Dalmatinska zagora - raj za ljubitelje avantura u prirodi

Sva godišnja doba savršena su za posjet Dalmatinskoj zagori, a jesen i proljeće osobito su privlačni za odvijanje svih programa izleta, aktivnosti, zabave, razgledavanja... Nema meteoroloških ograničenja osim onih ekstremnih, koja bi naše goste u posezoni spriječila da voze bicikl, kajak, obiđu izvor rijeke, razgledaju utvrde i povijesnu baštinu. Oni dolaze u jesen i točno znaju što ih čeka, opremljeni su i pripremljeni. Štoviše, oblaci čak daju posebnu draž programima, pa su jesen i proljeće savršeni za takve turističke zabave u kojima gosti uživaju u sportskim aktivnostima, razgledavanju, tradicionalnoj kuhinji. Oni su jednostavno oduševljeni tim programima, ali za njih teško doznaju. No i to se mijenja ...

HRVATSKA 365

Dalmatinska zagora - raj za ljubitelje avantura u prirodi

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Zato je projekt "Hrvatska 365" kojim će se o takvim mogućnostima poslati poruka Europljanima, iznimno važna i vrijedna za produženje sezone – kaže Domagoj Burica iz agencije "Dalmatia Explorer", jedne od onih koji u splitsko zaleđe vode zaljubljenike u prirodu i aktivni odmor.

Projekt MedPaths

hrvatska 365 - dalmatinska zagoraA upravo takav program pod nazivom "Dalmatinska zagora - splitsko zaleđe" jest jedan od projekata "Hrvatska 365" kojim se to područje promovira kao lokacija za predsezonske i posezonske goste.

Naizgled surovo područje obrubljeno planinama koje se u trenutku pretvara u zeleno odjevene pitome doline kojima vijuga Cetina, spoj baštine, prostranstva, vode, različitosti i nedirnute prirode upravo je idealan za aktivni odmor.

Sve to tek na korak od najvećeg priobalnog središta Splita, začinjeno legendama, povijesnim bitkama i obranama, utvrdama i junacima, sve je to priča kojom se to područje promovira kao lokacija za predsezonske i posezonske goste.

Tri grada i jedna općina Splitsko-dalmatinske županije - Sinj, Trilj, Vrlika i Dugopolje pod zajedničkim nazivom "Dalmatinska zagora - splitsko zaleđe" odlučili su se na razvoj i promociju atraktivne destinacijske ponude aktivnog odmora i cikloturizma te svojim gastronomskim i vinarskim potencijalom.

- Završen je projekt MedPaths koji se financirao sredstvima Europske unije za obilježavanje biciklističkih, planinarskih i trekking staza uz rijeku Cetinu, postavljanje prometne signalizacije i malih vidikovaca. Njime smo dobili u Sinju tri biciklističke i dvije trekking staze ukupne dužine 145 km, u Trilju jednu vinsku, pet biciklističkih i 2 trekking staze, ukupno 126 km te u Vrlici tri biciklističke i pet planinarskih staza dugih 131 km.

Nudimo planinarenje,slobodno penjanje, kanu safari, paragliding, jahanje (terapijsko i rekreativno), kajaking, jeep safari, trekking, flyfishing, lovni turizam, veslanje, padobranstvo – kaže Jelena Bilić, direktorica TZ-a Sinj, koja koordinira cijeli projekt.


Gastronomske delicije

Sunce, kvalitetna zemlja, ručno branje grožđa, odlike su kojima se vinogradi toga područja s ponosom diče. Tematske staze prekrivene vinogradima vode do kušaonica autohtonih sorti vina crljenak, pošip, maraština, debit, hrvaština. Dalmatinska zagora je pravi raj za gurmane, poznat po ukusnim i jedinstvenim tradicionalnim jelima.

Osim sinjskih arambaša, gostoljubivi stanovnici Zagore spremni su ponuditi njihove delicije poput žaba, cetinske pastrve, vrličkih uštipaka i dugopoljskog pršuta, a sve to u konobama i restoranima koji će radi ovog projekta biti otvoreni gostima cijelu jesen.

- Budući da projekt traje tri godine, već se pripremamo za proljeće 2015. kada ćemo prezentirati manifestacije koje organiziramo u razdoblju predsezone. Ova promocija za našu destinaciju predstavlja prozor u svijet, jer nemamo priliku predstaviti se velikim emitivnim tržištima zbog ograničenih financijskih sredstava.

Zato nam je promocija destinacije koja je posebno istaknuta na web-portalu HTZ-a u ovom projektu iznimno vrijedna. Tijekom listopada napravit će se prezentacije u Münchenu i Parizu za turoperatore i turističke agencije, a ugostit će se strani turistički agenti i novinari, pa vjerujemo da će rezultat svega toga biti veći broj upita i rezervacija.


Tko je u projektu?

Smještajni kapaciteti (Hotel “Alkar”, Hotel “Sv. Mihovil”, Hotel “Manda”, Hotel “Katarina”, privatni smještaj, kuće za odmor),restorani, obiteljska izletišta, turističke agencije koje provode organizirane izlete na ovom području (Dalmatia bike tours, Dalmatia Explorer, Avanturist club), muzeji, galerije, Sportski aerodrom, konjički klubovi...


Nakon vožnje na sušena rebarca

Jedan od ponuđenih programa kreće ukrcajem gostiju u Splitu i okolici, vožnjom autobusom do Vrlike gdje dobiju opremu, bicikle i nekoliko sati lagano voze poljem i cestom na obilježenim biciklističkim stazama.

Zaustavljanje je uz povijesne spomenike i crkve, obilazak tvrđava, izvora rijeke, mlinica i nakon trosatne vožnje slijedi uživanje za stolom.

Sušena rebarca, kiseli kupus, pura, vrlički uštipci, arambaši zaliveni dobrim crljenkom ili pošipom, a sve u znaku povijesnih priča i legendi, imaju čudesan učinak na goste.

Povezani članci

Who's Online

We have 244 guests and no members online