Energetska efikasnost: Otvoren EE info ured u Splitu

Leonardo LjubičićSplitska razvojna agencijaU prostorima Splitske razvojne agencije, Obala kneza Branimira 17, svečano je otvoren EE info ured Grada Splita. EE info ured mjesto je gdje građani mogu dobiti besplatne informacije o uštedi energije, kakve tehnologije u tu svrhu primijeniti i kome se obratiti. Ured je smješten na petom katu zgrade gradske uprave, u sobi 514, a za upite građana bit će otvoren ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11 sati. EE info ured Grada Splita otvoren je u sklopu provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj, za čije je provođenje u Splitu zadužena Splitska razvojna agencija. - "Grad Split godišnje troši oko 30 milijuna kuna za energiju, a predviđaju se uštede od 10-ak posto na godišnjoj razini. Za sada se potrošnja prati na mjesečnoj razini a uskoro će se prijeći i na tjedna mjerenja" - pojasnio je Leonardo Ljubičić, direktor Splitske razvojne agencije te najavio natječaj za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora za 25 kućanstava u iznosu do 40% ukupne investicije ...

 

POTICANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI
 


Detalj s otvaranja EE info ureda grada Splita


Izvor: Splitska razvojna agencijaDetalj s otvaranja EE info ureda grada Splita- "Grad već treću godinu sudjeluje u provođenju programa sustavnog gospodarenja energijom. To je naša strategija i to ćemo nastaviti. Splitska razvojna agencija vrlo efikasno radi na provođenju programa od izviđaja na terenu do edukacije zaposlenika i građana, a posebna će se pozornost posvetiti edukaciji djece jer je bitno usaditi pravilan način ponašanja u što ranijoj dobi.." - rekla je Anđelka Visković, zamjenica gradonačelnika Grada Splita ...


LEonardo Ljubičić- "Kroz provedbu SGE projekta popisano je svih 200 objekata za koje Grad Split plaća račune za potrošnju energije – vrtići, škole, kulturni i sportski objekti. U informacijskom sustavu za gospodarenje energijom uspostavljen je registar zgrada te su uneseni podaci o potrošnji energije i energenata, čime se dobila mogućnost kvalitetnog praćenja utroška energije. Grad Split godišnje troši oko 30 milijuna kuna za energiju, a predviđaju se uštede od 10-ak posto na godišnjoj razini. Za sada se potrošnja prati na mjesečnoj razini a uskoro će se prijeći i na tjedna mjerenja" - pojasnio je Leonardo Ljubičić, direktor Splitske razvojne agencije te najavio natječaj za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora za 25 kućanstava u iznosu do 40% ukupne investicije.

 

Split


- "Strateški interes Vlade je smanjiti potrošnju energije, a Fond radi na njegovom ostvarenju. Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj najveći je projekt u kojem Fond sudjeluje, a kroz koji se stvaraju preduvjeti da svi nositelji javne vlasti budu osposobljeni sustavno gospodariti energijom u skladu sa zakonima i propisima koji su doneseni i u skladu s normama Europske unije, a pogotovo se to odnosi na Zakon o učinkovitom gospodarenju energijom u neposrednoj potrošnji (ZUKE). Fond u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi više od 300 projekata u koje je uloženo oko 600 milijuna kuna. SGE projekt je u skladu s ZUKE-om i preporuka je po strategiji energetskog razvoja RH koja je usvojena 16. listopada 2009." - rekao je predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mr. sc. Željko Kučiš, načelnik Odjela za poticanje racionalnog gospodarenja energijom i energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji.

 

Split


- "Otvaranje EE info ureda je značajan iskorak koji je Grad Split ostvario kroz SGE projekt. Split je jedan od prvih i najaktivnijih gradova koji se uključio u SGE projekt, koji danas aktivno provode 74 grada i 18 županija. Zahvaljujući registru zgrada i praćenju potrošnje sada znamo gdje se u Gradu troši energija, na koji način, koje energente i koliko trošimo te koliki su financijski izdaci. EE projekt je tijekom provedbe SGE projekta u Gradu Splitu uložio oko 600.000 kuna, između ostalog za energetske preglede, prikupljanje podataka o objektima te edukacije pročelnika, ravnatelja i domara svih objekata u vlasništvu Grada" - rekla je dr.sc. Vlasta Zanki, voditeljica projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj za područje Dalmacije.


Detalj s otvaranja EE info ureda grada Splita


Spomenula je, također, i da je Grad Split već kandidirao neke objekte od kulturne važnosti za pilot projekte gospodarenje energijom u kulturnoj baštini.

Također, rekla je kako "Nacionalna istraživanja pokazuju da su građani sve informiraniji te da više od 75 posto građana prati svoju potrošnju energije, a otvaranjem EE info ureda sad će im biti dostupne mnoge informacije. Praćenje potrošnje i mjenjanje svijesti građane su mjere koje ništa ne koštaju".

 

Split


Nacionalni projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) već četvrtu godinu provode UNDP u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnog fonda za okoliš.

U sklopu EE projekta provode se i program Dovesti svoju kuću u red te projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj (SGE projekt).

Projekt SGE usmjeren je na zgrade jedinica lokalne i regionalne samouprave dok je HIO program kojemu je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama državne i lokalne uprave.

Oba projekta imaju za cilj poticanje energetske efikasnosti, održivo planiranje i upravljanje energetskim resursima što doprinosi smanjenju potrošnje energenata, financijskim uštedama te smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu.


Detalj s otvaranja EE info ureda grada Splita


U EE info uredu građani mogu vidjeti makete energetski efikasnih proizvoda, proučiti edukativne plakate te dobiti stručne savjete ali i informativno-edukativne brošure.

Građani informacije mogu dobiti i na internet stranici EE projekta www.ee.undp.hr i besplatnom info telefonu 0800 200 170.

EE kutak

Povezani članci

Who's Online

We have 252 guests and no members online