Čizmićeva 'Regata' plovi u 'Krugu'

U Galeriji "Krug" u Dugom Ratu otvorena je 14. samostalna izložba dugoratskog slikara i kipara Joška Čizmića, nazvana “Regata” koju možete pogledati do 27.04. ujutro od 8,00-10,00 i poslijepodne od 17,00-19,00 sati. - Permanentno učenje “u hodu” na likovnim kolonijama i percipiranje slikarskih i kiparskih djela raznih autora, prihvaćanje savjeta, ali i vlastita upornost s inteligentnom konkluzijom, rezultiralo je posve zrelim i čvrsto definiranim predlošcima prezentiranim na današnjoj izložbi. Da se razumijemo, Čizmićev životni put umjetnika nije “popločan” utabanim stazama akademskih slikara i kipara, on plovi vodama u kojima se osjeća ugodno i sigurno. Bez laskanja i floskula, njegovo slikarstvo tu je dostiglo vrlo visoke domete vrijedne poštovanja.. čak i u monokromnim prizorima znalački uravnotežuje nijanse svijetlo-plave do modre, uz točkice bijele s diskretnim figurama mornara, a sve u dijagonalno dinamičkoj konipoziciji.. U uzbibanim valovitim linijama mora, na kojima se propinju gajete s latinskim jidrom, Čizmić postavlja odraze suprotne zakonitostima refleksije, jer on nije tek banalni preslikavač logičnih situacija. Ti odrazi nisu čak ni onakvi kako ih tretira većina slikara, oni su niz ritmičkih nepravilnih kvadratića u savršeno postavljenoj kolorističkoj harmoniji.. - naveo je predstavljaući Čizmićevu izložbu popularni omiški profešur i slikar Zdravko Cota.
 

Izložba: 'Regata' Joška Čizmića

Osobito mi je zadovoljstvo najaviti 14. samostalnu izložbu dugoratskog slikara i kipara Joška Čizmića, koja će se održati u četvrtak, 20. travnja, u Galeriji "Krug" u Dugom Ratu. Otvorenje izložbe je u 20 sati, a razgledati je možete idućih 10-ak dana u galeriji "Krug" u vremenu od 8-10 i 17-19 sati. O Čizmićevoj umjetnosti govoriti će Zdravko Cota, prof. Autorova inspiracija zavičajnim motivima: brodovima, jedrilicama, ribama, morem, regatama,.. Upravo tim motivom Regata, nazvana je tematski ova postava Čizmićevih radova..
 

Izložba: "Slani zrak" - Andrea Musa

16. samostalna izložba "Slani zrak" splitska akademske slikarice Andree Musa, svestrane umjetnice, koja je, osim što slika izvrsno i piše, i diplomirana pravnica, otvoriti će se u srijedu, 19. travnja 2017., u 20 sati, u galeriji "Studio 21" u Splitu, Velebitska 66. Izložba je dio kustoskog projekta “Mogućnost rubnog”, a moći će se razgledati do 29. travnja 2017. Kustos izložbe je Toni Horvatić, a ozložba je priređena u organizaciji Galerije Studio 21 i Udruga za kulturu Beat. Ovom izložbom Udruga nastavlja drugu sezonu realizacije kustoskog projekta povjesničara umjetnosti Tonija Horvatića pod nazivom "Mogućnost rubnog“. Intencija je na rubnom dijelu grada, u okruženju ispražnjenom od svakog iole značajnijeg javnog kulturnog sadržaja, likovnim izložbama suvremenih autora kontinuirano poboljšavati zatečeno stanje na lokaciji splitskog kvarta Sućidar i time doprinijeti aktiviranju još jednog relevantnog punkta na mapi kulture grada Splita i naše županije. "Slani zrak“ je serija slika kojom Andrea Musa nastavlja svoj prethodni slikarski ciklus "Prostorno-vremensko protjecanje"..
 

Kreativno proljeće u Kaštelima

U utorak u Kaštelima počinje Kreativno proljeće, projekt koji želi uključiti kreativne i kulturne industrije u formiranje turističke ponude grada, ali i više od toga, dugoročno doprinijeti razvoju kulturnog identiteta grada kao kulturnog turističkog odredišta. - Ideja nam je bila predstaviti kulturne kreativne industrije, izuzetno važnog i brzo rastućeg segmenta, a namjera nam je brendirati važan dio grada za ove industrije - kazao nam je Srećko Radnić, pomoćnik ravnatelja Rere. Kaštelani će predstaviti projekt Ulica Kaštelanskog crljenka - Kreativna ulica. Ulica se proteže od Kaštilca u Kaštel Gomilici do Kule Nehaj u Kaštel Štafiliću i ide ulicama i putevima uz morsku obalu. U njoj će, nastavlja Radnić, obilježiti i ostaviti trajan spomen na otkriće vezano za Kaštelanski crljenak. U jednoj ulici tako će se održavati niz događanja, izložbe, koncerti, festivali s posebnim naglaskom na dostupnosti široj javnosti i turistima s obzirom na to da se manifestacija odvija u razdoblju turističke predsezone. Kreativno proljeće, dodajmo, traje do 1. lipnja, a uz brojna kulturna događanja održat će se i gospodarski forum Ekonomija doživljaja.
 

Izložba: Simbolizam u klasici slikara Mira Zovka

Omiška galerija AZ Centra za kulturu domaćin je izložbe slika akademskog slikara Mira Zovka, Širokobriježanina koji se omiškoj publici predstavlja sa 35 slika u tehnici ulja na platnu. Petar Buljević, ravnatelj Centra za kulturu, koji je u prisutnosti stotinjak Omišana otvorio izložbu, kao karakteristiku umjetnikova rada je izdvojio “elemente simbolizma, hiperrealizma, natruha nadrealizma i duboke simbolike s čestim reminiscencijama na antičku kulturnu baštinu". - Skoro sva njegova djela imaju neko simbolično značenje ili nekakav alegorijski element. Nasuprot vremenu koje nas troši, siječe i razbija u tehnološka zrnca pameti, Zovkova umjetnost želi ispričati cjelovitu priču, koja je počela prije nas i još uvijek traje i “s mjerom se gasi i s mjerom se pali“ - veli prof. Buljević. - Jednostavnim jezikom rečeno, klasični motivi koji su tako česti u slikarskoj umjetnosti - primjerice, motivi Gracija pompejskih, Rafaelovih ili Rubensovih, božica dražesti i ljepote koje su nastojale uljepšati život ljudima čineći različita dobročinstva kroz vrijeme, kako ga Zovko vidi i ujedinjuje, ili motivi Atene pobjednice, hrabre djevice Palade..
 
Dvadeset je godina Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat (udruge dobitnice skupnog priznanja općine Dugi Rat, op.ur.). Udruga je osnovana 13. veljače 1997. godine. Puno je, kad se povuče crta i zbroji učinjeno, makar se uvijek može više. S temeljnom namjerom da okupi građane koji imaju interesa za neprofesionalno bavljenje likovnim stvaralaštvom tu je da se u svojevrsnoj duhovnoj razmjeni estetskih iskustava osmisli i inicira povoljnija kulturna klima u sredini, kroz godišnje, ali i prigodne izložbe. Naglasila je ovo Diana Marić, predsjednica Poljičke likovne udruge "Krug" Dugi Rat prilikom svečanog otvaranja istoimene galerije u zgradi Doma kulture u Dugom Ratu. Time je na najljepši način obilježena godišnjica same udruge i to u sklopu obilježavanja  blagdana svetog Josipa i Dana Općine Dugi Rat. Ujedno je otvorena i retrospektivna izložba iz fundusa udruge - fundusa radova nastalih na tradicionalnim likovnim kolonijama Kruga, za koju je radove odabrao Igor Brešan. Diana Marić zahvalila je svima koji su pomogli otvaranje galerije, uređene volonterskim radom samih likovnjaka, a prvenstveno općini Dugi Rat. Video prilog s otvaranja galerije 'Krug' možete pogledati u nastavku članka..  Izložba se pak može pogledati sve do 31.03. u vremenu od 8 do 10 sati i od 16 do 18 sati. Isto tako se u to vrijeme vrši i upis novih članova likovne udruge..
 
Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat, koja ove godine obilježava 20. godina postojanja i uspješnog rada, u sklopu proslave blagdana Svetog Josipa i Dana Općine Dugi Rat u četvrtak, 16.3. s početkom u 19 sati svečano otvara galeriju "KRUG" u kojoj će se potom otvoriti i prva izložba - Retrospektivna izložba iz fundusa udruge - fundusa radova akademskih i amaterskih umjetnika nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji "KRUG" u Dugom Ratu te radova članova udruge. Radove za izložbu odabrao je Igor Brešan. Ova proslava povodom dugoočekivanog otvaranja galerije "Krug" održati će se u novoobnovljenim prostorima udruge (za što su uz potporu općine zaslužni sami dugoratski likovnjaci) u zgradi stare Općine, današnjem Domu kulture u Dugom Ratu u navedenu uru. Vidimo se!..
 

Poljička likovna udruga KRUG Dugi Rat

Nastavljam sa "prijedlozima kandidata" za nagrade općine Dugi Rat za 2016. Ove je godine jedan od (mojih) favorita za skupnu nagradu općine Dugi Rat i Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat, koja ove godine slavi okruglih 20. godina postojanja i uspješnog rada. Evo prigodnog slova o njima..
Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat tijekom posljednjih godina slovi kao plodan izvor kulturnog života u ovoj poljičkoj općini. Dugoratski likovnjaci, mahom amateri profesionalnih nastojanja, predvođeni agilnom predsjednicom Dijanom Marić-Jurin, uglavnom izlažu tijekom Dugoratskog kulturnog ljeta, na kojem javnosti prikažu i rezultate svojeg proljetnog radnog druženja s probranim hrvatskim likovnjacima na likovnoj koloniji "Krug" koja je namijenjena, osim u svrhu promidžbe kako samog Dugog Rata tako i njegovih umjetnika, stvaranju fondusa slika za galerij "Kruga", koja će se svečano, i to kako drukčije doli novom izložbom, otvoriti u ožujku 2017. pred Dan općine i blagdan njenog nebeskog zaštitnika, svetog Josipa.
A sve je počelo u veljači 1997. kada je nekoliko lokalnih entuzijasta zaljubljenih u podneblje u kojem živimo pokrenulo inicijativu, a zatim osnivalo udrugu koja bi okupljala osobe koji se bave slikarstvom, kiparstvom te sličnim umjetničkim aktivnostima. Tako je 1997. godine počela djelovati "Poljička Likovna Udruga KRUG" Dugi Rat. Za prvog predsjednika udruge na osnivačkoj skupštini udruge izabran je Joško Čizmić. Svoje viđenje date nam ljepote u ovom našem bogomdanom okolišu (kojeg još nismo uspjeli svojim bivstvovanjem uništiti) naši nam umjetnici svojim potezima ostavljaju na raznim materijalima u različitim tehnikama. Od tematike u radovima članova udruge prevladava poljička tematika, odnosno oslikavanje lokalnog zavičajnog okružja, uz povremeno skretanje u imaginarne likove ili simboliku. U svom radu udruga se predstavljala sa nizom skupnih izložbi organiziranih po mjestima i gradovima Lijepe naše. Uz skupne izložbe organizirane su i samostalne, izložbe pojedinaca članova udruge, posebno napomenuti izložbe članova preminulih, i to Ante Prlića preminulog 2002., i dr. Jure Bilića, preminulog 2003. Oko sebe PLU okuplja pedesetak članova raznog profila, od SSS obrazovanih, do VSS obrazovanih, ima i članova akademskih slikara, te slikara koji su već radili i izlagali. Potrebno je spomenuti da ima dosta zainteresiranih, mladih osoba za rad i djelovanje u okviru likovne djelatnosti na ovom području. Najprisutniji problem u radu udruge, galerijski prostor i prostor za edukativno djelovanje i rad članova udruge, velikim angažmanom samih članova udruge uz pomoć lokalne zajednice napokon je riješen i uskoro će se predstaviti javnosti. Plan udruge i nadalje ostaje kontinuirano raditi na okupljanju i širenju svog članstva te edukativnom radu sa mladima, uz redovno izlaganje novih radova članova udruge kao i radova u fundusu galerije "Krug" nastalih tijekom likovnih kolonija.
 

Izložba: Umjetnički život u Splitu (1919-1929)

U Galeriji umjetnina u Splitu otvorena je izložba pod nazivom Umjetnički život u Splitu / U raskoraku između mita i zbilje (1919.-1929.) koja će se moći razgledati do 31.01.2017. Prvi dio izložbenog diptiha obuhvaća razdoblje od Izložbe jugoslavenskih umjetnika iz Dalmacije 1919. do postavljanja Grgura Ninskog na Peristil 1929. Drugi dio projekta pod nazivom U sjeni diktature, obuhvatit će razdoblje od 1930. do 1941. Na izložbi su predstavljeni 274 rada (slike, crteži, grafike, skulpture i plakati) od 69 autora. Izložba se pretežno bazira na radovima iz galerijskog fundusa a tridesetak umjetnina posuđeno je od splitskih kulturnih ustanova (Sveučilišna knjižnica u Splitu, Muzej grada Splita i Muzeji Ivana Meštrovića - Galerija Meštrović) i privatnika. Međuratni Split posebno je obilježilo prijateljstvo dugogodišnjeg načelnika i kasnije bana, dr. Ive Tartaglie i svjetski poznatog kipara Ivana Meštrovića. Ambijent carskog grada bio je idealna pozornica za njihove umjetničke i političke ambicije, a u nastojanju da ih realiziraju nisu uvažavali suprotna mišljenja, o čemu svjedoči postavljanje Grgura Ninskog na Peristil. Kao mjera i korektiv sredine figurirao je Emanuel Vidović. U spomenutom periodu umjetnički stasaju Silvije Bonacci Čiko, Milan Tolić, Ivan Mirković, Radovan Tommaseo, Antun Zuppa, … Izložbama su uz zavičaj vezani Jerolim Miše, Vjekoslav Parać, Marino Tartaglia,.. Likovnoj živosti doprinosili su i strani umjetnici koji su izlagali u Splitu. Cilj izložbe nije stvaranje idealne i selektivne slike vremena, već pokazati što su Splićani gledali, kakav su ukus imali, što su, koliko i za koje novce kupovali, tko je kupovao, gdje se i kako izlagalo, kakav je bio socijalni i materijalni status umjetnika, kakva je bila uloga lokalne vlasti i što je bila zvanična kulturna politika..
 
Skupna izložba 'Suvremena japanska grafika' otvorena je u četvrtak, 17. studenoga u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu u organizaciji Splitgraphic bijenala. 29 vrhunskih suvremenih japanskih grafičkih umjetnika kroz 60 grafičkih listova mogu se razgledati do 9. prosinca. Izbor radova na izložbi temelji se na izboru radova priznatih japanskih grafičara, različitih generacija, koji koriste različite grafičke tehnike. Od tradicionalnog japanskog drvoreza, do zapadnjačkih grafičkih tehnika bakropisa, bakroreza, litografije, sitotiska, a često se radi o kombinaciji nekoliko grafičkih tehnika... Neki od izloženih grafičkih listova nalaze se u zbirkama najprestižnijih svjetskih galerija i muzeja: British Museum, Bibliotheque National Paris, Tokyo National Museum of Modern Art, Art Institute Chicago, The Rockefeller Foundation, The Museum of Fine Art Boston i drugih.