Svetog Duje zvona zvone..

Danas je najvažniji dan za Splićane u godini, dan velikog vjerskog i svjetovnog slavlja. Danas Split slavi svog zaštitnika svetog Dujma i Dan grada. Sudamja počinje procesijom s moćima Svetoga Dujma koja kreće u 10 sati iz splitske katedrale do prigodnog oltara na Rivi. Nakon toga slijedi svečano misno slavlje koje će predvoditi mons. Hans Josef Becker, nadbiskup njemačkog grada Paderborna. Nakon vjerskog dijela, već u 12:30 se nastavlja svjetovna proslava. U Gradskoj luci će se održati Veslačka utrka osmeraca legendi: Oxford-Cambridge-Split, a na Splitskoj ribarnici održat će se Fešta spize i pića. Ovogodišnja proslava Sudamje počela je još prije devetnaest dana, a završava večeras na Rivi tradicionalnim koncertom lokalnih glazbenih zvijezda “Svetog Duje zvona zvone..” i prigodnim vatrometom.

Izvor: DalmacijaDanas.hr

Program proslave Sudamje i Dana grada Splita, nedjelja, 7. svibnja:
– u 10,00 sati od Peristila do Rive svečana procesija i sveta misa na Rivi
– u 12,30 sati u Gradskoj luci će se održati Veslačka utrka osmeraca legendi: Oxford-Cambridge-Split
– u 12.30 sati na Splitskoj ribarnici održat će se Fešta spize i pića
– u 13.30 sati na Peristilu je proglašenje pobjednika veslačke regate osmeraca legendi
– u 17.00 sati u Gradskom kazalištu lutaka održat će se predstava “Povist o’ Splita III dil”
– u 17,30 – 18.00 sati, na Rivi se, u sklopu humanitarne akcije “Dina za moje dijete”, očekuje se dolazak plivačice/triatlonke Dine Levačić, koja će u povodu Dana Grada Splita i blagdana sv. Duje otplivati dionicu od Omiša do Splita, sa startom u Omišu u 11.00 sati
– u 19.00 sati će na Rivi početi održavanje tradicionalne Splitske tombole
– u 20.30 sati na Rivi, u organizaciji splitske HVIDR-e počinje koncert “Svetog Duje zvona zvone…”, nakon kojeg će uslijediti vatromet.

Svetog Duje zvona zvone..
foto: Maja Prgomet