Festival svjetske književnosti: Aleksandra Kardum, Tanja Mravak i Nada Topić, Splitske autorice nove generacije

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ. Iz splitskog dijela programa festivala izdvajamo predstavljanje Aleksandre Kardum, Tanje Mravak i Nade Topić, Splitskih autorica nove generacije, koje će se održati u utorak, 10.9.2019. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Marko Marulić.
Bježeći od stereotipne i zastarjele podjele književnosti na mušku i žensku, u razgovoru s uspješnim i širom Hrvatske rado čitanim splitskim književnicama nove generacije pokušat će se otkriti što je to zajedničko ovim mladim ženama koje su, iako uspješne, priznate i ostvarene u svojim profesijama (knjižničarka, govorna terapeutkinja, glazbena terapeutkinja), u neko doba odlučile krenuti u književnu karijeru. O tome što ih povezuje, ali i razlikuje, o njihovim književnim počecima, ali i o njihovim planovima za budućnost prisutni će doznati iz razgovora koji će s njima voditi Ingrid Poljanić. Više detalja o splitskom dijelu programa festivala pronađite u nastavku članka...

Festival svjetske književnosti

Od 9. do 12. rujna 2019. u splitskoj knjižnici Marko Marulić svake večeri od 19 sati održavat će se bogat program "7. Festivala svjetske književnosti".

PROGRAM

Ponedjeljak, 9. rujna u 19 sati
Festival on Tour: Ivana Šojat, moderira Jasen Boko

Jedna od najcjenjenijih i najnagrađivanijih hrvatskih spisateljica Ivana Šojat u svome zadnjem romanu. Ezan odlazi u daleku povijest, u naše krajeve pod osmanskom vlašću u 16. stoljeću, kad je danak u krvi bio uobičajen i kad je to bila prilika da djeca postignu velike uspjehe i odvoje se od siromaštva. Glavni junak romana Ibrahim kao dječak zvao se Luka, a u suton svoga života na obali Dunava svome sinu pripovijeda o svome burnome životu janjičara. Osvrće se na velike ljubavi, nezaboravna prijateljstva, bezbrojne bitke od Anatolije do Sigeta, kao i značajne susrete s velikim ličnostima poput Sulejmana Veličanstvenog. Ipak, Ibrahim će odbiti sve blagodati koje dolaze s osmanskim dvorom – zbog vlastite vjere u ljude. Duboko liričan, stilski i strukturno doveden do savršenstva, obogaćen poetskim slikama zaboravljene turske Slavonije 16. stoljeća, Ezan Ivane Šojat roman je o ljudima i čovjekovu dobru i zlu,o nama danas, koji se i ne razlikujemo toliko od ljudi 16. stoljeća. Ovaj roman, koji u svojem naslovu poziva na molitvu, poziva prije svega na razumijevanje i vjeru u čovjeka. Program se održava u sklopu projekta Read Me I am Yours.

Utorak, 10. rujna u 19 sati
Splitske autorice nove generacije: Aleksandra Kardum, Tanja Mravak i Nada Topić, moderira Ingrid Poljanić

Bježeći od stereotipne i zastarjele podjele književnosti na mušku i žensku, u razgovoru s uspješnim iširom Hrvatske rado čitanim splitskim književnicama nove generacije pokušat ćemo otkriti što je tozajedničko ovim mladim ženama koje su, iako uspješne, priznate i ostvarene u svojim profesijama (knjižničarka, govorna terapeutkinja, glazbena terapeutkinja), u neko doba odlučile krenuti u književnu karijeru. O tome što ih povezuje, ali i razlikuje, o njihovim književnim počecima, ali i o njihovim planovima za budućnost doznat ćete iz razgovora koji će s njima voditi Ingrid Poljanić.

Srijeda, 11. rujna u 19 sati
Labudovi crnog vrata: Vesna Z. Mimica, moderira Ingrid Poljanić

Vesna Z. Mimica rođena je u Santiagu de Chile. Od 1990. živi i radi u Španjolskoj. Ova višestrukonagrađivana likovna umjetnica bavi se i književnim radom. Autorica je triju romana, od kojih su dva već prevedena na hrvatski jezik i čekaju tisak. Za našu publiku posebno je zanimljiv roman Labudovi crnog vrata, čija je fabula utemeljena na istinitim pričama o doseljavanju i životu Hrvata u Ognjenoj Zemlji. Bit će govora i o suvremenoj španjolskoj književnoj sceni i položaju autora u njoj, a razgovor će voditi Ingrid Poljanić uz pomoć prevoditeljice Valentine Brajdić.

Četvrtak, 12. rujna u 19 sati
Sanjalice od skaja: Darko Cvijetić, moderira Nada Topić

Roman Schindlerov lift (2018.) bosansko hercegovačkog književnika, redatelja i dramaturga DarkaCvijetića kroz priču o dva prijedorska nebodera progovara o ne tako davnom vremenu i užasima kojima smo svjedočili devedesetih godina prošlog stoljeća, čije posljedice i danas osjećamo. Većina, kako sam autor kaže, sa sanjalicama od skaja preko očiju, da bi se lakše zaspalo. Poezija i proza DarkaCvijetića iznosi pred čitatelja stvarnost kojoj se često ne usuđujemo pogledati u oči, užase za koje nema riječi. Ipak, Cvijetić ih pronalazi i vješto slaže u lirske niske koje čuvaju od zaborava. Darko Cvijetić gost je jednomjesečnog programa Writers in Residence Udruge „Kurs“ iz Splita. O njegovuprvom romanu i o zbirci pjesama Snijeg je dobro pazio da ne padne (2019.) s autorom će razgovarati Nada Topić.