U dugoratskoj Galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u četvrtak, 23.5.2019. s početkom u 20 sati zainteresiranoj kulturnoj javnosti će se predstaviti slikar Ante Bergam Momin s svojom samostalnom izložbom naziva "Mala retrospektiva".
Slikar je rođen u Krapnju, najnižem i najmanjem naseljenom otoku na Mediteranu, ali kako to često biva, mala mjesta iznjedre velike ljude. Njegov curriculum vitae kao slikara kronološki se determinira različitim ciklusima koje Bergam naslovljava poput "Četrdeset i devet crvenih ruža" ili "Transformacije", 2009. i 2018. "Transformacije 2", u Šibeniku. Čitav opus njegova umjetničkog stvaralaštva prožima konceptualizam, odnosno postmoderna, čije su glavne odlike spajanje spajanje umjetničkih formi tako da više nema jasne razlike između slikarstva, kiparstva i fotografije.
O autoru i njegovim radovima prof. Zdravko Cota napisao je prigodno slovo (u nastavku članka), a izložba će se u Galeriji KRUG moći razgledati idućih desetak dana u večernjim satima.
 
Izložba omiškog umjetnika Vice Tomasovića pod nazivom "Duhovna praksa" otvorena je u Galeriji MKC Split u Domu mladih, a moći će se razgledati i doživiti (a bolesni mogu i ozdraviti) do 30. svibnja u vremenu od 14 do 21 sati.
Odavno je poznato ispreplitanje likovne umjetnosti sa starim znanjima i mističnim obredima te zanimanje umjetnika za duhovnim sferama, posebnim osjetilnim iskustvima ili pak izmijenjenim (višim?) stanjima svijesti. Upravo je suvremeni fenomen društvenog prihvaćanja i širenja interesa za različitim alternativnim učenjima i znanjima glavna tema umjetnikovog postava. U gradnji svog svijeta alternative Vice se paralelno koristi galerijskim postavom, reklamom, društvenim mrežama... Osim što na instagramu kreira lik gurua (Vice guru), reklamira proizvode i usluge instituta, Tomasović se poigrava ulogom galerijskog prostora u vjerodostojnosti teme potičući nas da razmislimo na čemu temeljimo svoje povjerenje u ponuđena znanja i kojim  izvorima vjerujemo. Je li  to zbog toga što nam se informacije nude s platforma medijskih servisa, društvenih mreža ili je u pitanju umjetnički rad kao dio muzejske zbirke ili galerijskog postava?
 

Iz Mimare na Priko: izložba Karin Grenc

Neumorni djelatnici i honorarci Centra za kulturu Omiš pozivaju Vas da razgledate izložbu "O Isuse izranjeni" splitske umjetnice Karin Grenc. Izložba je otvorea u subotu, 18. svibnja s početkom u 19.30 sati u Galeriji AZ nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništu na Priku, a može se pogledati do 1. lipnja.
U svom kiparskom opusu Karin Grenc (Split, 1971.) najveću pažnju posvećuje motivima kršćanske ikonografije, poglavito temama vezanim uz Kristov kalvarijski hod. Oblikuje djela u drvetu, pretežno oblicima nađenim u prirodi, uočavajući u njima formu pogodnu za sadržaj svojih ostvarenja, u sintezi kiparske i slikarske komponente. Slijed scena Križnog puta ima svoj motivski okvir, s jedne strane Posljednjom večerom, a s druge Večerom u Emausu. U svojoj umjetnosti sakralnog znaka Karin Grenc je iskru realističnog razradila ekspresionističkom slobodom, služeći se i povremenom gigantizacijom detalja, srazom različitosti, konkretnim i simboličnim metalnim (čavli, žica) elementima na tkivu drvenih skulptura, razložno uzdignutim minimalnom upotrebom boje, donoseći svoj iskreni doživljaj Kristove muke.
 

Zavirite u Antein svijet kiparskih radova

U krhkom tijelu mlađe omiške kiparice Antee Biskupović, sazdano je toliko stvaralačke energije na kojoj bi joj pozavidjele i mnoge muške kolege. Dinamiku njezinih radova i izložbi teško je i pratiti. U kratkom vremenu, počev od kolovoza 2018. godine, kada se predstavila omiškoj publici izložbom "Proces" (slika monokromnih aktova i apstraktnih skulptura u tehnici terracote), zatim iste godine, u listopadu na Kiparskoj koloniji u Mimicama, radeći kamenu apstraktnu formu, zahtjevnu zbog zadanih rokova, gdje je u kamenoj prašini (uporabom brusilica) izgledala poput simpatičnog malog duha Kaspera, pored robusnih Jakšića, M. Turića, I. Pavića i J. Čizmića...  Taj niz nastavila je izložbom u Velikom tjednu u dugoratskoj Galeriji Krug, na kojoj se autorica predstavlja temom Križni put, izazovom mnogim umjetnicima tijekom povijesti, a već u srijedu, 15.5.2019. poziva Vas u Gradski muzej Omiš na otvaranje svoje nove izložbe kiparskih radova pod nazivom "Nitočvorni svijet". Dođite! Vidimo se..
 
Pozivamo sve ljubitelje Dalmacije, nostalgičare poput nas, Hajdukovce, Torcidaše mlade i stare, sportaše,.. na promociju knjige "Od kolijevke do Hajduka" Stanka Karamana uz prezentaciju brojnih fotografija Dalmacije kakva je nekad bila.
Cijela jedna povijest cijele jedne regije stisnula se na petstotinjak crno-bijelih fotografija, ukoričenih u monokromatsku monografiju naslovljenu 'Od kolijevke do Hajduka'. Splitski fotoreporter Stanko Karaman (76) u mirovini je zavirio u svoju arhivu i Dalmaciji darovao poprilično bogati spomenar, u kojeg će Dugoraćani moći zaviriti u ponedjeljak, 13.5.2019., u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu s početkom u 19:30 sati.
Predstavljači monografije su: Saša Ljubičić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije; Renata Dobrić, književnica, novinarka i ravnateljica Gradsake knjižnice Kaštela; te sam autor Stanko Karaman. Klapskom pismom dočekati će nas klapa Pokornik. Dođite i Vi, zakoračimo u Dalmatinski vremeplov..
 

Čizmićeva klapa o' mašklina

Pivaju mašklini, ka i ljudi
o trudu i žuljima
kori kruva
i bevandi od kvasine.
Ćuti se znoj
čuje beštimja
i molitva
za oprost
i lagnji život.
 

Izložba Josipa Baričevića u Krugu

U dugoratskoj galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u petak, 3.5.2019. zainteresiranoj javnosti predstavljen je solinski slikar Josip Baričević sa samostalnom izložbom svojih radova. Solinski mostovi, stare kuće, Gospin otok, mlinica, Rika, paunovi, Salona, kamen do kamena na višestoljetnim starinama... sve to pokreće Josipa Baričevića da pinelom ili olovkom “bilježi” solinske mijene na svome platnu. U glazbenom dijelu programa otvaranja izložbe u Dugom Ratu nastupio je Vice Pavlov, a u pjesničkom dijelu programa Ante Tešija. Svratite do Kruga i razgledajte izložbu..
 

Izložba: De_stabilizacija Gilda Bavčevića

Izložba nagrađivanog splitskog multimedijalnog umjetnika Gilda Bavčevića naziva "De_stabilizacija“, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split, otvara se u četvrtak, 25. travnja 2019. u 20 sati u Salonu Galić (Marmontova 3) i može se besplatno razgledati do 13.5.2019.
Gildo Bavčević (Split, 1979.) je multimedijalni umjetnik koji se pretežno bavi različitim oblicima društveno angažirane umjetnosti, adresirajudi jednako političke i društvene probleme. Uz samostalne izložbe aktivno sudjeluje i na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Pored samostalne prakse, bavi se i različitim grupnim projektima, od performansa do filmskih projekata, video umjetnosti i muzike, snimanja i uređivanja zvuka i slike, produkcije muzike za filmove, sviranja u bendu , Dj-inga, i ostalog čime se bave mladi.
 

Izložba postaja križnog puta Antee Biskupović

U dugoratskoj galeriji "KRUG" u Domu kulture (zgrada stare općine, Poljička cesta 52) u srijedu, 17.4.2019.je otvorena samostalna izložba mlade omiške kiparice Antee Biskupović naziva "Križni put".
Kiparica zainteresiranoj javnosti predstavlja svoje viđenje postaja Križnog puta u formi plitkog reljefa i tehnici patinirane terracote. O izloženim radovima govorio je prof. Zdravko Cota, a izložba će se moći razgledati do utorka, 23.04.
 

Antein Via crucis

U krhkom tijelu mlađe omiške kiparice Antee Biskupović, sazdano je toliko stvaralačke energije na kojoj bi joj pozavidjele i mnoge muške kolege. Dinamiku njezinih radova i izložbi teško je i pratiti. U kratkom vremenu, počevod kolovoza 2018. godine, kada se predstavila omiškoj publici izložbom "Proces" (slika monokromnih aktova i apstraktnih skulptura u tehnici terracote), zatim iste godine, u listopadu na Kiparskoj koloniji u Mimicama, radeći kamenu apstraktnu formu, zahtjevnu zbog zadanih rokova, gdje je u kamenoj prašini (uporabom brusilica) izgledala poput simpatičnog malog duha Kaspera, pored robusnih Jakšića, M. Turića, I. Pavića i J. Čizmića...  Taj niz nastavlja se i ovom izložbom u Velikom tjednu, pred najveći kršćanski blagdan Uskrs u dugoratskoj Galeriji Krug, na kojoj se autorica predstavlja temom Križni put, izazovom mnogim umjetnicima tijekom povijesti..