Mediteranski festival knjige

MFK - Mediteranski festival knjige, sajam knjiga prodajno-festivalskog tipa kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita održava se od 8. do 12. svibnja. Treće izdanje najvećeg dalmatinskog književnog sajma i festivala na splitske Gripe dovelo je sve važnije domaće izdavače. Rekordnih stotinjak izlagača nudi knjige snižene i do sedamdeset posto, a u toj je ponudi preko 10 tisuća naslova. Ulaz je kao i uvijek besplatan, a u pet dana trajanja Festivala razgledajte najnovije uspješnice na više od dvije tisuće metara kvadratnih prostora Velike dvorane ŠC-a Gripe, a tu su i tri druge pozornice gdje se odvija MFK program. Večernji dio događanja smješten je i u kafić Cukarin na Gripama.
 
U petak, 3.5. među knjigama Narodne knjižnice Omiš s početkom u 20 sati održati će se večer narodnog humora uz predstavljanje knjige "Materin šudarić" popularnog Marijana Grbavca Mirića. Knjiga je to o ljudima, običajima, pričama i događajima iz Prološkog kraja, priča i legendi koji su obilježili tu sredinu. Knjigu će publici predstaviti urednik Mladen Vuković, ulomke iz nje uprizoriti će ili čitati i sam autor Marijan Grbavac Mirić, a u programu će sudjelovati i članovi Dramske udruge "Proložac". Dođite..
 

Poetska večer u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu

U Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu u četvrtak, 2.5. od 19:30 sati u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, uz lijepe stihove i zvuk gitare mladih dugoraćana Marte Pešut i Bruna Bijukovića podružiti ćemo se s dva pjesnika iz splitskog poetskog kruga, Ivicom Sorićem i Sinišom Kekezom.  Kako predstaviti Surija i Sinu dugoratskom čitateljstvu (i potencijalnoj publici)?
 
Predstavljanje knjige, "POLJIČKI STATUT", izdanje 2019. u organizaciji Društva Poljičana Sv. Jure - Priko i Književnog kruga održati će se u utorak, 30. travnja 2019. s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Novo izdanje najznačajnije knjige Poljica predstaviti će akademik Nenad Cambi, akademik Radoslav Tomić i prof dr.sc. Željko Radić. U programu će sudjelovati i klapa "Pasika" iz Kostanja. Vidimo se! Svi ste pozvani.
 
Narodna knjižnica Omiš poziva na predstavljanje romana "Južina" Nebojše Lujanovića, našeg mladog književnika, voditelja radionica kreativnog pisanja pri Narodnoj knjižnici Omiš. Roman "Južina" svojevrsna je posveta Splitu, ovaj puta iz pera Bosanca koji u tom gradu živi dovoljno dugo i promatra ga na način da o njemu može autentično pripovijedati. Priča je to o gradu koji ne podnosi gubitnike, roman o redikulima, u njemu je i krimića i romanse...  Predstavljanje će se održati u Narodnoj knjižnici Omiš, u utorak, 30. travnja 2019. s početkom u 19 sati.
 
U srijedu, 24. travnja s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku i organizaciji Centra za kulturu Omiš, Zoran Predin, jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora, predstaviti će zainteresiranoj Poljičkoj i Omiškoj javnosti svoju drugu proznu knjigu "Glavom kroz zid". Sugovornik će mu biti Siniša Kekez, splitski novinar i pjesnik, a u večeri će sudjelovati i dramska umjetnica Ivana Giove Župa i Petar Buljević, svestrani i neumorni omiški djelatnik u kulturi.
Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to, kažu, i mnogo više, Zoran Predin, koji će nakon ukoričenih misli i sjećanja ostatak večeri posvetiti notama. Prisutni, a ulaz je slobodan, će moći uživati i u Predinovom kantautorskom koncertu...
Vidimo se i večeras na Priku!
 

Zoran Predin: Glavom kroz zid

Zabilježite srijedu, 24.4.2019. u svoje kalendare. Vidimo se navečer na Priku, na još jednoj ljepoj večeri u organizaciji agilnog Centra za kulturu Omiš, na promociji knjige i kantautorskom koncertu Zorana Predina.

Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to i mnogo više jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora Zoran Predin. U svojoj drugoj proznoj knjizi "Glavom kroz zid" Predin se u tridesetak proznih minijatura suvereno kreće od tmurne političke sadašnjosti do buntovnih mladenačkih dana, od intimnih obiteljskih zgoda do žestoke kritike nacionalizma. Svejedno prepričava li stare zgode iz karijere "Lačnog Franza" kada je bio pod sumnjom da podriva sistem i kada je brisao pljuvačku o crvenu zvijezdu ili kada opisuje strah od zubara, u baš svakoj životnoj situaciji on bira teži put, bez zadrške se svrstava na stranu slabih i uvijek pliva protiv struje, ne da bi bio drugačiji, već da bi ostao čovjekom...
 

Lion Zion Vedran

"I am on the Omiš rock and then I check a stock. I have to run like a fugitive to save the life I live...".

U prostorima Narodne knjižnice Omiš u utorak, 23. 4. 2019. s početkom u 19 sati održati će se predstavljanje treće knjige putopisa Vedrana Bađuna "ZION". Predstavljanje se održava povodom Noći knjige 2019. u kojoj će se promovirati još jedna u nizu knjiga biblioteke Narodne knjižnice Omiš "Kuća sretnog čovjeka". Ovaj put riječ je o trećem putopisu omiškog pustolova Vedrana Bađuna. Vidimo se!
 

Bookvica: tri dana književnog feštanja

U okviru obilježavanja okruglog jubileja popularnog splitskog književnog programa kojeg je pokrenula prevoditeljica i književna promotorica Patricija Horvat - 10 godina Bookvice - u četvrtak navečer se Zoran Predin, popularni pjesnik i kantautor, koji uskoro stiže i u Omiš, predstavio u još jednoj ulozi koja mu sjajno leži: kao autor kratkih priča. Predin je u razgovoru s piscima Antom Tomićem, Borisom Dežulovićem i Zlatkom Gallom predstavio svoju drugu proznu knjigu “Glavom kroz zid” (Fraktura, 2018.). U petak navečer je održan “Književni tulum” s listom gostiju kakva se nije zabilježila u Splitu: Renato Baretić, Jasen Boko, Boris Dežulović, Damir Duplančić, Zlatko Gali, Marijo Glavaš, Katja Grcić, Emir Imamović Pirke, Ivica Ivanisevic, Aleksandra Kardum, Edi Matić, Tanja Mravak, Jurica Pavičić, Marija Rakić Mimica, Mejrema Reuter, Olja Savičević Ivančević, Ante Tomić, Marina Vujčić, Jasmina Žiljak Ilinčić... svi oni nastupili su na “Bookvici”. U subotu, 13. travnja, na redu je još jedna književna poslastica: jedna od novih zvijezda američke književne scene, spisateljica Katherine Arden, autorica trilogije “Zimska noć” - knjiga “Medvjed i Slavuj”, “Djevojka u tornju” i “Zima za vješticu”, dolazi u Split. S autoricom će, s početkom u 20.30, razgovarati nakladnik i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever.
 
Nakon 13. Pričigina, u utorak u 19 sati u splitskoj knjižnici Trstenik na rasporedu su 32. Razgovori s potpisom, na kojima su glavni akteri splitski pisci Aleksandra Kardum i Jurica Pavičić. Voditeljice programa su Rada Veštić i Mirjana Nazor, a ulaz je slobodan.