Dalmatinci u DISC-u

Četiri splitske ICT tvrtke, Enel-Grupa, Lama, IT sistemi i Gideon Multimedija, osnovale su u petak Dalmatinski informatički strukovni cluster (DISC) čiji je glavni cilj, rečeno je na svečanoj promociji u hotelu "Park", zaštita i poticanje konkurentnosti domaće ICT proizvodnje, tehnologije, znanja i usluga. - Dalmacija nije samo regija sunca i "brčkanja u moru", nego je i informatičko središte. Otuda i ideja o osnivanju clustera koji bi konsolidirao znanje i resurse, nametnuo bi se kao centar novih ideja. Tako ćemo se lakše oduprijeti konkurenciji nakon ulaska u EU. Prepoznajući važnost zajedničkog nastupa na "globalnom tržištu", snaga manjih tvrtki okupljenih u cluster omogućava demonstraciju kreativnosti, kvalitete i inovativnosti na svjetskoj razini - rekao je Mario Jerončić, predsjednik udruge DISC.

JAČI U CLUSTERU UDRUŽILO SE 120 STRUČNJAKA IZ MALIH INFORMATIČKIH TVRTKI

Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / CROPIX

DISC okuplja više od stotinjak visokoobrazovanih stručnjaka čija je osnovna djelatnost stvaranje novih vrijednosti. Tvrtke osnivači DISC-a posljednjih desetak godina zadržale su golemi intelektualni kapital i spriječili njegovo "nestajanje" u metropoli i u inozemstvu. Snaga koju DISC može stvoriti već se iskazuje kroz kompetencije članica jer veliki dio njihovih IT rješenja koje plasiraju na svjetsko tržište proizlazi iz suradnje s Microsoftom, IBM-om, Nokijom...

DISC okuplja IT tvrtke s više od 40 milijuna kuna prihoda te više od petsto srednjih i malih poduzeća klijenata. Član je nacionalne organizacije CRO ICT clustera koji okuplja više desetaka domaćih IT tvrtki što utječu na uspostavu etičkih i profesionalnih normi usklađenih s onima koje vrijede u Europskoj uniji i drugim razvijenim zemljama.

Osnivači DISC-a (slijeva): Damir Popović, Denis Fusek, Vedran Pražen i Mario Jerončić

Splitske tvrtke Enel-Crupa, Lama, IT sistemi i Gideon Multimedija osnovale su cluster koji će konsolidirati znanje, resurse i biti centar novih ideja. Zajedničkim nastupom male će se tvrtke lakše oduprijeti konkurenciji 'velikih igrača' nakon ulaska u EU


Budućnost

Osnivanje ovakvog tipa clustera važno je za Split i za čitavu regiju, a na ovaj način budućnost grada zasigurno će biti izmijenjena - kazao je Igor Lučić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Povezani članci

Who's Online

We have 118 guests and no members online