Turistički uspon srednje Dalmacije

Usrkos problemima odlična sezona

Splitsko-dalmatinska županija ovogodišnji je turistički rezultat dosegnula u situaciji kada joj do najveće zračne luke na Jadranu vodi cestovna kaldrma na razini prošlog stoljeća, kada se do najvećeg centra Dalmacije s autoceste prilazi u jednosmjernoj koloni, do Omiša i Makarske vozi se satima, a veliki kongresi nemaju se gdje održati jer nema niti jednog kongresnog centra.. Srednja Dalmacija doista nije bila miljenica prošlih vlasti koje su je najčešće preskakale u korist investicija u javni sektor nekih drugih regija. Upravo zato taj njezin vrhunski turistički iskorak ima veću težinu, jer je dosegnut u gotovo nemogućim uvjetima. Nadajmo se da će turistička rekordna 2013. biti zadnja za splitsku regiju ostvarena u takvim okolnostima ...

TURIZAM

Turistički uspon srednje Dalmacije

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


omišIako je većina onih koji u našoj državi odlučuju o osnovnim makroekonomskim okvirima poslovanja turizma već odavno zaboravila svoj godišnji odmor, koji ih jedini podsjeća da turizam u našoj zemlji postoji, državna statistika kaže kako je samo u listopadu Hrvatsku posjetilo više od pola milijuna turista koji su naš slabašni državni proračun podebljali i nekim jesenskim turističkim utržkom.

A kada se tome doda i činjenica da će ova godina ostati zapamćena kao ona u kojoj je listopadskom turističkom prometu zemlje najviše doprinijela Splitsko-dalmatinska županija, koja je ove jeseni po prvi put ugostila više turista nego Istra, Dubrovnik ili Kvarner, jasno je kako se radi o iskoracima koje dugoročno mora imati na umu svatko tko si uzme za pravo kreirati uvjete infrastrukture u kojima će neka regija dočekati sezonu.

Jer, Splitsko-dalmatinska županija takav je turistički rezultat dosegnula u situaciji kada joj do najveće zračne luke na Jadranu vodi cestovna kaldrma na razini prošlog stoljeća, kada se do najvećeg centra Dalmacije s autoceste prilazi u jednosmjernoj koloni, do Omiša i Makarske vozi se satima, a veliki kongresi nemaju se gdje održati jer nema niti jednog kongresnog centra...

turistiSrednja Dalmacija doista nije bila miljenica prošlih vlasti koje su je najčešće preskakale u korist investicija u javni sektor nekih drugih regija. Upravo zato taj njezin vrhunski turistički iskorak ima veću težinu, jer je dosegnut u gotovo nemogućim uvjetima.

Nadajmo se da će turistička rekordna 2013. biti zadnja za splitsku regiju ostvarena u takvim okolnostima, jer turizam od ožujka do studenog koji se tu događa zaslužuje dužno poštovanje i pomoć države.

Povezani članci

Who's Online

We have 454 guests and no members online