Općinski načelnik općine Dugi Rat objavio je javni poziv za prijavu kandidata za Program zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnim radovima (društveno koristan rad) na području općine Dugi Rat. Traži se 5 radnika za vrijeme od 6 mjeseci koji će raditi na poslovima zaštite i očuvanja okoliša (ekologija), zaštita spomenika kulture i sl. (puni opis poslova je u nastavku). Prijaviti se mogu dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada i mlade osobe koji zadovoljavaju uvjete u nastavku. Prijave se podnose na adresu: Općina Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat s naznakom ZA JAVNE RADOVE 2017.GODINE. Rok za prijavu je 27. travnja 2017. Uz pisanu prijavu (molbu) sa osobnim podacima i kontakt brojem telefona ili mobitela potrebno je dostaviti i presliku osobne iskaznice, uvjerenje iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje,..
 
Općinski načelnik Općine Dugi Rat raspisao je javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora usmenim nadmetanjem (licitacijom). Daje se u najam atraktivni poslovni prostor bivše kavane "Maestral" u Dugom Ratu, Jadranska 16, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane), ukupne površine 238,66m 2 (od čega 120,60 m2 zatvorenog prostora, 24,10 m2 podruma te 93,96 m2 terase). Trajanje zakupa je 5 godina, a početni iznos mjesečne zakupnine iznosi 5.750,40 kn. Rok za podnošenje prijava za sudjelovanje na licitaciji je utroak, 25. travnja 2017. godine do 12 sati. Cjelovit tekst javnog natječaja pročitajte ovdje.
 
Udruga poreznih obveznika "Lipa" poziva sve porezne obveznike da na predstojećim lokalnim izborima odaberu one kandidate koji jasno iskažu svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine i povećanju ukupnog poreznog opterećenja. Lipa poziva sve stranke, nezavisne liste i kandidate na predstojećim lokalnim izborima da javno iskažu svoj stav prema uvođenju ovog poreza. Hrvatski građani su u tri dana s više od 45.000 potpisa jasno poručili da se protive uvođenju ovog nepravednog nameta koji zahvaća oko 90 posto populacije, a uzrokuje brojne negativne posljedice, priopćeno je iz Lipe. Udruga Lipa naglašava da uvođenje ovog poreza donosi novi izračun porezne osnovice, uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana te utječe na pad vrijednosti nekretnina što dovodi do smanjenja ukupnog bogatstva građana. Peticiju protiv poreza na nekretnine možete potpisati na linku: www.manjiporezi.hr/peticija.
 
Da bi se živio američki san, nije nužno otići u Ameriku. Može se taj san sasvim lijepo živjeti i u Splitu. Ostati doma u Hrvatskoj, a poslovati na svjetskom tržištu, uspjelo je mladim IT stručnjacima okupljenima u američko-hrvatskom startupu "East Coast Product" (ECP), piše Slobodna Dalmacija. Zajednički posao pokrenuli su sredinom 2014. godine Chris Swenor u Bostonu i Ivan Blažević u Splitu. Danas ih je ukupno 20 zaposlenih, polovica na splitskoj adresi u Krbavskoj ulici, a drugih 10 u SAD-u. Dobra vijest je i da nadalje zapošljavaju mlade, ambiciozne programere. Ivanu je 29 godina, završio je računarstvo na splitskom FESB-u. Prije je radio u dvjema IT tvrtkama, Manas i Ericsson Nikola Tesla, a Chrisa je upoznao za vrijeme rada na jednom projektu. – Radili smo zajedno i po završetku projekta, nakon nekog vremena, došli smo na ideju da krenemo zajedno u posao izrade web i mobilnih aplikacija i probamo stvoriti nešto novo, drukčije – kaže nam Ivan Blažević o svojim počecima, okružen kolegama i kolegicama. Specijalizirali su se za rad u JavaScript tehnologiji. Zaposlenici zaduženi za prodaju, marketing, PR i dizajn su u Bostonu, a programeri u Splitu. I sve štima..
 
Vodeći svjetski i hrvatski proizvođači naoružanja i vojne opreme izložit će svoje proizvode javnost u Splitu od 26. do 28. travnja. Tih dana se održava Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ASDA - Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference. Četvrti je to put da se ASDA održava u Splitu, u Spaladium areni, pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva obrane RH. Organizator izložbe je američka tvrtka TNT Production Inc. Na izložbi ASDA 2017 nastupit će 131 izlagač naoružanja i vojne opreme od kojih je 63 domaćih i 68 stranih iz 22 zemlje, a dolazak su do sada potvrdile i 33 strane delegacije. Na dan otvorenja izložbe održat će se i pokazna vojna vježba u kojoj će uz HRM i kopnenu vojsku sudjelovati i Oružane snage SAD-a s helikopterom MH-60S. Predviđeno je sudjelovanje i akrobatske grupe “Krila Oluje” te aviona F-16 i MIG-21. Sredstva od prodanih ulaznica donirati će se Dječjem domu "Maestral" iz Splita.
 
Nemogućnost pronalaska posla, pesimizam, loša perspektiva... glavni su razlozi zbog kojih je Hrvatsku u posljednje dvije-tri godine napustilo nekoliko stotina tisuća ljudi. No, u inozemstvo ne odlaze samo oni koji nemaju posao, nego i zaposleni kojima je neizdrživa depresija koja je zahvatila naše društvo. Nerijetko čujemo i da je nekim našim ljudima talent prepoznat tek u inozemstvu, da su ondje cijenjeni i imaju veliku mogućnost napredovanja. Je li uistinu u Hrvatskoj sve tako crno ili sami stvaramo i produbljujemo depresiju? Pesimizam velikim dijelom uzrokuje politika koja ne podržava poduzetništvo i uspjeh, no kad se zagrebe ispod površine, ispadne da i u takvim uvjetima uspijevaju uporni, neopterećeni politikom i preprekama. Čini se, međutim, da takvo “neprijateljsko okruženje” mogu ignorirati samo oni koji se lakše okreću stranim tržištima, piše Večernji List. Naime, u Hrvatskoj je velik broj mladih tvrtki koje uspješno vode svoj posao, a njihovi su osnivači i vlasnici odlučili ostati u zemlji iako im stižu primamljivije ponude iz inozemstva. Pozitivni primjeri svuda su oko nas, samo se o njima malo piše. Potreban nam je pozitivan stav. Društvo treba popraviti odnos prema mladim poduzetnicima, kao i prema poduzetnicima, kapitalu i profitu općenito. Bez zdravog i snažnog biznisa nema ni zdravog (ni socijalnog) društva. Stoga, slavimo uspjehe, slavimo poduzetništvo, slavimo dobre priče i naše dobre proizvode! Kad bi mediji preuzeli takvu misionarsku ulogu, to bi oblikovalo i pozitivniji stav u društvu. To bi pak dovelo do toga da bi se i političari morali fokusirati na konstruktivne programe da bi bili izabrani. Kad budemo imali pozitivan stav, zadržat ćemo i kadrove koji sada odlaze u Njemačku, Irsku...
 
Međunarodni stručni skup o gospodarenju otpadom održati će se 20.travnja 2017. s početkom u 9 sati u amfiteatru Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, Matice hrvatske 15. Na skupu će se predstaviti Projekt uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, posjetitelji će moći saznati što se zbiva iza vrata Centra za gospodarenje otpadom te o zaštita okoliša u projektu Centra za gospodarenje otpadom. Na primjerima dobrih praksi u gospodarenju otpadom predstaviti će se Ljubljana - prva europska Zero Waste prijestolnica - te talijanska regija Veneto. Program stručnog skupa potražite u nastavku članka, a ovdje se možete prijaviti na skup do 19.4. u 12h.

PROČITAJTE IZVJEŠĆE S STRUČNOG SKUPA..
 
Udruga poreznih obveznika Lipa izvijestila je da je do sada prikupila više od 45 tisuća potpisa građana na peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine, novom nepravednom nametu koji zahvaća gotovo cijelu populaciju, a kojeg Vlada planira uvesti početkom 2018. Više od dvije trećine potpisnika mlađe je od 44 godine, što znači da je najaktivniji dio hrvatske populacije – onaj koji potencijalno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, ozbiljno zabrinut zbog dodatnih troškova i opterećenja na kućni proračun koje bi moglo donijeti uvođenje ovog nameta. Iz Lipe su u utorak pozvali građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije na www.manjiporezi.hr/peticija, ustvrdivši da je porezna presija u Hrvatskoj previsoka te stoga smatraju da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. “Iako je porez na nekretnine bio predstavljen kao zamjena za komunalnu naknadu, činjenica da Vlada sada predlaže uvođenje građevinske rente kao zamjene za postojeću komunalnu naknadu jasno pokazuje da porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike”, kaže se u priopćenju Lipe. Napominju i kako uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun – osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. “Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno ne ovom novom nametu ne može biti jasnije”, ističu iz udruge Lipa. Naglašavaju i kako 88 posto hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru te će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Udruga Lipa poziva Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana.
 
Hrvatska, kada se pogledaju ekonomski podaci, sve više podsjeća na nekakav otok u oceanu, a ne na zemlju koja je nekoliko sati vožnje udaljena od glavnih europskih gradova. Iako dobra zarada od turizma sama po sebi, naravno, ne predstavlja ništa loše, podatak da devizni priljev od turista u Hrvatskoj iznosi čak 18 posto BDP-a pokazuje razmjere uništenja ostatka ekonomije, piše Index.hr. Visoki porezi i neprijateljski raspoložena administracija ubila je ekonomsku aktivnost. Zbog komplicirane birokracije koji političari koriste za reketarenje poduzetnika, nekakvu ozbiljniju proizvodnju praktično je nemoguće pokrenuti. Visokotehnološke tvrtke, zbog visokih poreza na plaće bježe u inozemstvo, a više nema niti stručnjaka koje bi mogli zaposliti, jer su oni također na svojoj mapi prekrižili Hrvatsku i otišli negdje gdje ne moraju jednu plaću zaraditi za sebe, a drugu za državu. Koliko je pozicija Hrvatske loša pokazuje usporedba s vodećim turističkim zemljama Europe i njihovom udjelu turizma u BDP: Španjolska 4,7; Italija 2,2; Francuska 1.9; Austrija 4,9; Grčka 8%; Hrvatska - 18% BDP-a!!
 

Najava: Shift konferencija 2017.

Codeanywhere Shift Conference 2017 održat će se od 1. do 2. lipnja 2017. u splitskom HNK. Očekuje se dolazak preko 1.500 domaćih i inozemnih gostiju. U dosadašnjih pet godina održavanja, Shift je ugostio predstavnike najvećih IT tvrtki u svijetu poput Facebooka, Googlea, GitHuba, Dockera, Twitcha i mnogih drugih. Ove godine nas očekuje novih 20 govornika, svjetski poznatih IT stručnjaka. Na Shift 2017 dolaze: Christian Heilmann iz Microsofta iza kojeg je više od 20 godina iskustva rada u web tehnologijama za najveće informatičke tvrtke; Jesper Noer osnivač BitBucketa – besplatnog web alata za dijeljenje programskog koda među članovima tima, i direktor Accenturea, jedne od najvećih tehnoloških konzultantskih tvrtki; Ike DeLorenza direktor je proizvoda Heroku platforme za mrežne aplikacije "u oblaku"; Una Kravets (na slici) iz DigitalOceana, jedne od najvećih poslužiteljskih tvrtki na svijetu, govoriti će o korisničkom sučelju, naprednom dizajnu i optimizaciji slike; Eduard Kunce voditelj je odjela programskog inženjerstva Skypea i stručnjak u provođenju agilnih metoda u svim aspektima tvrtke uključujući i development. Po prvi puta, u sklopu Shift konferencije održavat će se i praktične radionice. Kroz šesnaest workshopa, koji će biti organizirani paralelno s događanjima, posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim trendovima i tehnologijama 2017.
 
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je 5. travnja 2017. godine popis odobrenih zahtjeva za financiranje ukupno 336 projekta namijenjenih poticanju razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda za 2017. godinu. Na javni poziv Ministarstva za dodjelom kapitalnih pomoći gradovima i općinama koji je objavljen 27. siječnja 2017. godine pristiglo je 779 zahtjeva gradova i općina, među njima i projekt "Magistralna cesta kroz naselje Duće" općine Dugi Rat. Danas smo iz općine doznali da je općini Dugi Rat odobreno 150.000,00 kuna za Modernizaciju javne rasvjete na području Općine Dugi Rat - FAZA III "Magistralna cesta kroz naselje Duće".
 

3PSplit: Kreativno poduzetništvo

Program #3PSplit započeo je 2013. g. s ciljem poticanja poduzetništva kod mladih te je kroz tri godine okupio preko 1000 posjetitelja te prerastao u udrugu posvećenu promicanju poduzetničke inicijative. Program je namijenjen učenicima srednjih škola, studentima, malim poduzetnicima i svima koji su zainteresirani za poduzetništvo. Na 5. konferenciji 'Kreativno poduzetništvo' 28. i 29.4. ne Ekonomskom fakultetu u Splitu će kroz teme: "Imam dobru ideju, a nemam love", "Prilika stvara poduzetnika", "Žene u poduzetništvu", "U raljama birokracije", "Zašto je kvaliteta usluge važna",.. predavači iz svijeta poduzetništva su Saša Cvetojević, Ivo Špigel, Krešimir Macan, Davorin Štetner, Mateo Perak i drugi predstaviti polaznicima temeljne segmente poduzetništva. U sklopu programa će biti organiziran i besplatni Speed Date Consulting za poduzetnike početnike na kojem su mentori: Saša Cvetojević, Ivo Špigel, Krešimir Macan, Mateo Perak, Đulijano Nola i drugi. Osim Speed Date Consultinga ove godine pozivamo poduzetne srednjoškolce i studente da svoje poduzetničke ideje predstave stručnom žiriju na prvom #3P Case Study Challengeu. Pohađanje programa je besplatno, a prijave su otvorene do 25 travnja.
 

Prilika za posao u Podstrani

Općina Podstrana je oglasila javni poziv za zapošljavanje nezaposlenih osoba u programu javnih radova sukladno mjerama za poticanje zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Odobreno je zapošljavanje 15 djelatnika na 6 mjeseci koji će raditi na radovima uređenja mjesta i okoliša. Pozivaju se svi zainteresirani željni rada (i plaće) koji udovoljavaju uvjete raspisanog natječaja da se prijave na natječaj općine Podstrana.
 
Stanovnici Našica i Daruvara prvi su u Hrvatskoj pozvani da lokalnim vlastima dostave podatke o nekretninama u svojem vlasništvu. Slične formulare na kućne će adrese do kraja ove godine dobiti i ostali vlasnici nekretnina jer su gradovi i općine krenuli u pripreme za njihovo oporezivanje. U općine pristižu podaci na osnovi kojih lokalne vlasti moraju ažurirati postojeću listu nekretnina na svom području, Geodetska uprava dostavila im je ortofoto snimke, a pristižu i kupoprodajni ugovori, evidencija legaliziranih nekretnina te podaci s novim aktima o gradnji i drugo. Još jedan namet našoj gladnoj državi, (jednostavni) porez na nekretnine, građani će početi plaćati od 1. siječnja 2018. prema Zakonu o lokalnim porezima, koji je potkraj prošle godine prihvaćen u Saboru, a koji će zamijeniti sadašnju komunalnu nakanadu, piše Večernji List.
 
Prva međunarodna konferencija o vinskoj sorti Tribidrag održati će se u hotelu Park u Splitu, 27. i 28. travnja 2017. Cilj konferencije "Ja sam Tribidrag“ je okupiti vinare, stručnjake, novinare i sve druge vinske ljubitelje kako bi se upoznali s povijesnim i znanstvenim činjenicama i karakteristikama ove vinske sorte. Jedna sorta s mnogo “vinskih lica”, tribidrag se uzgaja po cijelome svijetu, u raznim uvjetima, i naziva se raznim imenima: Tribidrag, Pribidrag, Crljenak kaštelanski, Kratošija, Primitivo ili Zinfandel. Konferencija će nastojati educirati sudionike o proizvodnji i tehnološkim karakteristikama Tribidraga i njegovih vina proizvedenih diljem svijeta, te ih upoznati s Hrvatskom kao jedinstvenom turističkom i enogastronomskom destinacijom s autentičnim proizvodima. Govornici će biti Carole Meredith, Jancis Robinson, José Vouillamoz, David Gates, Joel Peterson, Lisa Gilbee, Ivan Pejić, Edi Maletić, Goran Zdunić, a na konferenciju je pozvano nekoliko vrhunskih znalaca iz svijeta vina koji su za degustacije odabrali 20 potpuno različitih primjeraka Tribidraga sa svih krajeva kugle zemaljske. Prijave za konferenciju su otvorene, registrirati se možete ovdje.