Sara Renar: ‘Gdje povlačiš crtu’ u splitskom GKM-u

Sara Renar, zagrebačka kantautorica, arhitektica i potpisnica jednog od najboljih domaćih i regionalnih albuma godine, upravo nominirana i za nagradu IMPALA za najbolji europski nezavisni album godine, predstavit će u srijedu, 15. ožujka u 20 sati u splitskom Gradskom kazalištu mladih, ususret dodjeli nagrade Porin, svoj iznimno hvaljeni scensko-radiofonski projekt ‘Gdje povlačiš crtu?’. Ulaznice po cijeni od 40 kuna u pretprodaji je moguće nabaviti u splitskom baru Basket, a na dan izvedbe po cijeni od 50 kuna na blagajni splitskog Gradskog kazališta mladih. Večernji list projekt je nazvao ‘Stilskim vježbama 21. stoljeća’, a portal Ravno do Dna ‘nesvakidašnjim čulnim izletom’ koji ‘izaziva ponos’. Nastao na poziv Hrvatskog radija za potrebe međunarodnog projekta Rođendan umjetnosti skupine za Ars Acusticu EURORADIA, glazbeno-scenski performans ‘Gdje povlačiš crtu?’ ispituje granice na individualnom i na društvenom nivou. Na koje kompromise ne pristati? Na koje djelovanje reagirati? Postoji li uopće kriterij po kojem se taj sud može donositi? Gdje je granica skladbe? Djelovanja? Ne djelovanja? Pitanje crte je pitanje identiteta i integriteta. A crta je sve samo ne jasna..

Izvor: FB GKM Split

- "Ravnopravno koristeći živu svirku, loop-ove snimane live i unaprijed pripremljene sample-ove ni glazbenici ni slušaoci nisu više sigurni koji zvuk dolazi od kojeg izvođača. Upravo u tom prostoru nejasno definiranih granica moguće su najzanimljivije stvari - sjajna neočekivana rješenja ali i potpuni kaos. Iz subjektivne pozicije umjetnika situacija je vrlo slična - život van strogo zadanih okvira je strahovito uzbudljiv ali i zastrašujuć. Širi društveni kontekst čini situaciju još složenijom. Pasivna predaja? Aktivna borba? Sami snosimo odgovornost za crte koje smo povukli i za one koje nismo. Namjera je ovog performansa upravo to osvijestiti.”, kaže Sara Renar.

Sara Renar: ‘Gdje povlačiš crtu’ u splitskom GKM-u

Uz stalne suradnike Zdeslava Klarića (klavijature) i Konrada Mulvaja (elektronika, perkusije), Sari će se pridružiti i glazbenici Vedran Peternel (elektronika, bas) i Ivan Laić (Moscau; Demoler, Demoler) , te članica Drame HNK u Zagrebu, Dora Lipovčan, dok je za oblikovanje zvuka kao i u prošlogodišnjem hvaljenom hrvatskom nastupu zadužen - Mateo Patekar, a za dramaturgiju Nora Krstulović.