Osvrt na katastrofalne požare

S požarima se susrećemo svake godine, ali ovogodišnji, koji je započeo kod Tugara i šireći se više od 25 sati stigao i do Splita, doista je bio poseban i iznimno teško savladiv, kažu iskusni vatrogasci. Nažalost, gori i dalje, Imotski, Kistanje, Nacionalni park Krka, Vrpolje, Živogošće, Lećevica, Dinara, Dugi Rat, Dupci.. Budući da nas požari ne mimoilaze ni jednog ljeta, bilo bi logično i odgovorno da se izvan sezone požara, djelujući preventivno, što bolje pripremimo kako bi, kada požari ipak buknu, vatrogasci mogli djelovati što kvalitetnije, a štete bile što manje. Prevencija nam, nažalost, nije jača strana ni u jednom području. Možda zato što ne znamo koliko toga ne znamo! Kada je posljednji put obnovljena oprema naših vatrogasaca? Ima li u nas dovoljno protupožarnih putova i jesu li prohodni? Ima li dovoljno hidranata koji su u funkciji? U stambenim zgradama u našim gradovima postoje protupožarni aparati na svakom katu. Jesu li ispravni, znamo li njima rukovati? Cijevi za vodu koje bi se trebale pričvrstiti na hidrant često su godinama zamotane u klupko bez provjeravanja njihove ispravnosti. Adekvatno odlaganje otpada, u čemu mi građani često nismo odgovorni, također je dio preventivnog djelovanja. Neke se katastrofe, uz svu brigu i adekvatno postupanje, zaista ne mogu izbjeći. Ali glupošću, nemarom i neznanjem izazivati nevolje, ugrožavati živote i imovinu je nedopustivo..
 

Prometna (ne)kultura u Dugom Ratu

Je da je lito i da je liti vruće (a zašto je to novinarima neka vijest pročitajte i sutra u novinama) i da nam svakakve pizdarije padaju na pamet i da je mali milijun auta po cestama, pogotovo kad se malo naoblači, kao danas, pa svi učas zapnu u nepreglednoj koloni svega par sati nedaleko od Splita ili Omiša. Pa krenu hebavat mater ministru Butkoviću i svim njegovim prethodnicima na "brzoj cesti" Split - Omiš. Gužva je di god krenija ili pokuša parkirat.. Zauzeto! Hrvat ili turist. Ili oboje. I to po svin zakutcima našeg malog mista. A i okolnih. Ništa neobično za ovo doba godine. Valja nam nekako preživit još petnaestak dana masovnog turizma. I bit će opet dobro. Samo da malo popusti ova žega.. Ali brate i sestro, ma nemoš parkirat autić drito na kružnom "otočiću" u centru Dugog Rata! Nisi ti Mr. Raos. A i pripazi, molim te, na izlasku iz kružnog toka.. Kasko je vraški skup, a i ne da mi se zajebavat kad me ni krivog ni ružnog iznenada francuski poljubiš tim svojim autićem na ovoj vrućini.. Nemoj, molim te. Radije izvrti na rotoru tih još par potrebnih ti krugova dok ne ugledaš nebeski znak sigurnog izlaza.. pa kreni dalje u dozvoljenom smjeru.

Svaki komentar prometnih običaja u Dugom Ratu je suvišan.
Foto: Daliborka Restović
 
Brza cesta od Splita do Omiša, zapravo bilo kakva nova cesta koja bi vezala dva grada udaljena tek dvadesetak kilometara i čak šezdesetak minuta vožnje, najpotrebnija je prometnica u Hrvatskoj. Čvor Stobreč, na kojemu Hrvatske ceste obavljaju mjerenje, najprometniji je cestovni potez u Hrvatskoj. Dnevno njime prođe u prosjeku 53.272 vozila, a ljeti prosječno čak 62.525 (podaci iz 2016.). Za usporedbu, u Lučkom, a znate i sami da nema te gužve na naplatnim kućicama u Lučkom koja nije završila na svim nacionalnim televizijama, u prosjeku godišnje dnevno prođu 34.133 automobila. Skoro 20.000 manje nego u Stobreču! No, o tome možete pročitati samo u Slobodnoj Dalmaciji, kad se orjunaši prije objeda iznerviraju, piše Vinko Vuković. Između Stobreča i Lučkog, kao prve i treće najprometnije snimane cestovne dionice u zemlji, nalazi se - Solin. Dnevni godišnji prosjek na solinskoj obilaznici je 44.320 vozila, a ljetni 51.573. I stalno raste. U odnosu na 2013. godinu za čak 5000 vozila. Premalo da bi bilo zanimljivo za Dnevnik..
 

More je 28 stupnjeva, gdje se osvježiti?

Padaju temperaturni rekordi u zraku, ali i u moru. Prema podacima DHMZ-a, u subotu je na Mljetu zabilježeno čak 29,5 stupnjeva celzija. U moru. U Splitu je more danas bilo zagrijano na 28 stupnjeva, a  i drugdje je more natprosječno toplo. Gdje se osvježiti? Pod tušem?

NANO PIRANE

Jučer je na plaži u Dugom Ratu zabilježen veliki broj malih sitnih pelagičnih puževa Creseis accicula, koji su vrlo sitni i oblikom slični maloj igli. Ovi puževi, koji su se u akavatoriju ispred Dugog Rata ovih dana pojavili u velikom broju, plivaju i bockaju kupače i plivače, što plivačima stvara neugodu, no nije opasno po zdravlje. Pojava ovih malih "nano-pirana" potrajati će par dana ili sve do nešto jačih morskih struja. 
 

Fala braniteljima..

"Hvala svim braniteljima, pogotovo onima kojih više nema, oni znaju za što su se borili, ovo sve nakon toga je nama na dušu, a budućnost pogotovo.."

   - Nikša Marinović
 
Dragi sumještani, dragi posjetitelji ove stranice, čestitamo Vam Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Hrvatska u subotu, 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju "Oluja", u kojoj je prije 22 godinu oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija kao ključ pobjede u Domovinskom ratu. Na ovaj blagdan, dok slavimo izborenu slobodu i mir u našoj domovini, prisjetimo se palih hrvatskih branitelja, prisjetimo se i zapalimo svijeću za naše sumještane i sve hrvatske branitelje koji su položili svoje živote za slobodu Lijepe naše i svih njezinih građana te za sve pale nevine žrtve u ratnom vihoru.. Danas slavimo 22. obljetnicu "Oluje". Jest da su naši HDZSDP političari od tih slavnih dana nade, kada se činilo da sve možemo i da je pred nama svijetla i berićetna budućnost u našoj slobodnoj domovini, poprilično zakomplicirali izgradnju Hrvatske kakvu smo sanjali i željeli, zahvaljujući i našoj 20 godišnjoj šutnji i ravnodušnosti spram svega onoga što u naše ime čine naše tzv. "elite".. No to je proces u kojeg se i mi moramo, svako ponaosob i u skladu s svojim mogućnostima, uključiti i pokušati ga promijeniti a našu domovinu učiniti boljim mjestom za život. Proces je to stvaranja bolje, moderne, pravne, liberalne, pro-tržišne i sekularne države koja se uspješno suočila i rješila svih aveta svoje prošlosti. Domovine iz koje se naši građani neće i dalje iseljavati u potrazi za poslom i egzistencijom. Domovine u kojoj će pametni i marljivi ljudi biti poticani i "osuđeni" na uspjeh, a ne na odlazak u tuđinu. Domovine koja će biti regionalni predvodnik u novim tehnologijama, rasadnik moderne poljoprivrede i pametno promišljenog i održivog turizma. Domovine u kojoj će se iznimno lako poslavati, osnivati i gasiti tvrtke, u kojoj će se držati do dogovora i modernih zakona, a sve bez suvišne birokracije i uz što manje uplitanja države u (tržišnu!) ekonomiju..

Dragi sumještani, s ovakvim porukama i željama, koje zajedno možemo ispuniti, čestitam Vam današnji praznik! Hrvatska može i mora bolje! To uostalom i dugujemo svima onima koji su se za nju izborili. Čestitamo Vam Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!
 

Prosvjed u ponedjeljak na Zapadnoj obali

U ponedjeljak, 24.7. u 20.30 h na Zapadnoj obali, nasuprot Banovine, organizira se prosvjed pod nazivom 'Split gori'. Obavijest koja se širi društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:
"Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u slanju zajedničke poruke da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet. Osjećaji koji su proteklih dana dominirali među građankama i građanima Splita bili su ogorčenje i bijes uzrokovani vidljivim izostankom funkcioniranja sustava koji bi trebao znati nositi se sa kriznom situacijom kao što je bila ona uzrokovana velikim požarom. Ponašanje odgovornih osoba odnosno pokušaji umanjivanja razmjera situacije koja nas je svih skupa zadesila dodatno su pojačali te osjećaje. Izostanak komunikacije nadležnih službi s građanima kao i oprečne informacije vezane uz situaciju s Karepovcom bile su 'kap' koja je prelila čašu u svakom od nas. S obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale trajno nepovjerenje građana u sustav, organiziramo prosvjedno okupljanje kojim zahtijevamo:
 

Jao si ga dugoratskim komarcima!

Općina Dugi Rat obaviještava mještane da će tvrtka Cian iz Splita u noći sa srijede na četvrtak (20.07.2017.) s početkom u 3 sata započeti s drugom "adulticidnom" dezinsekcijom komaraca u Općini Dugi Rat, metodom prizemnog zamagljivanja. U slučaju vremenskih neoprilika akcija se odgađa za drugi termin, o kojem će te biti obaviješteni. Ovim putem upozoravamo sve pčelare, kao i uzgajivače ptica da iste zaštite od doticaja s sredstvom za dezinsekciju.
 
Kupajući se i sunčajući ljeti na popularnoj dugoratskoj plaži pripadnice ljepšeg spola očekuju, možda.. ta ljeto je i miris avanture je svugdje okolo u vrućem ljetnom zraku!.., da na njih "padne" eventualno kakav solo macho dalmatinac s par "pločica" viška i brkom poput onog koji krasi markantno lice onog bega iz turskih sapunica te da ih gore od par bevandi Jure na prazan stomak šarmantno "zamanta" svojom pričom koja jednostavno mami na slatki grijeh...
Zadnje što očekuju dok pogledom možda traže nekog takvog na dugoratskoj plaži (a ima ih, hvala bogu, još) da im pomognu utrljati kremu za sunčanje niz ramena pa dolje niz cijela leđa.. jest da na njih padne stablo!
A dogodilo se baš to!
Na turisticu je palo stablo tamarisa koji čini spasonosni hlad uz rub dugoratske plaže, stablo očito sasvim propalog, šupljeg, izgnjijalog korijena, koje je predvečer iznenada pokleknulo pod svojim teretom i palo direktno na plažu među šokirane kupačice i kupače, okrznuvši pri padu jednu turisticu koju je, možemo to sad zvati i pravom srećom u nesreći, samo malo ogrebalo, ali po licu.
Naša turistica dotad se bezbrižno sunčala na popularnoj dugoratskoj plaži i ne sluteći da je tek minute dijele od nevjerojatnog "uleta" nezvanog gosta.
Šalu na stranu, samo puka sreća spasila ju je od puno ozbiljnijih ozljeda, a naše komunalce sada čeka i posao da provjere, ako je to moguće, svako stablo duž dugoratske plaže da se ova situacija nikada više nikome ne ponovi.
 

Poljica za Antino ozdravljenje

Potaknuti slučajem koji se u svakom trenutku može dogoditi svakome od nas, u okviru projekta “Humanost na djelu: Neka svaki more živ biti!” pokrenuta je humanitarna akcija pod nazivom “Poljica za Antino ozdravljenje” kako bi se pokušalo pomoći jednoj peteročlanoj obitelji u nevolji, javlja Savez za Poljica. Naime, mlađahni Ante Bulić (21) iz Tugara , prije nešto više od godinu dana nesretnim slučajem poskliznuo se u mehaničarskoj radionici i pri padu teško ozlijedio glavu (fractura cranii et baseos cranii lateris dextri etc.). Iako je od tada do danas nesretni mladić u stalnoj komi, njegova brižna majka koja je bila primorana dati otkaz na poslu kako bi ga njegovala kaže:  "Ja san sritna da je moj Ante osta živ. Prije mi se ni pojubit ne bi da, a sad ga baren jubin trista puta na dan!". Majčinu radost i optimizam, suprotno službenoj dijagnozi, potiče sam Ante odajući svojom ustreptalom dušom da majčine poljupce i brižne riječi i ‘vidi’ i ‘čuje’, sve to potvrđujući pogledom rječitijim od riječi. Ante svakodnevno pokazuje diskretne znakove oporavka koji bude nadu u ozdravljenje. I dok su ljubav i pažnja kojom je obasut beskrajni, obiteljski proračun odavno je iscrpljen jer sve što Anti život znači ima svoju cijenu koja mjesečno premašuje iznos njihovih polugodišnjih prihoda. – Da već dosad nije bilo pomoći dobri judi, u prvom redu mojih sumještana, moga san odavno sebi nataknit omču oko vrata! –  priznaje Antin otac koji obitelj uzdržava ionako skromnom mirovinom, ali sad lišen mogućnosti dodatne zarade jer se u potpunosti posvetio sinu i njegovom ozdravljenju. Dirnuti ovim slučajem, apeliramo na vas da pomognete ovoj (ne)sretnoj obitelji uplatom odgovarajućeg novčanog iznosa srazmjerno vašim mogućnostima izravno na tekući račun Antinog oca kako slijedi:

Primatelj: Darijo Bulić, Tugare
IBAN: HR1524020063205235457
Svrha: Poljica za Antino ozdravljenje
 
Naši Saborski zastupnici, njih 77, 30.6.2017. izglasali su Zakon o koncesijama kojim su na rasprodaju dali najvrjednije resurse koje imamo: more, plaže, obalu, otoke, vodu, željeznice, autoceste, energente.. Ovdje se upoznajte s uredbom o izmjenama i dopunama uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru. Upamtite njihova lica i imena, upoznajte se s ljudima koji odlučuju o našoj budućnosti, upitajte ih kad ih sretnete da li ih je sram. I nemojte ih izabrati ponovno. Ako uopće do sljedećih izbora itko od nas ostane u državi. Sedam je osnovnih razloga zašto je taj zakon toliko poguban (detaljnije u nastavku članka) i zašto bi trebalo zapamtiti imena ljudi koji su glasali za ovaj zakon kao i one koji su omogućili uništavanje naše budućnosti.. Splićani i Dalmatinci koji su glasali za Zakon o koncesijama su: HDZ-ov Kaštelanin Ante Sanader, Splićani Petar Škorić, Miro Kovač, Goran Dodig i novi zastupnik Ante Bačić, stranačka kolegica im Dragica Roščić iz Baške Vode, Ivan Šipić iz Trilja, Branka Juričev-Martinčev iz Vodice, Zadrani Grozdana Perić, Davor Lončar i Hrvoje Zekanović, Ante Babić i Sanja Putica iz Dubrovnika, Marijan Kustić iz Novalje te Korčulanin Branko Bačić.
 

Sabor je usvojio sporni Zakon o koncesijama

Dok su Hrvati, a posebno "preemotivni" Dalmatinci, ovih dana zaokupljeni rezultatima arbitraže oko Piranskog zaljeva, događanjima naroda oko malog Cezarea, brisanjem Maršala Tita s naziva popularnog zagrebačkog trga, Severinim medijskim istupima oko skrbništva, zaboravljajući pomalo i na stečajnu agoniju propalog Agrokora i kupusanje kompanija (i otkaze radnicima) koji će neminovno usljediti,.. danas su naši vrli predstavnici u Saboru sa tankih 77 glasova većine usvojili Zakon o koncesijama, koji se pomalo neočekivano našao danas pred našim zastupnicima. Nakon nedavne odgode glasanja o zakonu nakon masovnih prosvjeda diljem obale i otoka, a potom i na Markovom trgu, u organizaciji inicijative Pokret otoka, svi su naivno pomislili da će se argumenti protivnika ovog zakona preispitati i problematične točke zakona ispraviti. No to se nije dogodilo. Saborska većina prethodno je odbacila sve oporbene amandmane. Oporba je napustila sjednicu za vrijeme glasovanja, ali je zakon ipak izglasan tankom većinom nakon što je, ponavljamo, nenajavljeno bio uvršten u današnji dnevni red. Predstavnici Vlade naglašavaju da je Zakon dobar i da ne dovodi u pitanje značaja javnog dobra. Kažu da se ovim krovnim zakon određuju sva načela koncesioniranja, a da će se detalji odrediti novim Zakonom o pomorskom dobru. Pokret otoka i oporba naglašavaju da se radi o štetnom zakonu jer nije u dovoljnoj mjeri zaštitio javni interes, te da se ovakvim zakonom pogoduje pojedincima i krupnom kapitalu. – Ključno je pitanje hoće li Pokret otoka postati pokret otpora. Koristit ćemo sve pravne mogućnosti za osporavanje donošenja zakona, procedure donošenja zakona i davanja svih koncesija, osobito onih na pomorskom dobru – komentirala je za portal DalmacijaDanas Maja Jurišić (Pokret otoka) nakon donošenja spornog zakona.
 

Čestitamo Dan državnosti

Svim čitateljima, sumještanima i građanima Republike Hrvatske čestitamo današnji praznik, Dan Državnosti!

25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je nakon provedenog referenduma donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, proglasivši Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Taj se dan danas prigodno obilježava diljem Lijepe naše.
U nedjelju, 25. lipnja ujutro u Dugom Ratu će se tradicionalno svečano položiti vijenci pred spomenik palima za Hrvatsku..
 

Jao si ga večeras dugoratskim komarcima!

Općina Dugi Rat obaviještava mještane da će tvrtka Cian iz Splita u noći s četvrtka na petak (23.06.2017.) s početkom u 2 sata započeti s prvom "adulticidnom" dezinsekcijom komaraca u Općini Dugi Rat, metodom prizemnog zamagljivanja. U slučaju vremenskih neoprilika akcija se odgađa za drugi termin, o kojem će te biti obaviješteni. Ovim putem upozoravamo sve pčelare, kao i uzgajivače ptica da iste zaštite od doticaja s sredstvom za dezinsekciju.
 

Čestitamo Vam Dan antifašističke borbe

22. lipnja - dan osnivanja sisačkoga partizanskog odreda i njegov odlazak u borbu Republika Hrvatska obilježava kao svoj blagdan, Dan antifašističke borbe, koja je donijela uspostavu federalne hrvatske države i uvrstila je u red pobjednika u 2. svjetskom ratu. Ne zaboravimo, bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe! Tog i u svjetskim razmjerima dramatičnog dana (napad Njemačke na Sovjetski Savez) prije 75 godina hrvatski građani različitih nacionalnih, vjerskih i etničkih pripadnosti, vođeni idealom slobode, započeli su borbu, a potom konačnom pobjedom nad Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom postavili temelje na kojima je izgrađena i današnja, europska Hrvatska. Trebamo biti ponosni na taj dio naše povijesti, dok se s pijetetom prisjećamo svih onih čiji su životi ugrađeni u najvrjednije što danas imamo - samostalnu, slobodnu, demokratsku domovinu, pred kojom je definitivno bolja budućnost, utemeljena na europskim i svjetskim ekonomskim, društvenim i političkim standardima. Čestitamo Vam današnji praznik, Dan antifašističke borbe.