Christus mansionem benedicat

Christus mansionem benedicat, ili u prijevodu, neka Krist blagoslovi i ovaj dom.
Vjerojatno ste i vi, odnosno vaša obitelj, u ovo doba godine već primili u svom domu župni blagoslov obitelji te uručili župniku ili njegovoj pratnji plavu kuverticu s 200-tinjak ili više kuna (daje se koliko se želi ili može) za blagoslov kuće i obitelji, remetarinu i sl. davanja Crkvi i njenim predstavnicima, iako Republika Hrvatska godišnje izdvaja gotovo milijardu kuna za potrebe Katoličke crkve na temelju odredbi ugovora sa Svetom Stolicom (Vatikanski ugovori) te, s njima povezanih, ugovora s HBK. To je više nego što su 2016. iznosili proračuni Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva turizma zajedno!
Ne čudi, stoga, što je sve je više građana RH koji smatraju da takvoj netransparentnoj praksi treba stati na kraj te da državno, čim prije, treba odvojiti od crkvenog, a financiranje vjerskih zajednica urediti u skladu s dobrim praksama u drugim Europskim zemljama gdje nema HDZ-a :-).
U Njemačkoj se crkve financiraju plaćanjem devet posto poreza na dohodak pripadnika crkvenih zajednica (a ne svih građana kao u RH). Slično je u Švedskoj i Finskoj, ali je porez manji - jedan do dva posto. Dakle, samo oni građani koji žele plaćati porez deklariraju se kao katolici i onda im se odbija od plaće. U Nizozemskoj se crkve same moraju brinuti o tome da njihovi članovi uplate te doprinose. U Belgiji i Grčkoj svećenike i državne službenike financira država, u Italiji crkveni porez iznosi osam posto poreza na dohodak, a u Španjolskoj 0,8 posto.
Eh da je blagosloviti i pameću ovaj naš narod i njegove "vladare" pa da se i u ovoj religijskoj sferi života počnu ponašati bolje, odgovornije i racionalnije. Iskrena molitva ionako je oduvijek bila i ostati će besplatna.

MB

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and no members online