Izložba u Krugu: Miro Tomasović

Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na izložbu radova slikara Miroslava Tomasovića koja se svečano otvara u četvrtak, 04. srpnja 2024. u 21 sat u Galeriji KRUG Dugi Rat.

"Gdje smo ono stali posljednji put u vezi s Miroslavom Tomasovićem? "Rastali" smo se u omiškoj galeriji AZ Ilirskog sjemeništa oslađeni sjajnim prijamom prisutnih, neuobičajenim za likovne prlike u nas!
Bila je to posebna likovna večer i u mojem spomenaru, puna iskrena odobravanja umjetnika, njegove nepatvorenosti, i s tim u vezi, intimnog obraćanja javnosti. Radilo se o svojevrsnoj pohvalnici samoprijegoru tiha i samozatajna čovjeka....", piše u predgovoru Tomasovićeve izložbe Igor Brešan ...
 

Izložba Jure Jovice u Galeriji Krug

Jure Jovica ili Jure slikar pločanski, dovoljno je reći da bi svi znali o kome se radi. Jure je slikar hrvatski i svjetski zbog opusa koji je stvorio i koji se nalazi po cijelom svijetu. Jure je malo i dugoratski jer je radom vezan za dugoratski likovni krug 27 godina koliko Krug djeluje. Zato sa radošću priređujemo ovu izložbu posvećenu 50-toj godišnjici njegovog likovnog rada.
Od samog početka svog stvaranja Jure slikar, pjesnik, je organizator i pokretač likovnih i kulturnih zbivanja u neretvanskom kraju. Jure je osebujna i rijetko stvaralačka osoba, koja je mukotrpno radeći i napredujući definirala osoban izraz, prepoznatljiv i bez potpisa. Na platna prenosi ono što duboko osjeća, zbilju i maštu istkanu iz podneblja pod kojim je rastao, razvijao se i sazrijevao. U Jurinim slikama zaigrao je baš genetski, neretvanski, zavičajni idiom dalmatinskoga krša, mora, Neretve, šipka i masline, a time je i geneza njegovog kreativnog čina temeljito obilježena i motivirana, predstavljajući sliku zavičajnog identiteta u kojem su ove slike i stvorene.
U životu se Jure bavio mnogim aktivnostima, ali uvijek se posvećivao slikarstvu. Njegovo slikarstvo postalo je umjetnost kojom kazuje suvremenicima da živi, budućim pokoljenjima da je živio. U svojim slikama oslikao je svoj svijet kako ga on vidi. Uđite u taj svijet na dugoratskoj izložbi u petak, 07.06.2024.  i uživajte.
 

Izložba u Krugu: Sunčica Grubišić Dvornik

Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na izložbu radova slikarice Sunčice Grubišić Dvornik koja će se održati u petak, 10. svibnja 2024. u 20 sati u Galeriji KRUG Dugi Rat.

"Pričinjava mi izuzetno zadovoljstvo, što u našoj galeriji ugošćavamo jednu osebujnu ličnost, Sunčicu Grubišić Dvornik, glazbenicu, keramičarku i slikaricu, koja od 1971. godine živi i radi u Njemačkoj. Inače, naša fetiva Splićanka sa Lučca, svake godine dolazi u Split i Sutivan “napunit baterije” za svoj stvaralački i umjetnički opus. Njene slike prožete su slikarskim instinktom kroz koji se prožimaju elementi Chagalla, simbolizma, ekspresionizma (kao konstante), fragmentarnog crteža ljudskih figura koje formalno upotpunjuju kompozicijsku zamisao slikaričine mašte...", napisao je u predgovoru izložbe Zdravko Cota, prof.
 

Izložba u Krugu: Poljica. Narodni život i običaji

Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti i Poljica na izložbu slika i skulptura na temu "Poljica. Narodni život i običaji" koja će se održati u petak, 19. travnja 2024. u 19 sati u Galeriji KRUG Dugi Rat u čast Sv. Jure nebeskog zaštitnika Poljica.
- "Kneževina ova može se smatrati za najnarodniji predjel hrvatski u Dalmaciji" - davno je obilazeći Poljica rekao Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski povjesničar, književnik i političar, osnivač je arheološke znanosti u Hrvatskoj, upamćen i kao prvi koji je održao zastupnički govor u Hrvatskom saboru na hrvatskom jeziku (01.05.1843.).
I doista, sretni smo što živimo i radimo u ovom ponajljepšem dijelu Lijepe naše.
Vidimo se i u petak navečer u galeriji Krug.
 

Oslikavaju se javne površine duž rive u Dugom Ratu

Ako još niste čuli za 26-godišnjeg splitskog likovnog umjetnika Franu Perišića, nema sumnje da ćete uskoro čuti, a i vidjeti neka od njegovih djela, a da je rođen negdje drugdje, mladi umjetnik njegova kalibra, uvjereni su u Slobodnoj Dalmaciji, a i doljepotpisani dijeli isto mišljenje, već bi odavno bio poznat i tražen u svijetu. Premda je tek na prvoj godini Umjetničke akademije u Splitu, neki Franini radovi, murali, graffiti, od onih splitskih, pa do onoga na Zavičajnoj kući Gornjih Poljica u Rudinama, u Docu Gornjem, široj javnosti su već poznati, a među njima se zasad najviše ističe mural Dina Dvornika na Gripama kojeg je nacrtao u sklopu xSTatic festivala.
Franu ovih dana možete vidjeti "s pinelom" i u Dugom Ratu gdje je vikendima već počelo, a potrajati će sve do sredine lipnja, oslikavanje javne površine na dugoratskoj šetnici, na potezu od Pino bara do Bava bara. U svom će radu Frane, angažiran na ovom projektu od strane Općine Dugi Rat, koristiti i naše lokalne motive koji su obilježili ovaj naš (zemljo)radnički i pomorski Poljički kraj te njegovu bogatu povijest i kulturu.
Ova umjetnička inicijativa ima za cilj uljepšati našu malu zajednicu i unijeti dodatnu ljepotu u naš svakodnevni život. Vjerujemo da će stanovnici naše Općine podržati i štititi ovaj projekt, pogotovo naši "Lunovi kraljevi ponoći" koji će se valjda u ludim dugoratskim noćima moći suzdržati od vandaliziranja istog, te da ćemo svi dugo godina moći uživati u ljepoti Franine umjetnosti koju će nam donijeti svojim talentom, vizijom i radovima.
 

Noć muzeja: Muzeji i nova publika

Noć muzeja, kulturno-turistička manifestacija koja je u proteklih 18 izdanja imala više od 3,5 milijuna posjetitelja, ove će se godine održati zadnji petak u siječnju, 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika", kojom se progovara o sve većoj potrebi privlačenja novih generacija u muzeje. U Noć muzeja uključile su se i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.
Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja, odabralo je za svoje 19. izdanje temu u skladu s vremenima kada se novoj publici, osobito mlađim generacijama, trebaju ponuditi  inovativni i kreativni sadržaji u kojima mogu i sama sudjelovati. Kako je cilj manifestacije spojiti zabavno s edukativnim kroz te se aktivnosti ističe i uloga muzeja u stvaranju nove publike i formiranja stavova novih generacija o važnim globalnim, ali i lokalnim temama.
- "Ljudi su željni izlazaka, a pokazalo se da mlađe generacije koja izlaze u kasnim satima posjećuju i kulturne institucije kao i da muzeji, osim  mjesta učenja, mogu biti i mjesta za dobru atmosferu i izlaske" - rekla je ravnateljica HMD-a Vlasta Krklec za Hinu.
 
Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat prvog dana novog Lita Gospodnjeg 2024. objavila je Javni poziv umjetnicima za izložbu slika i skulptura na temu "Poljica. Narodni život i običaji". Na poziv se mogu prijaviti i sudjelovati svi umjetnici bez ikakvog ograničenja. Fotografije likovnih radova i skulptura šalju se na e-mail: krugdugirat @ gmail.com , a trebaju biti kvalitetno snimljene te u nazivu sadržavati ime i prezime autora, naziv rada, tehnika i dimenzije. Prijave se primaju, nije šala, do 01.04.2024.  
Odabir radova za Izložbu izvršiti će Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno je od dva do tri člana odabrana između eminentnih i profesionalnih djelatnika iz područja likovne umjetnosti. Odluke Prosudbenog povjerenstva su konačne.
Odabrani autori biti će obaviješteni o izboru do 04.04.2024. Opremljeni radovi se šalju na adresu: Poljička likovna udruga "Krug", Poljička cesta 52, 21315 Dugi Rat ili dostavljaju osobno. Radovi upućeni dostavnim službama trebaju biti isporučeni do 12.04. 2024.
Izložba će biti priređena 19. travnja u Galeriji KRUG Dugi Rat u čast Sv. Jure nebeskog zaštitnika Poljica.
Dostava odabranih radova za Izložbu je o trošku autora. Povratak radova poslije Izložbe je o trošku organizatora. Ukoliko se pokaže interes za postavljanje Izložbe u drugim Izlagačkim prostorima izložbe će se prirediti o trošku PLU Krug. Cilj Izložbe je promocija Poljica, umjetnika i njegovog djela.
 
Na tradicionalnoj izložbi članova dugoratske PLU Krug kojom se zaokružuje aktivnost za ovu godinu, predstavljeno je 22 autora. To su (uglavnom) radovi nastali tijekom 2023. godine, u kojima je veći dio prepoznatljiv, kako po slikarskom “rukopisu”, tako i po motivu. Ove godine pridružila su nam se tri nova člana, Zvonimir Mandić koji je poznatiji omiškoj javnosti crtanjem portreta i sudjelovanjem u “Uličnom štafelaju” u sklopu Omiških gusarskih večeri. Tiho Lučić, početnik, koji je prve slikarske korake započeo pod mentorstvom Duška Aničića, na Likovnoj koloniji u Docu Gornjem. Duško Aničić, akademski slikar, stalni sudionik naših likovnih kolonija. Neopterećeni tematikom, akteri izložbe stvarali su svoje slike u skladu s trenutnom inspiracijom, varijacijama na zavičajni idiom, sklonošću ka simbolizmu, ekspresivnom slikarstvu i apstrakciji, intimizmu obiteljskih reminiscencija... Otuda i tolika raznolikost postava izložbe što je bitan aspekt za promatranje i doživljaj cjelokupnog panoptikuma. Jedini rad koji nije u postavi izložbe, već u eksterijeru, preciznije u prostoru novog Vatrogasnog doma Dugoga Rata, je dvometarska kamena skulptura sv. Florijana, rad Ivana Pavića, koja će bit predstavljena javnosti istog dana kad i naša izložba.
 
Već smo imali priliku upoznati se s našim slikarima i dragim prijateljima u ovom istom prostoru, 2021. godine i na Likovnoj koloniji PLO Krug Dugi Rat.
Njihov kontinuitet slikanja možemo svesti pod 2 pojma: hiperaktivnost i realističan tretman motiva. No, ne možemo ih svesti pod nazive "magični realizam", "neoklasicizam" ili "kritički realizam". Po mojim opservacijama, svo troje bih smjestio pod pojam "poetički realizam" koji povremeno prelazi u impresionistički stil, a naročito kad su "prisiljeni" slikati u "plain-aire"-u. Stoga su im i motivi uvjetovani kao zajednički, jasno, s različitim rakursima, a to su najčešće: Plitvička jezera s okolicom, vodene površine rijeka i jezera, šuma (stabala na proplancima) i kao kontinentalcima,snježnim prizorima u kojima su odlično ovladali materijom, imanentno slikarima Primorja i Dalmacije, maritimnim krajobrazima...
Kada svo troje izlažu svoje slike u jednom prostoru, teško ih je izdeferencirati zbog vrlo sličnog tretmana kolorita, teme, pa čak i tehnike slikanja. Ipak, svakog od njih razlikuje i poneka specifičnost...
 

Izložba portreta Mira Zovka u Galeriji AZ

Centar za kulturu Omiš poziva ljubitelje umjetnosti na otvaranje izložbe "PORTRETI" akademskog slikara Mira Zovka koje će se održati u Ilirskom sjemeništu u subotu, 11.11.2023. u 19 h uz glazbenu pratnju profesora Nene Munitića.

U maniri starih renesanskih majstora sa začuđujućim majstorskom vještinom Miro Zovko slika realističan portret do najsitnijih detalja te se u preciznim nijansama otkriva tehnička moć, vještina i snaga umjetnika, a onda i njegovog duhovnog svijeta koji se prikazuje u alegorijskim ili simboličkim detaljima na platnu koji otvaraju prolaze u svijet nagovještaja i tajne života stvorenog od tvorca.
Na portretima su prikazani naši sugrađani, autoportreti slikara, članovi slikarove obitelji, slikarski modeli i neki portreti poznatih filmskih umjetnika...