Pišem pismo, stojim u koloni..

Kolege s Podstrana portala, baš kao ni mi, ne mire se s gužvama na Jadranskoj magistrali, na njenoj najzagušenijoj dionici Split - Omiš, pa su se nakon više prepiski s Hrvatskim cestama oko problema raskrižja ceste D8 - Stobreč - TTTS, gdje duljina trajanja zelenog svjetla gotovo jednaka u oba smjera prometovanja, obratili i resornom ministarstvu prometa, kojeg su upoznali i s dva prijedloga koja smatraju dobrim rješenjem za prometnu gužvu kroz Podstranu, a koje je djelom uzrokovana i navedenim raskrižjem s najgušćim prometom u Hrvatskoj. Pismo ministru Butkoviću i odgovor iz njegovog ministarstva možete pročitati ovdje.

Naravno da su i ministar prometa i službe njegovog ministarstva ustvrdili ono što smo svi već znali, a to je da je konačno rješenje za navedeni problem izgradnja ceste Mravinci – TTTS – Dugi Rat – Omiš, olitiga izgradnja nastavka brze ceste Trogir - Omiš. Navedena prometnica je definirana u novoj multimodalnoj platformi splitske aglomeracije, a trenutačno je u fazi usvajanja studije utjecaja na okoliš (prethodno je izrađena studija izvedivosti). Sukladno navedenom, poručuju iz ministarstva, do kraja 2018.g. mogu se očekivati radovi na ovoj prometnici... Oleže, ožeži! :-))  Predmetna prometnica planira se financirati sredstvima EU. U predmetnom projektu planirana je i rekonstrukcija postojeće ceste D8 na način da se uredi kao moderna gradska prometnica sa svom potrebnom komunalnom infrastrukturom i razinom usluge koju ovaj predio zaslužuje.
 

Vrulja još ne vrije, ali..

Bilo je pitanje vremena kad će se barem ljubitelji prirode ujediniti te pokazati kako su bageri još uvijek na protupožarnom putu preko Vrulje, onom kojeg do svojih smještajnih jedinica probija žeževački poduzetnik Stipe Latković, splitski "kralj nogostupa", vlasnik TV Jadran i tvrtke "Point" te dobar prijatelj brojnih hrvatskih političara.
Na Latkovićevu trasu u ponedjeljak su, piše Slobodna Dalmacija, oboružani transparentima, stigli članovi trail treking kluba "STrka" iz Splita i Udruga prijatelja kulturne i prirodne baštine Piska "Puntapet".
– Htjeli bi skrenuti pozornost na prekomjernu devastaciju jedne od najljepših uvala i prirodnih fenomena na južnom Jadranu, odnosno Vrulje, pitajući se tko je to dopustio, te postoje li dozvole za ovo i od koga su izdane..
 

Obilježavanje Dana neovisnosti RH

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti, u spomen na 8. listopada ratne 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, u nedjelju, 8. listopada 2017. u jutarnjim satima ujutro će naš načelnik Jerko Roglić s općinskim vijećnicima i predstavnicima udruga položiti vijence i zapaliti svijeću pred spomenikom palima za Hrvatsku na trgu sv. Josipa u Dugom Ratu.  U Omišu će u 9.00 sati uz Središnji križ na Gradskom groblju Vrisovci gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i njegovi zamjenici, članovi Gradskog vijeća Grada Omiša te predstavnici omiških i poljičkih udruga položiti vijence i zapaliti svijeće palima za domovinu. U 9.30 sati kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odati će se dužna počast poginulim hrvatskim braniteljima. Proslavite i vi, dragi čitatelji, u nedjelju Dan neovisnosti Lijepe naše. Iako nam se ponekad ne čini tako, živimo u ponajljepšem i najrazvijenijem dijelu "trećeg kamenčića od Sunca", našem jedinom domu u poznatom nam dijelu Svemira, u slobodnoj domovini koju smo oduvijek sanjali.. Sad kad je napokon imamo zasučimo rukave, uključimo mozak s auto-pilota i napravimo od nje odlično mjesto za život. Za nas, ponajprije. Imamo sve preduvjete.. i par prepreka na tom putu, poput HDZSDP-a i još nekoliko "naših" muktaša i mutikaša, ali možemo mi i taj izazov svladati.. Oni malodušni među nama neka se prisjete 8. listopada 1991.
 
Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2017./2018.g. Udruga u školskoj/akademskoj 2017./2018.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama. Visina mjesečne potpore za učenike je 500,00 kn, a za studente 700,00 kn. Pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka. Roka za prijavu na natječaj je 07.10.2017.
 

Građevinski radovi i dva semafora u Podstrani

Oh ne, opet radovi na cesti u Podstrani i opet semafor.. Taman smo se brzo rješili jednog semafora u Dućama, no iznikao je već novi u Podstrani.. Riječ je o projektu Hrvatskih cesta vrijedan 10 milijuna kuna na državnoj cesti D8 na teritoriju Općine Podstrana i kojim je planirana rekonstrukcija ukupno četiri raskrižja nastavlja se nakon završetka ljetne sezone. Podstrana portal piše da počinje priprema za radove na rekonstrukciji križanja D8-Domagojeva ulica u Grljevcu, a u planu je postavljanje vertikalne signalizacije i na ovom podstranskom križanju. Danas je uklonjena autobusna stanica, a kontejneri za otpad pomaknuti sjeverno uz samu ulicu. Sljedećih dana se očekuju intenzivni radovi, ako kiša dopusti. S obzirom na to da su kod rekonstrukcije križanje D8-Put Starog sela i križanje D8-Zvonimirova ulica prometne gužve bile tolike da su se mogle usporediti s enormnim gužvama u ljetnim mjesecima preporučujemo mještanima koji žive od Grljevca prema Omišu da krenu ranije nego inače, a sve kako bi na vrijeme stigli do željenog odredišta.
No to nije sve što se tiče radova u Postrani. Posljednjih dana u tijeku je izvođenje građevinskih radova (faza 2) na uređenju obalnog područja općine Podstrana od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac. Rok za izvođenja ovih radova je 12 mjeseci, a izvođač radova je splitski Pomgrad inženjering.
 
Povodom Dana policije, blagdana Svetoga Mihovila, gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović primio je policijskog službenika Tonča Dinčića, vođu sektora Policijske postaje Omiš, kojemu je uručio nagradu za iznimno zalaganje u policijskoj službi. Čestitamo.
 
Olitiga osvanuo je semafor u Dućama. Vrše se radovi na cesti D8 u Duće Luci, pokraj hotela Plaža Duće pa se promet odvija naizmjenično jednim kolničkim trakom. No nije to jedini semafor koji je ovih dana, kao poslije kiše, nikao na državnoj prometnici. U Podstrani je također osvanuo jedan. Radovi na cesti. U jednoj smjeni..
Vozačima poželimo strpljenje i da prilagode polazak/odlazak ovoj činjenici, a cestarima da kvalitetno i u što kraćem roku obave radove na cesti. Ipak je ovo najzagušenija cesta u državi.
 
U 2017. godini mirovine su zaostale za punih 2,55 posto u odnosu na rast plaća što je najlošiji godišnji rezultat u posljednjih 18 godina, objavila je Matica umirovljenika Hrvatske u svom glasilu - Hrvatskom umirovljeničkom listu. Ukupno su mirovine zaostale za rastom plaća od 1999. godine od kada se primjenjuje ovakav model "usklađivanja", za čak 13,84 posto, pita se Josip Kovačić, predsjrdnik Matice umirovljenika Hrvatske sa suradnicima i postavljaju pitanje - tko će to umirovljenicima nadoknaditi i kada? Nedavni  "porast" mirovina od 2,1 posto najveći je od 2009. godine što znači da punih osam godina nije bio tako "dobar" rezultat. I doista, kad se još doda da je samo ovim jednim usklađivanjem porast mirovina veći, nego kad se sva usklađivanja zbroje u posljednje tri i pol godine, nije čudo da je  percepcija u javnosti, da su naši penzići konačno "dobro prošli" i nešto značajnije dobili. No je li to doista tako?..
 
Jedna bitka dobivena je time što su barem na trenutak shvatili da ovaj put neće ići tako lako i da bi im bilo pametnije ne dirati u osinjak. Ali rat ni izbliza nije dobiven. Harač nije otkazan, samo je odgođen. Mora im se nastaviti puhati za vratom. Mora im se pokazati da je dosta. Da su prešli sve granice. Dubrovnik, Rijeka i Osijek su već prosvjedovali. Na redu su Split (10. rujna) i Zagreb (21. rujna). U Splitu je prosvjed protiv poreza na nekretnine zakazan u nedjelju 10. rujna u 18:30 h na Rivi. Dođite. Mrdnite guzice. Važno je. Dođite zbog svog doma. Zbog svoje djedovine. Zbog svojih predaka. Zbog svojih unuka. Zbog svoje države. Ako se nećete boriti za svoj dom, za što ćete se boriti? Uđu li pijavice jednom u naše domove više ih nikad nećemo istjerati. Dosta je.
 
Građanska inicijativa "Ne daj se, Cetino" održat će veliki građanski prosvjed protiv termoelektrane Peruća, 9. rujna u 11 sati u Sinju na Trgu kralja Tomislava. Uvod u prosvjed bit će Tribina za građane "Zašto NE Termoelektrani Peruća?", u petak 8. rujna u 18 sati u Gradskom Kinu Sinj, na kojoj svi građani mogu doći i pitati sve što ih zanima u vezi ovog projekta, a znanstvenici iz  inicijative odgovaraju. Struka i znanost u javnosti već su jasno pokazali da je termoelektrana:
1) ekološki pogubna jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrova – čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj
2) energetski besmislena jer takve elektrane se zatvaraju u svijetu zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije
3) ekonomski neisplativa jer cijena proizvodnje megavata struje u njoj je veća od vrijednosti megavata struje na tržištu
4) strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, Peruću i rijeku Cetinu.
Nijedan argument znanstvenika iznesen u javnosti još nitko nije pobio. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je oko 15 000 ljudi, 12 000 internetski i oko 3000 na papiru..
 

Skinuta HOS-ova spomen-ploča u Jasenovcu

Spomen ploča s HOS-ovim grbom u sklopu kojega je 'Za dom spremni' napokon je skinuta iz Jasenovca. Uz prisustvo policije spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima bit će premješteno u Novsku. Ova je tema u zadnje vrijeme čak postala i političko pitanje.
 

Prosvjed na splitskoj Rivi

U Splitu će se u nedjelju s početkom u 18:30 sati na Rivi održati prosvjed protiv poreza za nekretnine u organizaciji Roberta Pilipovića, momka koji je široj javnosti postao poznat kada je u Žrnovnici dočekao premijera Andreja Plenkovića i rekao mu da ga 'može biti sram jer skuplja političke poene šetajući po požarištima'. Prosvjednici će istaknuti tri zahtjeva: ukidanje poreza na nekretnine, porezna reforma i reforma javne uprave. Evo i proglasa:

Pozivamo sve građane i građanke Splita, okolice i drugih gradova na miran prosvjed "Protiv poreza na nekretnine" koji će se održati na splitskoj Rivi, 10.09.2017. u 18.30 sati. Dođite radi sebe! Neka se čuje i naš glas! Naglašavamo kako je ovo mirni prosvjed, apolitičan, bez tendencija izgredima, te molimo da se svi skupa u skladu s time i ponašamo! Proširite vijest i pozovite sve koje poznajete da nam se taj dan pridruže svojom podrškom i transparentima (jasnih, ali neuvredljivih poruka, naravno).,
 

Osvrt na katastrofalne požare

S požarima se susrećemo svake godine, ali ovogodišnji, koji je započeo kod Tugara i šireći se više od 25 sati stigao i do Splita, doista je bio poseban i iznimno teško savladiv, kažu iskusni vatrogasci. Nažalost, gori i dalje, Imotski, Kistanje, Nacionalni park Krka, Vrpolje, Živogošće, Lećevica, Dinara, Dugi Rat, Dupci.. Budući da nas požari ne mimoilaze ni jednog ljeta, bilo bi logično i odgovorno da se izvan sezone požara, djelujući preventivno, što bolje pripremimo kako bi, kada požari ipak buknu, vatrogasci mogli djelovati što kvalitetnije, a štete bile što manje. Prevencija nam, nažalost, nije jača strana ni u jednom području. Možda zato što ne znamo koliko toga ne znamo! Kada je posljednji put obnovljena oprema naših vatrogasaca? Ima li u nas dovoljno protupožarnih putova i jesu li prohodni? Ima li dovoljno hidranata koji su u funkciji? U stambenim zgradama u našim gradovima postoje protupožarni aparati na svakom katu. Jesu li ispravni, znamo li njima rukovati? Cijevi za vodu koje bi se trebale pričvrstiti na hidrant često su godinama zamotane u klupko bez provjeravanja njihove ispravnosti. Adekvatno odlaganje otpada, u čemu mi građani često nismo odgovorni, također je dio preventivnog djelovanja. Neke se katastrofe, uz svu brigu i adekvatno postupanje, zaista ne mogu izbjeći. Ali glupošću, nemarom i neznanjem izazivati nevolje, ugrožavati živote i imovinu je nedopustivo..
 

Prometna (ne)kultura u Dugom Ratu

Je da je lito i da je liti vruće (a zašto je to novinarima neka vijest pročitajte i sutra u novinama) i da nam svakakve pizdarije padaju na pamet i da je mali milijun auta po cestama, pogotovo kad se malo naoblači, kao danas, pa svi učas zapnu u nepreglednoj koloni svega par sati nedaleko od Splita ili Omiša. Pa krenu hebavat mater ministru Butkoviću i svim njegovim prethodnicima na "brzoj cesti" Split - Omiš. Gužva je di god krenija ili pokuša parkirat.. Zauzeto! Hrvat ili turist. Ili oboje. I to po svin zakutcima našeg malog mista. A i okolnih. Ništa neobično za ovo doba godine. Valja nam nekako preživit još petnaestak dana masovnog turizma. I bit će opet dobro. Samo da malo popusti ova žega.. Ali brate i sestro, ma nemoš parkirat autić drito na kružnom "otočiću" u centru Dugog Rata! Nisi ti Mr. Raos. A i pripazi, molim te, na izlasku iz kružnog toka.. Kasko je vraški skup, a i ne da mi se zajebavat kad me ni krivog ni ružnog iznenada francuski poljubiš tim svojim autićem na ovoj vrućini.. Nemoj, molim te. Radije izvrti na rotoru tih još par potrebnih ti krugova dok ne ugledaš nebeski znak sigurnog izlaza.. pa kreni dalje u dozvoljenom smjeru.

Svaki komentar prometnih običaja u Dugom Ratu je suvišan.
Foto: Daliborka Restović
 
Brza cesta od Splita do Omiša, zapravo bilo kakva nova cesta koja bi vezala dva grada udaljena tek dvadesetak kilometara i čak šezdesetak minuta vožnje, najpotrebnija je prometnica u Hrvatskoj. Čvor Stobreč, na kojemu Hrvatske ceste obavljaju mjerenje, najprometniji je cestovni potez u Hrvatskoj. Dnevno njime prođe u prosjeku 53.272 vozila, a ljeti prosječno čak 62.525 (podaci iz 2016.). Za usporedbu, u Lučkom, a znate i sami da nema te gužve na naplatnim kućicama u Lučkom koja nije završila na svim nacionalnim televizijama, u prosjeku godišnje dnevno prođu 34.133 automobila. Skoro 20.000 manje nego u Stobreču! No, o tome možete pročitati samo u Slobodnoj Dalmaciji, kad se orjunaši prije objeda iznerviraju, piše Vinko Vuković. Između Stobreča i Lučkog, kao prve i treće najprometnije snimane cestovne dionice u zemlji, nalazi se - Solin. Dnevni godišnji prosjek na solinskoj obilaznici je 44.320 vozila, a ljetni 51.573. I stalno raste. U odnosu na 2013. godinu za čak 5000 vozila. Premalo da bi bilo zanimljivo za Dnevnik..