Škver blues (godinu dana poslije)

Škver bluesPrvu godinu restrukturiranja pod novim, privatnim vlasnicima u velikim hrvatskim brodogradilištima u Splitu, Trogiru i Rijeci obilježava zbrinjavanje viška radnika, te postavljanje novih uprava i druge organizacijske promjene, no ova će godina biti presudna za njihov daljnji opstanak, piše Marija Brnić na stranicama Poslovnog dnevnika. Popunjenost knjiga narudžbi, naime, nije na razini koja bi u brodogradilišta unijela radnu atmosferu i optimizam, a mirna zbog toga ne može biti niti država, koja se obvezala na petogodišnje pomaganje ozdravljenja brodogradnje. Najviše zabrinjava mali broj ugovora u Brodosplitu, brodogradilištu gdje su, po ocjeni Ministarstva, provedene najsveobuhvatnije promjene i u kojem je osnovan velik broj novih tvrtki namijenjenih traženju poslova i u drugim djelatnostima izvan gradnje brodova ...

ŠKVER BLUES

Ovo je pravo stanje hrvatskih brodogradilišta

Piše: Marija Brnić / Poslovni.hr
Izvor: Poslovni dnevnik


Novi vlasnici Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja prvu su godinu iskoristili za zbrinjavanje viška radnika i postavljanje novih uprava.

Država je lani škverovima isplatila ukupno 623 milijuna kuna u mjesečnim ratama, s time da je zbog praznog proračuna potkraj godine ostala dužna uplate za posljednja dva mjeseca. Ove bi godine tako država trebala tri brodogradilišta pripomoći s ukupno 725 milijuna kuna.

Kad je o novim narudžbama riječ, prema službenoj evidenciji nadležne institucije Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod, ukupno svi škverovi imaju ugovorenih 33 broda, ukupne vrijednosti 443 milijuna američkih dolara.

No, među njima su i barže, plovila za prijevoz velikih tereta, koja su manje zahtjevna za proizvodnju pa brodogradilištima i ne donose veći prihod, a u uvjetima kada još nije značajnije oživjela potražnja na globalnoj razini, brodogradilišta su pribjegla i gradnji za vlastite potrebe, kako bi održale aktivnosti i zaposlenost, dok se ponovno ne pokrenu narudžbe brodova.


Brodosplitova knjiga narudžbi je najtanja

brodBrodosplit je za državu najosjetljivija karika u restrukturiranju brodogradnje. S obzirom na kapacitet škvera, Brodosplitova je knjiga narudžbi najtanja. Donekle tek državu umiruje napor vlasnika, samoborskog Diva, da kapacitete uposli remontom brodova, ali i vanbrodograđevnim poslovima, od gradnje silosa do proizvodnje dizalica za veliki transport u lukama i brodogradilištima za njemačkog naručitelja.

No, iz splitskog škvera uvzraćaju kako njihova tanjušna knjiga ne treba nikoga zabrinjavati, jer za razliku od uobičajene prakse, Brodosplit više ne ugovara brodove na kojima ostvaruje gubitak.

Splitski škver u 10 mjeseci od prodaje najviše je medijski eksponiran - odmah po dolasku otpustio je zaposlene i vratio one koji su mu potrebni. Od 3350 sada ih ima 2268,

Od države je lani Brodosplit primio 400 milijuna kuna od čega je za radničke otpremnine isplaćeno 220 milijuna, a ove godine trebao bi primiti 305 milijuna kuna potpore.

Povezani članci

Who's Online

We have 277 guests and no members online