HR112ALERT

HR112ALERT

(povodom SMS testiranja novog Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama)

"Mene ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa, to je bila moja dužnost, da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put...“

- Bata Stojković u filmu "Balkanski špijun"
 

Čestitamo Dan državnosti

Svim sumještanima i građanima Republike Hrvatske čestitamo praznik, Dan Državnosti!

E sad, je li 30. svibnja ili 25. lipnja - nije toliko ni važno - slavit ćemo oba! Tako mi Šeksa! U Lijepoj našoj koju nam valja, sada kada smo napokon slobodni i "svoji na svome", urediti i napraviti pristojnim, ugodnim i poželjnim mjestom za život, rad i ljubav.
To neće za nas napraviti nitko drugi, a pogotovo ne naše HDZSDP partije, stoga nam se valja okuražiti, uključiti u život svoje zajednice i početi mijenjati prvo sebe, a onda svojim primjerom i svoju okolinu..  I da, može se.
U prazničko jutro delegacije naše Općine i udruga položiti će vijence i upaliti svijeće kod spomenika svim palima za domovinu na Trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu.
Čestitam Vam Dan državnosti!
 

Dugi Rat: Šljaka u prvom redu do mora

Šljaka, troska ostavljena pred kućnim pragom stanovnika Dugog Rata i Biljana Donjih priča sličnu priču, koju Vam ovaj put donosi portal Faktograf. Priča počinje prije stotinjak godina gradnjom hidroelektrana na rijekama Cetini i Krki. Hidroelektrane su električnom energijom opskrbljivale tvornice karbida na čijim su temeljima stvorene Tvornica karbida i ferolegura Dalmacija – Dugi Rat, te šibenska Tvornica elektroda i ferolegura - TEF. Ugašene su obje prije dvadesetak godina, a firme koje su tvornicama upravljale otišle su u stečaj. Međutim, tu priča ne staje – otad traje lopatanje troskom između firmi i države, svega pedesetak metara od kuća!
Crna brda troske u Dugom Ratu i Biljanima Donjim - industrijski otpad koji dulje od desetljeća nije saniran i potencijalno ugrožava zdravlje ljudi - pričaju priču o kemijskoj industriji u Dalmaciji 20. stoljeća.
Kako su nastala crna brda troske? Zašto je troska ostavljena na spomenutim lokacijama? Zašto država AP-a i drugova ne čini ništa – iako zbog nezakonitog odlagališta troske u Biljanima Donjim Hrvatska može očekivati kaznu Suda Europske unije?
 
Mark Milley je vodeći američki general, šef glavnog stožera američke vojske, a samim time je itekako involviran oko rata u Ukrajini. List Foreign Affairs objavio je audio intervju s njim u kojem se Milley detaljno osvrnuo na pojedinosti rata u Ukrajini. Intervju možete poslušati ovdje, a dolje prenosimo što je šef stožera US Army rekao voditelju povodom proxy rata velikih sila u Europi do posljednjeg Ukrajinca, rata nuklearnih super sila, nešto što nismo vjerovali da se može dogoditi u Europi nakon završetka Hladnog rata. Doista, pročitajte te rečenice u nastavku članka, ispale su sasvim prigodne i za proslavu 09. svibnja, za obljetnicu Dana pobjede nad nacizmom te proslavu Dana Europe.
Pouka je to i upozorenje i za naše idiotske političare nedorasle trenutku, koji i dalje neodgovorno doljevaju ulje u vatru najveće krize u svijetu od 2. svjetskog rata...  ali nažalost nije evropski proxy rat Amerike i Rusije jedina briga "miroljubivih" Europljana, Ameri već "kuhaju" sukob s Kinom na dalekom istoku, sve do posljednjeg Tajvanca...
"Generale, ne dopustite da se to više dogodi. Nikada ne dopustite da se to ponovi!"
 

Počinje ispitivanje kakvoće mora

S prvim danima proljeća počele su pripreme za turističku sezonu, pa tako i ispitivanje kakvoće mora. Ispituje se imamo li čisto more, bez otpadnih voda, viška bakterija, te mnogo drugih parametara koje prate stručnjaci na raznim punktovima, ponajviše uz morske plaže koje ljeti okupiraju i domaći i stranci. Stoga je Splitsko-dalmatinska županija donijela odluku o Programu ulaganja u ispitivanje kakvoće mora i vodovodnih voda. Radi se o sredstvima koja će iz regionalnog proračuna biti raspodijeljena županijskoj ustanovi Nastavni zavod za javno zdravstvo, i to u ukupnom iznosu od 145 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija. Preciznije, nešto više od 67 tisuća eura bit će utrošeno za ispitivanje kakvoće mora za kupanje na morskim plažama na području županije. Ujedno će skoro 78 tisuća eura biti uloženo u ispitivanje ispravnosti vodovodnih voda, odnosno ocjenu i praćenje kvalitete vode koju pijemo iz naših “špina”, također za područje cijele županije.
 
Članovi obitelji poginulih omiških i poljičkih branitelja predvođeni predsjednicom Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš Gordanom Krstić, gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović i njegov zamjenik Žarko Kovačić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, suborci i prijatelji, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Mokošici u subotu, 22. travnja 2023. odali su počast našim braniteljima koji su poginuli tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području.
Svoje živote na Južnom bojištu položili su: Neven Pavić, Franjo Tomasović, Božo Merčep, Zdravko Radić, Ivan Lozančić, Miljenko Zečić, Marko Krstić, Marko Lozančić, Tonći Marušić, Neven Pocrnjić, Vedran Rakuljić, Ante Šošić, Ćiro Lučić, Stanko Lučić, Ivan Družić i Tomica Burić.
Župnik Župe Presvetog Spasitelja don Mario Karatović služio je Svetu misu zadušnicu i molitvu odrješenja za branitelje, a delegacija je potom položila vijence i zapalila svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo.
 

Povodom najvećeg praznika radnog čovjeka

Drugovi i drugarice, dame i gospodo, sinovi i kćeri prezrena radništva i Vi, radnici, vrsto koja samo što nije izumrla – sretan vam Praznik rada! Nema druge nego vam kazati - sretno, onako kako se kazuje rudarima prije nego uđu u okno pa pojma nemaju hoće li ikad više ugledati svjetlost dana. Otići na posao danas je u nas, a bogme i u svijetu, poprilično tome nalik. Dođeš, timbraš karticu ili upališ kompjuter, obučeš trliš ili navučeš klompe, svejedno, (od)radiš svoje i pojma nemaš je li to zadnji put da si svu tu rutinu odradio, ili ćeš slično, iz dana u dan, sve do penzije, onako kako je i stari pape to radio. Dragi radnici i radnice, dame i gospodo, drugovi i drugarice! Kad vam se čini da je loše, sjetite se one – shit happens. A kad vam se čini da se nema love nizašto, jednostavno manje pričajte na mobitel, bando parazitska!... piše Siniša Pavić u svojoj kolumni na stranicama (Kronike Du.. :-) Novog Lista ...
 
DAN PLANETA ZEMLJE, 22. travnja, tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na VAŽNOST OČUVANJA OKOLIŠA.

Danas se svijet nalazi pred najvećom opasnošću ikad, u tijeku je prljavi, proxy rat dviju nuklearnih supersila do posljednjeg Ukrajinca i malo tko se puno zabrinjava nad tim, nema velikih prosvjeda na trgovima i ulicama, nema kolone predvođene MAJKAMA ODESE, niti MAJKAMA BEHMUTA, po ulicama NEW YORKA, BERLINA, LONDONA, PARIZA, KIJEVA, MOSKVE,.. nema GRETE, OBAME, a WATERSU ne daju ni svirati, a kamoli govoriti...

Njihov jeftini plin zamjenili smo višestruko skupljim, ali našim!
Cijene nafte opet rastu jer njihovi naftni karteli smanjuju proizvodnju.
Europljani čudno obračunavaju cijenu električne energije i to ovisno o cijeni najskuplje komponente u sustavu proizvodnje.
Nekad pedantni Nijemci danas su ugasili sve nuklearke, a upalili opet elektrane na ugljen.
Francuzi i Finci pak užurbano pale nuklearke i grade nove.
Imamo zelene vlade koji upravljaju nama na najcrnji mogući način.

U LIJEPOJ NAŠOJ, kojom godinama vlada AP Kralj Sunce, u našem DUGOM RATU i dalje se šokiramo planinama šljake, unatoč opetovanom pozivu EU komisije našoj Vladi da hitno sanira ovu crnu točku na Jadranu, ili bolje, da dozvolimo našem investitoru da to proda i odnese pa da se problem sam riješi, pa neka netko i zaradi, a da to nismo mi. I naši. Kompanjoni. Disati ćemo barenko čistiji zrak. Šetati se s kradljvicom srca novim lungomarem, a možda, ako upadnemo u koji IPA program ili EU fond, i spojimo jednom dućku šetnicu s ovom dugoraćkom rivom... i napravimo škuribande za zaljubljene poviše naših prihranjenih kilometarskih pješčanih i šljunčanih plaža. Ionako nas je sve manje...
 
Uskrsni ponedjeljak je u RH i u mnogim državama službeni blagdan i "zapovjedni" neradni dan. Odlično! Nakon uskrsnog obilja delicija treba se malo i odmoriti, rekli bi u šali.
Danas je dan kada se kršćani spominju puta uskrsnulog Isusa u Emaus.
Apostolski upravitelj splitske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodeći Uskrsnu misu u katedrali sv. Dujma, istaknuo je da je Uskrs blagdan optimizma te pozvao predstavke građanske vlasti neka u društvu odstranjuju sve što rađa malodušje i pesimizam.
- "Sretan Uskrs i predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe, u temelje našega društva ugrađivati vrjednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom" - istaknuo je u propovijedi mons. Puljić. Naglasio je kako je Isusovo uskrsnuće blagdan nade i optimizma.
- "Ispunjeni optimizmom uskrsne nade, kršćani se ne daju slomiti" - rekao je i dodao kako "optimizam nije neka utješna filozofija za slabe i naivne“ te da objekt vjere nije „povijest, nego nadpovijest, po kojoj se nadamo i protiv nade“.
- "Isusovo uskrsnuće je središte i smisao svega. I nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima, po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista" - poručio je u propovijedi mons. Puljić.
 
U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj u protekle gotovo tri godine broj osobnih isprava kojima je istekao rok važenja, ali se i dalje smatraju važećima iznosi: 33.669 osobnih iskaznica, 37.031 putovnica i 7.721 vozačkih dozvola.
Osobna iskaznica obvezna je isprava za hrvatske državljane starije od 18 godina s reguliranim prebivalištem u RH, pa ako Vam je "osobna" istekla dužni ste je zamijeniti novom. No kako epidemija Covida službeno još traje, ona stara iskaznica vam još važi, vrijedi, no dočim se proglasi prestanak epidemije (a kad će to, ne zna se), dužni ste je zamijeniti novom u roku od 30 dana, naglašavaju u MUP-u. Pa provjerimo što sve treba za izvaditi novu osobnu iskaznicu i koliko to košta.
Elektronička osobna iskaznica (eOI) u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
Cijena eOI koje sadrže jedan ili dva certifikata je 13,27 eura.
Za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica građanima je na raspolaganju dostupna usluga rezerviranja reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat ili web servisa redomat.mup.hr, odnosno rezervacija termina za pojedine poslovne procese. Putem mobilne aplikacije, kako pojašnjava MUP, moguće je rezervirati termine za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te reguliranje prebivališta.
Samo zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice moraju se podnositi u nadležnoj policijskoj upravi prema prebivalištu podnositelja zahtjeva, dok se druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova mogu koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem sustava e-Građani. Za nas je to PP Omiš.
Radno vrijeme za izradu dokumenata je svaki radni dan od 7.30 do 14.30 sati.
Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice potrebno je priložiti ...
 

Samo ljubav

"U ovoj zemlji ima toliko toga zbog čega se ljudi mogu moliti, od toga da nemamo lopovsku vladu, da nemamo korupciju i ovakvu krizu, a mi imamo situaciju da ljudi mole za ograničavanje prava žena, koje čine više od polovice stanovništva Hrvatske", kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borozan, ocijenivši kako se poruke "klečavaca" koji se okupljaju po hrvatskim trgovima inače mogu čuti na ulicama Afganistana i Irana.
- U Poljskoj je u početku relativno mali broj ljudi krenuo s idejama ograničavanja prava žena, ali je na kraju to završilo prijedlogom poljske vlade za ekstreman zakon koji ženama brani pobačaj, čak i kada im je život ugrožen. Tek nakon reakcije Europskog parlamenta poljska vlada povukla je tako rigorozan zakonski prijedlog i donijela ne baš toliko strog zakon. Ne bih voljela da moja domovina bude na dnevnom redu Europskog parlamenta zbog toga što situacija s pravima žena zbog takvih poruka eskalira - dodala je Borozan.
Amen.
 
Marija Tomaš, popularna Bajsinica iz starog sela Jesenice dobila je nagradu za životno djelo općine Dugi Rat. Rođena je 1935 godine u Jesenicama gdje živi cijelo ovo vrijeme. Nadaleko je poznata po dugogodišnjoj promociji Jeseničke narodne nošnje i naših tradicijskih običaja po kulturnim i vjerskim događanjima diljem naše županije i drugdje. Već 70 godina aktivno sudjeluje u župnom zboru župe svetog Roka Jesenice. Surađivala je i s Filozofskim fakultetom u Zadru kao izvorni govornik jeseničkog govora i na taj način sudjelovala u izradi Poljičkog riječnika s jeseničkom čakavicom.
Čestitamo slavljenici na općinskoj nagradi!
 
Naš sumještanin Tomislav Kadić dobitnik je osobne nagrade općine Dugi Rat za 2022. Meštar Tome Kadić živi i nadalje s svojom Marinom u Oriju. Prošle je godine proslavio 53. godine aktivnog sudjelovanja u društvenom životu mjesta. Dugogodišnji je vatrogasac, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, gdje je obnašao brojne dužnosti i gdje je dobio brojna odlikovanja za svoj rad i požrtvovnost u spašavanju života i imovine. No to nije sve. Tomo je bio i dugogodišnji golman u nogometnom klubu Orkan Dugi Rat gdje je 30 godina aktivno sudjelovao u radu kluba. Aktivni je član i izviđača Dugi Rat, gdje je i odlikovan srebrnim javorovim listom i zlatnim prstenom za dugogodišnji rad s mladina. Aktivni je volonter u udruzi dobrovoljnih davatelja krvi. Sudionik je Domovinskog rata gdje je dobio spomenicu domovinskog rata i medalju Oluje.
Iskrene čestitke meštru Tomi na ovoj općinskoj nagradi.
 

Obilježavanje Dana Općine i blagdana sv. Josipa

Ove godine svečanost povodom Dana Općine i blagdana našeg zaštitnika sv. Josipa započet će u petak, 17.ožujka u 19 sati izložbom "Križni put" Poljičkih likovnih umjetnika u Galeriji Krug u Dugom Ratu.
U nedjelju, 19.ožujka vatromet ispred kino dvorane i novog Vatrogasnog doma koji se dovršava u 18:45 sati osvjetliti će nebo iznad Dugog Rata, nakon kojeg će u 19 sati uslijediti folklorni koncert KUD-a Dalmacija u kino dvorani.
U ponedjeljak, 20.ožujka svečanost se nastavlja u 10:45 sati polaganjem vijenaca pred Spomen križ poginulim braniteljima, potom slijedi Svečana sjednica Općinskog vijeća u Kino dvorani s početkom u 11 sati na kojoj ćemo saznati i laureate općinskih nagrada, a nakon okrjepe i svečana Sveta misa s procesijom kroz mjesto u 16:30 sati.
Svim Dugoraćanima i mještanima naše općine želimo sve najbolje povodom blagdana našeg nebeskog zaštitnika i Dana općine Dugi Rat.
 
Drage dugoračanke i dugoračani,
na dobro nam došao blagdan Svetog Josipa, zaštitnika naše župe!
Čestitamo Vam i Dan općine Dugi Rat, ali njega ćemo proslaviti sutra - na radni dan.
Svima koji nose ime našeg sveca neka je sretan imendan.
Sveti Josip je nebeski zaštitnik očeva, naših obitelji, naše Općine i naše lijepe domovine, bilježimo se da nas i nadalje čuva i prati njegov nebeski zagovor.