Trnbusi nakon 20 godina opet dobili dućan

U Trnbusima, malom zamosorskom poljičkom mjestu, prije par dana je napokon otvoren dućan, prvi nakon dugih 20 godina! Neš' ti vijesti rekli biste, ali znači to puno mještanima Trnbusa i Gornjih Poljica. Studenac je otvorio dućan. Valja pohvaliti Omiški trgovački lanac. Kao i mještane Trnbusa koji su lobirali i pomogli u realizaciji.
 

Obilježena 76. obljetnica pokolja u Gatima

Skromno, ali dostojanstveno, danas je u Gatima, kod župne crkve sv. Ciprijana, obilježena 76. obljetnica pokolja koji su počinile združene snage talijanske vojske i četnika popa Đujića. Tom prilikom mučki je ubijeno 96 osoba od kojih osmero djece, a selo je spaljeno. Nakon svete mise zadušnice uslijedila je komemoracija s polaganjem vijenaca kod župne crkve. Misu je služio don Ivan Vrdoljak s kolegama. Najviše pozornosti okupljenih plijenilo je obraćanje Andrije Pivčevića (84), zadnjeg živućeg svjedoka strašnog pokolja koji je 1942. godine imao svega osam godina. - "Oprostiti moramo, ali zaboraviti nikada" - naglasio je Gaćanin. Organizatori komemoracije su Grad Omiš, Župni ured Gata i Mjesni odbor Gata, a u komemoraciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole "1. listopada 1942."
 

Smolonjama odzvanja dječja cika i vika

Smolonje su van odma do Zvečanja, ako ne znate, u Sridnjin Poljicima, usrid Mosora. Zeleno je i tiho. Stare kuće pokrivaju nove, neke imaju i bazene, dolazi i turizam. Ali ništa se ne može usporedit s važnošću ovoga broja dičice u ova žalosna doba kad se sela po dalmatinskome zaleđu i otocima zauvik prazne, piše Damir Šarac na stranicama Slobodne Dalmacije reportažu o malom Poljičkom mistu koje nema brige oko nataliteta, naprotiv, od 75 stanovnika trideset i dvoje je djece!
– Dogodilo se prije dvadesetak godina da se petnest godina dite nije rodilo u Smolonjama. Mislili smo da je to kraj sela, a di ćeš gore, nema gorega... ali onda je nekako krenilo, generacija prije naše je kiksala, puno ih se nije oženilo, ali mlađi od njih su se redom poženili i dicu počeli pravit... - priča Mijo Buškain iz Mjesnog odbora mista.
- Kažu meni žene u Splitu da moraju izvest dite iz stana bar dvi ure u šetnju, a ja se pitan šta je to... Naši su uvik vanka, ka i druga dica, a onda pridvečer ih matere dozivaju po selu. Nikad nije tišina – govori novinaru Marija Marčić.
A kad spominjemo dicu ne smijemo preskočiti obitelj Marija i Marije Šinković, gdje ih je petero: Ivana, Duju, Miju, Leu i Lucu. Mario je cijelu mladost proveo u Dugom Ratu, a kad se oženio, otišao je s najdražom u Smolonje. I nije požalio. Lipo im je. Ovdje je sloboda, mir, priroda, čistoća, zdravlje. Problem je kad dica žele na sport, kulturu, neke dodatne aktivnosti, onda je malo zafrkano, ali i to se da lako riješit..
 

Savez za Poljica

U petak 24.11.2017. u hotelu "Split" u Strožancu održana je osnivačka skupština udruge "Savez za Poljica". Jednoglasnom odlukom nazočnih 52 skupštinara za predsjednika Udruge izabran je Ante Mekinić, za dopredsjednika Zoran Mihanović, Mislav Gogić za tajnika i Davor Milićević za likvidatora. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Željko Kružičević, a Ivo Banović za predsjednika Suda časti. Za povjerenike Udruge na području Gornjih Poljica izabrani su Damir Kaćunko i Goran Mikas, za područje Srednjih Poljica Hrvoje Čović i Marijo Jakovčić te Duško Karaman i Miroslav Klarić za područje Donjih Poljica. Svi preostali članovi Udruge raspoređeni su u stručna povjerenstva na čelu kojih su Ante Juginović, Tomislav Bagatin, Snježana Kordun, Dražen Vlašić, Jurica Matijević, Ivo Kovačević, Joško Jerčić, Ana Perišić, Mladen Tomić, Mateo T. Klarić i Tonći Jerčić. Misija Saveza za Poljica je nekadašnjoj Poljičkoj knežiji vratiti stari sjaj, a Poljičanima i svim ostalim žiteljima Poljica pružiti novu životnu i radnu perspektivu...
 
Sudjelovanjem brojnih volontera iz planinarskih udruga, u Gatima je završen drugi dio projekta “Očistimo zajedno stazu sv. Ciprijana”, koji je provela Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Split, u sklopu Inina programa “Zeleni pojas”, piše Slobodna Dalmacija. U ovoj završnoj fazi provedene su akcije markiranja i signaliziranja ove tematske staze, a u suradnji s Hrvatskim šumama posađeno je 100 sadnica crnog bora na predjelu nelegalnog odlagališta otpada pokraj crkve. Okončanjem ovog projekta, uredila se prekrasna kružna pješačka staza koja kreće iz Zakučca postojećom Ilirskom riječnom stazom do Ostrvica, nastavlja dalje do Gata i crkve sv. Ciprijana i spušta se stazom Leopolda Mandića natrag u Zakučac, pa eto prilike za obiteljski izlet.
 
- To što se po ovom rasutom putu ne može proći i zbog stare nam je matere već bilo teško, ali otkad nam se rodija sin, ovako više ne možemo ni dana – govori za Slobodnu Dalmaciju Neno Perić iz usamljenog domaćinstva na vrhu Donjeg Doca. Stotinjak je to metara skliske strmine utabane popucalim nakupinama asfalta, izmiješanog sa stinama i odronjenim komadićima šljunka, koja dom Perićevih, gdje u slozi stanuju sedamdesetogodišnja Jaka, sa sinovima Matom i Nenom te snahom Josipom i unučićem Vinkom, odvaja od svijeta. Nitko i ništa ovuda, govore nam, ne prolazi, pa im je tako i kombi-dućan, koji selo svakodnevno opskrbljuje s osnovnim potrepštinama, odbio dovesti kruh i mlijeko, natjeravši ih na akciju. – Ima možda 40 godina otkad je naš pokojni otac Vinko sam svojim rukama raskrčio ovu zemlju. Bez bagera je zaravna put i sam ga nasuja asfaltom, ali do današnjeg je dana sve propalo. Autom se ovuda već odavno ne može, a kad se zaledi, ne ide se ni na noge – govori Nenin brat Mate, ističući kako bi s bratom put već odavno obnovio da zemljište ne slovi za općinsko, pa na njemu ne smiju graditi sami. Na pitanje postoje li planovi za spojni put do doma Perićevih, i kada bi njihova realizacija mogla doći na red, omiški gradonačelnik Ivo Tomasović kazao je kako će "napomenuti kolegama iz komunalnog odjela da iziđu na teren i pokušaju naći rješenje za navedeni problem". Nadajmo se da će na njegovu molbu reagirati žurnije, jer kad zahladi pa napada snig i sve smrzne, nema Perićima kud. Led u sjeni podno Mosora, kažu, drži mjesecima.
 

Tužna obljetnica pokolja u Donjem Docu

U Donjem Docu u utorak je održan Dan sjećanja na nevine žrtve stradale u pokolju 26. ožujka 1944. godine. Ovom tužnom, 75. obljetnicom, nazočni su se prisjetili 272 nevine žrtve koje su tog dana stradale od ruke pripadnika njemačke 7. SS divizije "Prinz Eugen" koji su do temelja spalili ovo cijelo Poljičko selo.
Vijence su pred križem položila brojna izaslanstva, a među njima i braniteljske udruge i udruge stradalnika Domovinskoga rata, dok su u programu sudjelovali i učenici Osnovne škole "Gornja Poljica - Srijane", te klapa "Mirabella", piše Slobodna Dalmacija.
- Od tog tužnog dana Dolac se nikada nije oporavio. Dolac je 1925. godine imao više od 1.000 stanovnika, a sada nas je nešto više od 300 - kazao je u svom obraćanju predsjednik Mjesnog odbora Stipe Bilić. I u Domovinskom ratu ovo je mjesto dalo svoj obol. Je li se društvo odužilo Donjem Docu? Nije. Ruši nam se škola koja je spomen-škola 103 djeteta ubijena na današnji dan, župna kuća u kojoj je bila škola i koju je bivša država nacionalizirala upola je srušena, crkva svetog Jure porušena je do temelja, cesta koju smo napravili samodoprinosom puna je rupa, poštu zatvoriše, a pisma stižu jednom tjedno. Prodavaonice više nemamo, a vrtića nikad nismo ni imali, autobus za prvu smjenu i dolazak iz druge - nemamo. Prvi su nam ukinili, a drugi nismo ni imali.. Obećanja smo se, pogotovo na ovaj dan, naslušali. Bez obzira na sve, ovde ćemo ipak ostati, sjećat ćemo se naših žrtava i ratnih i poratnih, uz nadu da se ovo više neće ponoviti - poručio je Bilić.
 

Tugarski pokojnici napokon će se primjereno ispraćati

Grad Omiš posredstvom postupka javne nabave traži izvođača radova na dovršetku izgradnje mrtvačnice na mjesnom groblju u Tugarama. Za zdanje koje je trenutačno dovedeno do razine roh-bau izvedbe, pripremljene su sve dozvole za kompletno uređenje, a procijenjena vrijednost projekta iznosi oko pola milijuna kuna. - Sredstva smo osigurali, u tijeku je natječaj koji traje do 1. prosinca kada ćemo znati tko će zavšiti gradnju i kompletno uređenje mrtvačnice - doznaje Sandra Barčot, novinarka Slobodne Dalmacije, od omiškoga gradonačelnika Ive Tomasovića. Tugare i nova mrtvačnica u tome mjestu, tek je jedna u nizu planiranih gradnji sličnih objekata po mjesnim grobljima i uređenja pratećih prostora neophodnih za dostojanstveni ispraćaj pokojnika. - U izradi smo projektnih dokumentacija za još četiri mrtvačnice, i to u Lokvi Rogoznici, Ostrvici, Donjem Docu i Svinišću - dodaje poteštat grada na ušću Cetine.