Esperantisti odali počast Zamenhofu i Lapenni

EsperantistiKao svake godine i ove su se esperantisti Dalmacije pridružili milijunima esperantista širom svijeta i na sebi svojstven način obilježili godišnjicu rođenja autora Esperanta, dr. Lazara Ljudevita Zamenhofa i višegodišnjeg predsjednika Svjetskog saveza esperantista (Universala Esperanto-Asocio, (UEA),  Splićanina prof. dr Ive Lapenne. U petak navečer, u prostorijama Esperantskog društva "Split" tako su se okupili esperantisti iz Splita, Kaštela, Dugog Rata, Vrbovske,.. i prigodnim slovom i druženjem obilježili sjećanje na život i djela ove dvojice najznačajnijih esperantista ...


ESPERANTO

Počast osnivaču Zamenhofu i splićaninu Lapenni

Piše: Davor Grgat

Prof. dr. Ivo Lapenna, potkraj drugog svjetskog rata bio je i glavni urednik "Slobodne Dalmacije", a potom je obnašao najviše dužnosti u esperantskom pokretu, i zastupao esperanto pri UN i UNESCO-u.

Govorilo se i o nedavno održanom 8. Kongresu hrvarskih esperantista, a o dr. Zamenhofu, osnivaću esperanta govorio je  pravnik Ivo Osibov, koji je dugo godina bio i tajnik najveće svjetske organizacije esperantista - UEA.

Svoje dojmove o dopisivanju sa esperantistima iz više zemalja svijeta, među kojima iz Kine, koreje, Japana i sl, iznio je 86-godišnji Hvaranin Dinko Matković.

I drugi nazočni, Anđelko Drnasin, Ivan Perković, Vukašin Dimitrijević, Marin Bedalov, Jadranka Tarle Bojović, Tonka Grgat, dolje potpisani, te ostali sudionici imali su što reči iz svoje višegodišnje esperantske aktivnosti. 

Who's Online

We have 489 guests and one member online

  • admin