Prijava šteta od elementarne nepogode

Zbog velikog požara na području naselja Tugare od dana 17.srpnja 2017.g. može se podnijeti prijava šteta na propisanom obrascu. Rok za prijavu je osam dana od nastanka štete i podnosi se na adresu: Grad Omiš, Trg kralja Tomislava 5, 21310 Omiš.
 

Omiš: Stanari pobijedili, stopirani radovi na vrtiću

Upravni sud presudio je da su stanari zgrade na Ribnjaku u pravu u sporu s gradom oko nelegalnog preuređenja prizemnog poslovnog prostora u zgradi u dječji vrtić i jaslice s dvorištem, piše Slobodna Dalmacija. Pobuna stanara je nastala, ne zbog vrtića i jaslica, već zbog dvorišta koje se trebalo napraviti na dijelu trga pred zgradom. U papirima o vlasništvu prilikom kupnje je prikazano da pravo na jednaki pripadajući dio trga imaju samo stanovi, a ne i poslovni prostori u prizemlju. Međutim, poslije je Grad Omiš temeljem ugovora o zamjeni nekretnina stekao vlasništvo nad poslovnim prostorom površine 174,50 metara četvornih i pripadajućom terasom površine 117,70 metara četvornih. Stanari smatraju da se to postiglo nelegalnim radnjama te su podnijeli kaznenu prijavu i pokrenuli tužbu radi utvrđenja. Radovi u ožujku bili su nastavljeni uz brojno policijsko osiguranje i komunalne redare. Stanari su nudili i kompromisno rješenje da se za dvorišni dio vrtića koristi tratina nasuprot zgrade koja je u vlasništvu Grada i koju koriste djeca drugih vrtića. No gradska uprava je protivno volji stanara probila zid unutar zgrade kako bi napravila dodatni ulaz u vrtić i počela s intenzivnim radovima. Tek što su se građevinari zahuktali, došla je odluka Visokog upravnog suda u Zagrebu kojom je poništena lokacijska dozvola na temelju koje je dobivena građevinska. Ukratko, za daljnje radove više nema legalne dokumentacije.
 

Omiš radi na strategiji razvoja grada do 2020.

Povjerenstvo za pripremu i provedbu Strategije razvoja Grada Omiša do 2020. godine objavljuje Informaciju o provedbi postupka određivanja sadržaja strateške studije za Strategiju razvoja Grada Omiša do 2020. sa svrhom informiranja javnosti, odnosno dostavljanja mišljenja i prijedloga javnosti na sadržaj strateške studije utjecaja na okoliš Strategije razvoja Grada Omiša do 2020. godine. Više informacija potražite na stranicama grada, a ovdje je radna verzija Nacrta Strateške studije utjecaja na okoliš Strategije razvoja Grada Omiša do 2020.
 

Ta-Dam! Dobitnici javnih priznanja grada Omiša su..

Na posljednjoj sjednici sadašnjeg saziva Gradskog vijeća grada Omiša imenovani su laureati, dobitnici nagrada Grada Omiša, koji će u utorak, 16. svibnja, u povodu proslave blagdana Svetog Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada na Cetini i Dana Grada Omiša na svečanoj sjednici Grada Omiša od dr. Zvonka Močića, predsjednika Gradskog vijeća dobiti zaslužna priznanja. Dobitnici nagrada za životno djelo su: posmrtno Mihovil Popovac, prof., dugogodišnji ravnatelj Centra za kulturu Omiš i Festivala dalmatinskih klapa Omiš te pokretač Omiškog kulturnog ljeta - za izniman osobni doprinos kulturi grada Omiša i Stipe Ćoso, ratni zapovjednik 3. omiške bojne, 114. brigade Hrvatske vojske. Osobne nagrade Grada Omiša dobili su: Duje Lekšić – Crv -  za vrhunske rezultate u Trail i Trekking utrkama u Domovini i inozemstvu te za rad i ustrajnost u društvenom i sportskom razvoju Grada Omiša i Amalia Matajčić - za zavidne rezultate u razvoju Udruge izviđača "Omiš" i odgoju i obrazovanju djece. Skupne nagrade Grada Omiša dobili su: Služavke Malog Isusa, samostan Nazaret – Omiš, povodom 100 godina dolaska sestara u Omiš - za njihov samozatajni rad posvećen odgoju i obrazovanju djece i mladih i Dječji vrtić Omiš - povodom obilježavanja 100 godina postojanja predškolske djelatnosti na području grada Omiša. Plakete Grada Omiša dobili su: Dragomir Čović - Bili - za promicanje cestovnog i trail trčanja u našoj županiji i uspješnu desetogodišnju organizaciju Mosor grebbeninga te za značajne planinarsko – ekološke aktivnosti kojima pridonosi očuvanju okoliša i kvaliteti života u Gatima. Ante Markičević - za požrtvovnost i zalaganje u promicanju poljičke kulture i popularizacije kulturnog nasljeđa Poljica i Grada Omiša. Nedjeljko Fistonić - za izniman rad na njegovanju tradicija Narodno oslobodilačke borbe te posebnih zasluga u obnovi spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Pisku. Jure Šaban – Stanić, prof. - za sudjelovanje u projektu "Pjevana baština“ koji uključuje šire područje Omiša, a u okviru kojeg je sakupio veliki dio zaboravljenog i neprocjenjivog etnološkog materijala koji je snimio za Arhiv Instituta za etnologiju i folkloristiku. Marija – Mira Kuvačić - za osobne doprinose u zaštiti tradicionalnog poljičkog jela - poljičkog soparnika i njegovoj popularizaciji na tržištu, čime je uvelike pomogla da poljički soparnik zauzme mjesto koje mu pripada u kulturi Republike Hrvatske. Čestitamo laureatima!
 

Omiš: Ivo Tomasović formirao vlast uz pomoć SDP-a

Omišani i Poljičani imaju novog starog predsjednika Gradskog vijeća, i to Zvonka Močića, s nezavisne liste grupe birača Ive Tomasovića. Tako je, naime, jednoglasno odlučeno na konstituirajućoj sjednici GV-a grada Omiša, održanoj u srijedu, piše Slobodna Dalmacija. Nakon svečane prisege 17 vijećnika, među kojima ima i starih lica, ali i dosta novih, kao i šest žena, gradonačelnik Ivo Tomasović s osam vijećnika i uz potporu SDP-ove vijećnice Zdravke Šodan ima većinu u Gradskom vijeću. Močić je omiškim vijećnicma poželio puno sreće u radu i nove uspjehe, a sve za dobrobit naših Omišana. Sljedeće četiri godine o sudbini grada na ušću Cetine i njegovog zaleđa, Poljica, njihovoj budućnosti i prosperitetu odlučivat će osam vijećnika s liste birača Ive Tomasovića: Zvonko Močić, Sanja Ilić, Nikola Tijardović, Simona Jurjević, Tonći Stanić, Lovrenka Kovačić Bućan, Ivan Medić i Ana Generalić, šest članova HDZ-a: Jure Šaban Stanić, Josip Banović, Mijo Mimica, Ivan Bogdanović, Suzana Gojsalić i Tomislav Bartulović, dvoje s liste HDS-HSP: Denis Dujmović i Ivan Puljiz. te SDP-ovka Zdravka Šodan.
 

Pobuna stanara na Ribnjaku

Ni stopostotni ratni vojni invalid, ni majka s dvoje djece, ni parkirana vozila, ni suze, ni povici, ni raspelo, ni molitva nisu spriječili izvođače radova da na silu uđu u predvorje ulaza na adresi Ribnjak 11 i probiju kameni zid radi potreba gradskog vrtića koji se dovršava u prizemlju zgrade, piše Slobodna Dalmacija. Suprotno volji stanara i vlasnika stanova i pripadajućeg dvorišta, Grad Omiš kao izvođač radova ustrajao je u svojoj namjeri da se, zbog potreba vrtića i jaslica, natkrije i ogradi dio zajedničkog vanjskog prostora i probiju dodatna vrata u zajedničkom prostoru unutar zgrade, iako je pristup vrtiću radi dostave kuhane hrane moguće rješiti kroz garažu i otvaranjem pomoćnog ulaza. Sukladno odluci sutkinje Općinskog suda u Splitu određeno je uklanjanje svih zapreka koje onemogućavaju izvođenje radova na trgu ispred ulaza Ribnjak 11, gdje su osim okupljenih stanara u pokušaju sprječavanja radova, bili i pripadnici temeljne policije i interventne policije, vatrogasci, novinari.. Jake policijske snage došle su jer je sudska procjena bila da su bravari i građevinari ugroženi. – Meni je stariji sin već upisan u državni vrtić, a mlađeg ću upisati upravo u ovaj vrtić tako da nije istina da smo protiv vrtića. Stvar je u tome da oni naše vlasništvo demoliraju bez imalo obzira. Da je ovo privatnik išao raditi, nikada mu ne bi uspjelo dobiti dvorište i dodatni ulaz, a ovako smo mi nemoćni na našem vlasništvu. Sramota! – kaže Vojka Marunčić, koja sa suprugom i sinovima Dujom (5) i Markom (3) stanuje u zgradi poviše vrtića. – Mi smo došli iz Splita u Omiš radi mira i činjenice da imamo dvor di će se moje dite igrat, a sad nam ga uzimaju - kaže mladi bračni par ne vjerujujući što im se događa.. - Nismo protiv vrtića! Problem su vrata koja žele probiti u predvorju zgrade u kamenom zidu radi dodatnog pomoćnog ulaza u vrtić kako bi kroz njega išla dostava kuhane hrane - kaže Slobodan Kulić i pokazuje zapisnik sa skupa vlasnika u kojemu su svi stanari pozdravili izgradnju vrtića i jaslica. Gradu su predložili da se pomoćni ulaz otvori kroz garažu u zadnjem dijelu zgrade u gradskom vlasništvu, do koje postoji pristup vozilima. Prijedlog je odbijen.
 
Program proslave blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika grada Omiša, protegao se kroz cijeli svibanj i donio nam je niz raznovrsnih događanja u gradu na ušću Cetine i Poljicima. Popis događaja je u nastavku je članka, a sljedeće je na programu:

03.06.2017. SUBOTA
RADMANOVE MLINICE – 1 1 .00 do 17.00 sati Tradicionalna manifestacija Narodnim običajima preko prepreka u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom „Agape“  
 

24. sjednica Gradskog vijeća grada Omiša

Omišani imaju lijep običaj na službenim stranicama grada najaviti sjednice Gradskog vijeća i dnevni red.
24. sjednica Gradskog vijeća grada Omiša održati će se u četvrtak, 16. ožujka  2017. s početkom u 9.00 sati
u Omišu, Hotel Plaža, dvorana "Mirabela". Za sjednicu je predložen slijedeći dnevni red: 1. Usvajanje zapisnika o radu 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Omiša
2. Vijećnički upiti
3. Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Omiša za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2016.
(Izvjestitelji: Ivo Tomasović, dipl.oec. i Meri Smailagić, dipl.oec.)
4. Prijedlog Odluke o području naselja Blato na Cetini i Nova Sela
    Prilog: grafika   (Izvjestitelj: Zvonko Močić, dr.med.)
5. Prijedlozi odluka o ukidanju svojstva javnog dobra:
5.1. na kat.čest.zem. 553 k.o.o. Omiš
5.2. na dijelu kat.čest.zem. 3820 k.o. Omiš
5.3. na dijelu kat.čest.zem. 6234/1 k.o. Srijane
5.4. na dijelu kat.čest.zem. 6235/1 k.o. Srijane
(Izvjestitelj: Nikola Milaković, dipl.iur.)
6. Prijedlog Odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Grada Omiša
(Izvjestitelj: Đeki Stanić, dipl.iur.)
7. Prijedlog Programa javnih potreba u području kulture za Grad Omiš u 2017. (Izvjestitelj: Đeki Stanić, dipl.iur.)
8. Prijedlog Programa javnih potreba u području socijalne skrbi Grada Omiša za 2017.
(Izvjestitelji: Đeki Stanić, dipl.iur. i Katarina Pupačić, dipl.oec.)
9. Prijedlog Programa javnih potreba u području sporta Grada Omiša za 2017.
(Izvjestitelji: Đeki Stanić, dipl.iur. i Mateo Pezo, prof.)
10. Prijedlog Zaključka o danju prethodne suglasnosti na tekst Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu  rada u Narodnoj knjižnici Omiš
(Izvjestitelj: Svjetlana Buljević, prof., dipl.knjižn.)
11. Izvješće o radu Vlastitog pogona Grada Omiša za 2016.
12. Izvješće o radu Gradonačelnika Grada Omiša za razdoblje srpanj-prosinac 2016.