Škver blues

Prosvjedi radnika u Brodosplitu

I u petak se nastavilo izvanredno stanje u Brodosplitu. Oko 250 radnika ponovno se okupilo pred glavnom kapijom brodogradilišta jer su suspendirani nakon što su u četvrtak sudjelovali u prosvjedima zbog manjih plaća. Radnici nisu pušteni u krug brodogradilišta te su nastavili prosvjedovati ispred ulaza. Uz najavu da će se u ponedjeljak opet okupiti pred ulazom u škver ako Uprava ne odustane od disciplinskog postupka, radnici Brodosplita u poslijepodnevnim su se satima razišli ...

ŠKVER BLUES

Vrdoljak: u Brodosplitu poštovati prava radnika, ali i poslodavca

Izvor: Slobodna Dalmacija, Cropix, tportal

U Brodosplitu se moraju poštivati zakoni i radnička prava, ali i ovlasti i ciljevi vlasnika i poslodavca, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upitan za komentar previranja u Brodosplitu.

"Brodosplit neće uspjeti ako netko od njega kontinuirano pokušava napraviti incidentno poduzeće", rekao je Vrdoljak novinarima nakon otvaranja novog Plivinog pogona u Zagrebu.  Pametnima dosta.

Glasnogovornik DIV-a Frenki Laušić potvrdio je da su 254 radnika suspendirana zbog sumnje u nelegalnu obustavu rada i nasilja. Uprava svakome od njih nudi da potpišu pismeno očitovanje zašto su to učinili. Na pitanje kako su baš oni odabrani, odgovorio je da je kontrolama i snimkama utvrđeno da su sudjelovali u prosvjedima u srijedu i četvrtak.

Laušić je potvrdio da se u srijedu ipak nije dogodilo nikakvo nasilje, o čemu je Debeljak govorio, već da se nasiljem smatra svaki neovlašten ulazak u upravnu zgradu.

Debeljak

'Mi ne želimo nerede, nismo ni prije željeli, htjeli smo razgovarati, ali očito je da ovdje razgovora nema jer netko provodi silu', kazao je Joško Franić iz Sindikata metalaca.

Drugi pak sindikalist, Ozren Matijašević, prozvao je Vladu i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka jer ne kontroliraju provođenje kupoprodajnog ugovora između DiV-a i Brodosplita.

Reakcija nije nimalo neočekivana jer će država u pet godina na ime restrukturiranja Brodosplita isplatiti čak milijardu i pol kuna. Našeg novca. Dosad je plaćeno oko pola tog iznosa.

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online