Brodosplit: 'Piana' predana Francuzima

brod PianaU splitskom brodogradilištu i službeno je predan najskuplji brod izgrađen u Hrvatskoj. Brod "Piana" je izgrađen za francusku brodarsku kompaniju SNC Navale STEF-TFE. Brod je u cijelosti izgrađen bez državnih subvencija. Njegovom izgradnjom Brodosplit je, unatoč kašnjenju, ostvario pozitivan rezultat, a primopredajom je državi vraćeno oko milijardu kuna avansnih jamstava koja su bila izdana za gradnju, ističe se u priopćenju službe za odnose s javnošću Brodosplita. Brod Piana plovit će na liniji između Marseillesa i Bastije na Korzici. Dug je 180 metara, širine 30,5 metara i ukupne visine blizu 37 metara. Korisna nosivost mu je 11.300 tona, a ima 56 članova posade...

MOŽE SE I BEZ DRŽAVNIH SUBVENCIJA

Izvor: HRT

brod PianaPiana se može koristiti za prijevoz putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnog tereta. Na svojih dvanaest paluba može prevesti 750 putnika smještenih u 200 kabina. Kapacitet garažnog prostora broda je 200 osobnih i 230 teretnih vozila.

Ugovor za gradnju tog broda potpisan u srpnju 2008. godine, gradnja je počela godinu dana kasnije uz primjenu francuskih nacionalnih propisa, najstrožijih u Europi.

Povezani članci

Who's Online

We have 123 guests and no members online