog poreza za građane, koji se deklariraju kao vjernici, ali i vraćanjem vjeronauka u Crkve. Smatrao je da bi trebalo uvesti crkveni porez, odnosno da svaki vjernik izdvaja iz svoje plaće i plaća za svoju vjersku zajednicu..
 
Prošlo je već 10 dana od završetka javne rasprave i javnog uvida u četvrte izmjene i nadopune Prostornog plana uređenja općine Dugi Rat, održane 1. ožujka 2017.godine, a grupa zabrinutih mještana općine Dugi Rat želi širu javnost upoznati s mogućim posljedicama planirane izgradnje nove luke Krilo i nesagledivoj šteti koju tako zamišljen projekt može učiniti obali mora te samom životu u moru, te stanovništvu koje ovdje živi i gravitira ovom području. Način kojim se projekt namjerava realizirati upravo je neprihvatljiv za cjelokupnu društvenu i prirodnu zajednicu iz nekoliko razloga koje ćemo elaborirati u nastavku teksta. Dužnost nam je reagirati na izjave, komentare i napise u medijima koji su uslijedili nakon održanog javnog izlaganja 1. ožujka 2017. u Dugom Ratu, prilikom koje su predstavnici predlagača PPUO Dugi Rat, načelnik općine g. Jerko Roglić, izrađivač plana g. Ivan Mucko ispred Arhitektonskiogateliera Deset d.o.o., iz Zagreba, i izrađivač strateške studije utjecaja na okoliš Zeleni servis d.o.o. iz Splita imali izravnu namjeru obmanuti zainteresiranu javnost s razmjerima ovog forsiranog i nakaradnog projekta, u potpunosti  zanemarujući profesionalnu i svaku drugu etiku čime su izravno doprinijeli šteti koja je nastala. Ovakve tvrdnje potkrijepit ćemo na sadržajnoj i formalnoj razini. Krenimo redom..
 
Tko kaže da naša županija ne potiče turističku ponudu? Upravo je u tijeku Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko – dalmatinske županije za 2017. godinu kojeg naši iznajmljivači smještaja koji planiraju poboljšati svoje usluge ne bi smjeli propustiti.
Pravo na potporu može ostvariti pravna i fizička osoba koja pruža uslugu smještaja u sobama, studio apartmanima, apartmanima, kućama za odmor i to isključivo za postojeće objekte kako bi podigli kvalitetu objekta. Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih, bespovratnih novčanih sredstava iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije u cilju poticanja podizanja kvalitete i konkurentnosti privatnog (obiteljskog) smještaja uz afirmaciju Splitsko-dalmatinske županije kao jedne od vodećih turističkih destinacija u RH, do 50% iznosa opravdanih troškova, a najviše do 30.000,00 kuna. Iznajmljivači koji uz usluge smještaja imaju dodatni obrt ili tvrtku koji posluju na dodatnoj turističkoj ponudi ili Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s obrtima, tvrtkama ili Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) s kojima pružaju dodatnu turističku ponudu i/ili prodaju i prezentaciju hrvatskih proizvoda imaju pravo na potporu do 50.000,00kn, a što maksimalno iznosi do 50% iznosa opravdanih troškova. Na Natječaj se mogu prijaviti isključivo pravne i fizičke osobe koje pružaju uslugu smještaja u objektima za domaćinstvo na području Splitsko-dalmatinske županije, a natječaj je otvoren do 20. ožujka 2017.
Više informacija o Javnom pozivu pročitajte na ovoj poveznici, a dolje su poveznice na dokumente za preuzimanje:
    -  Javni poziv (174,03 KB)
    -  Program podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije (187,37 KB)
    -  Pravilnik za program podizanja kvalitete turističke ponude (108,86 KB)
    -  Zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava - Obrazac SDZ A1 (114,93 KB)
    -  Izjava Obrazac SDZ-A (44,36 KB).
 

Reforme, ostavke, isprike

Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave, dat će idućega tjedna mandat na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću, saznaje Vinko Vuković od ministrovog glavnog savjetnika Ivice Relkovića, koji je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio Kovačićevu namjeru. Kap koja je prelila Kovačićevu čašu bila je ponašanje dijela HDZ-ovaca na čelu sa saborskim zastupnikom i šefom HVIDRA-e Josipom Đakićem koji je ustvrdio kako je imenovanje Višnje Tafra i Vesne Nađ Kovačićevim suradnicama u Ministarstvu uprave "podla odluka". Na eventualnoj isprici Đakića i Plenkovoća, Kovačić neće stati. Iskoristit će ovu prigodu, piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije, da od premijera Plenkovića čuje zbog čega uporno odbija priču o reformi javne uprave. Priča je to, naime, na kojoj je Most izgradio dobar dio svog rejtinga i od koje Kovačić ne namjerava odustati. Ili će dati svoj mandat na raspolaganje premijeru ako Most ili HDZ ne misle ozbiljno. - Mislim da ovo nije spin, ali mislim da i nije glavni povod za ovaj potez - ta izjava gospodina Đakića. Mislim da je to formalni povod. Mislim da je tu namjera Kovačića i savjetnika Relkovića da Vladu primoraju da krenu u reformu teritorijalne uprave i ako ne dobije takva jamstva od premijera Kovačić bi mogao izaći iz vlade. Sad ćemo vidjeti od čega je sazdan. To otvara čitav niz situacija između Mosta i HDZ-a. Zanimljivo je, kako i piše u članku Slobodne Dalmacije, da Kovačić to nije rekao Petrovu, da je on to saznao iz medija i zanimljivo će biti kako će se on tu postaviti i hoće li on tražiti da se smanji broj županija. Mostu prijeti, ako ne ostvari te prvotne svoje reforme ili barem uvjete da se one provedu, mogućnost da na idućim parlamentarnim izborima nestanu - rekao je Frenki Lušić, komentator Slobodne Dalmacije, u emisiji N1 televizije. U telefonskom razgovoru za N1 Josip Đakić je kazao kako iza svoje izjave stoji te kako se nema namjeru ispričati Kovačiću. Iz Vlade pak poručuju kako je imenovanje Tafre i Nađ provedeno po zakonu i kako od Kovačićeve ostavke neće biti ništa. A od reformi?
Epilog priče? Ponedjeljak, 11 sati. Sve su kamere upaljene, cijela Hrvatska čeka obraćanje potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića. Drama, ostavka, nove optužbe. I onda - ćorak! Ne zato što Kovačić nije podnio ostavku (ima čovjek pravo promijeniti mišljenje) nego zbog činjenice da su se svojim ponašanjem on i njegov savjetnik narugali s inteligencijom građana ove zemlje, piše Slobodna Dalmacija. Na koncu, narugali su se inteligenciji svojih birača. Umjesto da objasne cijelu priču uslijedile su - isprike.
 
Redovno travanjsko usklađivanje mirovina donijet će u prosjeku 15 kuna veće mirovine nego što su bile do sada. Upravno vijeće državnog mirovinskog osiguranja povećalo je aktualnu vrijednost mirovine 0,65 posto, na 61,99 kuna – što donosi spomenuto povećanje od 15-ak kuna, piše Večernji List. Prosječna radnička mirovina iznosi 2255 kuna. Povišica stiže u travnju, s razlikom za siječanj i veljaču, pa bi u tom mjesecu prosječna umirovljenička primanja mogla biti podebljana 45 kuna. Inače, mirovine se usklađuju prema kretanju cijena i plaća u prethodnom polugodištu, koji su očito rasli manje nego što bi to željeli brojni umirovljenici. Iduće povećanje mirovina trebalo bi biti u rujnu i ono bi zbog inflacije moglo biti jače od travanjske povišice.
 
Predavanje pod nazivom "Kontinuitet velikosrpske politike kao uzrok Domovinskog rata", održano je u četvrtak, 9. ožujka u 18.30 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji kaštelanskog društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći. Predavanje temeljeno na dokumentaciji i istraživanjima, koje govori  o kontinuitetu velikosrpske politike kao uzroku Domovinskog rata održao je dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno–dokumentacijskog centra Domovinskog rata i ujedno član novoutemeljenog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Na predavanju se čulo kako je ono  vezano  uz brojne dokumente koji su zaplijenjeni za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, gradivo koje jasno govori o tome što su bili ciljevi rata i na koji način su se ti ciljevi trebali realizirati. Tako, navedeni dokumenti govore da je do cilja „svi Srbi u jednoj državi“ trebalo doći ili kroz jedinstvenu centraliziranu državu u kojoj prevlast ima najbrojniji narod ili će oni, svojom varijantom, ostvariti granice od Virovitice preko Pakraca i Ogulina prema Karlobagu. Dokumenti o kojima se govorilo dio su arhiva Hrvatskog memorijalno–dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji je specijalizirani arhiv te javna znanstvena ustanova, kojoj je primarna zadaća prikupljanje  građe iz Domovinskog rata te omogućavanje njene dostupnosti. Ujedno, jedna od zadaća Centra je i interpretacija onoga što je u sadržaju te građe pa je tako u deset godina postojanja Centar izdao oko sedamdesetak različitih izdanja. Najnovija od tih izdanja, poput "Republika Hrvatska i Domovinski rat", "Atentat na Hrvatsku" i "Dokumenti RSK, tijek operacija Bljesak i Oluja" predstavio je viši arhivist i voditelj Odjela za arhivsko gradivo Centra Mate Rupčić.