Ovogodišnja izložba članova Likovne udruge Krug, u sklopu Dana općine Dugog Rata, odnosno proslave blagdana Sv. Josipa, manifestira se nepretenciozno, bez prenaglašenih objava na društvenim mrežama i isticanja njenog statusa. Dijelom je za to kriv kolaps Facebooka i ostalih društvenih mreža, tek djelomično uspjele "sabotaže"  medijskog prisustva i međumrežne promocije ove izložbe dugoratskih samozatajnih likovnih umjetnika - amatera.

Kao što piše prof. Zdravko Cota u katalogu ove izložbe, svojim radovima zastupljeno ih je tek 15-ak, mahom je riječ o vjernim Krugovalcima koji drže kontinuitet izlagačke aktivnosti galerije koja ima zacrtane stavove i ambicije ka višim standardima, koje je, dakako, utemeljio Igor Brešan od samih početaka kroz sukcesivne izložbe likovnih kolonija u organizaciji Poljičke likovne udruge KRUG Dugi Rat. Od prvotno zamišljene ideje da tematska odrednica bude pod nazivnikom - VODE (bilo more ili rijeke), ili pak sakralne tematike, odustalo se iz objektivnih razloga - kratak vremenski rok i nepripremljenost potencijalnih izlagača za ovu "ad hoc" donešenu odluku. Poanta ove izložbe mogla bi se definirati i sintagmom koju navedoh u predgovoru prošlogodišnjoj izložbi 8. Likovne kolonije Krug, a glasi "radost slikanja i druženja". Izlagačkim ritmom Galerije Krug stvara se kontinuitet koji će tijekom 2019. godine biti obogaćen i ugovorenim samostalnim izložbama, kao i već spomenutom završnom prezentacijom 9. likovne kolonije Dugi Rat, čime se stvara respektabilni rejting male sredine za velike stvari.

Izložbu možete razgledati u prostorima Galerije KRUG u predvečernjim satima.
 

Likovna radionica HVIDR-a Omiš

 

Izložba Kažimira Hraste: Kruzer

U utorak, 26. veljače 2019. u 19 sati u Galeriji “Kula” u Splitu biti će otvorena izložba monumentalnog rada u drvu Kažimira Hraste pod naslovom “Kruzer”. Kustos izložbe Dalibor Prančević zapisuje da "Hraste “intervenira kiparskom instalacijom koja je u naravi potaknuta antičkim portretom pronađenim u Dioklecijanovoj palači". Riječ je o djelu impozantnih dimenzija, sazdanom od dasaka promjenjive veličine. Nakana ovako postavljenog kiparskog rada jest posjetiteljima omogućiti ulazak u njegovu unutrašnjosti i pratiti mogućnosti njegove vizualne i semantičke “pokretljivosti". Nova izložba umjetnika čiji se impresivni rad, veliko drveno raspelo, nalazi u našoj župnoj crkvi Svetog Josipa u Dugom Ratu moći će se razgledati sve do do 27. travnja.
 
Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat objavljuje javni poziv umjetnicima za priređivanje 5 (pet) sponzoriranih izložbi u Galeriji KRUG Dugi Rat. 
PLU Krug osigurava:
- Katalog, format A5, 4 lista, 100 komada,
- Izložbu otvorenu od 15 do 30 dana, ovisno o periodu godine u kojem se priređuje,
- 1 soparnik i koktel druženje prilikom otvorenja izložbe.
Obaveze autora izložbe su:
- Dostaviti izložbeni materijal i fotografije za katalog,
- U osobnoj režiji organizirati otvorenje izložbe, govornike i prigodni kulturni program,
- Osigurati jedan rad za fundus PLU Krug.
Prijave po ovom pozivu primaju se do 15.02.2019. pismeno na offline adresu Udruge: Poljička likovna udruga "Krug“, Poljička cesta 52, 21315 DUGI RAT., ili osobno u prostorijama Udruge, te online prijavom u FB Messenger na FB stranicama udruge: Galerija KRUG i Poljička likovna udruga Krug.
I onda, tko želi izlagati u Dugom Ratu?
 

Slikari i kipari Studija 1

Udruga za kulturu BEAT poziva Vas da razgledate skupnu izložbu likovnih radova nastalih na slikarskim i kiparskim radionicama, održanih u Splitu u sklopu projekta Periferna mreža 54+", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izložba je otvorena u splitskoj galeriji “Studio 21“ i moći će se razgledati do 26. siječnja. Kroz slikarske, kiparske i mix media radionice polaznici su razvijali vještine i stjecali praktična znanja o vrstama i načinima likovnog izraza unutar pojedinog medija, a pružila im se i potrebna teorijska podloga. Radovi na izložbi odabrani su unutar znatno većeg broja radova nastalih tijekom višemjesečnih radionica koje su okupljale polaznike različitih predznanja, osobnih i profesionalnih iskustava, afiniteta i shvaćanja umjetnosti, te različitih osobnosti, što se može i iščitati u radovima - kaže kustosica izložbe Jasmina Šarić.
 
Izložba 'Borderline' autorice Petre Brnardić otvorit će se u srijedu, 16. siječnja, u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5. Izložba prikazuje seriju introspektivnih autoportreta kojima autorica pokušava dekonstruirati vlastiti identitet izoliranjem trenutaka osobitog emotivnog naboja. Scenografski bogate i vizualno promišljene fotografije prikazuju širok spektar nijansi ljudskog stanja i osjećanja, te u promatraču neminovno evociraju niz emocija - od paranoične, paralizirajuće panike do samosvjesnog osjećaja ispunjenog prihvaćanja. Izložba je istovremeno veoma osobna, ali i univerzalno ljudska, koja kroz intimni dnevnik progovara o stanjima koje svatko od nas može proživjeti. Izložbu će se u Fotoklubu Split moći pogledati do 31. siječnja 2019.
 

Izložba: Advent u Krugu

PETAK, 21.12.2018. od 18 sati, galerija KRUG, Dom kulture Dugi Rat
Otvorenje izložbe PLU Krug: "Advent u Krugu" - izložba radova članova PLU Krug Dugi Rat
Organizacija: PLU Krug Dugi Rat

Advent olitiga došašće, vrijeme je pripreme za dolazak i rođenje Isusa Krista. Kao prava obitelj okupili su se slikari i kipari, naši "Krugovci", a u petak nadamo se i njihovi gosti, vođeni inspiracijom koju su našli u miru i blagoslovu Božića. Izložba "Advent u Krugu" bez nametljive režije, spontane koncepcije, sa izraženom osobnošću svakog autora, duhovno je obogaćenje autora i blagdana. Dođite u petak na otvaranje izložbe, razgledajte je, podružite se, a u razgovoru ugodnom sa autorima možete saznati i više..
Božićni običaji obnavljaju mnoge sadržajno vrijedne čine na očitovanju čovjekoljublja, od čestitanja i darivanja, do pomirbe zavađenih i novog poleta u obiteljskom životu. U tom duhu svatko ponaosob neka pronađe svoj napredak i u miru i blagoslovu oplemeni svoj život i život ljudi koji ga okružuju..  Vidimo se..
 
Neumorni djelatnici Centra za kulturu Omiš imaju više posla ovih dana od Djeda Brožićnjaka i njegovih pomoćnika.. Najavljujemo i otvorenje izložbe "Organizacija prostora" akademske slikarice Kornelija Bajalo. Otvorenje izložbe održati će se u srijedu 19.12.2018. s početkom u 19.30 h u Galeriji AZ u nekadašnjem Glagoljaškom sjemeništu na Priku. U popratnom programu nastupaju kompozitor i vrsni glazbenik Jack Roskam na gitari i Ana Vidošević. Izložba će biti otvorena do 19.1.2019. godine radnim danom od 13 do 17 h.
 

'Okrugli' četvrtak

"Četvrtak u Krugu" dugoratsko je druženje ljubitelja lijepe umjetnosti, mahom likovne (ali i drugih) u Galeriji KRUG u Domu Kulture u Dugom Ratu (prizemlje, lijevo, ne možete falit) uz izložbu "Viška bitka" akademske slikarice Helene Mardešić-Sikora, šansone Arsena, Olivera, Brela i Sinatre, čašice razgovor o umjetnosti i dugoratskoj svakodnevnici u ova lijepa zimska vremena, uz samo povremeno prosipanje ideja i "pameti".., pa ako se koja uhvati, zaljepi... opet dobro. Vidimo se večeras od 18 sati..
 
Četvrtak, 6.12.2018. Dom kulture Dugi Rat, Galerija Krug, od 19 sati
Otvaranje izložbe "Viška bitka" akademske slikarice Helene Mardešić - Sikore
Organizator: PLU "Krug" Dugi Rat.
Samostalna izložba akademske slikarice Helene Mardešić - Sikore naziva "Viška bitka" otvorit će se u četvrtak 6. rujna u 19 sati u galeriji "Krug" u Domu kulture u Dugom Ratu. Poklon je to svim dugoratskim ljubiteljima likovne umjetnosti za Svetog Nikolu :-). Izložba prikazuje umjetničino slikarsko stvaralaštvo nastalo u protekla dva desetljeća. Unutar svog atelijera Mardešić se bavi likovnom umjetnošću, primijenjenom umjetnošću, grafičkim dizajnom... O radu umjetnice govoriti će Igor Brešan. Dugoratska izložba ostaje otvorena tijekom adventa u Galeriji KRUG gdje će se moći razgledati sve do 20.12., odnosno do otvorenja Adventske izložba članova PLU "Krug" Dugi Rat. Vidimo se..