Sezona prihranjivanja plaža

Plaže su kao i cijeli obalni prostor pod sve snažnijim utjecajem čovjeka i njegovih aktivnosti. Mnoge od njih mogu značajno i nepovratno promijeniti izgled plaža. Jedna od negativnijih promjena jest gubitak materijala – odnosno nestajanje (tzv. erozija) plaže.... Tako počinje jedan iz serije popularno-znanstvenih članaka Dr.sc. Kristine Pikelj o našim plažama objavljenih na ovom portalu, a kako su područje istraživanja Dr. Pikelj baš dugoratske plaže, o čemu je već održala dva predavanja u Dugom Ratu (a uskoro će i treće, na kojem će predstaviti rezultate višegodišnjeg projekta proučavanja utjecaja mora i valova na tri naše prirodne šljunčane plaže: Soline, Orij i Glavica), nadam se da će dugoratski komunalci, koji se baš ovih dana spremaju prionuti prihranjivanju naših plaža, slobodno potražiti i stručni savjet ili barem kontaktirali dr. Pikelj o ovoj problematici. Jer, nije svejedno koji šljunak koristiti, gdje ga, kako i kada nasuti..
 

Boljani zauzeli 'Zlatkov' rat

Stanovnici Bola okupili su se u nedjelju na plaži Zlatni rat kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom Županijske skupštine o dodjeli koncesije zagrebačkoj tvrtki "Sport B" d.o.o. Nekoliko stotina sudionika akcije su na plaži ručnicima ispisali višemetarsku poruku "Zauzeto" dok su drugi dio Zlatnog rata okružili svojim tijelima. - "Današnjom akcijom na plaži Zlatni rat na simboličan način izrazili smo stajalište kako lokalna zajednica, to jest Bol, treba tu plažu zauzeti na upravljanje" -  rekla je organizatorica prosvjeda Ivana Bošković-Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu Bol. Dodala je kako je u organizaciji ova akcije sudjelovala i Inicijativa mladih Bola. Prvi cilj je poništenje natječaja za koncesiju na Zlatni rat. Po njenim riječima većina sudionika akcije bili su mještani Bola, ali su im se pridružili i prijatelji iz drugih mjesta otoka Brača i Hvara. - "Mi ćemo nastaviti naše akcije, a prvi cilj nam je poništenje cjelokupnog natječajnog postupka po kojem je koncesija za gospodarsko korištenje plaže Zlatni rat dana zagrebačkoj tvrtki 'Sport B' d.o.o.", izjavila je Bošković-Ivičić. Najavila je sljedeću prosvjednu akciju za utorak, u Supetru. Cilj prosvjednih aktivnosti je također i izmjena Zakona o pomorskom dobru. "Želimo da se izmijeni Zakon o pomorskom dobru tako da Zlatni rat i prirodno blago diljem Jadrana bude u ovlasti lokalnih zajednica," rekla je Bošković-Ivičić, piše Brač Online.

EPILOG:  Što bi naš premijer Plenković bez povjerenstava. Jedno takvo, stručno, povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nakon upravnog nadzora donijelo je u ponedjeljak odluku o poništenju dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na Bolskoj plaži Zlatni rat. Prije toga je tvrtka "Sport B" odustala od dodjeljene joj koncesije tužeći se na "pritiske". Župan Zlatko Ževrnja "preživio" je u medijima već očekivanu "zna se" smjenu i ostao župan. Barem još malo.. A evo već u utorak je - bivši. Stipe Čogelja, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo naše županije prijavljen je DORH-u od strane dugoraćanima dobro poznatog Ivice Karninčića radi sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja, mita i korupcije.
 
Zaklada Kajo Dadić raspisala natječaj za dodjelu financijskih podrški građanskim akcijama. Organizacije koje se mogu prijaviti na natječaj jesu: udruge, zaklade, te ustanove kao što su škole, vrtići, domovi umirovljenika i drugi, a imaju registrirano sjedište djelovanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prijava na natječaj podrazumijeva novi način internetske prijave koji se vrši putem sustava www.financijskepodrske.hr. Rok za prijavu je 15. svibnja 2017. godine do 12 sati. Maksimalan iznos financijske podrške je do 10.000 kuna, a maksimalno trajanje akcije je 3 mjeseca u razdoblju od 1.7.2017. do 15.10.2017. godine. Natječajnu dokumentaciju možete preuzeti na stranici Zaklade "Kajo Dadić“ , kao i u sustavu financijskepodrške.hr.
 

Opet semafor i radovi uz cestu u Podstrani

Jednog se jedva rješiš, ujutro iznikne drugi.. Opet semafor i radovi u Podstrani. Zbog radova na rekonstrukciji raskrižja jadranske magistrale D- 8 i Zvonimirove ulice u Grljevcu u Podstrani uvodi se posebna regulacija prometa. U periodu do 28.4.2017. izvoditi će se radovi na iskopu kanala i polaganju oborinske kanalizacije, te je zbog sigurnosti nužno odvijanje prometa uz regulaciju semaforima, objašnjavaju iz općine Podstrana, U kontekstu ubrzanja radova i što manjih poremećaja u odvijanju prometa gradilište su već obišli ravnatelj Tehničke ispostave Hrvatskih cesta Split Neven Matijević i općinski načelnik Mladen Bartulović sa suradnicima. Vozači se mole za strpljenje i razumijevanje.
 

72. obljetnica proboja logoraša u Jasenovcu

Povodom 72. obljetnice proboja posljednjih logoraša logora Jasenovac u subotu su članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Cetinske krajine položili vijenac na spomen-ploču vođi proboja Anti Bakotiću Baki na njegovoj rodnoj kući u Sinju. Bakotića su ustaške vlasti zarobile 1942. godine i internirale u Jasenovac. Pred sam kraj 2. svijetskog rata Bakotić je među preostalim logorašima dogovorio da krenu u proboj kao jedino rješenje da netko od njih preživi. Toga 22. travnja 1945. godine Ante Bakotić je poveo posljednjih 1.053 logoraša. Tijekom obračuna sa stražarima i bijega život je izgubilo njih 999. a među njima i Sinjanin Bakotić, piše Slobodna Dalmacija. U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća (SNV), pred spomenikom Kameni cvijet održana je komemoracija ubijenim zatočenici" ma ustaškog logora Jasenovac i svim žrtvama ustaškog režima NDH. Komemoraciji, uz preživjele logoraše, mnogobrojne građane iz Hrvatske, BiH i Srbije, bili su nazočni i veleposlanici SAD-a, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije te predstavnici vlade Srbije i drugi.
 
Poljičani poštovani, od svih sela odabrani, na dobro vam Jurjev danak doša.. zapjevala je klapa Pasike iz Kostanja na početku ovogodišnjeg misnog slavlja u čast svetog Jure, zaštitnika Poljica, na oltaru pokraj istoimene crkvice na povijesnom brdu Gradac ponad Gata. Više stotina vjernika okupilo se sa svih strana nekad slavne Poljičke knežije kako bi s poljičkim sinom, vojnim biskupom Jurom Bogdanom proslavili nebeskog zaštitnika, kojem se Poljičani stoljećima utječu moleći ga Božji blagoslov za svoja polja i blago, mora i planine kojima je opasan kraj omeđen rijekama Žrnovnicom i Cetinom, koji od davnina uređuje svoje odnose poštovanim Statutom poljičkim. Biskup Bogdan govorio je o Poljičanima i njihovoj tradiciji i vjeri u Boga koja ih je održala kroz stoljetne kušnje. Osvrnuo se i na aktualna zbivanja u našem društvu.., piše Slobodna Dalmacija.
 
Kao i prethodnih godina, predstavnici Grada Omiša i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš predvođeni zamjenikom gradonačelnika Grada Omiša koji obnaša dužnost gradonačelnika Ivom Tomasovićem i predsjednicom Udruge Gordanom Krstić te predstavnici ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, polaganjem vijenaca kod spomenika u Mokošici i Svetom misom zadušnicom u subotu, 22. travnja 2017.g. odat će počast omiškim vitezovima koji su dali živote braneći hrvatski jug: Neven Pavić, Franjo Tomasović, Božo Merčep, Zdravko Radić, Ivan Lozančić, Miljenko Zečić, Marko Krstić, Marko Lozančić, Tonći Marušić, Neven Pocrnjić, Vedran Rakuljić, Ante Šošić, Ćiro Lučić, Stanko Lučić, Ivan Družić i Tomica Burić. Odavanju počasti nazočit će i predstavnici Grada Dubrovnika. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja omiškim braniteljima u Mokošici predviđeno je u 12 sati, Sveta misa zadušnica je u 12.30 sati u župnoj crkvi u Mokošici, a u 13.30 sati je predviđeno polaganje vijenaca kod centralnog križa na groblju Boninovo.
 

Natječaj za projekte udruga od općeg značaja

Objavljen je javni natječaj za projekte udruga od općeg značaja na kojeg se mogu prijaviti udruge čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice. Projektne aktivnosti mogu biti organizacije koncerata, izložbi, turnira, smotra, gastro manifestacija, radionica, književnih tribina, skupova, simpozija, akcije čišćenja okoliša, humanitarnih priredbi, tradicijskih priredbi, kazališnih predstava, sajmova, obilježavanja obljetnica, tiskanje knjiga, izrada spomen obilježja, sudjelovanje na manifestacijama i sl. Prihvatljivi su izravni troškovi nastali neposredno uz provedbu aktivnosti projekta, ali i neizravni (koji nisu izravno povezani s provedbom projekta), a maksimalno mogu biti sufinancirani do 25 % ukupnog odobrenog iznosa. Visina potpore su u rasponu 2.000,00 – 50.000,00 kn po projektu/manifestaciji. Rok za prijavu na natječaj je do isteka sredstava ili 1. prosinca 2017. g. Ovdje možete pronaći više informacija uz svu potrebnu projektnu dokumentaciju natječaja.
 

Gužve na granici: Hrvatska - predziđe Schengena

Kada bi se u jednoj riječi opisalo sve što se ovih dana događalo na hrvatskim granicama, ona bi bez sumnje glasila – katastrofa. Dugačke kolone i čekanje po nekoliko sati kao da su nas vratili u vremena umrlog komunizma i propale Jugoslavije.. Što može Hrvatska? Moliti EU ili Ljubljanu da “malo popuste”. Bude li ostalo na ovom drugom, Hrvatskoj se loše piše. I prije Uskrsa su iz Slovenije najavljivali da će biti krajnje kooperativni, a rezultat su bile neviđene gužve. Kad je riječ o Europskoj komisiji, ona je ionako spora u donošenju bilo koje odluke, a kamoli u izmjenama onih koje su loše i neučinkovite. Najgore što se Hrvatskoj može dogoditi jest da se nastavi provoditi ista uredba o graničnom nadzoru, s preporukom da svaka država procijeni treba li u određenom trenutku provoditi ciljane ili sustavne kontrole. Jer tko nam je kriv što nismo u Schengenu.. A to je jedna od najbolnijih hrvatskih priča, piše Globus.
 
Predavanje hrvatskog alpinista, pisca, fotografa, filmskog snimatelja i redatelja Stipe Božića pod nazivom “Kako do vrha” održat će se u organizaciji mladeži HDZ-a u dvorani u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice Split, u utorak 18. travnja 2017 s početkom u 18 sati. Kroz multimedijalno predavanje, razne fotografije i priče naš predavač će nam pokušati dočarati kako svijet izgleda sa najviših svjetskih vrhova. Kako se osmero mladih ljudi odlučilo na ekspediciju u gorje Hindukush 1975. godine i kakav je osjećaj uspeti se na sam krov svijeta – Mount. Everest? Svakome je u životu, u poslu i studiranju ponekad potrebna dodatna motivacija, a upravo nju će nam naš predavač kroz ovo predavanje pružiti, piše DalmacijaDanas. Stipu Božića rezultati svrstavaju u sam vrh najuspješnijih svjetskih alpinista. Popeo se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest, K2 i Kangcenjungu, te je stajao na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata. Osim planina, spustio se i u 1395 metara duboku Lukinu jamu na Velebitu. Autor je brojnih novinskih članaka, feljtona i knjiga. Kamerom je zabilježio na kilometre filmskog materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta.
 

Počast našim vitezovima

Na današnji dan prije 24 godine braneći jug svoje domovine poginuli su hrvatski branitelji, članovi Omiške bojne, Neven Pocrnjić, Vedran Rakuljić, Ante Šošić, Marko Krstić, Marko Lozančić, Miljenko Zečić i Tonći Marušić. Neka im je laka hrvatska zemlja za koju su život dali. Počivali u miru božjem.
 

Sretan Uskrs!

Neka nam svima radost Kristovog uskrsnuća ojača obitelji, vrati nadu u bolju budućnost, dade priliku za rad i kruh naš svagdašnji, napredak društva i život dostojan čovjeka 21. stoljeća i u ovoj Najljepšoj našoj. Mojim Dugoraćanima i Poljičanima, kao i svim posjetiteljima ovih stranica, ma gdje diljem ove još uvijek pretežno zeleno-plave nebeske balote bili, sretan i blagoslovljen Uskrs!
 

Deratizacija na Krilu

Obavještavaju se mještani Krila Jesenice da će u utorak, 18. travanja 2017. ugovorni pružatelj usluge deratizacije, tvrtka Cian d.o.o. iz Splita, obavljati poslove deratizacije na lukobranu u mjestu Krilo Jesenice, a sve zbog povećanog broja štakora na tom području luke. Molimo vlasnike kućnih ljubimaca da pripaze na postavljene mamce i na svoje ljubimce te da svoje ljubimce ne puštaju na taj dio luke već da ih drže na povodcima.
 

Država bez papira

Vlada RH obvezala je sva javnopravna tijela da u postupcima koje građani pred njima vode, po službenoj dužnosti pribavljaju podatke iz državnih matica: matice rođenih, matice vjenčanih, matice umrlih, registar životnog partnerstva, evidencije državljanstva. Za građane to znači oslobađanje od nepotrebnog pribavljanja dokumenata o kojima država vodi službenu evidenciju. Uvođenjem web aplikacije "Uvid u osobna stanja građana“ Ministarstvo uprave stvorilo je prvi preduvjet za izgradnju "države bez papira“. A "Država bez papira“ započinje u uredima državne uprave u županijama, kojima će od 1. svibnja 2017. godine biti omogućen pristup web aplikaciji "Uvid u osobna stanja građana“. Ostala javnopravna tijela obvezna su web aplikaciji pristupiti najkasnije do 01. listopada 2017. godine, piše N1 Hrvatska. Povezivanjem tijela državne uprave digitaliziraju se i pojednostavljuju procesi te ubrzava rad javne uprave sa svrhom jednostavnosti i dostupnosti građanima.
 

Nekako s (predizbornog) proljeća..

Nekako s proljeća, skoro svake godine, baš pred izbore, medije zapljusnu vijestice iz raznih lokalnih podružnica naših političkih stranaka. Ne, najčešće nije riječ o nekoj lijepoj lokalnoj inicijativi za za dobrobit svojih malih mjesta, njegovih ljudi, nekom razvojnom, edukacijskom ili barem humanitarnom projektu, ili pak nekoj "radnoj akciji" (e to se već odavno nije nigdje dogodilo!) za uređenje okoliša naših malih mjesta u kojima živimo kao da smo na rubovima Karepovca. Najčešće do stranica lokalnih novina ili portala, uz vijestice o (grado)načelničkim kandidatima na lokalnim izborima, dolaze i malomišćanska ustrašćena i ustrančena prepucavanja, "partijski" skandali, manje-više neuspjeli spinovi, mjerenja tko ima većega, politikantske zabrane i šarmantna podmetanja, diskretne dnevne prijetnje i noćna izbacivanja s predizbornih lista, ali ove izborne godine, pred nadolazeće lokalne izbore ljeta Gospodnjeg 2017. NEMA nikakvih službenih vijesti iz odaja naših načelničkih kandidata i "novih" vijećnika! Ništa. Nula. Prazno. Skandala ni za lijek. Za nevjerovati!
Prošle izborne godine imali smo barem "afericu" s neupisivanjem članova u članstvo partije na vlasti, a ove godine dugoratski kuloari samo zabruje o neizvjesnom glasanju u vladajućoj stranci za njihovog kandidata za načelnika. Ako ste mislili da je utakmica Barcelona - PSG bila vrhunac neizvjesnosti i preokreta, ostaviti ćemo Vas i dalje u zabludi. Čak je i dugoratski razultat bio neizvjesniji. 9:8, saznajemo neslužbeno (jer službenog priopćenja iz stožera dugoratskog HDZ-a još nema) u korist sadašnjeg načelnika Jerka Roglića. Nećemo sad o zakulisnim igricama koje su glasanju prethodile, lobiranjima, podmetanjima i sličnom stranačkom folkloru ekipe na poziciji. Ne, nećemo o tome.. Na drugoj bandi, u rovovima opozicije i dalje tiho bruji neobjašnjiva tišina. Tiha voda brege dere. Roglićev arh-oponent na izborima, Domagoj Vuković iz HDS-a, najvjerojatnije će mu opet biti i najveća prepreka za novi četvrtogodišnji mandat na kormilu općine Dugi Rat. No jedini koji su zasad javno izašli u javnost s svojom kandidaturom za načelnika (i listom) je nezavisni kandidat Romeo Tomaš iz Jesenica.
Glasine kruže, a da li će i glasovi vidjeti ćemo, da se na nadolazeće lokalne izbore sprema i lista MOST-a ili nezavisna lista podržana MOST-om. A što je s ostalim čimbenicima lokalnog političkog života? U Dugom Ratu još ne postoji ogranak stranke Pametno, a da li u općini ima njihovih simpatizera i konkretnog interesa za uključivanje istih u drukčiji pristup lokalnoj politici vrijedi ispitati.. Lokalni SDP je, čini mi se, u gorem stanju nego splitski, HNS je također neslavno potonuo, HSS je odavno nestao s lokalnog radara, a HSP nekim prav(ašk)im čudom još uvijek uspijeva pronaći put do vijećnice, samo mi se nezavisna ekipa Srećka Zelića čini nekako konstant(n)om, a hoće li se u travnju, svibnju ohrabriti i neki stari-novi nezavisni kandidat(i) i ambiciozne nezavisne liste koje misle da mogu ponuditi i provesti sadržajno nešto novo u komunalnom uređenju naših mjesta i omogućiti nove, kvalitetn(ije)e iskorake u vođenju naše male općine, to još ne zna.. ni Vlado Šeks u svom najvidovitijem stanju, a kamoli šira dugoratska javnost.
Iskustvo nekoliko bivših nezavisnih lista kojima sam bio član najbolje je pokazalo da se ovdje... ništa neće promijeniti nabolje!
No to ne znači da treba odustati i da ne treba (opet) pokušati i opet krenuti u bitku s vjetrenjačama (..jer "uspjeh je sposobnost kretanja od jednog neuspjeha do drugog s nesmanjenim entuzijazmom", kao što reče W.Churchill).
No dotad, barem u ovo predizborno vrijeme uživajmo u lijepim sanjama, slatkim papirnatim mogućnostima, još jednom povratku proljeća, mladim šparogama, cvjetanju prirode i lokalnih ljepotica te nagovještajima nove berićetne turističke sezone.
Ionako ćemo se na kraju svi strasno izljubiti, naši vijećnici već na nekoj idućoj svečanoj sjednici (jer kršćanski si je praštati),.. a mi, "idealisti" i nepopravljivi optimisti i romantici trenutka dočim naletimo na neku barem sličnu, ma može i srodnu, poduzetnu i  "liberalnu" dušicu..