Josip osvojio Regatu Sv. Josipa

Drugog dana Regate Svetog Josipa u Dugom Ratu činilo se da neće biti ništa od jedrenja. Nedjeljno jutro osvanulo je bez bave, bez vitra, ostavivši jedrilice naših mladih optimista na šljunku dugoratske plaže. Činilo se da će dan regatavanja propasti, a onda nam je iz Postira "priko mora" doplovio Mate Škarić i za sobom donio levanat po kojem su naši Laseri uspjeli odjedriti tri, a Optimisti dva nova plova. Regatu za Optimiste osvojio je mladi Josip Tafra iz JK Omiš, ove godine ponajbolji mladi jedriličar u svojem uzrastu, a kod Lasera 4,7 Ivan Jurić iz Marine Kaštela. Ubrzo nakon završetka regate kompjuter je izbacio i ukupni poredak regate na kojoj je sudjelovalo 55 mladih jedriličara u klasi optimist i 10-ak laseraša, a koju je uspješno kao i svake godine organizirala mala ali iznimno vrijedna i poduzetna ekipa iz JK Orišac Dugi Rat. Potom je Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, uz asistenciju Joška i Hrvoja Žilića iz JK Orišac podijelio pehare i nagrade najboljim jedriličarima dugoratske regate.
 

Regata Sv.Josipa: Čeka se zeru bave za novi plov

Jučer, prvog dana regate Sv.Josipa vitra ka u priči, jutros - ni za lijek. Mladi jedriličari optimistično se igraju na plaži čekajući na zeru bave koja bi napunila jidra i orisnula ih na pučinu u novi plov..
 

Savršen dan.. i za jedrenje

Nekad je cijeli travanj bio mjesec sporta i rekreacije u općini Dugi Rat, a danas se to svelo (samo) na dan sporta, no nema veze.. Jutros su ispred Blagajne u starom selu Jesenice stotine trkača i šetača po planinama krenula u sedmu trekking utrku Jesenice trekking, malo poslije na Dugoratskoj plaži skoro stotinjak mladih jedriličara isplovilo je na regatno polje u akvatoriju ispred Dugog Rata natjecati se na Regati Svetog Josipa u organizaciji JK Orišac Dugi Rat, u klasama optimist i laser 4,7. Evo čak je i Hajduk dobio Dinamo nasred Maksimira! Kažem Vam, savršen sportski dan.. No to nije sve! Večeras je finale Omiš Guitar Festa. Čeka nas još pregršt, doduše glazbenih, uzbuđenja, interesantan koncert mladih Amera i zabava do kasno uz noć u Gusarskoj konobi uz blues sa delte Cetine.. Novi plov regate Svetog Josipa je u nedjelju u 11 sati. Vidimo se na dugoratskoj plaži na kavi s pogledom na našu s(p)retnu jedriličarsku mladost..
 

Regata Sv.Josipa 2017.

Jedriličarski klub ORIŠAC Dugi Rat četvrtu godinu za redom organizira Regatu Svetog Josipa za mlade jedriličare u klasama Optimist i Laser 4,7. Regata će se održati 22. i 23. travnja 2017. godine u akvatoriju ispred Dugog Rata. Lanjska regata okupila je 100-tinjak najmlađih jedriličara iz Splitsko Dalmatinske i Šibenske županije, a na sljedećoj regati očekujemo još pokojeg mladog jedriličara/ku. Tko kaže da travanj nije mjesec sporta i rekreacije u općini Dugi Rat?
 
Sad kad su se svijetla reflektora ugasila, kad su se svi mali optimisti vratili svojim klubovima, nadamo se da im je boravak u Omišu ostao u lijepoj uspomeni. Unatoč  izostanku dobrog vjetra, i sa ovo malo što smo od prirode dobili postignuti su dobri rezultati, ostvarena mnoga prijateljstva te stečeno puno novog korisnog iskustva. Omiš, njegovi građani i gosti imali su po prvi put u povijesti priliku ugostiti na jednom mjestu 107 malih jedriličara i njihovih timova, čija su jedra uljepšavala omiške vizure tijekom ta tri dana i rijetko je tko ostao ravnodušan pogledom na njih. Iako su radi truda svi zaslužili da ih se pohvali, izdvojimo ipak samo one koji su kući otišli s nagradama..
 

Šuma jedara podno Mirabele

U Omišu se ovog vikenda održava Prvenstvo Hrvatske u jedrenju klase optimist za mlađe kadete do dvanaest godina. 110 natjecatelja iz 31 jedriličarskog kluba u subotu su izašli na more, na svoj prvi plov. Najavljivalo je bonacu, ali diglo se malo vitra, pa jugo.. zadovoljni su organizatori, marljivi članovi Jedriličarskog kluba “Omiš”. - Ovo je za nas važan događaj, prvi put da se u Omišu organizira jedno ovako veliko natjecanje, prvenstvo Hrvatske. Mi smo mladi klub, utemeljeni smo prije dvije godine i zasad imamo desetak članova koji vježbaju, oscilira to ovisno je li zima ili ljeto. Klub je osnovala skupina volontera, koji su se “po stare dane” zaljubili u jedrenje, osvojilo nas je priko noći i želimo da ovo potraje još dugo godina, da se naš klub razvija - kazao je novinarima na omiškoj plaži i uz novu lijepu šetnicu Viktor Pirović, predsjednik Jedriličarskog kluba “Omiš” i jedan od osnivača kluba čija se četvorica mladih članova natječe na prvenstvu. Naravno, na regati su i dugoraćani, članovi JK Orišac, koji su na regatno polje došli, kao već pravi i iskusni jedriličari, morem.
 
Subota i nedjelja bile su pune vitra i idealne za jedrenje i za treću Regatu Svetog Josipa. Na tradicionalnoj regati koju organiziraju naši jedriličari iz JK ORIŠAC Dugi Rat, ta naoko mala ali radišna i uigrana ekipa, okupilo se 100-njak najmlađih jedriličara iz dalmatinskih jedriličarskih klubova. U subotu su se odradila tri plova, vitra je bilo malo i previše, dok se u nedjelju ujutro odradio četvrti plov. Regatu je u klasama optimist i laser završilo 59 najmlađih jedriličara. Trojac Bartul Urem (JK Mornar), Vlatko Marušić (JK Trogir), Filip Jurišić (JK Mornar) pokazao se najboljim i pobrao nagrade za prva tri mjesta. Istaknimo i Pavu Vidakovića iz JK Omiš koji je Regatu Svetog Josipa završio na 6. mjestu. Od dugoračkih jedriličarskih uzdanica Klara Brničević je na 16. mjestu. Naš dugoratski omišanin Roko Čepić-Zokić u Čepića dvore vraća se s 32. mjestom, Andrija Petričević je 41., a 46. Marisa Brničević, Karlo Bulić, Pjero Pirović i Lucijan Brničević. Nema straha za budućnost našeg jedrenja... no ima za dugoratsku marinu i one mega-krstaše koji su u njoj trebali naći svoju mirnu luku. No to je neka sasvim druga i tužna priča koju ni cijeli Timov tim ne može/želi rješiti.. No zato je ovaj dugoratski jedriličarski vikend bio sasvim  good, good, good..
 

U subotu i nedjelju održava se Regata Svetog Josipa

Jedriličarski klub ORIŠAC Dugi Rat treću godinu za redom organizira Regatu Svetog Josipa za mlade jedriličare u klasama Optimist i Laser. Regata će se održati 16. i 17. travnja 2016. godine u akvatoriju ispred Dugog Rata. Lanjska regata okupila je 60 najmlađih jedriličara iz Splitsko Dalmatinske i Šibenske županije, a na sljedećoj regati očekujemo preko 100 natjecatelja. Tko kaže da travanj nije mjesec sporta i rekreacije u općini Dugi Rat?
 

Zov mora

Subota, oko 11 sati. Kiša taman stala. Razvedrilo se još nije. Dugoratska plaža. Zov mora. Jedra u daljini. Ttrening JK Orišac upravo je u tijeku. Nikša zericu kasni. Playstation ili tko zna šta već. Hvatam trenutak dok ubacuje svog lasera u more. Uskoro će se zaigrati s vjetrom, strujama, valovima.. Jer jedriti se mora..
 

JK Orišac na Kairos kupu 2016

U subotu i nedjelju članovi Jedriličarskog kluba "Orišac" iz Dugog Rata bili su na uvijek im dragom Kairos kupu u Trogiru. Nikša i Duje nastupili su u Laseru, a Marisa u optimistu. Regatavalo se po jakoj tramuntani i jugu, na refule i preko 20 čvorova.  Marisi je to bila prva regata i za nju je vjetar bio prejako, pa se ona uglavnom vozila po startnoj liniji, a Duje i Nikša su odvozili sasvim solidno. Koliko treniraju mogli bi reć i dobro. Bili su zadnji u grupama ali ne sa velikim zaostatkom..