Petak je dan za.. posjet galeriji 'KRUG'

Petak možda i nije više dan za.. metak (dobro, kako, kome), ali će večer, ako je odlučite provesti u Dugom Ratu, defitivno biti idealna za ugodno druženje s našim likovnim umjetnicima, članovima Poljičke likovne udruge "KRUG", u njihovoj lani otvorenoj galeriji "KRUG", doskora i klimaziranoj, na Večeri otvorenih vrata naših "Krugovalaca" koji svojim likovnim izričajem našu svakidašnjicu ispunjavaju uhvaćenom ljepotom, stješnjenom u drvene okvire i oko slučajnog(?) promatrača, a nerijetko i stimuliraju onu sivu tvar koju "krijemo" iza. Ovaj petak naši umjetnici iz Poljičke likovne udruge "KRUG" pozivaju Vas na ugodno druženje u prostorima galerije (stara zgrada općine Dugi Rat, prizemlje, nasuprot prostora udruge "Tvornica"), na razgledavanje izložbe Ana-Marije Smoljanec te na čašicu razgovora ugodnog o temama iz kulture, (u)drugarstva i svakodnevnog života(renja) između dvije sezone u našim malim mjestima. Dođite (ne budite stidljivi) lijepo se zabaviti u društvu naših likovnjaka u petak navečer..
 

Izložba Ana-Marije Smoljanec u galeriji Krug

Magistra edukacije likovne kulture Ana Marija Smoljanec predstavila se dugoračkoj likovnoj publici samostalnom izložbom slika. Umjetnica je predstavnica najnovije generacije školovanih umjetnika križevačkog kraja, a otvorenje izložbe u Galeriji KRUG održalo se u četvrtak, 15. veljače. Na izložbi nastaloj u organizaciji Poljičke likovne udruge KRUG Dugi Rat i Galerije Brešan Split posjetitelji mogu vidjeti radove umjetnice koja je članica RE-SPAM kolektiva i likovne udruge LUP-ART, koja vodi radionice u sklopu Likovne kolonije a trenutno radi kao nastavnica likovne kulture u OŠ Veliko Trojstvo i OŠ Zlatar Bistrica.
 

Dani otvorenih vrata Galerije KRUG

Iduća tri petka, 9., 16. i 23.02.2018, naši umjetnici iz Poljičke likovne udruge "KRUG" pozivaju Vas na druženje u prostorima svoje nedavno otvorene Galerije KRUG (stara zgrada općine Dugi Rat, prizemlje, nasuprot prostora udruge Tvornica). U ugodnom, a načelnik je obećao i klimatiziranom, ambijentu galerije možete razgledati trenutni postav slika naših Poljičkih umjetnika, mahom slikara amatera i autodidakta, te se podružiti s njima i ostalim gostima. Uz čašicu razgovora o temama iz kulture, (u)drugarstva i života izvan sezone u našim malim mjestima, naći će se i pokoja čašica domaćeg vina i koja feta soparnika ili slatkog.. Vidimo se jednog od idućih petaka poslije 18 sati u galeriji KRUG na ćakuli o umjetnosti i svoj toj ljepoti u oku promatrača..
 

Noć muzeja

Veliki broj muzeja i galerija očekuje posjetitelje i u novom, promijenjenom (da ne kažemo "prikladnijem") terminu Noći muzeja, u petak 26. siječnja, u večeri koja već trinaest godina stavlja muzeje i izložbene prostore pod svjetlo reflektora, educira, zabavlja i stvara nove prijatelje i posjetitelje ovih institucija. U ovogodišnjoj noći muzeji i galerije će biti otvoreni od 18 sati do 1 sat poslije ponoći, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje. U skladu s mogućnostima, muzeji će organizirati različite prigodne programe. Prethodne godine je samo splitske muzeje i galerije pohodilo 30 tisuća posjetitelja koji su pratili različite programe, koncerte, promocije, otvorenje izložbi uz besplatno dijeljenje i prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira pa se i ove godine očekuje dobra posjećenost..
 

Izložba: Premijere 61 Antee Biskupović

U utorak, 23.01.2018. u 19:00 sati u izložbenom prostoru Loggia, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Dioklecijanova 7 u Splitu otvara se izložba PREMIJERE 61 / Antea Biskupović. Antea Biskupović studentica je prve godine diplomskog studija Odsjeka za kiparstvo u klasi redovitog profesora Kuzme Kovačića. Izložba možete razgledati do 2.2.2018. Više o izložbi na poveznici.
 

U Omišu otvorena izložba 'Svevidno svjetlo'

U Galeriji AZ Ilirskog sjemeništa CZK Omiš i Likovna kolonija Mimice priređuju izložbu "Svevidno svjetlo" koja će se svečano otvoriti u srijedu, 20.12. u 20 sati. Zbirka "Svevidno svjetlo" dogodila se ne tako davne 1990 godine i našla svoje mjesto u Crkvi sv.Roka u Mimicama. 2017. Centar za kulturu ponavlja izložbu nakon 27 godina u Glagoljaškom sjemeništu (Galerija AZ) da bi u ovo adventsko vrijeme iščekivanja "mladog sunca" zaronili u duhovnost najpoznatijih domaćih i stranih likovnih umjetnika. O vrijednosti izloženih djela pobrinuli su se reprezentativni umjetnici: Nives Kavurić Kurtović, Vendi Borović, Anton Cetín, Jože Ciuha, Jansen Čapar, Sigrid Eyberg, Marjeta Godler, Gjelosh Gjokaj, Stipe Ivanišević, Marta Resende – Kanegieser, Aegli Kuczera – Platonos, Vjera Lalin, Ivan Lovrenčić, Vasko Lipovac, Henrik Marchel, Dimče Nikolov, Ede Poša, Đuro Pulitika, Ivan Rabuzin, Velebit Restović, Vida Sajko, Ante Sardelić, Hans – Jürgen Schmejkal, Franz Slana, Milovan Stanić, Istvan Török, Justina Tommaseo – Sursock Cici, Mladen Veža, Jadranka Vidurinović, Waldemar Wardaschko. Izložba će biti otvorena od 16-19h svakim radnim danom od 20.12.2017. do 5.1.2018.
 
U utorak je u galeriji Poljičke likovne udruge "Krug" u Dugom Ratu otvorena izložba "4 točkice". Riječ je o izložbi radova četvoro naših likovnih umjetnika, članova PLU "Krug" koja već 20 godina uz razmjenu umjetničkih iskustava, zajednička druženja s umjetnicima unutar i "izvan" Kruga, svojim novim likovnim radovima upotpunjuje fundus umjetničkih dijela galerije "Krug". Dođite svaki radni dan u vremenu do 18-20 sati i razgledajte nove radove Diane Jurin Marić, Ljubomana Karamana, Ive Rakuljića i Joška Čizmića. U nastavku pogledajte par foto detalja s sinoćnjeg otvaranja izložbe..
 

Izložba: Četiri (Poljičke) točkice

Pregršt je adventskih događanja u našem malom mistu. Danas najavljujemo još jedan. Izložbu "4 točkice" Poljičke likovne udruge "Krug" koja će svečano otvoriti vrata posjetiteljima u utorak, 19.12.2017. u 19 sati u Galeriji "Krug" Dugi Rat. Svoje radove izlažu naši likovni umjetnici Diana Jurin Marić, Joško Čizmić, Ivo Rakuljić i Ljuboman Karaman. Vidimo se u Galeriji..
 

Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma

Na Hrvatsku obalu Jadranskog mora turisti iz Češke počeli su dolaziti još u 19. stoljeću. Mjesta poput Crikvenice, Baške, Kaštela, Kupara i Opatije bila su i ostala njihova popularna odredišta. U Opatiji je otvorena izložba "Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma" autorica Mirjane Kos iz Hrvatskog muzeja turizma i Sanje Acalija iz Muzeja grada Kaštela. Izložba donosi zanimljive crtice iz bogate prošlosti posjeta čeških turista Hrvatskoj kao i poznatih Čeha koji su bili pokretači i začetnici organiziranog turizma. Posjetitelji će izložbu u Opatiji moći razgledati do svibnja 2018. godine. Osim starih obiteljskih fotografija iz najboljih kaštelanskih turističkih vremena, fotografija tek izgrađenog pansiona Šoulavy, tek izgrađenog hotela Palace, netaknutih plaža i ostalih najstarijih sačuvanih fotografija iz zlatnog doba kaštelanskog turizma, mogu se vidjeti i starinski kupaći kostimi kao i predmeti, razni spisi, prospekti, slike i rekviziti korišteni u ljetovalištima i na plažama duž obale.
 

Andrea Musa na 4. Bijenalu slikarstva

Splitska akademska slikarica Andrea Musa dobitnica je nagrade “Iva Vraneković - umjetnik umjetniku” koja se dodjeljuje izvan službene konkurencije IV. Bijenala slikarstva, nedavno održanog u Zagrebu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, popularnom Meštrovićevu paviljonu. Na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji bili su predstavljeni radovi 38 odabranih umjetnika i 10 pozvanih umjetnika, koji su predstavili presjek istaknutog stvaralaštva hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine. Pobjednik 4. Bijenala slikarstva i dobitnik HPB Grand prix nagrade žirija je Zlatko Keser. Bijenale je pokrenulo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatske slikarske scene izložbom koja predstavlja širok presjek likovnog stvaralaštva generacija koje je aktivno oblikuju. Bijenale prati razvoj i trenutačne dosege hrvatskog slikarstva, predstavljajući prepoznatljive nastupe i autore u zadnje dvije godine. Ovo je prilika da javnost na jednom mjestu upozna različite generacije, nasljeđa i poetike pojedinačnih autora.