Do kraja 2011. hrvatski škverovi ostaju bez posla

škver bluesPrivatizaciju i daljnji opstanak jedanaest tisuća radnih mjesta u domaćim brodogradilištima odredit će samo i isključivo održivi planovi poslovanja. Ne fiktivni, ne "uštimani", koji drže vodu samo papiru, već takvi koji će podastrijeti čvrste garancije da dotični škver, s postojećim ili nekim drugim proizvodnim programom, može poslovati po tržišnim uvjetima, piše Orjana Antešić na stranicama Novog Lista. Programi restrukturiranja, koje za Brodosplit, Brodotrogir i "3. maj", moraju osmisliti njihovi kupci, proći će kroz ruke hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ali i Bruxellesa. Osim što kroz te planove treba nekako poravnati i "ispeglati" financijske dubioze škverova i pritom zadovoljiti zahtjevani minimum od 40 posto vlastitog učešća u ukupnim troškovima restrukturiranja, ključno pitanje i okosnica bilo kojeg održivog poslovanja, bilo koje tvrtke, pa tako i brodogradilišta, bili su i ostali – novi poslovi. Kojih nema. ...


ZAČARANI PONOR HRVATSKE BRODOGRADNJE

Piše: Orjana Antešić / Novi List
Izvor: Novi List

Do novih ugovora za gradnju brodova na svjetskom tržištu dolazi se teškom, teškom mukom. U ovom trenutku, prema podacima Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod, u knjigama narudžbi šest hrvatskih brodogradilišta trenutno se nalazi 26 brodova, ukupne vrijednosti 1,8 milijardi dolara. To je na rubu njihovih jednogodišnjih proizvodnih kapaciteta.

Najkasnije u proljeće iduće godine, s ovakvim poražavajućim stanjem narudžbi, naši škverovi polako će ostajati bez posla, a do kraja godine potpuno bez posla.

Za najveća tri brodogradilišta, Brodosplit, "3. maj" i "Uljanik", nekakav optimum za održavanje kontinuiranog procesa proizvodnje smatra se da se u knjizi narudžbi trebalo baratati s barem 10 do 15 brodova. Umjesto toga, uključujući i one koji su već u fazi gradnje ili opremanja, Brodosplit ih ima tek pet, tamošnje Brodogradilište specijalnih objekata nijedan.


PROČITAJTE VIŠE ...
 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 452 guests and no members online