Ove nas je godine iznenada napustio šjor Davor Grgat (rođen 10. listopada 1935.), dugogodišnji novinar i suradnik brojnih medija i redakcija, marljivi kroničar niza događanja u općinama Dugi Rat i Podstrana, te gradu Omišu i Poljicima, jedan od najaktivnijih splitskih esperantista. Neumorno je desetljećima uz lokalna događanja pratio i rad klubova umirovljenika i klubova liječenih alkoholičara u Dalmaciji te je prije dvije godine objavio knjigu sa svojim tekstovima objavljivanim u Alkoholičarskom glasniku. Bio je i dugogodišnji tajnik društva Poljičana "Sv. Jure" – Priko. 2016. godine nagrađen je plaketom grada Omiša za svoj neizbrisivi trag u radu, pisanju, kulturnom djelovanju na području svog poljičkog i omiškog kraja, promicanju esperatno jezika kao i za lijepo napisane riječi o umirovljeničkoj populaciji. Za sve navedeno Davor Grgat je prije par dana posthumno dobio i Nagradu Općine Dugi Rat za životno djelo, ponajveće priznanje općine Dugi Rat, koju je na svečanoj sjednici povodom Dana općine Dugi Rat primila njegova kćer. Davor Grgat je bio i dugogodišnji suradnik i ovog portala... Šjor Davore, hvala Vam na svemu!
 
U utorak popodne počinje proljeće, ne bi se reklo pri pogledu kroz prozor ali kalendar je nepokolebljiv, a ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 25. ožujka u dva sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata. S ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Prelaskom na ljetno vrijeme, dolazi i do promjena u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi. Osim ako HEP opet ne falije nešto. :-)
 

Niče novi trampulin na romantičnom Oriju

Nema više starog trampulina... živio naš novi trampulin na Oriju! Općina je zbog dotrajalosti i sigurnosnih razloga nedavno urušila stari trampulin na Oriju, te odmah potom krenula u izgradnju novog trampulina. Radnici i ronioci našeg omiljenog komunalnog poduzeća svojski su prionuli poslu i valjda neće dugo trebati da jedan od simbola opet osvane na Oriju u novom, modernom i sigurnijem ruhu. Radovi na izgradnji su, vidimo, u tijeku, a neće proći dugo da na njega opet zakorače ljubavnici, ribolovci ili pak djeca, njegovi najčešći posjetitelji.
 

Vodostaj Cetine raste

Vodostaj Cetine lagano je nastavio rasti i u utorak navečer. Tako je u Hanu kod Sinja, u 21 sat izmjeren vodostaj od 256 cm. To je desetak centimetara više nego što je izmjereno u 12 sati, saznaje DalmacijaDanas. Tako nedostaje još 20-ak centimetara da se proglase redovne mjere obrane od poplava. Najviša zakonski dopušten kota za ožujak je 361 metar nad more. U tijeku je redovito praćenje vodostaja rijeke Cetine na gornjem dijelu sliva, te ostalih vodostaja, kao i razine vode u akumulaciji Peruča, iz koje se ispušta 120 kubika vode u sekundi.
 
Kiša koja već tjednima ne posustaje na području srednje Dalmacije ponovno je ugrozila strme rubove kanjona Cetine, pa je zbog urušavanja kamenog zida do daljnjeg zatvorena prometnica od Radmanovih mlinica do Kučića. Iz Županijske uprave za ceste obavještavaju vozače da im na raspolaganju ostaje zamjenski smjer preko Svinišća do Kučića, te napominju kako je na svim ključnim mjestima postavljena privremena prometna signalizacija.
 
Dugoraćani moji, čestitam Vam blagdan Svetog Josipa, zaštitnika našeg mjesta i župe (a i općine), te Dan Općine Dugi Rat u nadi da će se ova panorama našeg malog mjesta uskoro početi mijenjati.. nabolje! Ili barem u nešto zelenije tonove... Zdravo, veselo i sretno nam bilo na tom putu.. Eh da, čestitam imendan svim Josipima, a Josipama šaljem i poljubac!
 

Čestitamo Dan žena

Svim ženama, majkama, kraljicama,.. a curama pogotovo, čestitamo Dan žena! Današnji dan, 8. ožujka, obilježava se u velikom dijelu svijeta kao Međunarodni dan žena. Nekad je i na ovim prostorima današnji dan bio važan i slavljen, a danas samo nekako stidljivo, ponaosob, rjetko gdje organizirano.. Žene, sretan Vam vaš dan!
 

Opet pada

Nad Dugim Ratom u četvrtak ujutro opet lete snježne pahuljice, ali se (još) ne hvataju na tlu. Vakula poručuje da je danas zadnji dan zimskih uvjeta u priobalju. Vozači i šetači se upozoravaju na moguću opasnost od poledice i pojave ledene kiše (i stvaranja poledice). Dugorački komunalci su odavno spremni. Ulice su posute solju i sitnim šljunkom, a prati se i razvoj meteo događaja.
 
Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović pozvao je gradonačelnike i načelnike da se odazovu inicijativi župana Blaženka Bobana i, prema mogućnostima, uplate sredstva za liječenje djece oboljele od spinalne atrofije mišića. Među njima je i dvoje djece iz Omiša, Nora Rogošić i Ante Kovačić kojima bi skupi lijek Spinraza mogao spasiti život.
Grad Omiš je uplatio 100.000,00 HRK na račun za inovativne lijekove otvoren pri Ministarstvu zdravstva za liječenje djece oboljele od akutne spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma. Na popisu teško oboljele djece nalaze se i dvoje naših malenih Omišana, trogodišnja Nora Rogošić i dvogodišnji Ante Kovačić. Građani Omiša već su pokazali veliko srce mnogobrojnim odazivom na manje akcije za Antu i Noru održane u okviru omiškog Božićnog grada, kao i na humanitarni koncert Božić u klapskom ruhu te dobrotvornu malonogometnu utakmicu pod sloganom Život je vrijedan. Život malenih Nore i Ante doista je vrijedan, kao i životi sve oboljele djece. No inovativni lijek koji bi mogao promijeniti tijek njihovih života još uvijek im nije dostupan, a zbog progresije bolesti vremena za čekanje nemaju. Svaki je dan bitan. Zato kao gradonačelnik Grada Omiša od srca molim i pozivam sve općine i gradove neka se uključe u akciju prikupljanja sredstava prema vlastitim mogućnostima. Pomozimo zajedno svoj oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, pozvao je svoje kolege i sve koji su u mogućnosti omiški gradonačelnik.
 

Parking je saniran dok si rekao Vlado Šeks!

Upozorili smo na mali ekološki incidentić preko ovih stranica u nedjelju, a danas za šetnje dugoratskom rivom bilo je lijepo vidjeti da je problem na parkingu pored lučice saniran. Odstranjen je površinski sloj kanalizacijskog blata, preostao nakon neke od prošlih obilnih kiša, a na parking se nasuo i novi sloj žala. Problem je riješen dok si rekao Vlado Šeks! Bravo komunalci! Bravo općinari!
 

Upozorenje na nepovoljne vremenske uvjete

Ništa nas ne smije iznenaditi. Jest da je u subotu svanuo lijepi, sunčani, buroviti dan, ali meteorolozi najavljuju idućih dana pogoršanje vremenskih prilika. Očekuju se iznimna hladnoća, pojačane padaline i olujni vjetar. Iz ranijih iskustava držimo opravdanim ovim uputiti upozorenje mještanima na potrebu poduzimanja vlastitih mjera samozaštite koje su primjerene njihovom stanju. Tako se mole građani s područja općine Dugi Rat da pravodobno pripreme osnovne uvjete za svoje životne potrebe u tim okolnostima. Posebno se skreće pozornost na aktivnosti nužne osobama s posebnim potrebama, težim bolesnicima, starijim osobama i maloj djeci. Predlaže se nabava lijekova, hrane, vode, energenata, tople odjeće i opreme za čišćenje i uklanjanje oborina. Stambene i gospodarske objekte, njihove vanjske zatvore, vodovodne i električne instalacije te opremu, strojeve, vozila i plovila treba prikladno zaštiti ili premjestiti na sigurno mjesto. O polascima u škole i dječje vrtiće roditelji mogu kontaktirati ustanove. Preporuča se smanjenje aktivnosti na otvorenom. Za pomoć zbog bitne ugroze može se pozvati služba 112 ili DVD Dalmacija Dugi Rat na 021/734-099 ili naš stožer Civilne zaštite na 099/604 1501.
 

Sniježi i nad Dugim Ratom

Nakon jučerašnjeg obilja sunca i skoro proljetne temperature, dobro, i jake bure koja je puhala cijeli dan, noću je došlo do pada temperature zraka pa je jutros i zasnježilo nad Dugim Ratom. Male snježne pahulje bura cijelo jutro raznosi mjestom no na tlu zasad nema ni traga od sniježnog pokrivača a ni od leda. Neka slobodno tako i ostane.. Na stranu zimske radosti (tko ih voli, nek ode na Vlašić, Blidinje ili u Zagoru,.. jer obilan snijeg pao je na cijelom mosorskom području) no nadamo se da ih u priobalju neće ni biti. Snijega i leda. I da je netko ovih dana u toplome zbrinuo našeg jedinog dugoratskog beskućnika.

Kad će više to lito?
 
Ukoliko ste mlađi ste od 28 godina i imate želju postati policajac / policajka, završili ste barem srednju školu u četverogodišnjem trajanju, hrvatski ste državljanin/državljanka, pozivamo Vas da u četvrtak, 22. veljače dođete ispred sjedišta Policijske uprave splitsko-dalmatinske u Splitu, Trg Hrvatske bratske zajednice 9, gdje će se održati Dan otvorenih vrata PUSD, kojom prilikom će se promovirati rad Srednje policijske škole "Josip Jović“, u cilju informiranja mladih o uvjetima za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka za 2018/2019. godinu. Od 10 do 15 sati biti će postavljeni info pultovi s opremom i tehnikom koju policija koristi u svakodnevnom radu, a na kojima će se građani moći upoznati sa svim segmentima rada i rodovima policije (temeljna, kriminalistička, prometna, granična i interventna policija, protueksplozijski odjel, prevencija), te razgovarati s policijskim službenicima o temama za koje pokažu interes.
 

Procurilo malo na parkingu kod lučice..

Na svega nekoliko metara od popularnog plažnog kafića, dugoratske šetnice i lučice nalazi se mali parking. Već par tjedana je on ovakav kao na slici. Nagradno pitanje jest: tko će i kada očistiti ovo ruglo s "parkinga" pored Rivice? Ove "lijepe" i "bogate" (nije sifon cicija!) nakupine dugoračke kanalizacije, preostale još od prošle (ne ove) kiše? Trebao bi, valjda, netko? Netko kome je to u opisu posla? Ako da, kada će? Jer straj me da netko od naših "ekologa" ili šetača pasa ovo leglo potencijalne zaraze ne zamijeni za - ekološko blato. Pa da nam u centru mista pored bisera našeg kupališnog, avanturističkog (ta u blizini su i velike piramide šljake nepoznate civilizacije još iz doba Stonehengea) ne zaživi, na krivim premisama, i lječilišni turizam. Poduzetni kakvi jesmo, sigurno ćemo pokušati iskoristiti i naplatiti i ovo naše zasad besplatno "ljekovito" blato...  A tko zna, jer krhko je znanje u nas Hrvata, možda uskoro na parking pored Rivice svrati i omanji bagerčić, ma može i onaj koji spava na dugoratskoj plaži, pa učas sastruže gornji, već dobro skoreni sloj kanalizacijskog blata te "dohrani" parking šljunkom... ali ne onim s plaže ili namjenjenim za prihranu plaža... i tako riješi ovaj naš mali ekološki incidentić dok si rekao Vlado Šeks!
 
Zajednica branitelja HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo hrvatskih branitelja, grad Solin i Hvidra Solin organiziraju javnu tribinu na kojoj će se predstaviti novi Zakon o hrvatskim braniteljima, koja će se održati u četvrtak,15. veljače u 18 sati u Domu kulture Zvonimir, Solin. Gosti tribine su: Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ivica Akmadža, načelnik sektora za upravno-pravne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja. Prije same tribine izaslanstva će u 16:30 sati položiti cvijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku, a zatim će posjetiti spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima u Solinu te zbirku naoružanja i drugih eksponata iz Domovinskog rata.